بنده من چرا دگر خدا خدا نمیکنی

1. آنچه در سؤال مطرح می شود، فرمایش حضرت علی علیه السلام به فرزندش امام مجتبی علیه السلام است: «وَ لا تَعْبَدُوا الْغَیْرِ وَإِنَّ اللَّهَ أَرْجَعُکُمْ» [1] مباش. بنده دیگری باش در حالی که خداوند تو را آزاد می کند. آفرید.
2 آزادی موضوع انسانی است و به معنای نفی سلطه دیگران بر شخص است. تقلبی در اینجا به معنای ایجاد کردن است. به عبارت دیگر آزادی ودیعه الهی است که در زمان خلقت در وجود و سرشت انسان قرار گرفته است. از نظر علی (ع) بنده غیر خدا بودن با آزادی منافات دارد; زیرا انسانها در انسانیت شریک هستند و اسارت فقط در پیشگاه خداوند وجود دارد
امام علی (ع) در وصیت نامه خود به امام حسن مجتبی (ع) آزادی فردی را با آزادی خلاق خداوند پیوند می زند و می فرماید: بنده دیگری مباش که خداوند تو را آزاد آفریده است. ; يعنى روحت را از هر زبان و بدى گرامى دار، هر چند بركات بيشمارى براى تو داشته باشد; زیرا هرگز برای آنچه از جان خود خرج می کنید تغییری نخواهید یافت. به عبارت دیگر امام (ع) در صدد بیان این حقیقت مهم است که خداوند انسان را با کرامت آفرید و او را گرامی داشت و به او آزادی و اختیار داد و او را بر بسیاری از موجودات نظام هستی برتری داد. این روح بزرگوار را نباید در برابر امیال نفسانی که انسان را مدیون دیگران می کند، تحقیر کرد. یعنی مراقب باشید امیال نفسانی خود را مدیون دیگران نکنید. تا از این آزادگی و آزادی به ذلت و خواری بیفتی 2] پروردگارا آه! همین افتخار را دارم که بندگی تو باشم و همین بس که افتخار کنم که تو پروردگار منی! زیرا در سایه همین بندگی است که از هر قید ذلت آمیزی رهایی می یابد.
3. در برخی از روایات، معنای دیگر این سخن این است که نباید بدون تحقیق، سخنان دیگران را کورکورانه پذیرفت تا مانند خادمی برای آنها نباشد. امام باقر (علیه السلام) در این باره در تفسیر آیه می فرمایند: «معلمان و راهبانشان را از نزد خدا سرور بگیرید»، [3] می فرماید: «وَ اللَّهُمْ لَا تَصْتَعُونَهُمْ وَ مَا أَوْلَهُمْ. آنها را می پرستید، اما از آنها اطاعت کنید.” ْ در نافرمانی خدا»؛ [4] به خدا سوگند یاد می کنند که برای آنها نماز و روزه نگرفتند، بلکه در نافرمانی خدا از آنها اطاعت کردند. فرمود: به خدا سوگند علمای یهود این قوم را به عبادت خود نخواندند و اگر آنها را به عبادت خود فرا می‌خواندند، حتی مردم آنها را نمی‌پذیرفتند، بلکه حرام و حرامشان را حلال می‌کنند. اینکه این افراد بدون آنکه بدانند آنها را عبادت کردند [5]
4. این است که به سخنان علمای دین گوش نکردن و لذت نبرند؛ زیرا علما مردم را به سوی خدا و معارف الهی فرا می‌خوانند که گوش دادن به معارف الهی موجب بندگی و بندگی خداوند می‌شود. و نه به بندگی غیر خدا: َلَّ فَقَدْ بنده خدا و اگر گوینده بنده شیطان باشد، بنده شیطان شده است. به طور مؤثر به بردگی گرفته شده است. اگر گوینده از خدا صحبت کند، شنونده خدا را عبادت کرده است و اگر از شیطان صحبت کند، شیطان را بندگی کرده است.

[1]. ابن شعبه حرانى، حسن بن على‏، تحف العقول، محقق، غفاری، علی اکبر، النص، ص 77، جامعه مدرسین، قم، چاپ دوم، 1404 ق، 1363 ش؛ شریف الرضی، محمد بن حسین، نهج البلاغة، محقق، صالح، صبحی، ص 401، هجرت، قم، چاپ اول، 1414ق.

[2]. شیخ صدوق، خصال، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج ‏2، ص 420، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، 1362ش.

[3]. توبه، 31. «(آنها) دانشمندان و راهبان خویش را معبودهایى در برابر خدا قرار دادند».

[4]. برقى، احمد بن محمد بن خالد المحاسن، محقق، مصحح، محدث، جلال الدین،‏ ج ‏1، ص 246، دار الکتب الإسلامیة، قم، چاپ دوم، 1371ق.‏

[5]. همان. «عَنْ أَبِی بَصِیرٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع عَنْ قَوْلِ اللَّهِ- اتَّخَذُوا أَحْبارَهُمْ وَ رُهْبانَهُمْ أَرْباباً مِنْ دُونِ اللَّهِ فَقَالَ أَمَا وَ اللَّهِ مَا دَعَوْهُمْ إِلَى عِبَادَةِ أَنْفُسِهِمْ وَ لَوْ دَعَوْهُمْ إِلَى عِبَادَةِ أَنْفُسِهِمْ مَا أَجَابُوهُمْ وَ لَکِنْ أَحَلُّوا لَهُمْ حَرَاماً وَ حَرَّمُوا عَلَیْهِمْ حَلَالًا فَعَبَدُوهُمْ مِنْ حَیْثُ لَا یَشْعُرُون‏».

[6]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج ‏6، ص 434، دار الکتب الاسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق.

حتما تا به حال با شرایطی در زندگی تان مواجه شده اید که به مشکل سختی گیر کرده اید و مدام ناله می کنید و گریه می کنید و از خدا می خواهید، اما احساس می کنید خدا به حرف های شما گوش نمی دهد و شرایط روز به روز سخت تر می شود. مدام می پرسد “پس چرا خدا به من کمک نمی کند؟”

بخونیدش:  چرا وقتی با شانه پلاستیکی موهای خود را شانه می کنیم شانه موهای شما را میکشد

در این مقاله مجله آلامو به سوال شما پاسخ خواهیم داد، لطفا تا انتها با ما همراه باشید.

1. ما باور نداریم که خدا قادر به هر چیزی است

گاهی واقعاً به وجود خدا و اینکه او در هر شرایطی می تواند با ما باشد باور نداریم و وجود او را نادیده می گیریم اما به محض اینکه با مشکلی مواجه می شویم به آستان او پناه می بریم و از او کمک می خواهیم.

برای اینکه خداوند دعای ما را مستجاب کند، باید ایمان داشته باشیم که او وجود دارد و به کسانی که به وجود او ایمان راسخ دارند و ایمان دارند پاداش بدهیم.

اگر ایمان شما به خدا درست باشد، مطمئن باشید که او در هیچ شرایطی شما را تنها نخواهد گذاشت و می پذیرید که در هر کاری حکمتی نهفته است.

2. ما در زندگی گناهان زیادی داریم.

ما نمی توانیم بخواهیم از خدا نافرمانی کنیم و در عین حال از او انتظار داشته باشیم که به ما کمک کند و ما را از شرایط سخت نجات دهد.

ما به عنوان پدر و مادر، وقتی فرزندانمان برخلاف میل ما کاری انجام می دهند، آنها را سرزنش می کنیم و سعی می کنیم به نحوی آنها را تنبیه کنیم، پس چگونه می توانیم با وجود این همه گناه و گناه از خداوند انتظار نجات و کمک داشته باشیم؟

اگر در زندگی خود مرتکب گناه می شویم و حاضر نیستیم آنها را رها کنیم، یا اگر کارهایی را که نباید انجام می دهیم انجام دهیم و در مسیری بر خلاف مسیر درست قدم برداریم، نمی توانیم انتظار داشته باشیم که خداوند دعای ما را مستجاب کند. .

اگر انتظار داریم خداوند به ما عنایت کند، باید برای نزدیک شدن به او و پرهیز از تکرار گناهان نیز قدم برداریم.

مهمتر از سلامتی، ثروت و خوشبختی این است که آیا رابطه درستی با خدا داریم؟ او اغلب از موقعیت های دشوار استفاده می کند تا به ما کمک کند تا بفهمیم چقدر به او نیاز داریم.

3. باید یاد بگیریم که به خدا اعتماد کنیم

ایمان ما با هر چالش کم کم بیشتر می شود. مانند ماهیچه، هر چه بیشتر به قدرت خدا اعتماد کنیم، قوی تر می شود.

آزمایش ها، دردها و شرایطی که خارج از کنترل ما از خداست، ما را وادار می کند تا به خدای متعال خود روی آوریم و دیری نمی گذرد که ما فهرست طولانی از دعاهای مستجاب شده داریم که اعتماد به خدا را آسان تر و آسان تر می کند.

با تمام وجود به خدا اعتماد کن و به فکر خودت تکیه نکن. او را در همه راه های خود بشناسید و ببینید چگونه او شما را به بهترین چیزها می رساند.

همچنین بخوانید: چه موقع دعا مستجاب می شود

4. آنچه برای تو بهتر است با آنچه برای خدا بهتر است متفاوت است

بیشتر ما وقتی با شرایط سختی روبه‌رو می‌شویم، باز هم می‌خواهیم از آن رهایی پیدا کنیم و خیالمان راحت شود.

گاهی آنچه واقعاً می خواهیم و از خدا می خواهیم به مصلحت ما نیست، اما بر آن اصرار می کنیم و اگر به آن نرسیدیم می گوییم خدا به فکر ما نیست.

به یاد داشته باشید که بهترین چیز از نظر شما با آنچه خداوند برای شما بهترین می داند و برای شما در نظر گرفته متفاوت است. خداوندی که ما را آفریده و روح خود را در ذات ما دمیده است، مصالح ما را بیشتر از خودمان می داند.

خدا دانای کل است، چیزهایی را می داند که ما نمی دانیم، پس با این تفاسیر شاید اتفاقی که برای ما افتاده بهترین سرنوشت باشد.

5. حکمت و عبرت هست

وقتی شوهرم شغلش را از دست داد، فهمیدیم که خدا روزی دهنده ماست.

صبر، مهربانی و بخشش را در حین مراقبت از یک نوزاد مبتلا به قولنج و دیگری با عفونت مداوم گوش آموختم.

گاهی بهتر است به جای اینکه بپرسیم چرا در شرایط سخت خدا به من کمک نمی کند، بپرسم چگونه از این موقعیت درس بگیرم.

6. خداوند داستان ایمان ما را می آفریند تا روزی بتوانیم آموخته هایمان را با دیگران به اشتراک بگذاریم

حمد خدایی را که در همه گرفتاری ها به ما آرامش می دهد تا گرفتاران را با آرامش خود تسلی دهیم.

تجربه وفاداری خداوند به ما در این شرایط سخت باعث می شود وقتی شخص دیگری را در شرایط سخت می بینم با اطمینان بگویم: «خدا کمکت خواهد کرد.

بخونیدش:  چرا نباید مرده را شب دفن کرد

همچنین بخوانید: چگونه به خدا نزدیک شویم

7. خداوند کار فوق العاده ای انجام می دهد

ایمان داشته باشید که خدا در همه شرایط مراقب ماست و می داند چگونه مراقب ما باشد.

شما خدا را نمی بینید، اما همانطور که خودش در آیات نورانی قرآن می فرماید، از رگ گردن به شما نزدیکتر است و در همه حال از شما مراقبت می کند، پس اگر مشکلی پیش آمد از آن عبور نکنید. آرزوهایت را به خدا بسپار و به او اعتماد کن.

8. نماز ما پاک نیست

مگر نه اینکه گاهی نماز می خوانیم، روزه می گیریم و… فقط برای انجام وظیفه و حتی گاهی تحت فشار؟ خداوند نیازی به دعا ندارد، دعا برای تقرب روح ما به اوست و اگر خالصانه انجام ندهیم ارزشی ندارد.

خداوند در آیاتی که نازل کرده مکرراً فرموده است که عبادت بندگانش را دوست دارد، شنیدن صدای بندگان و خلوت آنها با او را دوست دارد.

شاید یکی از دلایلی که فکر می کنیم خدا خواسته ها و نیازهای ما را برآورده نمی کند این است که به اندازه کافی او را نمی پرستیم.

به هیچ وجه از رحمت خدا غافل نشوید، بر او توکل کنید و هر چه می خواهید از او بخواهید.

9. صبر ما کوتاه است

جدول زمانی خدا با جدول زمانی ما یکی نیست. او بهتر از ما می داند که بهترین زمان برای اجابت دعای ما چه زمانی است و اگر دعای ما در زمانی که می خواهیم مستجاب نشود، هنوز وقت آن فرا نرسیده است.

اگر به خدا توکل کرده ایم و همه چیز را به او سپرده ایم، نباید دخالت کنیم.

هر وقت برای ما بهتر شد، خداوند خواسته ها و خواسته های ما را برآورده می کند. برای اینکه خداوند آنچه را که می خواهیم به ما بدهد، باید بخواهیم و بخواهیم «به میل او».

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا