چرا بجای مدفوع آب میاد

مدفوع مایع و نرم + درمان این عارضه

در این قسمت از دالگرم باشید تا دلایل شل شدن مدفوع را بدانید.

علت شل شدن مدفوع

مدفوع آبکی، مدفوع شل یا اسهال به دلایل مختلفی رخ می دهد. یک نوع ویروس عامل اصلی مدفوع شل است که باعث عفونت در روده فرد می شود و مدفوع او را نرم می کند.

این عفونت آنفولانزای معده یا گوارشی نیز نامیده می شود و گاهی تا ده روز طول می کشد. مدفوع شل یا اسهال می تواند ناشی از بیماری های روده ای مانند بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو باشد. علاوه بر این، گاهی اوقات فرد دچار سوء جذب می شود.

این بدان معناست که بدن نمی تواند به اندازه کافی مواد مغذی را از غذا جذب کند. ممکن است مقدار زیادی ملین مصرف کرده باشید و با مدفوع شل مشکل داشته باشید.

نوشیدن الکل نیز باعث مدفوع آبکی می شود. اگر جراحی دستگاه گوارش انجام داده اید، ممکن است این مشکل را داشته باشید. دیابت یکی از بیماری هایی است که باعث شل شدن مدفوع می شود.

همانطور که گفتیم برخی از عفونت ها یا ویروس ها یکی از مهم ترین علل مدفوع شل هستند. ممکن است غذاهایی خورده باشید که دستگاه گوارش شما را مختل می کند.

آب بسیار سرد در گرما نیز می تواند این مشکل را ایجاد کند. شاید شما به غذای خاصی حساسیت دارید و این مشکل را دارید. یکی از عوارض جانبی برخی داروها اسهال و شل شدن مدفوع است. پرتودرمانی نیز باعث مدفوع آبکی می شود.

علل شایع اسهال حاد چیست؟

شایع ترین علل اسهال حاد عفونت های ویروسی، باکتریایی و انگلی است. باکتری ها همچنین می توانند باعث مسمومیت غذایی حاد شوند. داروها سومین علت اسهال حاد هستند.

گاستروانتریت ویروسی (اسهال).

گاستروانتریت ویروسی (عفونت ویروسی معده و روده کوچک) شایع ترین علت اسهال حاد در سراسر جهان است. علائم گاستروانتریت ویروسی (تهوع، استفراغ، گرفتگی عضلات شکم، اسهال) معمولاً 48 تا 72 ساعت طول می کشد.

بر خلاف انتروکولیت باکتریایی (عفونت باکتریایی روده کوچک و کولون)، بیماران مبتلا به گاستروانتریت ویروسی خون یا عفونت در مدفوع ندارند یا اگر وجود داشته باشد کم هستند. تب وجود ندارد.

گاستروانتریت ویروسی می تواند به صورت جداگانه (در یک نفر) یا به صورت اپیدمی (در بین گروهی از افراد) رخ دهد.

موارد فردی اسهال احتمالاً توسط چندین ویروس مختلف ایجاد می شود و از طریق تماس فرد به فرد منتقل می شود.

کلسی ویروس ها شایع ترین علت اسهال همه گیر هستند (مانند اسهال هایی که در کشتی های تفریحی رخ می دهد).

کاسی ویروس ها از طریق مواد غذایی آلوده به ناقلین آلوده یا از طریق تماس مستقیم فرد به فرد منتقل می شوند.

مسمومیت غذایی

مسمومیت غذایی یک بیماری ساده است که توسط سم تولید شده توسط باکتری ایجاد می شود. این سم باعث سوزش سر دل و استفراغ می شود و همچنین باعث می شود روده کوچک مقدار زیادی آب ترشح کند که منجر به اسهال می شود.

علائم مسمومیت غذایی معمولا کمتر از 24 ساعت طول می کشد. در برخی از باکتری ها، سم قبل از مصرف در غذا تولید می شود، در حالی که در سایر باکتری ها، سم پس از مصرف غذا در روده تولید می شود.

علائم معمولاً در عرض چند ساعت زمانی که مسمومیت غذایی به دلیل سمی که قبل از مصرف در غذا ایجاد شده است ظاهر می شود.

علائم بعداً هنگامی که سم در روده تشکیل می شود ظاهر می شود (زیرا باکتری ها برای تولید سم به زمان نیاز دارند). بنابراین، در مورد دوم، علائم معمولا پس از 7 تا 15 ساعت ظاهر می شود.

استافیلوکوکوس اورئوس نمونه ای از باکتری است که قبل از مصرف مواد سمی را در مواد غذایی تولید می کند. به عنوان مثال، غذاهای آلوده به استاف (مانند سالاد، گوشت یا ساندویچ با سس مایونز) که در طول شب در هوای محیط خارج از یخچال باقی می مانند.

باکتری های استافیلوکوک در غذا تکثیر می شوند و سم تولید می کنند. کلستریدیوم پرفرنجنس نمونه ای از باکتری است که در غذا (معمولاً غذاهای کنسرو شده) شروع به تکثیر می کند و پس از خوردن غذای آلوده سمومی را در روده کوچک تولید می کند.

اسهال مسافرتی

انواع مختلفی از باکتری E. coli وجود دارد که بیشتر آنها E. coli هستند. کولی باکتری های طبیعی فلور روده کوچک و کولون هستند و غیر بیماری زا هستند، یعنی باعث بیماری در روده نمی شوند.

با این حال، این E. coli غیر بیماری زا اگر در خارج از روده رشد کنند، به عنوان مثال در دستگاه ادراری (جایی که باعث عفونت کلیه و مثانه می شوند) یا اگر وارد جریان خون شوند و باعث عفونت خون (SEPSIS) شوند، می توانند باعث بیماری شوند. .

با این حال، چند گونه از E.coli بیماری زا هستند (به این معنی که باعث بیماری در روده و روده بزرگ می شوند). این گونه های بیماری زا E.Coli با تولید سموم باعث اسهال می شوند و به نام (EPEC) شناخته می شوند.

اسهال مسافرتی اغلب توسط گونه ETEC E ایجاد می شود. coli که به دلیل سم تولید شده توسط باکتری باعث اسهال می شود.

گردشگرانی که از کشورهای خارجی با آب و هوای گرم و استانداردهای بهداشتی پایین (مکزیک، بخش‌هایی از آفریقا و غیره) بازدید می‌کنند، می‌توانند در اثر خوردن غذاهای آلوده مانند میوه‌ها، سبزیجات، غذاهای دریایی، گوشت خام، آب و کپک یخ به اسهال ETEC مبتلا شوند.

سم تولید شده توسط ETEC باعث اسهال، درد شکم، حالت تهوع و گاهی اوقات استفراغ می شود. این علائم معمولاً بین 3 تا 7 روز پس از ورود به یک کشور خارجی شروع شده و معمولاً در عرض 3 روز ناپدید می شوند.

گاهی اوقات سایر باکتری ها یا انگل ها می توانند باعث اسهال مسافرتی شوند (مانند شیگلا، ژیاردیا، کمپیلوباکتر). اسهال ناشی از این موجودات دیگر معمولاً بیش از 3 روز طول می کشد.

انتروکولیت باکتریایی

باکتری هایی که باعث اسهال می شوند به دلیل تهاجم باکتری به روده و روده بزرگ باعث ایجاد انتروکولیت (التهاب روده کوچک و کولون) می شوند که با علائم التهاب (خون یا چرک در مدفوع و تب) و درد شکمی همراه با اسهال مشخص می شود.

شایع ترین باکتری مسئول انتروکولیت حاد در آمریکا کمپیلوباکتر ژژونی است. سایر باکتری هایی که باعث انتروکولیت حاد می شوند عبارتند از: شیگلا، سالمونلا و EPEC.

این باکتری ها معمولاً در اثر مصرف آب آلوده و غذاهای آلوده مانند سبزیجات، مرغ و لبنیات ایجاد می شوند.

انتروکولیت ناشی از باکتری کلستریدیوم دیفیسیل نادر است زیرا در اثر درمان آنتی بیوتیکی ایجاد می شود.

این باکتری همچنین شایع ترین علت عفونت های بیمارستانی (عفونت های بیمارستانی) است و باعث اسهال می شود.

سویه O157:H7 سویه ای از باکتری E.Coli است که سمی تولید می کند که باعث اسهال خونی (اسهال همراه با خون) می شود. شیوع اسهال خونی در ایالات متحده رخ داد و علائم آن در گوشت های آلوده کارخانه های تولید همبرگر مشاهده شد. (از این رو کولیت همبرگر نامیده می شود).

بخونیدش:  چرا دوستی یک نیاز است

حدود 5 درصد از بیماران آلوده به E. coli O157:H7 به سندرم همولیتیک اورمیک (HUS) مبتلا می شوند، سندرمی که می تواند منجر به نارسایی کلیه شود، معمولاً در کودکان.

برخی شواهد نشان می دهد که استفاده طولانی مدت از داروهای ضد اسهال و آنتی بیوتیک ها خطر ابتلا به HUS را افزایش می دهد.

انگل ها

عفونت های انگلی از علل شایع اسهال در آمریکا نیستند. عفونت ژیاردیا لامبلیا توسط افرادی که به کوهستان سفر می کنند یا افرادی که با قایق و هواپیما سفر می کنند و با نوشیدن آب آلوده منتقل می شود.

عفونت ژیاردیا معمولاً با التهاب همراه نیست، خون یا چرک در مدفوع وجود ندارد و تب پایینی دارند. عفونت آمیب (اسهال آمیبی) معمولاً در سفر به کشورهای توسعه نیافته رخ می دهد و با علائم التهاب خون همراه است. و چرک در مدفوع و تب.

کریپتوسپوریدیوم یک انگل مولد اسهال است که از طریق آب آلوده منتقل می شود زیرا در آب کلردار زنده می ماند. سیکلوسپورا یک انگل اسهال زا است که با تمشک گواتمالایی مرتبط است.

اشکال مدفوع

مدفوع خشک و سفت

فاصله زمانی بین مصرف غذا و عبور از دستگاه گوارش و سپس دفع بر محتویات مدفوع تأثیر می گذارد. متوسط ​​زمان لازم برای عبور غذا از دستگاه گوارش و دفع آن تقریباً 40 تا 45 دقیقه است.

بنابراین اگر این ماده مدت بیشتری در دستگاه گوارش بماند، مایعات آن دوباره جذب شده و مدفوع سفت و خشک می شود. برخی از داروها مانند داروهای فشار خون، هیستامین ها و داروهای ضد افسردگی باعث کاهش سرعت دستگاه گوارش می شوند.

یبوست که به دلایل زیادی مرتبط است باعث سفت و خشکی مدفوع می شود. در برخی افراد مصرف زیاد لبنیات باعث یبوست می شود. همچنین کمبود آب در بدن یکی دیگر از دلایل این مشکل است زیرا در صورت کم آبی بدن، آب را هر کجا که پیدا کند دوباره جذب می کند.

مدفوع تکه تکه

ظاهر مدفوع طبیعی نرم، در مقادیر زیاد، به راحتی و بلافاصله است. اما زمانی که شرایط خوشایند نباشد، مدفوع به صورت توپ و تکه دفع می شود.

مدت زمانی که طول می کشد تا مدفوع از سیستم گوارشی عبور کند، یکی از مواردی است که اگر طولانی شود، باعث ایجاد این حالت می شود. کمبود فیبر در رژیم غذایی دلیل دیگری است.

رژیم های غذایی خاصی، به عنوان مثال، با تمرکز بر مصرف پروتئین و کاهش مصرف کربوهیدرات، علت این آسیب شناسی هستند.

مدفوع مایع

بدن انسان روزانه 8 لیتر مایع از معده، غدد بزاقی و لوزالمعده تولید می کند تا به تجزیه غذا و عبور آن از دستگاه گوارش کمک کند. در شرایط عادی مقدار زیادی از این مایعات در طول مسیر جذب می شوند و باعث شل شدن مدفوع می شوند.

اما اگر غذا خیلی سریع از بین برود، هیچ شانسی برای جذب مایع آن وجود ندارد و از این رو مدفوع به شکل بسیار آبکی دفع می شود. دلیل این وضعیت ممکن است به دلیل افزایش ناگهانی مصرف فیبر یا باکتری باشد. یا عفونت ویروسی

هنگامی که عفونت رخ می دهد، بدن شروع به تولید سموم می کند و در نتیجه آب آزاد می شود. در نتیجه این مواد خیلی سریع از دستگاه گوارش عبور می کنند تا بدن بتواند از شر آنها خلاص شود.

مدفوع باریک

این وضعیت مستحق توجه ویژه است. زیرا این می تواند نشانه سرطان روده بزرگ یا وجود پولیپ باشد. هر نوع جرمی باعث ایجاد انسداد در مجرای روده می شود و در نتیجه مسیر عبور مواد باریک تر می شود. بنابراین، اگر متوجه این وضعیت شدید، آن را به پزشک خود گزارش دهید.

مدفوع بی رنگ

مدفوع طبیعی تحت تأثیر نوع غذا، نوع دارویی که فرد مصرف می کند یا عوامل دیگر طیف وسیعی از رنگ ها را به خود می گیرد.

اما اگر رنگ مدفوع کم رنگ دفع می شود به دلیل مشکل در طول دستگاه است. برای کمک به تجزیه چربی ها، کبد صفرا را به دستگاه گوارش می ریزد که باعث رنگ شدن مدفوع می شود. اما اگر در کبد یا مجاری صفراوی انسداد وجود داشته باشد، مدفوع به رنگ کم رنگ دفع می شود.

اختلالات لوزالمعده نیز به دنبال همین وضعیت است.

مدفوع قرمز روشن

دیدن مدفوع با این رنگ می تواند کمی نگران کننده باشد، اما بهتر است قبل از مراجعه به پزشک کمی فکر کنید. شاید این موضوع تحت تأثیر غذایی باشد که چند ساعت پیش خورده اید، مانند چغندر یا آب نبات های رنگی، این رنگ در مدفوع ظاهر می شود.

اما اگر به وضوح رگه های خون در مدفوع مشاهده کردید به دلیل خونریزی داخلی است.

این ممکن است به دلیل مشکل بواسیر یا حتی ایجاد فضایی در اثر فشار وارد شده برای عبور محتویات روده باشد. اگر در بیشتر موارد محتویات روده با فشار تخلیه شود، منجر به هموروئید دردناک می شود.

بنابراین بهتر است به پزشک خود اطلاع دهید. اما اگر هرگز خون در مدفوع خود ندیده اید، ممکن است به دلایل جدی تری مانند سرطان روده بزرگ باشد.

مدفوع بسیار تیره

اگر مدفوع ناگهان تیره و قیری شد، ممکن است به دلیل ویتامین هایی باشد که روزانه مصرف می کنید.

به عنوان مثال، آهن خالص یا مکمل های مولتی ویتامین باعث تیره شدن رنگ مدفوع می شود. اما اگر از این مکمل ها استفاده نمی کنید، اما متوجه این تغییر در مدفوع خود شدید، بهتر است به پزشک خود اطلاع دهید.

زیرا اگر خونریزی در قسمت های اولیه دستگاه گوارش مانند معده یا مری اتفاق بیفتد، مدفوع تیره و قیری می شود. بنابراین، رنگ قرمز مدفوع – قرمز روشن یا قرمز تیره – ممکن است نشانه خونریزی باشد.

مدفوع شناور و بسیار بدبو

مدفوع طبیعی بلافاصله پس از اجابت مزاج دفع نمی شود. اما اگر بدن در جذب چربی از غذای مصرفی مشکل داشته باشد، چربی در مدفوع ظاهر می شود و در نتیجه مدفوع زرد، چرب و بسیار بدبو است و به صورت شناور دفع می شود.

بیماری های شکمی عمدتاً باعث اختلال در جذب می شوند. نوع تغذیه نیز می تواند باعث این وضعیت شود.

به عنوان مثال، غذاهای حاوی اولسترا (نوعی چربی تقلبی موجود در چیپس یا سایر غذاهای سرخ شده) یا برخی داروهای کاهش وزن مانند Xnical یا داروهای بدون نسخه مرتبط با Xnical به نام Alli.

توالی دفع

معمولاً توالی اجابت مزاج در افراد مختلف متفاوت است و نمی توان گفت چند بار در روز ممکن است اجابت مزاج طبیعی باشد. یک بار در روز یا سه بار در روز.

بخونیدش:  چطور مچ بند شیائومی را تنظیم کنیم

اما اگر متوجه تغییری در توالی روال حذف شدید، این وضعیت توجه شما را می طلبد. شاید دفعات اجابت مزاج به دلیل خوردن فیبر یا نخوردن فیبر کافی، نخوردن صبحانه افزایش یابد (صبحانه حرکت محتویات روده را آسان می کند).

اگر غذای کافی نخورید، یبوست رخ می دهد. زیرا بدن قادر به تولید مواد زائد کافی نخواهد بود.

عوارض اسهال چیست؟

کم آبی زمانی اتفاق می افتد که مقدار زیادی آب و مواد معدنی (الکترولیت ها) از بدن از طریق اسهال، با یا بدون استفراغ از بین برود. کم آبی در بیماران بزرگسال مبتلا به اسهال حاد که مقادیر زیادی مدفوع دارند، شایع است.

به خصوص زمانی که مصرف مایعات به دلیل حالت تهوع کاهش یافته یا همراه با استفراغ و حالت تهوع باشد. همچنین در نوزادان و کودکان خردسال که به گاستروانتریت ویروسی و عفونت های باکتریایی مبتلا می شوند، شایع است. بیماران با کم آبی خفیف ممکن است فقط تشنگی و خشکی دهان را تجربه کنند.

کم آبی متوسط ​​تا شدید همراه با افت فشار خون هنگام ایستادن همراه با سنکوپ غش.

کاهش حجم ادرار، ضعف شدید، شوک، نارسایی کلیه، اضطراب، اسیدوز (مقدار بالای اسید در خون) و بیهوشی.

هنگامی که اسهال طولانی و شدید باشد، الکترولیت ها (املاح) از بین می روند. کمبود الکترولیت رخ می دهد. شایع ترین کمبود الکترولیت ها سدیم و پتاسیم است.

مقدار کلر و بی کربنات نیز ممکن است غیر طبیعی شود. در نهایت، سوزش مقعد به دلیل دفع مکرر مدفوع مایع حاوی مواد تحریک کننده.

داروهایی برای درمان مدفوع

اسهال ناشی از دارو بسیار شایع است زیرا بسیاری از داروها باعث اسهال می شوند. نشانه اسهال ناشی از دارو این است که اسهال خیلی زود پس از شروع درمان رخ می دهد.

داروهایی که اغلب باعث اسهال می شوند، آنتی اسیدها و مکمل های غذایی حاوی منیزیم هستند.

سایر داروهایی که باعث اسهال می شوند عبارتند از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، NSAID ها، داروهای شیمی درمانی، آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد آریتمی و داروهای فشار خون.

چند نمونه از داروهایی که در درجه اول باعث اسهال می شوند عبارتند از میزوپروستول (سیتوتک)، کینیدین، اولسالازین، کلشیسین، متوکلوپرامید، سیزاپراید.

چه زمانی برای اسهال به پزشک مراجعه کنیم:

اکثر موارد اسهال خفیف و کوتاه مدت هستند و نیازی به مراقبت پزشکی ندارند. در موارد زیر باید با پزشک مشورت کرد:

تب بالا (دمای بالای 101 درجه فارنهایت)

درد خفیف تا شدید قلب همراه با سفتی شکم

اسهال خونی که نشان دهنده التهاب شدید روده است.

اسهال در افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای جدی، که در آن کم آبی با پیامدهای جدی همراه است، مانند دیابت، بیماری قلبی، ایدز.

اسهال شدید بدون نشان دادن علائم بهبود پس از 48 ساعت.

کم آبی متوسط ​​تا شدید.

استفراغ طولانی مدت که مانع از نوشیدن مایعات می شود.

اسهال شدید در زنان باردار به دلیل نگرانی برای سلامت جنین.

اسهالی که در طول یا بلافاصله پس از پایان درمان با آنتی بیوتیک رخ می دهد، زیرا اسهال ممکن است نشان دهنده عفونت های C. difficile مرتبط با آنتی بیوتیک باشد که نیاز به درمان دارند.

اسهال پس از بازگشت از کشورهای در حال توسعه یا اردوگاه های کوهستانی، زیرا ممکن است عفونت ژیاردیا باشد (برای این درمان موجود است).

اسهال در بیماران مبتلا به بیماری مزمن روده مانند کولیت یا بیماری کرون، زیرا اسهال ممکن است نشان دهنده بدتر شدن بیماری زمینه ای یا عارضه بیماری باشد که هر دو نیاز به درمان دارند.

اسهال حاد در نوزادان و خردسالان برای اطمینان از مصرف مایعات خوراکی کافی (نوع، مقدار و مقدار)، برای پیشگیری یا درمان کم آبی بدن و جلوگیری از عوارض مصرف بیش از حد مایعات مانند تشنج و اختلالات آب و الکترولیت خون.

اسهال مزمن.

چه زمانی باید از آنتی بیوتیک برای اسهال استفاده کرد؟

اکثر موارد اسهال حاد و کوتاه مدت هستند و نیازی به آنتی بیوتیک ندارند. آنتی بیوتیک ها حتی برای مبارزه با اکثر باکتری هایی که باعث عفونت و اسهال می شوند ضروری نیستند.

معمولا زمانی که بیمار اسهال شدید داشته باشد از آنتی بیوتیک استفاده می شود

بیمارانی که از بیماری های ناتوان کننده ای مانند نارسایی قلبی، بیماری ریوی و ایدز رنج می برند

تجزیه و تحلیل مدفوع نشان می دهد انگل، عفونت های باکتریایی بسیار جدی مانند شیگلا و C. difficile

اسهال مسافران

همچنین بخوانید:

علت مدفوع چسبناک چیست و چگونه درمان می شود؟

تست مخمر مدفوع: علائم مخمر در مدفوع چیست؟

علامت تخمک و انگل در آزمایش مدفوع چیست؟

دلیل وجود غذای هضم نشده در آزمایش مدفوع چیست؟

اسهال در یک نگاه

اسهال افزایش تعداد مدفوع (روده)، افزایش مدفوع آبکی یا هر دو است.

اسهال در اثر افزایش ترشح مایع در روده ایجاد می شود، جذب مواد از روده کاهش می یابد و عبور مدفوع از روده تسریع می شود.

اسهال به صورت مطلق یا نسبی تعریف می شود. تعریف مطلق اسهال بیش از 5 مدفوع در روز یا مدفوع شل است. اسهال نسبی به عنوان افزایش تعداد مدفوع در روز یا مدفوع شل در مقایسه با عادت معمول فرد تعریف می شود.

اسهال می تواند حاد یا مزمن باشد و هر کدام علل و درمان های متفاوتی دارند.

عوارض اسهال شامل کم آبی بدن، اختلالات الکترولیتی و تحریک مقعد است.

کم آبی را می توان با محلول های الکترولیت خوراکی و در صورت لزوم مایعات داخل وریدی درمان کرد.

آزمایش‌های مفید در ارزیابی اسهال حاد شامل آزمایش مدفوع برای گلبول‌های سفید و انگل‌ها، کشت مدفوع برای باکتری‌ها، آزمایش مدفوع برای سم c.difficile و آزمایش خون برای اختلالات است.

آزمایش‌های مفید برای ارزیابی اسهال مزمن شامل غربالگری مدفوع برای انگل‌ها، رادیوگرافی سری فوقانی دستگاه گوارش (UGI)، تنقیه باریم، آندوسکوپی مری و دوازدهه با نمونه‌برداری، کولونوسکوپی با نمونه‌برداری، تست تنفس هیدروژنی و اندازه‌گیری چربی است. در مدفوع

اسهال را می توان با مواد جاذب، قابض و ترکیبات بیسموت درمان کرد.

برای درمان اسهال نباید از آنتی بیوتیک ها استفاده کرد مگر اینکه کشت نشان دهد که باکتری نیاز به درمان آنتی بیوتیکی دارد، اسهال شدید منشا عفونی دارد یا بیمار یک بیماری زمینه ای جدی دارد.

توجه: اگر بعد از 24 ساعت مدفوع شما هنوز آبکی است و تب یا استفراغ دارید، با پزشک مشورت کنید. مدفوع شل باعث کم آبی بدن می شود.

دکتر اسحاق حسینی متخصص بیماری های گوارشی و کبدی بزرگسالان در پاسخ به سوال سلامت نیوز مبنی بر اینکه آیا مدفوع می تواند نشان دهنده وجود بیماری در بدن باشد، گفت: بله، درست است، رنگ طبیعی مدفوع به دلیل وجود بیماری است. وجود ماده ای در بدن به نام “بیلی روبین” که در کبد ساخته می شود. هنگامی که این ماده از طریق ادرار دفع می شود به آن “اوروبیلینوژن” و هنگامی که از طریق مدفوع دفع می شود “استرکوبیلینوژن” نامیده می شود. در نهایت رنگ طبیعی نارنجی یا زردی که در مدفوع داریم به دلیل وجود این ماده است. وقتی این بیلی روبین از بین برود، یعنی از کبد به روده ترشح نشود، رنگ مدفوع گچی و سفید می شود. بنابراین رنگ مدفوع در تشخیص بیماری ها بسیار مفید است. »

بخونیدش:  چطور هواپیما از زمین بلند میشود

دکتر اسحاق حسینی افزود: وقتی فرد به هر دلیلی از قسمت های فوقانی دستگاه گوارش مانند معده و اثنی عشر خونریزی می کند، رنگ مدفوع سیاه می شود. البته برخی غذاها و میوه ها و سبزیجات مانند لبو رنگ مدفوع و ادرار را تیره می کند. بنابراین همه بیماری ها به شکل و فرم مدفوع خود را نشان می دهند، از تغییر قطر و اندازه مدفوع تا رنگ آنها در تشخیص اهمیت دارد.

در مقاله زیر می توان به نکات زیر اشاره کرد:

مدفوع خشک و سفت:

فاصله زمانی بین مصرف غذا و عبور از دستگاه گوارش و سپس دفع بر محتویات مدفوع تأثیر می گذارد. متوسط ​​زمان لازم برای عبور غذا از دستگاه گوارش و دفع آن تقریباً 40 تا 45 دقیقه است. بنابراین اگر این ماده مدت بیشتری در دستگاه گوارش بماند، مایعات آن دوباره جذب شده و مدفوع سفت و خشک می شود. برخی از داروها مانند داروهای فشار خون، هیستامین ها و داروهای ضد افسردگی باعث کاهش سرعت دستگاه گوارش می شوند. یبوست که به دلایل زیادی مرتبط است باعث سفت و خشکی مدفوع می شود. در برخی افراد مصرف زیاد لبنیات باعث یبوست می شود. همچنین کمبود آب در بدن یکی دیگر از دلایل این مشکل است زیرا در صورت کم آبی بدن، آب را هر کجا که پیدا کند دوباره جذب می کند.

مدفوع تکه تکه شده:

ظاهر مدفوع طبیعی نرم، در مقادیر زیاد، به راحتی و بلافاصله است. اما زمانی که شرایط خوشایند نباشد، مدفوع به صورت توپ و تکه دفع می شود. مدت زمانی که طول می کشد تا مدفوع از سیستم گوارشی عبور کند، یکی از مواردی است که اگر طولانی شود، باعث ایجاد این حالت می شود. کمبود فیبر در رژیم غذایی دلیل دیگری است. رژیم های غذایی خاصی، به عنوان مثال، با تمرکز بر مصرف پروتئین و کاهش مصرف کربوهیدرات، علت این آسیب شناسی هستند.

مدفوع آبکی:

بدن انسان روزانه 8 لیتر مایع از معده، غدد بزاقی و لوزالمعده تولید می کند تا به تجزیه غذا و عبور آن از دستگاه گوارش کمک کند. در شرایط عادی مقدار زیادی از این مایعات در طول مسیر جذب می شوند و باعث شل شدن مدفوع می شوند. اما اگر غذا خیلی سریع از بین برود، هیچ شانسی برای جذب مایع آن وجود ندارد و از این رو مدفوع به شکل بسیار آبکی دفع می شود. دلیل این وضعیت ممکن است به دلیل افزایش ناگهانی مصرف فیبر یا باکتری باشد. یا عفونت ویروسی هنگامی که عفونت رخ می دهد، بدن شروع به تولید سموم می کند و در نتیجه آب آزاد می شود. در نتیجه این مواد خیلی سریع از دستگاه گوارش عبور می کنند تا بدن بتواند از شر آنها خلاص شود.

مدفوع ظریف:

این وضعیت مستحق توجه ویژه است. زیرا این می تواند نشانه سرطان روده بزرگ یا وجود پولیپ باشد. هر نوع جرمی باعث ایجاد انسداد در مجرای روده می شود و در نتیجه مسیر عبور مواد باریک تر می شود. بنابراین، اگر متوجه این وضعیت شدید، آن را به پزشک خود گزارش دهید.

مدفوع بی رنگ:

مدفوع طبیعی تحت تأثیر نوع غذا، نوع دارویی که فرد مصرف می کند یا عوامل دیگر طیف وسیعی از رنگ ها را به خود می گیرد. اما اگر رنگ مدفوع کم رنگ دفع می شود به دلیل مشکل در طول دستگاه است. برای کمک به تجزیه چربی ها، کبد صفرا را به دستگاه گوارش می ریزد که باعث رنگ شدن مدفوع می شود. اما اگر در کبد یا مجاری صفراوی انسداد وجود داشته باشد، مدفوع به رنگ کم رنگ دفع می شود. اختلالات لوزالمعده نیز به دنبال همین وضعیت است.

مدفوع قرمز روشن:

دیدن مدفوع با این رنگ می تواند کمی نگران کننده باشد، اما بهتر است قبل از مراجعه به پزشک کمی فکر کنید. شاید این موضوع تحت تأثیر غذایی باشد که چند ساعت پیش خورده اید، مانند چغندر یا آب نبات های رنگی، این رنگ در مدفوع ظاهر می شود. اما اگر به وضوح رگه های خون در مدفوع مشاهده کردید به دلیل خونریزی داخلی است. این ممکن است به دلیل مشکل بواسیر یا حتی ایجاد فضایی در اثر فشار وارد شده برای عبور محتویات روده باشد. اگر در بیشتر موارد محتویات روده با فشار تخلیه شود، منجر به هموروئید دردناک می شود. بنابراین بهتر است به پزشک خود اطلاع دهید. اما اگر هرگز خون در مدفوع خود ندیده اید، ممکن است به دلایل جدی تری مانند سرطان روده بزرگ باشد.

مدفوع بسیار تیره:

اگر مدفوع ناگهان تیره و قیری شد، ممکن است به دلیل ویتامین هایی باشد که روزانه مصرف می کنید. به عنوان مثال، آهن خالص یا مکمل های مولتی ویتامین باعث تیره شدن رنگ مدفوع می شود. اما اگر از این مکمل ها استفاده نمی کنید، اما متوجه این تغییر در مدفوع خود شدید، بهتر است به پزشک خود اطلاع دهید. زیرا اگر خونریزی در قسمت های اولیه دستگاه گوارش مانند معده یا مری اتفاق بیفتد، مدفوع تیره و قیری می شود. بنابراین، رنگ قرمز مدفوع – قرمز روشن یا قرمز تیره – ممکن است نشانه خونریزی باشد.

مدفوع شناور و بسیار بدبو:

مدفوع طبیعی بلافاصله پس از اجابت مزاج دفع نمی شود. اما اگر بدن برای جذب چربی از غذای مصرفی مشکل پیدا کند، چربی در مدفوع ظاهر می شود و در نتیجه مدفوع زرد، روغنی و بسیار بدبو می شود و به صورت شناور دفع می شود. بیماری های شکمی عمدتاً باعث اختلال در جذب می شوند. نوع تغذیه نیز می تواند باعث این وضعیت شود. به عنوان مثال، غذاهای حاوی اولسترا (نوعی چربی تقلبی موجود در چیپس یا سایر غذاهای سرخ شده) یا برخی داروهای کاهش وزن مانند Xnical یا داروهای بدون نسخه مرتبط با Xnical به نام Alli.

دنباله تخلیه:

معمولاً توالی اجابت مزاج در افراد مختلف متفاوت است و نمی توان گفت چند بار در روز ممکن است اجابت مزاج طبیعی باشد. یک بار در روز یا سه بار در روز. اما اگر متوجه تغییری در توالی روال حذف شدید، این وضعیت توجه شما را می طلبد. شاید دفعات اجابت مزاج به دلیل مصرف فیبر زیاد شود یا یبوست به دلیل مصرف ناکافی فیبر، نخوردن صبحانه (صبحانه به تخلیه محتویات روده کمک می کند) یا نخوردن غذای کافی رخ دهد. زیرا بدن قادر به تولید مواد زائد کافی نخواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا