چرا با اینکه زیاد میخوابم بازم خوابم میاد
زمان مطالعه: ۵ دقیقه
خواب بیش از حد و بی خوابی دو مشکل خواب هستند که می توانند دلایل مختلفی داشته باشند و هر دو باعث مشکلات سلامتی شوند. در این مقاله از مجله سلامت مفید طب به علل خواب زیاد و عوارض آن می پردازیم. پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
چرا زیاد میخوابم؟
میزان دقیق خواب مورد نیاز شما می تواند در طول زندگی شما تغییر کند، اما عوامل فردی مانند سلامت عمومی و سطح فعالیت نیز باید در نظر گرفته شوند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) به بزرگسالان توصیه می کند حداقل 7 ساعت در شب بخوابند.
میزان خواب مورد نیاز در سنین مختلف
نوزاد تازه متولد شده
۱۴ تا ۱۷ ساعت (شامل خواب کوتاه یا چرت)
نوزادان
۱۲ تا ۱۵ ساعت (شامل خواب کوتاه یا چرت)
کودکان نوپا
۱۱ تا ۱۴ ساعت (شامل خواب کوتاه یا چرت)
کودکان در سنین پیش از مدرسه
۱۰ تا ۱۳ ساعت
کودکان در سنین مدرسه
۹ تا ۱۱ ساعت
نوجوانان
۸ تا ۱۰ ساعت
بزرگسالان
۷ تا ۹ ساعت
سالمندان
۷ تا ۸ ساعت
علل پرخوابی چیست؟
اگر تمام شب را برای اتمام یک پروژه یا امتحان کار می کنید و تمام شب را بیدار می مانید و مطالعه می کنید، کاملا طبیعی (و حتی سالم) است که ناگهان احساس کنید نیاز به خوابیدن و چند شب بیشتر خوابیدن دارید. در این صورت بدن شما در تلاش است تا وضعیت خود را اصلاح کند و این بی خوابی را جبران کند. اما اگر به طور منظم برای مدت طولانی می خوابید، می تواند نشانه ای از یک مشکل جدی تر باشد.
خواب زیاد و بیماری
وقتی بیمار می شوید، غریزه طبیعی شما خواب زمستانی است. محققان شواهدی یافته اند که نشان می دهد این خواب می تواند برای شما خوب باشد.
در مطالعهای روی مگسهای میوه، محققان دریافتند کسانی که بعد از عفونت باکتریایی بیشتر میخوابیدند نسبت به کسانی که کمتر میخوابیدند، بقای بیشتری داشتند. علاوه بر این، باکتریها در مگسهایی که بیشتر میخوابیدند، سریعتر و کارآمدتر از بین رفتند.
این مطالعه از این ایده حمایت می کند که خواب به تقویت پاسخ ایمنی بدن کمک می کند. همچنین نشان می دهد که چرا در هنگام بیماری خوابیدن بیشتر یک غریزه طبیعی است.
خواب زیاد و افسردگی
افسردگی می تواند از طرق مختلفی بر خواب افراد تأثیر بگذارد. برخی از افراد مبتلا به افسردگی مشکل خواب دارند، در حالی که برخی دیگر بیش از حد می خوابند. از سوی دیگر، اختلالات خواب می تواند باعث افسردگی شود. افراد مبتلا به افسردگی ممکن است در “خواب ماندن” مشکل داشته باشند، به این معنی که خواب آنها به اندازه کافی سالم و ترمیم کننده نیست، بنابراین به خواب بیشتری نیاز دارند.
افسردگی میتواند از راههای زیادی بر خواب افراد تاثیر بگذارد.
سایر علائم افسردگی عبارتند از:
احساس بی ارزش بودن
افزایش یا کاهش وزن
از دست دادن تمرکز
کند کردن روند تفکر
اگر فکر می کنید علائم افسردگی دارید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
آپنه خواب
آپنه انسدادی خواب (OSA) شایع ترین نوع آپنه خواب است و می تواند یکی از دلایل اصلی خواب بیش از حد باشد. آپنه انسدادی خواب باعث توقف تنفس در هنگام خواب (معمولاً 10 تا 20 ثانیه) می شود.
این باعث بیداری کوتاهی می شود که شما حتی متوجه آن نمی شوید. این هیجان چرخه خواب را بسیار مختل می کند و می تواند با ارزش ترمیمی خواب تداخل داشته باشد و منجر به خواب آلودگی در طول روز و نیاز به خواب بیشتر شود.
سایر علائم آپنه انسدادی خواب مرتبط با کیفیت پایین خواب عبارتند از:
خواب آلودگی
نظارت
سردرد
اگر زیاد می خوابید اما علائمی از کیفیت خواب پایین دارید، به پزشک خود مراجعه کنید.
بحران خواب
بحران خواب یا نارکولپسی یک اختلال نادر است که باعث حملات خواب یا خواب ناگهانی، از دست دادن تون عضلانی و خواب آلودگی می شود. افراد مبتلا به این اختلال اغلب در طول روز احساس خواب آلودگی می کنند و حتی ممکن است در حین انجام فعالیت های روزانه به طور ناگهانی به خواب بروند.
از آنجایی که مغز نمی تواند چرخه خواب و بیداری را در نارکولپسی کنترل کند، چرخه خواب طبیعی می تواند مختل شده و باعث خواب آلودگی مفرط شود. تصور می شود که اختلال در هیپوکرتین شیمیایی بدن دلیل این بیماری باشد، اما بیماری های خودایمنی و وراثت نیز ممکن است در این اختلال نقش داشته باشند.
افرادی که دچار این اختلال هستند، حتی ممکن است در حال انجام فعالیتهای روزانه ناگهان به خواب روند.
اگر فکر می کنید علائم نارکولپسی دارید، با پزشک خود صحبت کنید.
بسیاری از عوارض خواب
خواب زیاد با عوامل زیادی مرتبط است و اگرچه این عوامل نتیجه مستقیم خواب زیاد نیستند، اما مطمئناً بین این بیماری ها و خواب زیاد ارتباط وجود دارد. این بیماری ها عبارتند از:
افسردگی
بحران خواب یا نارکولپسی
آپنه انسدادی خواب
کم کاری تیروئید
بیماری قلبی
افزایش وزن
از دست دادن حافظه و مشکلات شناختی
دیابت
بسیاری از این عوارض با خواب رابطه دو طرفه دارند. این بدان معناست که خواب زیاد می تواند این بیماری ها را بدتر کند و این بیماری ها خواب آلودگی را افزایش می دهند.
به همین دلیل، یافتن علت اصلی خواب آلودگی مهم است. با این کار اگر مشکل جدی تری وجود داشته باشد می توان به آن پرداخت و با آن برخورد کرد.
نتیجه
شکی نیست که خواب کافی بخش مهمی از یک سبک زندگی سالم است. اما خواب زیاد می تواند نشانه ای از یک مشکل اساسی سلامتی باشد. بنابراین، اگر به طور مداوم بیش از 9 ساعت در شب میخوابید یا با وجود خواب زیاد، همچنان نیاز به استراحت دارید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
در مورد علائم و الگوهای خواب خود با پزشک خود صحبت کنید. برای ثبت مشکلات خواب و احساسات خود یک دفتر خاطرات داشته باشید تا با پزشک خود در میان بگذارید. این اطلاعات ممکن است در تشخیص مشکل شما مفید باشد.
همانطور که گفته شد، خواب با کیفیت کافی یکی از مولفه های یک سبک زندگی سالم است. در صورت نیاز به بهبود کیفیت خواب، می توانید با کلیک بر روی دکمه زیر در سایت داروخانه آنلاین مفید طب (دکتر اصیلی)، کپسول ملاتونین + گابا STP Pharma را خریداری کنید.
کپسول ملاتونین + گابا
منبع: سایت سلامت لاین
توجه: مقالات پزشکی و بهداشتی داروخانه مفید طب از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده و صرفاً جنبه اطلاع رسانی دارد، بنابراین توصیه پزشکی و درمانی محسوب نمی شود. اگر مشکل پزشکی دارید، لازم است برای تشخیص و درمان با پزشک مشورت کنید.
کم خوابی یکی از مسائلی است که می تواند زندگی افراد را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. خواب زیاد می تواند دلایل زیادی داشته باشد. گاهی اوقات مشکلات جسمی باعث می شود که فرد بیش از حد معمول بخوابد. مصرف برخی داروها نیز می تواند باعث خواب بیشتر فرد شود. گاهی اوقات مسائل روانی مانند افسردگی و اضطراب در برخی افراد باعث می شود فرد بیشتر بخوابد.
چقدر خواب نیاز دارید؟
احتمالاً شنیده اید که باید هر شب به اندازه کافی بخوابید. اگر این کار را نکنید، در نهایت به وضعیتی به نام بدهی خواب دچار خواهید شد که می تواند منجر به طیف وسیعی از علائم و مشکلات سلامتی شود.
دقیقا چقدر به خواب نیاز دارید؟ نیاز به خواب بستگی به سن دارد، اما در افراد مختلف متفاوت است. نیاز به خواب تحت تأثیر بارداری، افزایش سن، کم خوابی و کیفیت خواب است.
اگر خیلی کم می خوابید، ممکن است لازم باشد سبک زندگی خود را تغییر دهید. اگر این کار موثر نبود، ممکن است بخواهید با پزشک خود صحبت کنید.
همچنین ممکن است بیش از حد خوابیده باشید و بخواهید به پزشک خود اطلاع دهید. زیاد بودن چیز خوب نامطلوب است. خواب آلودگی بیش از حد نیز می تواند نشانه ای از چندین بیماری باشد. حتی خواب بیش از حد می تواند خطرات سلامتی را به همراه داشته باشد.
دستورالعمل خواب
در اینجا دستورالعمل های فعلی بنیاد ملی خواب آمده است:
سن
ساعات خواب روزانه
نوزاد تازه متولد شده
۱۴ تا ۱۷ ساعت(شامل چرت زدن)
نوزادان
۱۲ تا ۱۵ ساعت(شامل چرت زدن)
نونهالان
۱۱تا ۱۴ ساعت(شامل چرت زدن)
کودکان پیش دبستانی
۱۰ تا ۱۳ ساعت
کودکان در سنین مدرسه
۹ تا ۱۱ ساعت
نوجوانان
۸ تا ۱۰ ساعت
بزرگسالان
۷ تا ۹ ساعت
سالمندان
۷ تا ۸ ساعت
علت خواب زیاد
خواب زیاد، پرخوابی یا خواب طولانی نیز نامیده می شود. این وضعیت حدود 2 درصد از افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. افراد مبتلا به پرخوابی ممکن است به 10 تا 12 ساعت خواب در شبانه روز نیاز داشته باشند تا بهترین عملکرد خود را داشته باشند.
از آنجایی که زندگی روزانه شامل مسئولیت هایی می شود که اجازه استراحت زیادی نمی دهد، افراد خواب ممکن است در طول روز احساس خستگی بیش از حد کنند و روزهای استراحت خود را با 15 ساعت خواب بگذرانند.
اگر اغلب در نیمه شب از خواب بیدار می شوید، ممکن است از پرخوابی رنج ببرید. ممکن است هر شب بیدار شدن از خواب را به خاطر نیاورید، اما این شرایط می تواند شما را از خوابیدن آرام به اندازه کافی برای احساس سرزندگی باز دارد.
خواب زیاد معمولا از دوران کودکی شروع می شود. اگر هرگز مثل الان احساس خستگی نکرده اید، پس شاید چیز دیگری در حال وقوع است. سبک زندگی نیز در این امر نقش دارد. اگر به اندازه کافی منظم نمی خوابید، بدن شما ممکن است سعی کند با خواب زیاد جبران کند.
علاوه بر این، تعدادی از بیماری ها مانند موارد زیر نیز باعث خواب زیاد می شوند:
مشکلات تیروئید
بیماری قلبی
آپنه خواب
افسردگی
نارکولپسی یا بحران خواب
داروهای خاص
عوارض پرخوابی
احتمال ابتلا به مشکلات زیر در افراد مبتلا به پرخوابی وجود دارد:
اضطراب
باتری کم
مشکلات حافظه
حتی اگر اختلال خواب نداشته باشید، خواب بیش از حد منظم همچنان می تواند تأثیر منفی بر سلامت شما داشته باشد. برخی از عوارض احتمالی شامل موارد زیر است:
سردرد
چاقی
دیابت
كمر درد
افسردگی
بیماری قلبی
افزایش خطر مرگ
افرادی که زیاد می خوابند نیز در معرض خطر تصادفات رانندگی هستند. در هنگام کار با تجهیزات سنگین همیشه در صورت خواب آلودگی بیش از حد احتیاط کنید.
پرخوابی چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر علائم خواب آلودگی شما بیش از شش هفته طول بکشد، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید. در طول ویزیت، پزشک احتمالاً از شما سؤالاتی در مورد عادات خواب و شیوه زندگی، داروها و سابقه پزشکی شما خواهد پرسید. همچنین گزینه معاینه فیزیکی یا نسخه برای شرکت در مطالعه خواب وجود دارد.
اگر پرخوابی شما به یک بیماری مرتبط نباشد، پزشک ممکن است موارد زیر را توصیه کند:
میزان خواب آلودگی خود را با استفاده از مقیاس خواب آلودگی Epworth ارزیابی کنید. شما خوابآلودگی خود را ارزیابی میکنید تا به پزشکتان کمک کنید تا بفهمد خواب چگونه بر زندگی روزمره شما تأثیر میگذارد.
یک دفتر خاطرات خواب داشته باشید. شما الگوهای خواب خود را ثبت می کنید، مانند زمانی که به خواب می روید، زمانی که از خواب بیدار می شوید و زمانی که از خواب بیدار می شوید. بنابراین پزشک شما می تواند میزان و الگوهای خواب را بررسی کند. قبل از مراجعه مجدد به پزشک، باید خواب خود را به مدت یک هفته کنترل کنید.
پلی سومنوگرام بگیرید شما شب را در یک مرکز خواب می گذرانید که به یک مانیتور متصل است که فعالیت مغز، حرکات چشم، حرکات پا، ضربان قلب و غیره را اندازه گیری می کند.
تست تأخیر خواب چندگانه را انجام دهید. این آزمایش معمولا یک روز پس از پلی سومنوگرام انجام می شود. این تست خواب شما را در چرت های روزانه اندازه گیری می کند.
چشم انداز
اگر پرخوابی شما به دلیل یک وضعیت پزشکی جدی ایجاد شده باشد، درمان می تواند به شما کمک کند تا خواب طبیعی خود را شروع کنید. ایجاد تغییراتی در سبک زندگی که منجر به عادات بد خواب می شود نیز کمک می کند.
همچنین از پزشک خود بخواهید که داروهای دیگری را تجویز کند. به عنوان مثال، مودافینیل یا پروویژیل دارویی برای بهبود بیداری است. در مطالعه ای روی افراد مبتلا به نارکولپسی و پرخوابی ایدیوپاتیک، این دارو عملکرد رانندگی و هوشیاری را بهبود بخشید.
5 نکته برای خواب بهتر
با رعایت نکات زیر زمینه را برای استراحت شبانه خوب فراهم کنید:
1. از برنامه خواب استفاده کنید
هر روز و حتی آخر هفته ها در ساعت معینی به رختخواب بروید و از خواب بیدار شوید. وقتی هر روز در یک ساعت مشخص به رختخواب می روید و از خواب بیدار می شوید، بدن خود را آماده می کنید تا انتظار خواب در آن زمان را داشته باشد. شاید بالاخره به سرعتی برسید که خوابیدن را آسانتر کند.
2. محیط خواب ایده آلی را فراهم کنید
راحت بودن به بدن شما کمک می کند تا به خواب برود. مطمئن شوید که اتاق خواب شما خنک، تاریک و ساکت است. می توانید با کمک پرده اتاق را تاریک کنید. گوش گیر یا دستگاه صدای سفید نیز می تواند به از بین بردن حواس پرتی کمک کند.
سعی کنید تعداد حیوانات خانگی یا کودکانی که در رختخواب خود می خوابند را محدود کنید و با روشن بودن تلویزیون به خواب نروید، حتی اگر صدا خاموش باشد. اگر بالش یا تشک نامناسب دارید، آنها را عوض کنید.
3. دستگاه های دیجیتال خود را خاموش کنید
صفحه نمایش کامپیوتر و گوشی خود نور آبی ساطع می کنند. این نور شبانه می تواند ریتم طبیعی شبانه روزی بدن و خواب شما را مختل کند. دستگاه های خود را دو تا سه ساعت قبل از خواب خاموش کنید و قرار گرفتن در معرض نور آبی را محدود کنید.
4. به عادات سبک زندگی توجه کنید
مراقبت از خود در ساعات بیداری به خواب شما کمک می کند. چیزهایی که مصرف می کنید؛ فکر. اگر کافئین قبل از خواب مصرف شود، می تواند شما را خسته کند. الکل می تواند شما را خواب آلود کند، اما در واقع کیفیت خواب شما را بدتر می کند. چای گیاهی یا شیر داغ جایگزین های بهتری هستند. ورزش برای بدن شما مفید است، اما انجام آن درست قبل از خواب می تواند خواب شما را مختل کند.
5. یک دفتر خاطرات خواب داشته باشید
اگر در مورد خواب خود نگرانی دارید، در مورد آن بنویسید. همه چیز را در مورد عادات و کارهای روزمره خود بنویسید تا به پزشک خود نشان دهید. حتما بنویسید هر شب چقدر میخوابید، چقدر طول میکشد تا بخوابید، آیا در طول روز چرت میزنید؟ و هر چیزی را که فکر می کنید برای استراحتتان مهم است یادداشت کنید.