چرا برای انتقال جنین مثانه باید پر باشد
فهرست
در درمان ناباروری به روش IVF، پس از تخمک گذاری و لقاح تخمک ها، انتقال جنین به داخل رحم توسط پزشک متخصص انجام می شود. اغلب، پزشک بین روز دوم و پنجم پس از تخمک گذاری بین یک تا سه تخمک بارور شده (جنین) را به داخل رحم منتقل می کند.
زوج های نابارور درگیر در فرآیند IVF معمولاً به دنبال دستورالعمل ها و راه حل هایی برای موفقیت بیشتر کاشت جنین خود و رسیدن به لانه گزینی و بارداری موفق هستند. مراقبت های قبل و بعد از انتقال جنین و تاثیر تغذیه بر آن یکی از رایج ترین دغدغه ها و سوالاتی است که در ادامه به آن پاسخ خواهیم داد.
مراحل کاشت جنین چیست؟
در ابتدا، تحریک تخمک گذاری و فرآیند تخمک گذاری یا سوراخ شدن باید در مدت زمان مشخصی انجام شود. سپس نمونه اسپرم مرد نیز دریافت شده و با تخمک برای لقاح آماده می شود. بسته به سن مادر و سایر شرایط زوجین، تعداد تخمک هایی که باید انتقال داده شوند، احتمال بارداری را افزایش می دهد. با این حال، احتمال موفقیت درمان در زنان جوان بیشتر از زنان دیگر است.
در صورت فریز شدن جنین ها در روز انتقال به تعداد لازم جنین از فریزر خارج می شود. برای انتقال جنین های منجمد به داخل رحم، پزشک از لوله باریکی به نام کاتتر اولتراسوند استفاده می کند که فرآیندی ساده و بدون درد است و معمولاً نیازی به آرامبخشی ندارد.
در پایان مراحل انتقال، فرد می تواند مرکز درمانی را ترک کرده و پس از 36 ساعت فعالیت های روزانه خود را از سر بگیرد. در نهایت، برای اطمینان از اینکه حاملگی رخ داده است، آزمایش بارداری تقریباً 2 هفته پس از انتقال انجام می شود تا نتیجه درمان مشخص شود.
قبل از انتقال جنین چه باید کرد؟
در برخی موارد به دلایلی مانند عدم تشکیل جنین در آزمایشگاه، اندازه نامناسب آندومتر، تجمع مایع در شکم (تحریک بیش از حد تخمدان) و یا بر اساس نظر پزشک، انتقال جنین به رحم انجام نمی شود. در صورتی که انتقال صورت نگیرد، اما جنین ها با کیفیت و فریز شده باشند، فرد باید حداقل دو ماه بعد (دو تا سه روز قبل از شروع دوره) برای انجام انتقال مراجعه کند.
آماده سازی رحم برای انتقال جنین
انتقال جنین به رحم برای درمان هایی مانند IVF نیاز به اقدامات اولیه دارد که یکی از مهمترین آنها آماده سازی رحم قبل از انتقال جنین است. برای اینکه رحم برای پذیرش و رشد جنین آماده شود، باید سبک زندگی سالم و رژیم غذایی مناسب برای تقویت رحم اتخاذ کرد. پرهیز از مصرف سیگار و الکل و کاهش مصرف منابع کافئین مانند قهوه از خطر بدتر شدن کیفیت تخمک و بروز عوارض بعد از IVF جلوگیری می کند.
پرهیز از شکر و شیرین کننده های مصنوعی نیز برای تقویت رحم ضروری است. بنابراین بهتر است غذاهایی مانند میوه ها و سبزیجات تازه، پروتئین ها، ویتامین ها، روغن های سالم مانند زیتون، اسید فولیک، اسیدهای لیپوئیک، آب کافی و … را در نظر بگیرید. در غذا برای آماده سازی رحم برای انتقال جنین.
چند روز بعد از تخمک گذاری انتقال جنین انجام می شود؟
مدیر آزمایشگاه با انجام عمل سوراخ کردن برای دریافت تخمک ماده و گرفتن نمونه اسپرم برای دریافت اسپرم مرد، قوی ترین و با کیفیت ترین اسپرم را برای لقاح با تخمک جدا می کند و سپس این دو سلول جنسی را برای لقاح در محیط کشت قرار می دهد. معمولاً بعد از 5-3 روز از تشکیل جنین (جنین قبل از هفته هشتم) می توان آن را توسط کاتتر از طریق واژن به رحم مادر منتقل کرد.
همچنین امکان انتقال جنین به رحم در روز پنجم یا ششم لقاح (بلاستوسیست) وجود دارد و در صورت موفقیت آمیز بودن فرآیند انتقال جنین، لانه گزینی اتفاق می افتد. اگر به دلایلی امکان انتقال جنین از طریق واژینال وجود نداشته باشد، از روش لاپاراسکوپی انتقال جنین (به نام تکنیک ZIFT) استفاده می شود. در چنین شرایطی استراحت و پرهیز از خستگی 3-4 روز پس از عمل و پرهیز از استرس و اضطراب توصیه می شود.
روز قبل از انتقال جنین چه باید کرد؟
برای انجام کاشت جنین نیازی به ناشتا بودن نیست، بلکه باید مایعات کافی بنوشید تا مثانه تا نیمه پر شود. همچنین توصیه می شود یک روز قبل از انتقال جنین دوش بگیرید. همچنین لازم است قبل از شروع فرآیند تخمک گذاری و انتقال، سابقه بیماری یا مصرف هر نوع دارویی را به پزشک اطلاع دهید. در ادامه به معرفی اقدامات لازم در شب قبل از انتقال جنین می پردازیم.
قبل از انتقال به اندازه کافی بخوابید!
خواب و باروری ارتباط نزدیکی با هم دارند، بنابراین خواب کافی در میزان موفقیت روش IVF بسیار مهم است. یک مطالعه در سال 2013 نشان داد که میزان بارداری و نرخ باروری در زنانی که 7 تا 8 ساعت در شب میخوابیدند بیشتر از زنانی بود که کمتر میخوابیدند. برای خواب کافی شب قبل از انتقال جنین، می توانید نکات زیر را دنبال کنید:
دمای اتاق خواب خود را در حدود 20 تا 25 درجه سانتیگراد نگه دارید.
چهار تا شش ساعت قبل از خواب از کافئین خودداری کنید.
از خوردن دو تا سه ساعت قبل از خواب خودداری کنید.
به موسیقی آرامش بخش گوش دهید.
استفاده از نور آبی و زمان استفاده از صفحه نمایش را به حداقل 30 دقیقه قبل از خواب محدود کنید.
قبل از خواب، بدن خود را به آرامی کشش دهید و عضلات خود را شل کنید.
از قرار دادن معده و رحم در معرض دمای بالا خودداری کنید!
از آنجایی که گرمای تولید شده توسط لپ تاپ ها (و سایر دستگاه های دیجیتال) می تواند برای رحم و باروری شما مضر باشد، هنگام آماده شدن برای انتقال جنین، مهم است که لپ تاپ خود را از بدن خود دور نگه دارید.
همچنین توجه داشته باشید که یک روز قبل از انتقال جنین، از استفاده از سونا، جکوزی یا سایر فعالیت های با گرمای زیاد خودداری کنید. زیرا این عوامل خارجی می توانند بر شانس موفقیت آمیز انتقال جنین و بارداری شما در روش IVF تاثیر منفی بگذارند.
روز قبل از انتقال جنین چه بخوریم؟
سوپ گرم و سبک
از مصرف غذاهای سرخ شده و پرچرب خودداری کنید
پروتئین های بدون چربی مانند ماهی و مرغ
میوه ها و سبزیجات تازه
آب لیمو و مایعات فراوان
آمادگی های لازم را یک روز قبل از فرآیند انتقال جنین برنامه ریزی کنید!
قبل از انتقال جنین اطلاعات لازم را از پزشک معالج و کلینیک IVF در مورد روند روز انتقال دریافت کنید تا در روز عمل آرامش بیشتری داشته باشید. اطلاعاتی که می تواند روز قبل از انتقال به شما کمک کند عبارتند از:
انتقال جنین چقدر طول می کشد و چند ساعت باید در مرکز درمانی بمانید؟
چه ساعتی باید آنجا باشید؟
چه چیزی باید بپوشید؟
چه تجهیزاتی باید بیاورم؟
آیا به همراه نیاز دارید یا خیر؟
بعد از انتقال جنین منجمد چه مدت باید صبر کرد و تحت نظر بود؟
نزدیکی قبل از انتقال جنین
در مورد صمیمیت و رابطه جنسی قبل از انتقال جنین، باید به مراحل IVF توجه کنید. به طور کلی توصیه می شود که زوج ها در طول تحریک اولیه چرخه IVF از رابطه جنسی محافظت نشده بدون کاندوم خودداری کنند. زیرا به دلیل تعداد فولیکول ها احتمال بارداری چند قلو وجود دارد.
از سوی دیگر، در مرحله تحریک تخمدان، آمیزش جنسی به طور کلی ممنوع است. زیرا در این دوران به دلیل بزرگ شدن و کیستیک بودن تخمدان ها، خطر پیچ خوردگی و خونریزی افزایش می یابد. علاوه بر این، نزدیکی در این زمان خطر ترکیدن و پارگی کیست ها را افزایش می دهد. با این حال، پزشکان برای افزایش شانس موفقیت IVF و بارداری، داشتن رابطه جنسی در حوالی روز انتقال جنین و به خصوص یک روز قبل از آن را توصیه می کنند.
بعد از انتقال جنین چه مراقبت هایی لازم است؟
بعد از انتقال جنین لازم نیست فرد استراحت مطلق داشته باشد، اما می تواند به کارهای روزمره خود بپردازد. البته از آنجایی که ممکن است اندازه تخمدان ها همچنان بزرگتر از اندازه طبیعی باشد، توصیه می شود از فعالیت شدید خودداری شود. در صورت درد شدید یا متوسط، مشورت با پزشک ضروری است. در این شرایط، پزشک عواملی مانند چرخش تخمدان، سندرم تحریک بیش از حد تخمدان (OHS) و عفونت را بررسی می کند.
تست بارداری بعد از انتقال جنین به رحم
حدود 14 تا 16 روز پس از انتقال جنین، فرد می تواند آزمایش بارداری انجام دهد. این روش دقیق ترین نتیجه را از بارداری یا غیر بارداری می دهد. به عبارت دیگر آزمایش خون بارداری دو بار در فواصل 2 یا 3 روزه تکرار می شود و در صورت مثبت بودن نتیجه 10 روز بعد از آزمایش سونوگرافی انجام می شود و استفاده از داروهای تجویزی باید ادامه یابد. تا 3-3.5 ماه.
البته جواب منفی هر دو آزمایش حاکی از عدم بارداری است که باید با نظر پزشک قطع شود و پس از قاعدگی جدید برای درمان بیشتر برگردانده شود.
عوارض بعد از انتقال جنین IVF
وجود ترشحات یا خون شفاف پس از انتقال
تورم و حساسیت سینه
نفخ خفیف
یبوست
گرفتگی عضلات خفیف
مراقبت های بعد از لانه گزینی جنین های منجمد
استراحت نسبی به مدت سه روز پس از انتقال جنین منجمد و پرهیز از انجام فعالیت های سنگین و یا بازگشت به محل کار تا 24 ساعت پس از انتقال توصیه می شود. افراد می توانند 48 ساعت پس از انتقال دوش بگیرند.
البته اصلاً نیازی به استراحت، استفاده از ویلچر برای جابجایی، استفاده از توالت برای اجابت مزاج یا حتی خوابیدن در وضعیت خاصی (مثلاً در حالی که پاها در بالای بدن قرار دارند) نیست. لازم به ذکر است که از دست دادن جنین به دلیل سرفه یا عطسه شدید پس از انتقال جنین از نظر علمی امکان پذیر نیست.
از آنجایی که جنین معمولاً تا 3 روز در رحم طول می کشد تا وارد آندومتر شود. بنابراین به بیماران توصیه می شود سه روز پس از انتقال به زندگی عادی خود بازگردند و فعالیت های روزانه خود را از سر بگیرند. حتی بیماران می توانند 3 روز پس از انتقال سفر کنند.
به طور کلی، افراد باید پس از انتقال جنین تا زمانی که ضربان قلب جنین در سونوگرافی شنیده شود موارد زیر را رعایت کنند:
از دوش و تامپون استفاده نکنید
تا چند روز پس از انتقال از رابطه جنسی خودداری کنید
پرهیز از فعالیت بدنی شدید و فعالیت های ورزشی مانند وزنه برداری، خم شدن و چرخش
برای جلوگیری از پیچ خوردگی تخمدان و کاهش تحریک انقباضات رحمی، از بلند کردن اجسام سنگین و فشار دادن و فعالیت شدید حتی در خانه خودداری کنید.
از مصرف دخانیات و الکل خودداری کنید
از آفتاب گرفتن، سونا داغ، جکوزی و جکوزی خودداری کنید
داروهای تجویز شده را به طور منظم مصرف کنید و از مصرف یا قطع خودسرانه دارو خودداری کنید
مصرف روزانه 400 تا 1000 میکروگرم اسید فولیک برای جلوگیری از اختلالات ستون فقرات و آسیب مغزی جنین در زنانی که اضافه وزن ندارند و سابقه بارداری با نقص لوله عصبی ندارند.
در روزهای بعد از انتقال جنین آرامش و تفکر مثبت داشته باشید و تا زمان انجام تست بارداری از استرس دوری کنید و در صورت منفی بودن نتیجه آزمایش ناامید نشوید.
از کمپرس آب گرم استفاده کنید و محل تزریق پروژسترون را ماساژ دهید تا از تشکیل آبسه جلوگیری کنید
در صورت عدم وجود علائم سوزش، خارش، بوی بد و عفونت پس از استفاده از شیاف، نیازی به نگرانی در مورد ترشحات سفید رنگ واژن نیست.
چگونه بعد از انتقال جنین بخوابیم
همانطور که گفته شد نحوه خوابیدن شما بعد از انتقال جنین تاثیری در نتیجه عمل و روش لانه گزینی ندارد و به همین دلیل اهمیت زیادی ندارد. با این حال، زنان باید سعی کنند در این مدت راحت بخوابند. در اینجا چند راه برای بهبود کیفیت خواب پس از انتقال جنین وجود دارد:
دوش آب گرم قبل از خواب
4-6 ساعت قبل از خواب قهوه و چای ننوشید
دمای ایده آل اتاق بین 16 تا 19 درجه سانتیگراد است
قبل از خواب از تلفن همراه، لپ تاپ و تلویزیون دوری کنید
2 تا 3 ساعت فاصله بین شام و زمان خواب
اسطوخودوس در اتاق خواب
به موسیقی ملایم گوش کنید
بعد از انتقال جنین چه باید خورد؟
برای افزایش میزان موفقیت IVF، پس از انتقال جنین نیازی به رعایت رژیم غذایی خاصی نیست و افراد مجاز به خوردن انواع غذاهای سالم و متعادل هستند. البته بهتر است برای پیشگیری از یبوست مصرف غذاهای ملین، میوه ها و سبزیجات تازه را افزایش دهید.
همچنین لازم به ذکر است که شانس موفقیت IVF در زنان با BMI زیر 20 یا بالاتر از 35 کم است و بنابراین حفظ وزن بسیار مهم است. در برخی موارد برخی از مادران باید رژیم غذایی خاصی را رعایت کنند که برای این منظور توصیه می شود با متخصص تغذیه مشورت کنند.
تغذیه کامل پس از انتقال جنین شامل موارد زیر است:
سبزیجات و میوه ها با رنگ های مختلف
منابع غنی ویتامین E مانند تخمه آفتابگردان
منابع غنی روی مانند کنجد
منابع امگا 3 مانند گردو و گردوی خام
لبنیات پاستوریزه
از مصرف کافئین مانند چای و قهوه خودداری کنید
4 تا 5 لیوان آب در روز بنوشید
از مصرف روغن های جامد و غذاهای تهیه شده از این روغن ها خودداری کنید
پرهیز از مصرف غذاهایی که فرد به آنها حساسیت دارد و غذاهای نفخ آور
مصرف نشاسته حل شده در آب سرد و شیر سویا
مصرف آناناس به عنوان منبع غنی و مناسب منگنز – معروف به یک ماده معدنی تولید مثل – برای تقویت هورمون های تولید مثلی
مربا بخور
از غذاهای بدون گلوتن خودداری کنید
از منابع غنی از پروتئین مانند مرغ و ماهی استفاده کنید
از چربی های سالم مانند دانه های خوراکی، آجیل و آووکادو استفاده کنید
چگونه پس از انتقال جنین خم و راست کنیم؟
به طور کلی برای اینکه لوله فالوپ تحت فشار قرار نگیرد و حاملگی خارج از رحم نباشد، پس از انتقال جنین باید از ورزش کردن، بلند کردن اجسام سنگین و خم شدن خودداری کرد. باید بدانید که برای خم شدن و راست شدن در دوران بارداری (برای برداشتن چیزی روی زمین یا هنگام بلند شدن از روی زمین)، به جای خم کردن کمر، باید زانوهای خود را خم کنید و هنگام بلند شدن از روی زمین به طور ناگهانی کمر خود را صاف نکنید. زمین؛ بلکه باید از یک دسته برای کمک استفاده کرد.
همچنین باید توجه داشت که حتی در ماه های اول بارداری که انعطاف بدن مادر بیشتر است و جنین هنوز رشد زیادی نکرده است، از خم شدن و راست شدن مکرر خودداری شود. زیرا در اوایل بارداری، تغییرات هورمونی باعث نرم شدن مفاصل و افزایش دامنه حرکتی استخوان ها می شود و خم شدن و راست شدن نامناسب می تواند منجر به کمردرد شدید و کمردرد در ماه های بعد شود.
علاوه بر این، با پیشرفت بارداری، رشد جنین بیشتر و شکم برجسته تر می شود، مرکز ثقل بدن تغییر می کند و می تواند تعادل مادر را به هم بزند. بنابراین برای تداوم بارداری و سلامت مادر و جنین، خم نشدن و راست شدن مکرر یا در صورت لزوم خم شدن و راست شدن صحیح لازم است.
علائم بارداری بعد از انتقال جنین چیست؟
قطعی ترین نتیجه بارداری یا عدم بارداری با آزمایش بارداری مشخص می شود. این آزمایش دو هفته پس از انتقال جنین انجام می شود. البته اکثر افراد در این دو هفته علائمی مانند بارداری طبیعی را مشاهده می کنند که عبارتند از:
تب بعد از انتقال جنین
درد لانه گزینی همراه با خارش و گرفتگی در رحم
شناسایی مکان
دمای بدن بالا
تاخیر در قاعدگی
درد و حساسیت سینه
ضعف و خستگی پس از انتقال جنین
حالت تهوع
یبوست یا احساس ناخوشایند نسبت به غذا
روش های افزایش موفقیت در انتقال جنین
موفقیت انتقال جنین در درمان ناباروری توسط IVF به عوامل مختلفی از جمله کیفیت سلول های جنسی، سلامت رحم و سبک زندگی بستگی دارد. البته تکرار روش IVF درصد موفقیت این روش را افزایش می دهد.
رعایت نکات زیر می تواند میزان موفقیت عمل IVF را افزایش دهد:
یک رژیم غذایی سالم شامل میوه ها، سبزیجات و غلات کامل است
اگر لبنیات مصرف می کنید، از لبنیات پرچرب مانند شیر، ماست و پنیر استفاده کنید.
برای نوشیدن آب زیاد
مصرف پروتئین کافی
استفاده از مکمل های مولتی ویتامین (تحت نظر پزشک)
راه های کنترل استرس را بیاموزید و به کار ببرید
بهترین مراکز درمانی IVF
وجود پزشکان مجرب مانند دکتر عباس فلاتونیان، هزینه مناسب درمان و امکانات و تجهیزات مدرن، یزد را به قطب درمان ناباروری در ایران تبدیل کرده است. پژوهشکده علوم باروری یزد مرکز تخصصی درمان ناباروری است که پذیرای زوج های نابارور از سراسر کشور و حتی کشورهای دیگر می باشد.
برای رزرو نوبت با بهترین پزشکان متخصص در درمان ناباروری روی دکمه زیر کلیک کنید.
سوالات رایج در مورد کاشت جنین
شرایط سفر بعد از انتقال جنین چگونه است؟
هیچ ممنوعیتی برای سفر پس از انتقال جنین وجود ندارد، به خصوص با وسایل ایمن تر مانند قطار. اما در صورت سفر طولانی با ماشین، اتوبوس و … خانم باید هر 1 ساعت یک بار پیاده شود و کمی پیاده روی کند و مقداری مایعات بنوشد. همچنین خانم ها باید توجه داشته باشند که بعد از IVF سفر به کشورهایی که احتمال انتشار برخی عفونت ها مانند ویروس زیکا وجود دارد خطرناک است.
آیا می توانیم بعد از انتقال جنین به توالت برویم؟
همانطور که گفته شد، استحمام پس از کاشت جنین ممنوع نیست. اما باید از استحمام با آب بسیار داغ یا سونا، جکوزی و جکوزی خودداری کنید.
علائم کمردرد بعد از انتقال جنین چیست؟
یکی از شایع ترین عوامل پس از انتقال جنین درد کمر است. کمردرد در روزهای اول پس از انتقال جنین طبیعی و یکی از نشانه های بارداری است، بنابراین حتی در بارداری های طبیعی نیز وجود دارد. علت اصلی کمردرد بعد از انتقال جنین تزریق آمپول و داروهای هورمونی است. هورمون ها، تحریک تخمدان و آماده سازی آندومتر می تواند باعث گرفتگی و کمردرد شود.
آیا انتقال جنین درد دارد؟
خیر؛ از آنجایی که این عمل تحت بیهوشی و با کمک داروهای آرامبخش انجام می شود، فرد دردی را احساس نخواهد کرد.
آیا بعد از انتقال جنین می توان ورزش کرد؟
همانطور که گفته شد، در چند روز اول پس از انتقال جنین باید از انجام ورزش های سنگین مانند دویدن اجتناب شود تا از خطر آسیب جنین و عدم لانه گزینی جلوگیری شود. به عبارت دیگر، ورزش هایی مانند دو، با ایجاد اختلال در جریان خون از رحم به سایر اندام ها، باعث ضخیم شدن آندومتر رحم می شود.
با این حال، توصیه می شود زنان – به ویژه زنانی که قبل از بارداری به طور منظم ورزش می کردند – به فعالیت های سبک تری مانند پیاده روی ادامه دهند.
تلاش برای باردار شدن از طریق کمک باروری می تواند برای والدین بسیار سخت و طاقت فرسا باشد. پس از انتقال جنین به رحم، مادر هر روز بدن او را برای نشانه هایی از انتقال موفقیت آمیز جستجو می کند. به منظور کاهش استرس شما قصد داریم در این مقاله علائم موفقیت آمیز انتقال جنین را بیان کنیم.
نشانه های موفقیت آمیز انتقال جنین
اگر انتقال جنین انجام داده اید، احتمالاً هر روز به دنبال علائمی مانند حالت تهوع، خارش و حساس شدن سینه هستید و اینها می تواند باعث اضطراب و استرس زیادی در شما شود و احتمالاً نمی دانید که آیا این علائم می تواند نشانه موفقیت باشد. انتقال جنین و معادل تست بارداری مثبت؟
اگر بخواهیم صادقانه به شما پاسخ دهیم، باید بگوییم که اگرچه برخی از این علائم ممکن است نشانه های موفقیت آمیز انتقال جنین را نشان دهد، اما در برخی موارد ممکن است به داروهای باروری و سایر داروهایی که برای باردار شدن استفاده می کنید نیز مربوط باشد.
نشانه بارداری در هفته اول پس از انتقال جنین چیست؟
دکتر تانموی موکرجی، متخصص باروری و ناباروری می گوید: “به طور کلی، هیچ علامت خاصی وجود ندارد که نشان دهنده موفقیت آمیز بودن انتقال جنین در هفته اول باشد.”
دلیل این امر این است که استروژن و پروژسترون که معمولاً قبل از انتقال جنین استفاده می شود و هورمون پروژسترون که بعد از انتقال استفاده می شود می تواند علائمی مانند نفخ شکم، حساس شدن سینه ها و ترشحات بارداری را ایجاد کند.
با این حال، بسیاری از زنان هنوز به دنبال علائم مثبت در بدن خود هستند که می تواند نشانه هایی از انتقال موفقیت آمیز جنین را نشان دهد. برخی از علائم انتقال موفقیت آمیز جنین عبارتند از:
1. خونریزی یا لکه بینی
خونریزی خفیف یا لکه بینی اغلب اولین علامت بارداری (لانه گزینی موفقیت آمیز) است. لکه های روی لباس زیر یا روی دستمال توالت هنگام پاک کردن خود می تواند نشان دهنده لانه گزینی باشد، به این معنی که جنین خود را در دیواره رحم کاشته است.
کارشناسان می گویند چند لکه روی بینی یک هفته پس از انتقال جنین می تواند نشانه خوبی باشد. همچنین خونریزی زیاد علامت نگران کننده ای است که نشان می دهد لانه گزینی صورت نگرفته است.
همچنین لکه بینی در هنگام مصرف داروهای هورمونی مانند داروهای پروژسترون در عرض 2 هفته پس از انتقال جنین شایع است که ربطی به باردار شدن ندارد.
به احتمال زیاد، پزشک به شما توصیه می کند که مصرف شیاف پروژسترون را ادامه دهید تا به بدن شما در تولید همان مقدار هورمون در هفته های اول بارداری کمک کند. زیرا مطالعات نشان داده اند که کمبود پروژسترون مانع از کاشت موفقیت آمیز می شود.
2. درد پریود
احساس دردهای پریود می تواند یکی از اولین نشانه های انتقال موفقیت آمیز جنین باشد و می تواند نشانه نزدیک شدن پریود شما باشد.اما قبل از انجام تست بارداری، به یاد داشته باشید که طبق گفته انجمن ملی ناباروری، درد خفیف قاعدگی نیز می تواند باشد. مربوط به داروهای پروژسترونی است که در عرض 2 هفته پس از انتقال جنین مصرف می کنید. همچنین، در برخی از زنان، درد خفیف قاعدگی ممکن است بلافاصله پس از هر عمل لگنی رخ دهد.
3. حساس شدن سینه ها
یکی از اولین علائم بارداری حساسیت و درد سینه در برخی از زنان است. اگر سینه های شما در اثر لمس متورم یا دردناک است، این نیز می تواند نشانه ای از انتقال موفقیت آمیز جنین باشد.
البته باید توجه داشت که حساسیت سینه در همه موارد نشانه موفقیت آمیز بودن انتقال جنین نیست، متخصصان زنان می گویند حساسیت سینه ممکن است به دلیل تاثیر هورمون های بارداری باشد. بنابراین، همانطور که گفته شد، درد و حساسیت سینه نیز می تواند یکی از عوارض داروهای هورمونی باشد که در طول 2 هفته انتظار پس از انتقال جنین مصرف می کنید.
4. احساس خستگی
به نظر می رسد احساس کسالت و خستگی از روز اول بارداری تا زایمان و حتی بعد از آن! این یک بخش طبیعی از روند بارداری است. اما ممکن است در اوایل بارداری دچار خواب آلودگی و خستگی و همچنین افزایش سطح پروژسترون شوید.
به طور کلی، اگرچه خستگی شدید می تواند نشان دهنده موفقیت آمیز بودن انتقال جنین باشد، اما می تواند یک عارضه جانبی از داروهای مختلف باروری باشد که مصرف می کنید.
شایع ترین علت خستگی این روزها افزایش سطح هورمون پروژسترون است. منشا این افزایش هورمونی می تواند خود بارداری یا داروهای تجویز شده توسط پزشک باشد.
5. حالت تهوع
حالت تهوع یا حالت تهوع صبحگاهی معمولاً در ماه دوم بارداری شروع می شود، بنابراین لزوماً علامتی نیست که 2 هفته پس از انتقال مشاهده کنید. در واقع، بسیاری از زنانی که این علامت را خیلی زود، حدود ۲ هفته پس از پریود تجربه میکنند، ممکن است باعث تحریک یا مشکل معده شده باشند. با این حال، اگر در هفته های پس از انتقال جنین دچار حالت تهوع یا استفراغ شدید، با پزشک خود صحبت کنید.
6. نفخ شکم
می توانید افزایش پروژسترون را عامل اصلی نفخ در نظر بگیرید. وقتی این هورمون در بدن افزایش مییابد، مانند زمانی که باردار هستید یا داروهای باروری مصرف میکنید، میتواند حرکت دستگاه گوارش را کند کرده و بیش از حد معمول احساس نفخ کنید.
7. تغییرات در ترشحات واژن
اگر پزشک برای شما شیاف پروژسترون تجویز کرده باشد، ممکن است متوجه تغییراتی در ترشحات واژن خود شوید که هیچ ارتباطی با علائم انتقال موفقیت آمیز جنین ندارد. سوزش، خارش و عفونت های قارچی از عوارض استفاده از کپسول واژینال یا شیاف واژینال است. در عین حال افزایش ترشحات واژن نیز می تواند نشانه ای از انتقال موفقیت آمیز جنین باشد. اگر این تغییرات نتیجه انتقال موفقیت آمیز جنین و در نهایت مثبت بودن تست بارداری باشد، ممکن است در هفته های اولیه بارداری متوجه ترشحات سفید رنگی شوید که بوی مختصری دارد.
6. تکرر ادرار
احساس مکرر مثانه پر، به خصوص در اواخر شب، و افزایش نیاز به دستشویی رفتن می تواند از نشانه های اوایل بارداری باشد. حتی برخی از زنان قبل از پریود مورد انتظار تکرر ادرار می کنند. اما به احتمال زیاد، این علامتی است که بعد از قاعدگی تجربه خواهید کرد.
تکرر ادرار در دوران بارداری نتیجه افزایش هورمون اصلی بارداری یا hCG و همچنین افزایش پروژسترون است. اگر انتقال جنین موفقیت آمیز باشد، ممکن است به دلیل افزایش حجم خون مادر، تکرر ادرار ادامه یابد.
لازم به ذکر است که تکرر ادرار نیز می تواند نشانه عفونت ادراری باشد. در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر با پزشک خود تماس بگیرید:
• ادرار دردناک
• فوریت در دفع ادرار
• خون ریزی
• تب
• تهوع و استفراغ
9. خونریزی قاعدگی نداشته باشید
عدم مشاهده به موقع خونریزی قاعدگی می تواند یکی از مهم ترین نشانه های موفقیت آمیز انتقال جنین باشد، به خصوص اگر سیکل های ماهانه شما بسیار دقیق باشد. برای زنانی که عادت ماهانه منظمی دارند، دیر رسیدن یکی از مهم ترین نشانه های موفقیت آمیز انتقال جنین است، به این معنی که به زودی زمان آزمایش بارداری فرا می رسد.
اگر می خواهید بدانید چند روز پس از انتقال جنین باید آزمایش خون انجام دهید، اینجا را کلیک کنید.
آیا ممکن است هیچ یک از نشانه های انتقال جنین موفق را نبینیم اما باردار باشیم؟
بله، اگر پس از خواندن این لیست متوجه شدید که هیچ یک از علائم انتقال موفقیت آمیز جنین را ندارید، نگران نباشید. فقط به این دلیل که شما هیچ یک از این علائم را تجربه نمی کنید به این معنی نیست که انتقال جنین موفقیت آمیز نبوده است. در واقع 10 تا 15 درصد بیماران هیچ نشانه ای از انتقال موفقیت آمیز جنین نشان نمی دهند، اما خوشبختانه تست بارداری آنها مثبت است.
اگر می خواهید بدانید پس از انتقال جنین چه کاری انجام دهید، اینجا کلیک کنید.
به یاد داشته باشید که تنها راه مطمئن برای اطلاع از موفقیت آمیز بودن انتقال جنین، انجام آزمایش خون بارداری است.
بیشتر بدانید:
علائم بارداری پس از انتقال جنین در روش IVF
چند روز بعد از انتقال جنین باید آزمایش انجام شود؟
انتقال جنین منجمد چگونه و تحت چه شرایطی انجام می شود؟
لکه بینی بعد از IVF چیست و آیا خطرناک است؟