چرا باید آشغالهای خشک را از هم جدا کنیم
«ضایعات»، «ضایعات» یا «ضایعات»؛ اسمش را هر چه می خواهی بگذار، مهم نیست. واقعیت این است که بسیاری از ما به این فکر نمیکنیم که روزانه چه مقدار زباله، زباله یا زباله در محیط میریزیم. اگر سطل زباله برای چند روز از خانه یا آپارتمان شما خارج نشود چه اتفاقی می افتد؟
سیاره خانه و محیط زیست همه انسان هاست. گاهی فکر می کنیم با گذاشتن کیسه زباله بیرون از خانه دیگر مسئولیتی نداریم و اصلا به این فکر نمی کنیم که تکلیف این زباله ها چه می شود. برای جمع آوری آنها چقدر انرژی و هزینه صرف می شود و چقدر به آلودگی محیط زیست می افزاید و سهم ما در این امر چیست؟
سالانه میلیون ها تن زباله شهری تولید می شود که بخش بزرگی از این زباله ها به بخش خانگی مربوط می شود. نیمی از محتویات سطل ها قابل بازیافت هستند. 30 درصد از میوه ها و سبزیجات را می توان کمپوست (کود) کرد، اما حتی اگر 68 درصد از زباله های خانگی را بتوان بازیافت یا کمپوست کرد، فقط بخش کوچکی از آن قابل بازیافت است. . به عنوان مثال، در انگلستان، تنها 15 درصد زباله ها بازیافت می شوند.
بازیافت زباله به کاهش تولید زباله، حفظ منابع زیست محیطی، کاهش مصرف انرژی، کاهش گازهای گلخانه ای و تغییرات آب و هوایی و کاهش هزینه ها کمک می کند.
چگونه زباله کمتری تولید کنیم؟
ما باید تمام تلاش خود را برای تولید زباله کمتر انجام دهیم، اما چه و چگونه؟
1- بسته بندی محصول جزء عناصر تولید زباله است. ما از محصولات استفاده می کنیم و بسته بندی آنها را که عمدتا پلاستیکی است به عنوان زباله در محیط دور می کنیم. بهتر است از ابتدا به این مشکل توجه کنید و به جای خرید حجم کم محصول در بسته بندی های مختلف، حجم بیشتری را در بسته بندی بزرگتر انتخاب کنید (مثلاً به جای چند قوطی کوچک صابون مایع، یک عدد بزرگ ظرف صابون مایع برای خرید)، اگر مصرف شما به گونه ای باشد که قبل از تاریخ انقضا از محصول استفاده کنید، برای شما مقرون به صرفه خواهد بود.
این ترفند هنگام خرید لوبیا، آرد، تخم مرغ، شیر و سایر مواد غذایی نیز کاربرد دارد. وقتی به قفسههای محصولات فروشگاه نگاه میکنید، آنهایی را انتخاب کنید که بستهبندی کمتری قابل بازیافت دارند.
2- راه دیگر کاهش حجم زباله استفاده مجدد از ابزار و وسایلی است که کاربرد خود را از دست داده اند. بهتر است چیزهایی را که نمی خواهید، مانند کامپیوتر و تلویزیون، میز و مبلمان، در اختیار دیگران قرار دهید تا از آن استفاده کنند. با این کار چند سال بعد به حجم زباله ها اضافه می شود. شما می توانید این اقلام را به صورت رایگان در برخی روزنامه ها تبلیغ و به فروش برسانید. راه دیگر این است که خودتان در موارد دیگر از آنها استفاده کنید. به عنوان مثال، پس از شستن و ضدعفونی لباس ها و حوله های کهنه، از آنها برای گردگیری و تمیز کردن وسایل منزل استفاده کنید.
غذایی که تبدیل به زباله می شود
تبدیل غذا به زباله یکی از موارد بارز ضایعات است. بر اساس گزارش موسسه کشاورزی آمریکا، 27 درصد از منابع غذایی جهان در سال 1995 به هدر رفت. در همین حال، تعداد زیادی از مردم در این سیاره گرسنه هستند. یکی از علل تبدیل شدن غذا به ضایعات، بی توجهی به خرید یا طبخ غذا به مقدار زیاد و بیش از حد لازم است که با کمی دقت به راحتی می توان از آن جلوگیری کرد.
زباله های خطرناک
باتری ها و زباله های الکتریکی، لامپ های فلورسنت و دماسنج های جیوه ای به دلیل داشتن مواد سمی زباله های خطرناکی هستند و در برخی کشورها اجازه قرار دادن آنها در کنار زباله های دیگر را ندارند. یک راه مناسب برای کاهش تولید این زباله ها استفاده از مواد جایگزین مانند باتری های قابل شارژ و دماسنج های الکلی است.
مواد شوینده، اسید، ضد یخ، روغن ترمز، رنگ های روغنی، تینرها، حشره کش ها، آفت کش ها و حلال ها زباله های خطرناک خانگی هستند. بهتر است استفاده از سفید کننده ها و ضدعفونی کننده ها را محدود کنید و از جایگزین های کم خطرتر مانند آب و محلول شوینده یا محلول آب و سرکه استفاده کنید. بهتر است منطقه ای را که می خواهید رنگ کنید زود اندازه بگیرید تا بقیه رنگ های خانه را دور نریزید. یک لیتر رنگ مساحت 10 متر مربع را پوشش می دهد.
ظروف یکبار مصرف که امروزه به طور فزاینده ای مورد استفاده قرار می گیرند، بخشی از زباله های خطرناکی هستند که به محیط زیست آسیب می رسانند. از این ظروف در منزل و مهمانی ها استفاده نکنید. 100 رستوران در پکن برای حفظ محیط زیست تصمیم گرفته اند از ظروف یکبار مصرف استفاده نکنند و قاشق و ظروف غذاخوری را کاملاً بهداشتی بشویند و مجدداً از آنها استفاده کنند. اگر حوصله آشپزی ندارید و می خواهید از بیرون غذا بیاورید، بهتر است تابه خود را همراه داشته باشید و چند ظرف یکبار مصرف را وارد محیط نکنید.
زباله تر و خشک به چه معناست؟
پس از تلاش برای تولید زباله کمتر، بازیافت مورد توجه قرار می گیرد. اگر تصمیم گرفته اید در چرخه سبز بازیافت نقش داشته باشید، باید زباله های مرطوب و خشک را جدا کنید.
کابین های بازیافت
شاید بگویید خوب پس از جداسازی زباله های تر و خشک چه کار کنیم. بسیاری از مردم منتظرند تا کسی در خانهشان را بزند و زبالههای خشکشان را بردارد، و وقتی این اتفاق نمیافتد، زبالههای خشک زمان زیادی را صرف جدا کردن زبالههای دیگر کردهاند.
می توانید زباله های خشک را در کیسه های پلاستیکی آبی رنگی که شهرداری توزیع می کند جمع آوری کنید یا در پایانه های بازیافت رها کنید.
غرفه های بازیافت با هدف توسعه و ترویج فرهنگ تفکیک زباله در بین شهروندان و پاکسازی محیط از زباله های غیرقابل بازیافت از چند سال پیش در برخی مناطق تهران راه اندازی شد. این غرفه ها در برخی مناطق به ویژه شمال و شمال شرق تهران و میادین میوه و تره بار به چشم می خورد و در ازای دریافت ضایعات خشک به مردم مواد شوینده یا محصولاتی مانند گل و گیاه می دهند. . ادارات، مراکز خرید و مجتمع های مسکونی در صورتی که حجم زباله خشک آنها بیش از یک تن باشد می توانند با شماره تلفن 137 از خودروهای مخصوص برای این منظور استفاده کنند.
زباله های خشک
کاغذ و مقوا
انواع روزنامه، مجله، کتاب، دستمال کاغذی، عکس، بسته بندی کاغذی شیر و آب میوه، جعبه آب نبات، کفش و لباس، شانه تخم مرغ و ….
پلاستیک
انواع ظروف پلاستیکی، درب و کیسه های پلاستیکی، طناب های پلاستیکی، اسباب بازی های پلاستیکی، فیلم های عکاسی، انواع ابر و اسفنج و ….
فلزات
انواع قوطی های فلزی کمپوت، کنسرو، نوشابه، خمیر، لوازم آشپزخانه فلزی، شیرآلات، لوله و توری فلزی، مس، چدن، ظروف و لوله آهنی، ورق های آلومینیومی، رادیاتور و ….
شیشه
انواع ظروف شیشه ای، لامپ های ساده و فلورسنت، آینه ای، سرامیک، چینی، کریستال و ….
منسوجات و چرم
انواع لباس های کهنه و پارچه های مستعمل، انواع اقلام پارچه ای، انواع کیف و کفش، لباس و وسایل چرمی.
بنوشید
انواع جعبه چوبی، شاخه، برگ درخت، مبل، میز، ظروف چوبی آشپزخانه و ….
دستگاه های الکتریکی و الکترونیکی
سیم، کابل، دوشاخه، فلاپی دیسک، سی دی، کاست، ماشین حساب، ساعت، لوازم جانبی کامپیوتر، چراغ قوه، انواع باتری، تلفن، تلویزیون و…
زباله های مرطوب
زباله های مواد غذایی
برنج، خورش، گوشت، مرغ، ماهی، روغن های خوراکی سوخته و فاسد و…
سبزیجات و میوه ها
ضایعات میوه و سبزیجات، میوه ها و سبزیجات فاسد، ضایعات چای و غیره.
فرزانه فولادبند
سلامت هفتگی
*موارد مشابه:
طلای کثیف
با انبوه زباله چه کنیم؟
ذرت و عسل جایگزین پلاستیک می شوند
هشدار ظروف یکبار مصرف از سوی پزشکان
پیام های بهداشتی مهم در مورد پلاستیک!
اداره تغذیه و بهداشت تابیان
بخش اول:
به تمام موادی که پوسیدگی ندارند، ضایعات خشک عاری از هرگونه ماده آلی مانند غذا میگویند. زباله های خشک را زباله های تجزیه ناپذیر نیز می نامند.
طبقه بندی زباله های خشک بسیار متنوع است. اکثر زباله های خانگی به عنوان زباله های خشک طبقه بندی می شوند. بیشتر زباله های بازیافتی این دسته را می توان در چرخه تولید قرار داد و بازیافت کرد.
زباله خشک شامل موارد زیر است:
نکته ی اول : بازیافت زباله ها برحسب نوع شان خط تولید متفاوتی دارند و بهتر است بعد از جداسازی زباله های خشک، در مبدا دسته بندی و گاه تمیز کنیم و حتما به غرفه های بازیافت تحویل دهیم. نکته دوم : مراکز بازیافت پسماند هر شهری بسته به امکانات و کارخانه های بازیافت موجود در آن منطقه از شما مواد بازیافتی را دریافت میکنند.نکته سوم: اگر در مکان زندگی شما زباله های تر به مراکز کمپوست تحویل داده می شوند، بهتر است پسماندهای خشک غیر قابل بازیافت هم به غرفه های بازیافت تحویل داده شود.
دسته اول: فلزات اعم از قوطی های فلزی، کنسروها و آب میوه ها و غیره که قابل بازیافت هستند.
دسته دوم: اوراق
الف- کاغذهای نامناسب برای بازیافت
کاغذ کربن، کاغذ لیبل، کاغذهای قدیمی و زرد، دستمال کاغذی، روبان کاغذی، کاغذ جادویی، کاغذ دیواری، فویل آلومینیومی، کاغذ پوستی، کاغذهای روکش براق، کاغذ تله فوتو، یونیلیت
ب- کاغذهای قابل بازیافت
روزنامه، مجلات، کاغذ تحریر سفید، کاغذ باطله، کاغذ کپی، پاکت، کاغذ کامپیوتر، بروشور و کاغذهای تبلیغاتی، مقوا و مقوا، ورق های مقوا
دسته سوم: عینک
الف- لیوان های قابل بازیافت
انواع مختلف شیشه را می توان بازیافت کرد. بطری های غذا و نوشیدنی را می توان دوباره استفاده کرد و بطری های دیگر را می توان بارها و بارها بازیافت کرد. شیشه های قابل بازیافت شامل تمام بطری های سبز یا قهوه ای است که آبجو، نوشابه، آب، آب معدنی در آن ریخته می شود و همچنین تمام ظروف شیشه ای دهان گشاد حاوی چاشنی ها.
ب- لیوان های غیر قابل بازیافت
لامپ حبابی، شیشه سرامیک، شیشه شکسته، شیشه شیشه شکسته، ظروف پیرکس، لامپ یا لوله فلورسنت، شیشه آزمایشگاهی و پزشکی، آینه و شیشه میناکاری شده مانند شیشه کریستال و شیشه تلویزیون، آینه شیشه ای
دسته چهارم: بسته بندی های تتراپک، یعنی بسته بندی مقوایی چند لایه با لایه های آلومینیومی که در بسته بندی آب میوه ها یا کیسه های شیر استفاده می شود و چون از دو نوع ماده (مقوا و آلومینیومی) تشکیل شده است، قابل بازیافت نیستند. (البته درب آنها قابل بازیافت است)
دسته پنجم: بسته بندی فویل طلایی که شکلات، کلوچه، ماکارونی و … را می پوشاند و این نوع بسته بندی ها به دلیل استفاده از دو نوع مواد قابل بازیافت نیستند.
دسته ششم: پلاستیک های سنگین مانند قوطی مواد شوینده (شامپو، اسید، مایع ظرفشویی و …) قابل بازیافت.
دسته هفتم: بطری های پلاستیکی PET یا قابل بازیافت. اما باید توجه داشت که درب آنها باید جدا باشد زیرا نوع پلاستیک استفاده شده در درب آنها با خود بطری متفاوت است. درها را به مراکز بازیافت یا خیریه تحویل دهید.
دسته هشتم: کیسه های پلاستیکی قابل بازیافت البته بهتر است با آب خاکستری (آب شستشوی میوه ها و سبزیجات) شسته شوند.
دسته نهم: پارچه هایی هستند که قابل بازیافت نیستند، اما می توان تا حد امکان از آنها استفاده مجدد کرد.
دسته دهم: بسته بندی های پلاستیکی و فلزی یا شفاف مانند بسته بندی نان تست و همچنین ظروف یکبار مصرف بسیار نازک (به دلیل عدم توجیه اقتصادی) که قابل بازیافت نیستند.
و دسته ای به نام ضایعات ویژه: که باید به صورت جداگانه به مراکز تحویل داده شود شامل: لامپ، باتری، دارو، قطعات برقی، سی دی، فیلم رادیولوژی و ابزار برنده و برنده.
بخش دوم:
هر چیزی با ریشه های ارگانیک. مانند نان خشک، ضایعات مواد غذایی، دستمال کاغذی کثیف، پوست میوه، سبزیجات، مو، ناخن و غیره.
زباله خیس به این معنی نیست که باید خیس باشد، زباله ای که طبیعی است و به طبیعت بازمی گردد.
حال، با آن زباله های اضافی یا فاسد شدنی چه کنیم:
1. خوراک دام: برای خوراک دام می توانیم از نان خشک و باقی مانده غذا و پوست میوه و سبزیجات استفاده کنیم.
جوجه ها و اردک ها حتی پوست تخم مرغ می خورند. البته پودر پوست تخم مرغ و همچنین تفاله چای کود خوبی برای باغ هستند.
2. دفن زباله: اگر از روش اول برای زباله های خود استفاده کنیم، قطعا زباله هایی باقی می ماند که غذای حیوانی نیست و یا حیوانی در دسترس نداریم که از زباله ها برای غذا استفاده کنیم، می توانیم آن را در زمین قرار دهیم. لکه سبزیجات یا باغ یا حفر پارک و جنگل.
خاکچال کردن: ابتدا خاک باغچه رو باز ميکنيم و با بيل يا بيلچه يک وجب اون رو گود ميکنيم و سپس زباله ها رو داخل گودال ميريزيم و روي آنها رو با خاک مي پوشونيم و مي کوبيم. بهتر است از قسمتي از باغچه که نور بيشتري داره استفاده کنيم و سعي کنيم زباله ها رو پخش تر کنيم تا نتيجه ي مطلوب تري حاصل بشه.
3. تولید کمپوست خانگی:
اگر حیوان خانگی در دسترس نداریم و خاکی نداریم که بتوانیم ضایعات ترمون را در یک سال حفر کنیم و از آن کمپوست تهیه کنیم، ناامید نشویم، روش دیگری نیز وجود دارد که می توان از آن در آپارتمان نیز استفاده کرد. .
دو دسته از مواد مورد نیاز برای این فرآیند وجود دارد:
اول: مواد سبز رنگ (مواد حاوی نیتروژن) مانند سبزیجات برگ سبز، پوست میوه، تفاله چای و قهوه، پوسته تخم مرغ و غیره.
دوم: مواد قهوه ای رنگ (مواد حاوی کربن) مانند برگ خشک، شانه تخم مرغ، پوست درخت، پوست گردو و بادام و غیره، کاه، مقوا، علف بریده و غیره.
فرآیند تولید کمپوست خانگی بین 4 تا 6 ماه طول می کشد. با توجه به نشانه های مواد نهایی می توانیم از آماده بودن یا نبودن کمپوست خود مطمئن شویم.
کمپوست نهایی به رنگ تیره، ترد و بوی خاک است.
تکمیل کمپوست معمولاً از بالای سطل شروع می شود و می توانیم هر قسمت از سطل را که تبدیل شده است برداریم.
سطل های خاصی وجود دارد که می توانیم برای تولید کمپوست تهیه کنیم. اما اگر نخواهیم زیاد هزینه کنیم، می توانیم یک سطل معمولی پلاستیکی یا فلزی یا یک گلدان بزرگ سفالی تهیه کنیم و کارمان را شروع کنیم.
فقط سطل ما باید مکانی صاف و در دسترس باشد که بتوانیم هر روز از آن بازدید کنیم.
بالکن یا پشت بام آپارتمان گزینه مناسبی برای قرار دادن سطل کمپوست ماست.
خوب، اکنون ما شروع به پر کردن سطل خود می کنیم:
ته سطل خود را با چند شاخه پر می کنیم تا سطح کمپوست ما تخلیه شود و جریان هوا در آنجا برقرار شود. سپس یک لایه برگ روی آن می چینیم و از آنجا مواد سبز و قهوه ای را در سطل می ریزیم.
برای هر لایه جدید به یک لایه ماده قهوه ای نیاز داریم.
امیدوارم با تلاش بیشتر و تفکر مسئولانه بتوانیم به وظیفه خود در قبال زمین عمل کنیم.
گزیده ای از کانال تلگرام سیاره سبز
فیلم آموزش تولید کمپوست خانگی
تولید کمپوست در آپارتمان
سبک زندگی صفر زباله
چرا و چگونه از زباله های مرطوب در خانه کمپوست تولید کنیم
آشپزی بدون ضایعات