چرا باید نماز بخوانیم مگر خدا به نماز ما احتیاج دارد

یقیناً نماز خواندن به دلیل نیاز خود ماست، این سؤال که چرا ما نماز می خوانیم به دلیل نیاز خودمان است و خداوند به عبادت ما نیازی ندارد و این ما هستیم که برای رسیدن به کمال باید دعا کنیم و خدا را عبادت کنیم. همانطور که یک معلم به تکالیف دانش آموزش نیازی ندارد و همانطور که خورشید به ما نیازی ندارد، هر چه بیشتر نور خورشید را در خود قرار دهیم، بیشتر از آن لذت می بریم.

بنابراین به طور خلاصه می توان گفت که; ما به چند دلیل نیاز به دعا داریم:

1. دعا; یاد خدا:

خدای متعال محبوب انسان مؤمن است و حکم عشق این است که هر عاشقی از معشوق خود به گونه ای که خود را دوست دارد یاد کند. خداوند در این باره می فرماید:

«اقم صلوات لذکری»; به یاد من دعا کن (طه، آیه 14)

2. دعا; حمایت انسانی:

هر انسانی در زندگی گاهی نیاز به حمایت دارد تا بتواند در سختی ها به او پناه ببرد و بهترین پناه برای انسان ها ایمان به خدا و ایمان به اوست.

بنابراین، فردی که به خدا ایمان دارد، آرامش خاصی در زندگی خود دارد که غیر مؤمنان از آن بی بهره هستند. همان خدای مهربانی که در طول زندگی، از اوایل کودکی و حتی زمانی که ما انسان ها جنین در رحم هستیم، تا آخرین لحظات زندگی، نعمت های بی پایان خود را به ما ارزانی داشته است، به ما اجازه داد تا با او صحبت کنیم.

3. دعا; خدا را شکر:

در برابر نعمت های فراوانی که خداوند به ما داده است، با دعا از او تشکر می کنیم. و شکر عقلی و شرعی از ولی نعمتان واجب است.

4. دعا; بارزترین نماد بردگی:

هدف از خلقت انسان رسیدن به کمال آفرینش است و وسیله رسیدن به کمال آفرینش و رسیدن به مقام قرب الهی و بهره مندی از نعمت های اخروی خداوند، ارتباط با خدا و عبادت خداوند است. و به همین دلیل در قرآن می فرماید:

«وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلاَّ لِيَعْبُدُونَ»; جن و موجودات دیگر را جز برای عبادت نیافریدم.

مهمترین وسیله ارتباط با خدا و مهمترین عبادت خدا نماز است، انسان در نماز مستقیماً با خدا صحبت می کند و با خدا صحبت می کند.

5. دعا; کفاره گناهان:

نماز شب و روز انسان را از گناهان پاک می کند.

امیرالمومنین علی (ع) روایت کرده است:

«قَالَ(ع) سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ(ص) يَقُولُ إِنَّمَا مَنْزِلَةُ الصَّلَوَاتِ الْخَمْسِ لِأُمَّتِي كَنَهْرٍ جَارٍ عَلَى بَابِ أَحَدِكُمْ فَمَا ظَنُّ أَحَدِكُمْ لَوْ كَانَ فِي جَسَدِهِ دَرَنٌ ثُمَّ اغْتَسَلَ فِي ذَلِكَ النَّهْرِ خَمْسَ مَرَّاتٍ فِي الْيَوْمِ أَ كَانَ يَبْقَى فِي جَسَدِهِ دَرَنٌ فَكَذَلِكَ وَ اللَّهِ الصَّلَوَاتُ الْخَمْسُ …”؛

پیامبر فرمود: از رسول خدا شنیدم که می فرمود: نمازهای پنج گانه برای امت من مانند نهر آبی است که بر در خانه شما جاری است. آیا فکر می کنید اگر خاکی روی بدنش باشد و سپس روزی پنج بار در آن جوی آب حمام کند سرعتش کم شود، روی بدنش باقی می ماند؟ (مطمئناً خیر) همینطور است، به خدا سوگند نمازهای پنجگانه برای امتم.

به عبارت دیگر، نمازهای پنجگانه گناهان امت را پاک می کند. بر این اساس، نمازهای پنجگانه علاوه بر توبه، گناهان را نیز از بین می برد.

6. دعا فواید بسیاری دارد:

الف) نماز، بهترين برنامه ديني و محبوبترين اعمال نزد خدا:

ابوذر غفاری از رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) روایت کرده که در مورد نماز فرمود:

«الصلوة الصّلاةٍ أَنْ أَغْتَلُونَ وَ أَنْ أَغْلُوا مِنْ أَصْتِلُونَ»; نماز بهترین چیزی است که مقرر شده است پس هر که بخواهد کم بخواند و هر که بخواهد زیاد بخواند.

و در حدیث دیگری از این پیامبر آمده است:

«من هدايتم به نماز و تدبر، اينها اعمال پسنديده است و در دين صالح است». شما را به نماز و حفظ و پاسداری از آن که بهترین اعمال و رکن دین شماست سفارش می کنم.

ب) نماز، وسيله تقرب مردمان با تقوا:

از حضرت رضا (ع) نقل شده است:

«الصلت غرب کل تقی»; نماز وسیله تقرب هر فرد با تقوا است.

ج) نماز، موجب استجابت دعا:

در روایات متعددی آمده است که دعا موجب استجابت دعا می شود، مانند این حدیث که رسول خدا (ص) نقل کرده است:

«من فریضه مستجاب ترین دعا هستم»; هر کس دعای واجب بخواند دعایش مستجاب می شود.

و در روایت دیگری از امام عسکری علیه السلام نقل شده است که حضرت موسی علیه السلام به خداوند فرمود:

بخونیدش:  چرا کژال خیال میکرد که تپه قد کشیده است

«اللَّهُمْ أَجْرَةٌ عَلَیْهِ وَالْعَلَیْهِ قال: عطیه سوله و ابیح جنتی»;

خدایا کسی که نمازش را به موقع بخواند چه پاداشی دارد؟ گفت: آرزویش را برآورده می کنم و بهشتم را در اختیار او قرار می دهم.

د) نماز، نخستين سوال قيامت:

از امام صادق (علیه السلام) روایت شده است که فرمود:

«او اولین کسی است که در برابر عبدالصلت داوری می شود، زیرا قبله او بر همه ما است».

اولین چیزی که در قیامت روی بنده حساب می شود نماز است و اگر قبول شد چیزهای دیگر قبول می شود.

ه) نماز، موجب دوری شيطان:

در حدیثی از رسول خدا (ص) آمده است که فرمود:

«شیطان همیشه مرا پسر آدم حافظ علی الصلوة الخمس می ترساند تا از این بابت و آنچه در آینده می شود مجازات شود».

تا زمانی که پسر آدم نمازهای پنج گانه را حفظ و مواظبت می کند، شیطان از او می ترسد و چون نماز را ضایع می کند، بر او جسارت می کند و او را به گناهان کبیره وا می دارد.

و) نماز، یار و یاور انسان در مشکلات زندگی:

یکی از فواید نماز که برای ما در دنیا و آخرت بسیار مفید است، کمک به دعا در برابر مشکلات و رفع مشکلات است.

خداوند متعال در آیه 153 سوره بقره می فرماید:

«اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد، بر صبر و نماز توكل كنيد، خداوند با صابران است».

ای کسانی که ایمان آورده اید از صبر و نماز یاری بگیرید که خداوند با صابران است.

در پایان باید به این نکته توجه داشت که آنچه گفته شد; در قرآن و روایات به برخی از فواید و اسرار نماز اشاره شده است، اما این که حقیقت نماز چیست، برای همه جز عده ای اندک راز است و باید بدانیم که نماز به اندازه عظمت خداوند است. .

مراجع:

تنظیم : رضایی

خداوند متعال مطلقاً بی فایده است و هیچ نقص و ضعف و نیازی در وجود او نیست و همه موجودات به او نیاز دارند. از طرفی خداوند خیر و رحیم است و همه بندگان خود را دوست دارد و دنیا و همه نعمت ها و زیبایی های آن را برای آنها آفریده است. بر این اساس، تمام اعمال او بر اساس حکمت است. از جمله اینکه اگر دستور به اقامه نماز یا کارهای دیگر بدهد، صرفاً بر اساس حکمت و مصالح و منافعی است که انجام این کارها برای بندگان دارد، حکمتی از قبیل: کمال، دوری از پلیدی. و زشتی، تقرب به خدا و… [1] و اگر از کاری نهی کرد و بندگانش را انذار کرد، فقط از روی بدی و فسادی است که در این کار برای بندگان است و جز ذات مقدس کس دیگری نیست. خداوند از این بدی ها آگاه است. . علاوه بر این، عذاب ها و مجازات هایی که وعده داده شده در واقع نتیجه و اثر آن فعل حرام یا ترک آن واجب است که با انجام امر حرام یا ترک واجب به انسان می رسد، مانند خوردن غذاهای مسموم و مضر که طبیب مهربان و مهربان ما را از خوردن منع کرده است. زیرا خوردن این گونه غذاها یکسان است و ابتلا به عوارض آن نیز یکسان است.

همانطور که قرآن به زیبایی از عذاب های اخروی سخن گفته و علت کلی عذاب ها را با این مضمون بیان کرده است: به خاطر آنچه که دستان شما پیش فرستاده است (و نتیجه زحمات شما) و خداوند نسبت به بندگانش انجام می دهد. ظلم نکن [2]

بنابراین حقیقت و حقیقت عذاب الهی، اعمال ناشایستی است که از سوی شخص صادر می شود و خداوند برای اینکه بندگان از عواقب اعمال خود آگاه شوند و بر این اهداف تأکید بیشتری داشته باشند، مطالب را برای آنان بیان کرده است. به این ترتیب؛ زیرا چه بسا افرادی که به امید ثواب راه درست را نمی‌روند، اما از مجازات می‌ترسند، راه درست را در پیش می‌گیرند یا دست به فساد می‌زنند.

فرض کنید دارویی برای بیماری مفید و شفابخش است، اما بیمار از مصرف آن شکایت می کند، اما این بیمار به درخواست پدرش و به احترام او دارو را مصرف می کند و آثار مفید آن را می یابد و همچنین امیدوار است که به آن مبتلا شود. به خاطر مصرف این دارو از پدرش پاداش بگیرد یا توسط او مجازات نشود. بنابراین، هدف خداوند در عبادات، احسان به بندگان است، نه سود رساندن به خداوند، به خصوص که او مطلقاً بی نیاز است.

بخونیدش:  چرا در یک اتاق تاریک نمی توانیم چیزی را ببینیم کلاس سوم

از طرفی خداوند نعمت های بی شماری را به ما عطا کرده است که عقل سلیم حکم می کند که باید از صاحب آنها تشکر و قدردانی کرد و نماز شکر خداست و ترک نماز در حقیقت از وظیفه بزرگ وجدان خود سرپیچی کرده است. از نظر عقل مجرم و مقصر و مستحق مجازات است. اگر کسی شما را به مهمانی دعوت کرد و از شما پذیرایی کرد باید از شما تشکر کند یا وظیفه اخلاقی و وجدان شما این است که از او تشکر کنید؟ و اگر دیگران متوجه شوند که شما از میزبان برای آن استقبال تشکر نکرده اید، آیا در مقابل آنها احترام و ارزش قائل خواهید بود؟ آیا این تحقیر در مقابل دیگران بالاترین مجازات نیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا