چرا آذربایجان با ایران مشکل دارد
به گزارش شهرآرانیوز؛ پس از پیروزی در جنگ سال گذشته برای کنترل منطقه قره باغ، دولت آذربایجان کنترل بخشی از راه ارتباطی ایران و ارمنستان را به دست گرفت و از چند هفته گذشته اقدام به استقرار گشتهای پلیس در این بخش و اخذ عوارض از کامیونهای ایرانی در مقصد شده است. برای ارمنستان
برای عبور هر کامیون از ایران 130 دلار در هنگام خروج و 130 دلار در هنگام بازگشت دریافت می شود و بسته به نوع کالا و سایز کامیون ها عوارض از این هم بیشتر می شود. حتی دولت باکو دو راننده ایرانی را به دلیل عدم پرداخت عوارض دستگیر کرد.
در نقشه زیر قسمتی که در کادر قرمز رنگ قرار دارد نشان دهنده اصلی ترین نقطه تمایز ایران و جمهوری آذربایجان است. این منطقه قبل از جنگ سال گذشته تحت کنترل ارمنستان بود و اکنون در کنترل نیروهای آذربایجانی است.
این قسمت به طول بیش از 20 کیلومتر بخشی از کریدور ارتباطی شمال – جنوب از ایران به منطقه قفقاز و قلمرو ارمنستان است.
مسیر جاده “کاپان” به گوریس به طول 80 کیلومتر که بیش از 20 کیلومتر آن پس از جنگ سال گذشته تحت کنترل نیروهای آذربایجانی قرار گرفت و الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در مصاحبه 2 روز پیش در مصاحبه ای گفت: عوارضی که از کامیونهای ایرانی دریافت میکند مطابق با حق حاکمیت کشورش بر این منطقه به رسمیت شناخته شد.
البته ایران و ارمنستان مسیر جایگزینی برای رهایی از مداخلات دولت آذربایجان دارند که هنوز تکمیل نشده است و در صورت تکمیل ساخت این جاده، کامیون های ایرانی دیگر نیازی به عبور از مرز نخواهند داشت. مسیر کاپان – گوریس.
مسیر جایگزین به دلیل کوهستانی بودن و نیاز به احداث تونل چند کیلومتری نیاز به سرمایه گذاری چند صد میلیون دلاری دارد.
منابع دولتی ارمنستان می گویند که این مسیر جایگزین را تا اواخر پاییز باز خواهند کرد، اما کوهستانی بودن جاده و نیاز به ساخت یک تونل گران قیمت، تردیدهایی را در مورد تکمیل نهایی آن در آینده ایجاد کرده است. دولت ارمنستان
منبع: عصر ایران
در این مورد بیشتر بخوانید:
فرمانده نیروی زمینی ارتش از برگزاری رزمایش شمال غرب کشور + فیلم خبر داد
منبع تصویر: Getty Images
جمهوری آذربایجان و ایران بیش از یک سال است که درگیر جنگ لفظی بی سابقه ای هستند. روابط دو کشور همواره با فراز و نشیب همراه بوده است اما به نظر می رسد مقامات رسمی و غیر رسمی دو کشور لحن خصمانه خود را نسبت به طرف مقابل تشدید کرده اند.
مهرماه سال گذشته، کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران، جمهوری آذربایجان را به آماده سازی زمینه برای جنگ متهم کرد و ارتش ایران نیز در نزدیکی مرز مانور انجام داد.
از سوی دیگر، الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان، بارها از ایران و سیاستهای آن به شدت انتقاد کرده است و رسانههای کشورش که معمولاً نسبت به ایران « خویشتنداری» نشان میدهند، در هفتههای اخیر فرصت حضور در برنامه هایشان برای شخصیت هایی که سال ها غایب بوده اند و از دعوت آنها خودداری کرده اند.
ایران بارها نسبت به حضور و فعالیت های نظامی اسرائیل در خاک جمهوری آذربایجان ابراز نگرانی کرده و آن را تهدیدی برای خود دانسته است.
مانورهای نظامی اخیر ایران، جمهوری آذربایجان و ترکیه به تنش های سیاسی بین ایران و جمهوری آذربایجان دامن زده است.
تحلیل کانول خلیلوا، سردبیر بخش آذری بی بی سی
در حال حاضر وضعیت بیشتر است مشابه جنگ لفظی – ایران و آذربایجان به یکدیگر نشان داده اند که چه زخمی می توانند روی انگشت خود بگذارند. جمهوری آذربایجان دارای شیعیانی است که از مدارس دینی ایران فارغ التحصیل شده اند و برخی از آنها از ایران کار می کنند و خواهان فعالیت شیعیان آذربایجان علیه دولت فعلی هستند. آذربایجان در گذشته چندین فعال مذهبی را به افراط گرایی و تروریسم و تدارک کودتا متهم کرده و به شماره زندانی کرده است.
و نگران کننده ترین برای ایران بیداری ترک در استان های آذربایجان این کشور است. اخیراً دولت جمهوری آذربایجان از این حادثه برای برانگیختن احساسات در ایران که پیش از این نیز با تداوم اعتراضات ملتهب شده بود، استفاده کرد.
شبکه تلویزیونی آذربایجانی تحت کنترل دولت شروع به استفاده از عنوان “آذربایجان جنوبی” برای خطاب به مردم ترک آذربایجان، یعنی استان های آذربایجانی ایران کردند و حتی یکی از آنها به صراحت گفت چون نمی خواستند “آزار” بدهند. . ایران» از تعبیر «اوتیلی – بوتایلی» «آذربایجان» – یعنی آذربایجان این طرف و آن طرف [رود ارس] – نیز استفاده نمی شد، اما اکنون به دلیل تهدیدات از این عبارات استفاده می کنند. از طرف دیگر.
اما دلیل تنش جدید در روابط چیست؟
یکی از دلایل افزایش انتقادات مقامات جمهوری آذربایجان رویکرد ایران به ارمنستان و تغییر احتمالی مرزهای این منطقه بود.
در هفتههای اخیر، کارشناسان و رسانههای جمهوری آذربایجان نسبت به تلاشهای تهران و ایروان برای برقراری روابط نزدیکتر ابراز نگرانی کردهاند و گفتهاند ایران میتواند از ارمنستان به عنوان «نیروی وکالتنامه» علیه جمهوری آذربایجان استفاده کند.
در جریان جنگ دوم قره باغ در سال 2020، علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی این درگیری را “تلخ و تهدید کننده امنیت منطقه” خواند و اعلام کرد که “تمامی سرزمین های جمهوری آذربایجان که به تصرف ارمنستان درآمده است باید آزاد شود. ” و به آذربایجان بازگشت.
سایت Musavat.com در تاریخ 3 نوامبر در مورد سفر اخیر نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان به تهران نوشت: «ایران در 30 سال گذشته از ارمنستان که مرتکب نسل کشی علیه آذربایجان مسلمان و سرزمین های اشغالی که سرزمین مسلمانان محسوب می شود، حمایت کرده است. و به نظر می رسد او می خواهد در ارمنستان بماند.”
یک مناظره سیاسی پخش شده از تلویزیون دولتی در 2 نوامبر اعلام کرد که ایران “سیاست واقعی” خود را در قبال آذربایجان آشکار کرده است که در آن ایران و ارمنستان اکنون “در یک طرف سنگر” هستند و ایران ارمنستان را “عامل واسطه” می داند که استفاده خواهد شد. علیه جمهوری آذربایجان
تلویزیون دولتی نیز سخنرانی یک فعال سیاسی ایرانی به نام محمود علی چهارقانی را پخش کرد که از نزدیکی اخیر تهران و ایروان، «دشمن آذربایجانیها» انتقاد کرد و گفت کنسولگری ارمنستان که باید به تبریز باز شود، «با خاک یکسان میشود». . روی زمین.”
وب سایت اوراسیانت هفته گذشته در گزارشی اعلام کرد که آقای چهرقانی از سال 2006 اجازه ورود به خاک جمهوری آذربایجان را نداشته و از واشنگتن فعالیت سیاسی داشته است.
منبع تصویر: Getty Images
وبسایت نظامی Ordu.az گزارش داد که در جریان سفر پاشینیان به تهران، ارمنستان و ایران ممکن است برای خنثی کردن برنامههای باکو برای ایجاد خط دفاعی بین سرزمین اصلی آذربایجان و منطقه نخجوان، «اقدامات تحریکآمیز» علیه آذربایجان انجام دهند. ارمنستان که باکو آن را گذرگاه زنگزور می نامد.
روزنامه خالق قاضی نوشت که ارمنستان ایران را وسیله ای برای جلوگیری از ایجاد گذرگاه زنگزور و رفع عدم تعادل نظامی بین جمهوری آذربایجان و خود می داند. ارمنستان قصد دارد از ایران پهپاد و موشک های دوربرد بخرد.
یگانا حاجیوا، تحلیلگر سیاسی، به روزنامه خلق گفت: «درست است، ایران آزاد است که به هر کسی که میخواهد سلاح بفروشد. اما او به خوبی می داند که سلاح های فروخته شده به ارمنستان علیه برادران شیعه آن [در جمهوری آذربایجان] استفاده خواهد شد… نظامی شدن ارمنستان ناگزیر باعث ایجاد تنش و اعتراض در جامعه ایران خواهد شد. در نتیجه اعتراضات کنونی در ایران تشدید خواهد شد. »
شبکه تلویزیونی دولتی آذری زبان ایران به نوبه خود، دستگیری اخیر اعضای یک “گروه مسلح آموزش دیده توسط ایران” در جمهوری آذربایجان را “سرکوب به سبک استالینیستی” از سوی دولت از باکو توصیف کرد. علاوه بر این، این شبکه تلویزیون آذربایجان را به “تبلیغات آماتوری ضد اسلامی” متهم کرد و گفت که این بخشی از “خصومت دولت الهام علی اف با اسلام” است.
مانور “جنجالی”
منبع تصویر: تسنیم
رزمایش گسترده اخیر ایران در مرز جمهوری آذربایجان با واکنش های منفی مواجه شده است.
در 29 اکتبر، هیئت مسلمانان قفقاز با صدور بیانیه ای اظهارات وزیر امور خارجه ایران را که قبلا در کاپان ارمنستان بیان شده بود و همچنین رزمایش نظامی اخیر ایران در مرز جمهوری آذربایجان را محکوم کرد. خبرگزاری آپا با استناد به این بیانیه نوشت که حمایت کلی ایران از سیاست اشغالگری ارمنستان سال هاست خشم مسلمانان آذربایجان را برانگیخته است.
هیئت مسلمانان قفقاز با اشاره به برگزاری رزمایش گسترده در شمال غرب ایران گفت: جمهوری آذربایجان قادر است از هرگونه تهدید و تحریک در مرزهای خود جلوگیری کند. اما در بیانیه مطبوعاتی تصریح شده است که «تقابل بین همسایگان و برادران نزدیک تنها به نفع دشمنان است». این هیئت همچنین از پروژه در حال اجرا برای افتتاح کنسولگری ارمنستان در تبریز انتقاد کرد.
تلویزیون آذربایجان با «تهدید» تهران مخالفت کرد
این در حالی است که تلویزیون ملی جمهوری آذربایجان انتقادات خود را از ایران افزایش داده است.
«تلویزیون عمومی» در برنامه خبری هفتگی خود در تاریخ 30 اکتبر، حکومت ایران را به «کابوسی که 43 سال است مردم را تحت عنوان دین تعقیب کرده است» مقایسه کرد. این تلویزیون از ادامه اعتراضات در ایران صحبت می کرد.
تلویزیون دولتی با مردم در خیابان های باکو مصاحبه کرد که طی آن بسیاری گفتند به دلیل حمایت ایران از ارمنستان، دیدگاه منفی نسبت به ایران دارند.
تلویزیون دولتی AzTV در پاسخ به آنچه تهدیدات ایران خوانده میشود گفت که با شعری از محمدحسین شهریار که آذربایجان را بیدار میکند به آذریهای ایران درود میفرستد.
شبکه AzTV آهنگ پخش شده از شبکه ایرانی سحر را که به جمهوری آذربایجان هشدار داده بود «قبر خودش را نکند» را به سخره گرفت.
AzTV با نمایش تصاویری از حملات هوایی ارتش این کشور در طول جنگ قره باغ کوهستانی در سال 2020، گفت: “درست است، آذربایجان در حال حفر گور است، اما نه برای خود، بلکه برای دشمنانش.” این به شما بستگی دارد. اما بابا یادت باشه قبری که آذربایجان کنده خیلی عمیقه.
این کانال تهران را متهم کرد که “هر کاری برای جلوگیری از امضای توافقنامه صلح ارمنستان با آذربایجان انجام می دهد” و به این کشور در مورد عبور از “خط قرمزهای آذربایجان” هشدار داد. AzTV با اشاره به ادامه اعتراضات عمومی در ایران گفت بهتر است تهران به مشکلات خود رسیدگی کند.
در 30 اکتبر، وبسایت حامی دولت Haqqin.az مقالهای با عنوان «آیا آذربایجان میتواند حمله پهپادهای ایرانی را دفع کند؟» منتشر کرد. منتشر شده. در این مقاله به نقل از دیوید جندلمن، کارشناس نظامی اسرائیلی آمده است که سامانه های پدافند هوایی ساخت اسرائیل که توسط جمهوری آذربایجان استفاده می شود برای بستن حریم هوایی آذربایجان به روی پهپادهای ایرانی کافی است.
این گزارش با استفاده از اسناد بخش نظارت بی بی سی تهیه شده است.