چرا با دور شدن از کانون زمین لرزه شدت آن کاهش می یابد

ساختار زمین

اگرچه زمین زیر پای ما سفت و ثابت به نظر می رسد، اما در واقع در حال حرکت است. زمین را مانند هلو با پوست، گوشت در زیر و گودالی در مرکز در نظر بگیرید. زمین سه لایه اصلی دارد، یکی زمین زیر پای ما که لایه بیرونی زمین است و به آن پوسته می گوییم. این لایه از سنگ تشکیل شده است که تنها یک درصد از سطح زمین را تشکیل می دهد. ضخامت پوسته در اقیانوس و خشکی متفاوت است، بین پنج تا ده کیلومتر در کف اقیانوس و سی تا پنجاه کیلومتر در خشکی.

در بالای پوسته لایه دیگری به نام گوشته وجود دارد که از سنگ های نرم تر، متراکم تر و چسبناک تر تشکیل شده است و حدود 85 درصد از حجم زمین را تشکیل می دهد. هسته بسیار داغ زمین که یک قسمت بیرونی (مایع) و یک قسمت داخلی (جامد) دارد از آهن و نیکل تشکیل شده است.

منبع تصویر: Getty Images

عیب چیست؟

برای دریافت ایده بهتر، سطح زمین را تخته ای از سنگ سخت در نظر بگیرید که بر روی یک اقیانوس ضخیم و لزج قرار گرفته است. این صفحات در طی میلیون ها سال بسیار آهسته حرکت می کنند. گاهی از هم دورند، گاهی به هم نزدیکند.

محل برخورد دو یا چند صفحه گسل نامیده می شود.

منبع تصویر: Getty Images

زلزله چیست؟

هنگامی که دو یا چند صفحه به هم می رسند، دو حالت رخ می دهد یا دو صفحه افقی در کنار هم، در جهت مخالف یا در یک جهت با سرعت های متفاوت حرکت می کنند. گاهی دو صفحه با هم برخورد می کنند و یکی زیر دیگری می رود.

گاهی اوقات هنگام برخورد دو صفحه، یکی (معمولاً پوسته اقیانوسی) به زیر دیگری نمی رود، اما فشار ناشی از برخورد دو صفحه به صورت چین خوردگی در پوسته ظاهر می شود که به آن کوه می گوییم. به همین دلیل است که مثلاً ارتفاع قله اورست افزایش می یابد.

گاهی دو صفحه به صورت عمودی در کنار هم حرکت می کنند، یا یک صفحه فرو می رود و زیر صفحه کناری قرار می گیرد و یا یک صفحه در اثر فشار بالا و پایین می رود و بالای صفحه کناری قرار می گیرد. لغزش عمودی زمانی رخ می دهد که دو صفحه از هم جدا شوند و پوسته بالای گسل ضعیف شود.

منبع تصویر: Getty Images

وقتی دو صفحه عمودی یا افقی نسبت به هم حرکت می کنند، انرژی زیادی در سطح زمین ایجاد می شود که به آن زلزله می گوییم.

زمین لرزه ها در پوسته یا لایه بالایی گوشته یعنی تا عمق هشتصد کیلومتری از سطح زمین رخ می دهد.

مطمئناً سنگ های تشکیل دهنده کره زمین ممکن است سخت به نظر برسند، اما در عمل باید آنها را یک منبع در نظر گرفت. آنها می توانند در طول زمان انرژی را در خود ذخیره کنند. هنگامی که این انرژی در محل گسل از تحمل سنگ های پوسته فراتر رود، گسل می لغزد و انرژی مخرب آزاد می شود. این یک زلزله است.

ماکت چیست؟

پس از هر زلزله، انرژی همچنان آزاد می شود، اما اندازه آن به تدریج کاهش می یابد. این زمین لرزه های ضعیف تر، پس لرزه نامیده می شوند که معمولاً کوچکتر از زلزله اصلی هستند. پس لرزه ها خود می توانند مخرب باشند و باعث آسیب بیشتر به سازه هایی شوند که در زلزله اصلی آسیب دیده اند. پس لرزه ها می توانند تا دو سال پس از زلزله اصلی ادامه داشته باشند.

کانون زلزله کجاست؟

هر زلزله کانونی دارد که محل اصلی آزاد شدن انرژی در اثر برخورد یا سر خوردن دو صفحه است. اگر در عمق کمتر از 70 کیلومتری زمین رخ دهد، کانون زمین لرزه کم عمق، اگر در عمق 70 تا 300 کیلومتری زمین باشد، عمق متوسط ​​و اگر بین 300 تا 800 کیلومتر باشد، عمیق در نظر گرفته شده است.

اگر مرکز زمین لرزه در زیر اقیانوس باشد، امواج عظیمی به نام سونامی ایجاد می کند.

برای خواندن این فایل، لطفا جاوا اسکریپت را فعال کنید یا از مرورگر دیگری استفاده کنید.

عمقی که انرژی لرزه ای آزاد می شود در تخریب زلزله نقش دارد، هر چه کانون عمیق تر باشد امواج بیشتر به سطح زمین می رسند. به مکانی که در سطح زمین بالای کانون زمین قرار دارد، کانون زمین لرزه گفته می شود.

بخونیدش:  چرا هیچکس با من دوست نمیشه نی نی سایت

تشخیص عمق زلزله دشوارتر از شناسایی مرکز زلزله است. برای تعیین عمق زمین لرزه، ایستگاه های لرزه نگاری باید در نزدیکی آن باشند.

زلزله ها با کدام واحد اندازه گیری می شوند؟

در حال حاضر، زمین لرزه ها در سراسر جهان با مقیاس بزرگی (MW) اندازه گیری می شوند و واحد ریشتر منسوخ شده است. دلیل ساده آن این است که بزرگی با دقت بیشتری بزرگی زمین لرزه را نشان می دهد، به خصوص برای زلزله های بالای پنج ریشتر، و به همین دلیل جایگزین مقیاس ریشتر شد.

شدت یا شدت زلزله با واحد دیگری به نام مرکالی اندازه گیری می شود. این ترازو دارای دوازده درجه است که تا شدت هفت درجه تخریب ناچیز است. با شدت هشت، ساختمان‌های ضعیف فرو می‌ریزند و ویرانی‌های وسیعی از بالا رخ می‌دهد.

بزرگی همیشه ارتباط مستقیمی با شدت (قدرت کشنده) زلزله ندارد.

آزمون چهارگزینه ای اقتصاد در ادبیات و علوم انسانی قسمت اول (فصل 3 و 4)

سید حسین مصطفی نژاد…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا