چرا بشر به الگوی کامل نیاز دارد

به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، جهان اخونت نوشت: چرا انسان به الگو نیاز دارد؟ و چرا جوانان این نیاز را بیش از دیگران احساس می کنند؟ شاید اولین پاسخی که به ذهن خطور می کند، ویژگی یک فرد (کمال گرایی) باشد که او را از درون حرکت می دهد تا به کسانی نزدیک شوند که تجسم کمالات اخلاقی هستند و ویژگی های آنها را تطبیق داده و در شخصیت او می گنجانند. ، جذب به این پدیده همسان سازی می گویند. از سوی دیگر، زندگی از قوانینی تشکیل شده است که جوانان می خواهند آن ها را بیاموزند و بهترین راه کار را بر اساس رفتار و منش افرادی که می پذیرند، می دانند. بر این اساس می توانند به شخصیت یک مرد یا زن کامل دست یابند. تغییر به عنوان یک اصل ثابت در روابط انسانی، محرک اصلی شکل گیری در افراد است. رکود باعث ایجاد احساس ضعف و زوال در افراد می شود و به همین دلیل افراد جامعه همواره به دنبال فرصتی برای ایجاد تغییرات در زندگی خود هستند.

تأثیر الگوها بر جوانان

معمولاً نسل جوان از نظر تأثیرپذیری به فعالیت ها و امور زندگی توجه دارند و به اصطلاح (نهایی) هستند. در این راستا می خواهند بدانند که نقش و تأثیر الگوها در شخصیت آنها چیست؟

برخی از تأثیرات ارزشمند الگوسازی بر جوانان عبارتند از:

1- گرایش به الگوهای برجسته افکار را سامان می دهد و به آنها تمرکز می دهد. در واقع، همگرایی فکری زمانی رخ می دهد که فرد سعی می کند با شخصیتی بالاتر از خودش همذات پنداری کند.

2- گرایش الگو، نسل جوان را به اعتلای نفس و به همتای والا فرا می خواند. شناخت این گونه الگوها، جوانان را به نحوی مورد تحسین قرار می دهد و برای رسیدن به جایگاه والای الگو، از اهداف محدود و زندگی روزمره فراتر رفته و به نوعی آنها را به سوی زندگی معقول و معنوی سوق می دهد.

3- شناخت الگوهای رشید و بالانده امکان استفاده از استعدادهای راکد و توانایی های پراکنده جوانان را فراهم می کند. حالت جاذبه ای که در پرتو ارتباط و آشنایی با الگوها به جوانان داده می شود به قدری قوی است که توانایی فعال سازی ظرفیت های پنهان و استفاده نشده نسل جوان را دارد.

دو روش برای انتخاب قالب وجود دارد:

نوع اول استفاده از یک مدل زنده است که در واقع رفتار مورد نظر را در حضور ناظر انجام می دهد، مانند والدینی که در دوران کودکی الگوهای زنده خوبی هستند و بعداً کودکان دوست دارند احساس امنیت و حمایت کنند. و نوع دوم استفاده از الگوهای نمادین است. از شخصیت های مذهبی و مذهبی، شخصیت های تلویزیونی و سینمایی، قهرمانان ورزشی، موجودات کارتونی و شخصیت های کتاب می توان به عنوان الگو استفاده کرد و نحوه لباس پوشیدن، روابط شخصی، علایق، دوست داشتن ها و ناخوشایندهای آنها را راهنما و الگو قرار داد.

برخی از جامعه شناسان بر این باورند که تقلید از انسان در سه دوره زندگی شدیدتر است. دوران کودکی، نوجوانی و جوانی. بر این اساس به نظر می رسد که فرد در سنین نوجوانی از افراد محبوب و مشهور جامعه تقلید می کند و آنها را الگوی خود قرار می دهد.

در اینجا برخی از روش های مدل سازی برای این نسل آورده شده است:

1- در ابتدا باید اعتماد نسل جوان را به اندازه کافی جلب کرد تا بتوانیم امکان ارتباط با الگوهای مورد نظرشان را به آنها ارائه دهیم.

2- رسانه های جمعی با توجه به جذابیت و میزان تأثیرگذاری بر شخصیت جوانان، باید الگوهای گرانبها و متعالی را ترسیم کنند تا نیاز شدید این نسل را قانع کنند و ساختار فکری را غنی و غنی نسازند. اصیل از جوانی تا زندگی روزمره و ابتذال.

3- تبیین عناصر فرهنگ بومی به زبان ترجیحی جوانان بیش از هر زمان دیگری ضروری است، توجه برنامه ریزان و مدیران فرهنگی جامعه را به خود جلب می کند. محرومیت از فرهنگ اسلامی و ملی راه را برای نفوذ فرهنگ بیگانه باز می کند.

4- اطرافیان جوان مانند والدین، اولیاء و معلمان و اساتید دانشگاه، نزدیک ترین و مؤثرترین افراد به او محسوب می شوند، زیرا جوان برای اتخاذ الگوی مطلوب، ابتدا رفتار نزدیک ترین افراد را مشاهده می کند. اطرافیانش و سعی در درونی کردن آنها و جایگزین کردن آنها، آنها را در شخصیت خود نشان می دهد. بنابراین لازم است همه ما به اندازه کافی و شایستگی الگوی نسل جوان باشیم.

5- تفکیک و تشخیص حدود و شأن مدل ها از ضد مدل ها ممکن و ضروری است. چه مانعی بر سر راه پذیرش الگوی نسل جوان وجود دارد، باید ویژگی های الگوی ایده آل و تفاوت آن با (مخالف) و ایجاد تمایل (پل عاطفی) برای تسهیل ارتباط را به آنها گفت. و همذات پنداری این نسل پرشور با جنبه های متعالی زندگی.

ما هیچ مدیر یا مدیری از دوره نوجوانی شرکت نداریم. ما برای دوره دوازده تا هفده ساله هیچ سازمان و نهادی نداریم که بسیار مهم است. در دوران نوجوانی، حتی لهجه افراد نیز تقلیدی است، چه بسا نحوه لباس پوشیدن و آرایش آنها. اگر قالب مناسب برای نوجوان تنظیم نکنیم، مسلماً قالب های وارداتی را می پذیرد. علیرغم اینکه نهادهای فرهنگی زیادی در کشور داریم که بودجه مشخصی دارند، اما برنامه مدونی از سوی این سازمان ها برای نوجوانان در کشور طراحی و ارائه نشده است. آنچه در مدارس اجرا می شود فقط یک سری دستورات الزام آور است و نوجوانان برای رهایی از این فشارها گاهی به رفتارهای نادرست و نادرست روی می آورند.

نقش خانواده ها پررنگ است اما…

اگر فرزندان خانواده نتوانند شخصیت خوب و قابل قبولی را در والدین خود بیابند یا به عبارتی والدین را واجد این صلاحیت ندانند، به تقلید از آنان و اتخاذ شخصیت مطلوب و مطلوب خود چشم دوخته اند. آنها

برخی نقش خانواده ها را در هدایت و الگوبرداری از نوجوانان و جوانان موثر می دانند، اما یادآور می شوم که خانواده محیطی محدود و محدود است و در یک محیط چندشخصی، چند نفر می توانند نقش آفرینی کنند. الگوهایی برای یکدیگر علاوه بر این، این روزها نمی توان انتظار داشت که یک نوجوان از پدربزرگ خود الگو بگیرد. ابزار خانواده ها اغلب تذکر است و نهی می کنند نه تشویق که رفتاری منفی است و به ظرفیت خلاقیت نوجوان آسیب می رساند. در یک دید جهانی تر باید الگوهای مناسبی را در سطح جامعه معرفی کنیم که متاسفانه کار خاصی در این زمینه انجام نشده است.

محیط زندگی باید مدیریت شود نه افراد. متأسفانه الگوی آموزش تربیتی در جامعه ما شبیه به عصر حجر است. ما فقط دستور می دهیم و منع می کنیم. ما باید محیط های آموزشی، آموزشی و حتی ورزشی را به ویژه برای نوجوانان تغییر دهیم و آنها را در مسیر درست هدایت کنیم. امیدوارم بحران نوجوانی مورد توجه رسانه ها قرار گیرد.

از سال‌های دور تاکنون، زیاده‌روی‌های اتفاقی، به‌ویژه در میان جوانان و نوجوانان، الگو و سرمشق قرار گرفته و آنان را به بیراهه کشانده است. کم نیستند جوانانی که یا نمی خواهند هیچ الگویی را بپذیرند، چون اصولاً غیر از خودشان کسی را قبول ندارند یا آنقدر تحت تأثیر الگو یا الگوها هستند که از مرز اعتدال می گذرند و تبدیل می شوند. رها کردن کامل و از دست دادن خود، آنها می رسند

بخونیدش:  چرا وسایل ارتباطی با گذشت زمان تغییر کرده است

اگر از مردم خواسته شود کاری انجام دهند، اما تعریف خوبی از آن کار به آنها داده نشده است، ممکن است افرادی که در آن کار مهارت دارند بسیار درگیر شوند و برخی اصلاً درگیر نشوند. همین امر در مورد مدل سازی نیز صدق می کند. وقتی تعریف درستی از آن به نوجوانان و جوانان داده نشود، افراط و تفریط در آن ظاهر می شود و برخی اصلاً وارد آن نمی شوند و برخی دیگر زیاده روی کرده و در آن غرق می شوند.

آموزش باید با فطرت انسان سازگار باشد. متأسفانه ما در جامعه الگویی برای مدیریت رفتار ارائه نکرده ایم و نوع آموزش موجود در مدارس و خانواده ها بازدارنده تر است. به دلیل همین بی توجهی، رویکرد نوجوانان و جوانان ما به مدل های خارجی عمدتاً غربی است که جای تأسف دارد.

ارائه الگوها و اسوه ها یا در تفسیر قرآن کریم «اسوه» اهتمام خداوند متعال برای هدایت و هدایت بشر بوده است، خداوند متعال با معرفی الگوها و اسوه ها، هدایت و هدایت مردم را آسان کرده است. مردان و زنان.

قرآن کریم که کتاب هدایت و پاسخگویی به نیازها و خواسته های فطری انسان است، به نیاز مهم انسان به الگو پاسخ داده و پیامبران، حکام و اولیای الهی را به عنوان الگوهای خوب برای انسان معرفی کرده و تأکید کرده است که در همه موارد امور فردی و اجتماعی، سیاسی و اقتصادی از آنها تأثیر می‌گذارد و الگو می‌گیرد.

گرایش به الگوپذیری و تأثیرپذیری از آنها در عرصه های مختلف زندگی فردی و اجتماعی جزء گرایش های طبیعی انسان است و فطرت کمال گرا انسان را وادار می کند تا برای رسیدن به هدف و کمال خود از بهترین الگوها استفاده کند.

بنابراین هرکس در امور مختلف و متعدد زندگی فردی و اجتماعی خود از این بزرگواران پیروی کند، می تواند به توکل به خداوند و توکل بر او در مراحل زندگی دنیوی و اخروی افتخار کند.

در روانشناسی به این نکته توجه شده است که انسان نیاز به الگوی رفتاری و مصداق عمل دارد و این موضوع به تجربه نیز ثابت شده است و می بینیم که در آثار هر انسانی به دنبال آن است. یک مدل، و او به دنبال یک شخصیت خارق‌العاده است که به او وابسته و اختصاص داده شود. در بین کودکان و نوجوانان رایج است که اگر در شخصی امتیازاتی ببینند به آن علاقه مند می شوند و در همه فعالیت ها و حتی نوع و شکل لباس و آرایش از آن تقلید می کنند. وجود الگوها و الگوها و مربیان نقش بسیار مهمی در رشد انسان دارد.

روحیه عظیم، استقامت و صبر پیامبر، هوشیاری، درایت، اخلاص، توجه به خدا، تسلط بر حوادث و زانو نزدن در برابر مشکلات و مشکلات می تواند الگو و الگو باشد. برای همه مسلمانان

مقاله توضیح روانشناسی مدل انسان کامل به صورت pdf دارای 39 صفحه و دارای پارامترها و لیست کامل در مایکروسافت ورد و آماده چاپ یا پرینت می باشد.

فایل word توضیحات روانشناسی مدل انسان کامل بصورت pdf کاملا فرمت شده و مطابق با استاندارد دانشگاه ها و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز پروژه های دانشجویی تهیه و تنظیم شده است

توجه: توضیحات زیر بخشی از متن اصلی است که بدون قالب بندی کپی شده است

بخشی از فهرست مطالب توضیح روانشناختی الگوی انسان کامل به صورت pdf

چکیده
مقدمه
بیان مسئله
پیشینه تحقیق
ضرورت و اهمیت موضوع
سؤالات تحقیقی 759897559999888 سؤالات پژوهشی کامل 7598975 9888 فطرت مشترک
ادله اثبات ماهیت مشترک
دستگاه ادراک
دستگاه گرایش
فطرت مشترک در دین متن ها
کلمه طبیعت
کمال نهایی انسان
بردگی; نهایت کمال عملی
کمال نهایی انسان در بعد نظری
اجزای مدل انسان کامل
شهودهای انسان کامل 7575759999888 شهودهای انسان کامل 7575759999888 7599988 8 گرایش توحیدی 757 575999888 قدرت و اراده
اعتدال
فضایل
نتیجه گیری
منابع

بخشی از منابع و مراجع پروژه تبیین روانشناختی الگوی انسان کامل به صورت pdf

– اتکینسون، رتا، ال، حوزه روانشناسی، ترجمه محمدنقی براهنی و همکاران، تهران، رشد، 1394.

– احمد بن فارس، معجم مقائس اللغه، قم، مدرسه اعلام اسلامی، 1370ش.

ارسطو، اخلاق نیکو ما خس، ترجمه ابوالقاسم پورحسینی، تهران، دانشگاه تهران، 1356.

استیونسون لزلی، هفت نظریه طبیعت انسان، ترجمه بهرام محسن پور، تهران، رشد، 1368.

– آشنایی، علی محمدی، انسان کامل از دیدگاه اهل بیت علیهم السلام و عرفای مسلمان، رساله سطح چهارم، 1383ش.

– ملا عبدالرزاق لاهیجی، گوهر مراد، تهران، دارالکتب الاسلامیه، 1360ش

پورافکاری، نصرت الله، فرهنگ جهانی روانشناسی – روانپزشکی و حوزه های وابسته، تهران، فرهنگ معاصر، 1380.

– جوادی آملی، عبدالله، حیات حقیقی انسان در قرآن، جلد 15، قم، مرکز نشر اسراء، چ دوم، 1382.

1، سیره رسول اکرم در قرآن، ج 8، قم، مرکز نشر اسرائى، چ دوم، 1382 ش.

سفر دانش و عمل ـ الف

ــــــ صورت و سیر انسان در قرآن، قم، مرکز نشر اسرائي، چ دوم، 1381ش.

1، فطرت در قرآن، قم، اسراء، 1378ش

– محیط در اسلام، قم، اسراء، 1384

جهری، اسماعیل بن حمر، صحاح اللغه، قم، امیری، 1368ش.

– الجیلانی، عبدالکریم، الانسان الکمال فی معرفة الاواخر و الوائل، مصر، مکتب و مطبعه مصطفی البابی الحلبی و اولاده، چ 3، 1970م.

– پژوهشکده حوزه و دانشگاه، دانشکده های روانشناسی و نقد آن، تهران، سمت، 1396.

– حسینی زبیدی، سید محمد مرتضی، تاج العروس، قم، دارالهدیه، 1387ق.

– امام خميني قدس سره، چهل حديث، تهران، مؤسسه انتشارات فرهنگي رجا، 1368.

– راغب اصفهانی، فرهنگ لغت، کلمات القرآن، تحقیق، ندیم مرعشی، قم، مکتب مرتضویه لاهیه، آثار الجعفری، افست، دارالکتب العربی،

– رجبی، محمود، مردم شناسی، قم، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، قم، 1380.

– شولتز، دوان، نظریه های شخصیت، ترجمه یوسف کریمی و همکاران، تهران، ارسباران، چ دوم، 1378.

– شولتز، دوان، روانشناسی کمال، ترجمه گیتی خوشدل، تهران، انتشارات نو، 1362.

– طباطبایی، سید محمد حسین و مطهری، مرتضی، مبانی فلسفه و روش رئالیسم، جلد ششم مجموعه آثار، قم، صدرا، 1374ش.

– طباطبایی، سید محمد حسین، تفسیر المیزان، ج 15، قم، مؤسسه نشر اسلامی، 1389ش.

1، تفسیر المیزان، ج 13، قم، جامعه اسلامی مدرسین، 1374 ش.

ـــــــــــــــــــــــــــــــــ

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

ــــــــــــــــــــــــــــــ

کاسیرر، ارنست، فلسفه و فرهنگ، ترجمه بزرگ نادرزاده، تهران، مؤسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی، 1360.

– کلینی، محمد بن یعقوب، اصول کافی، تهران، دارالکتب الاسلامیه، 1362، ج 2.

– محمدی ری شهری، محمد، میزان الحکمه، قم، مدرسه معارف اسلامی، 1371ش.

– مصباح یزدی، محمدتقی، به ایشان، قم، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، 1382.

ـــــ، اخلاق در قرآن، ج 2، قم، مؤسسه آموزش و پژوهش امام خمینی، 1376.

– به سوی خودسازی، قم، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، 1380.

1، آموزش فلسفه، قم، سازمان تبلیغات اسلامی، 1366، ج2.

1، آموزش عقاید، تهران، شرکت انتشارات بین الملل، ج6، 1380.

1، جاوید، قم، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی،

– جامعه و تاریخ از دیدگاه قرآن، قم، پژوهشکده آموزشی امام خمینی قدس سره، 1380.

1، فلسفه اخلاق، قم، پژوهشکده امام خمینی امام خمینی، 1380.

بخونیدش:  چرا گوشی هواوی با کابل به کامپیوتر وصل نمیشه

1، قرآن، قم، مؤسسه حقوقی، 1367

– نقد مکاتب غرب، تصحیح احمد حسین شریفی، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، قم، 1384.

– به ایشان، قم، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، 1382

مطهری، مرتضی، انسان کامل، قم، دفتر انتشارات اسلامی، 1375ش.

ــــــ، مجموعه آثار، قم، صدرا، جلد 6، 1374 / جلد 2، 1368.

خودشان، صدرا، 1374

– صدرالدین شیرازی، تفسیر القرآن الکریم، ج 1، ص 138. 7، تهران، بنیاد حکمت اسلامی، 1389

– نصری، عبدالله، سیمای انسان کامل از دیدگاه مدارس، تهران، دانشگاه علامه طباطبایی، سال سوم، 1371.

ــــــ، مبانی انسان شناسی در قرآن، تهران، مؤسسه پژوهشی و انتشاراتی فیض کاشانی، 1372.

واعظی، احمد، مرد از دیدگاه اسلام، تهران، سمت، 1377

هجل، زیگلر، نظریه های شخصیت، ترجمه علی عسگری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه.

– ژان برن، فلسفه اپیکوری، ترجمه سیدابوالقاسم پورحسینی، تهران، امیرکبیر، 1357.

1، فلسفه رواقی، ترجمه سید ابوالقاسم برای حسینی، تهران، امیرکبیر، 1355ش.

خلاصه

ارائه مدل مستلزم مبانی نظری است. بنابراین، در این مقاله ابتدا مبانی نظری مدل توضیح داده شده است. مبناي اول به ماهيت و جوهر انسان و ظرفيت هاي وجودي او مربوط مي شود. با تجزیه و تحلیل استعدادهای انسان مشخص شد که انسان از نظر شناختی، گرایشی و عملی از توانایی های بسیار بالایی برخوردار است. به طوری که هیچ حیوانی را نمی توان با آن مقایسه کرد. مبناي ديگر تعيين كمال واقعي و نهايي انسان است. مولفه های الگوی انسان کامل که با روش تحلیل عقلی و استنباطی در سه حوزه شناختی، عاطفی و رفتاری به دست می آید عبارتند از: 1 بینش توحیدی از آغاز و پایان هستی و حیات جهان. ; 2 گرایش توحیدی یعنی ایمان به خدا، معاد، پیامبران الهی، کتب آسمانی، ملائکه و غیبت. 3 قدرت و قدرت او در رفتار و عمل; 4 فضیلت نفسانی در رفتار فردی و اجتماعی; 5. اعتدال، یعنی هماهنگی بین عقاید، تمایلات و رفتارهای اختیاری

کلیدواژه: مدل، کمال نهایی، روند، بینش، عمل

معرفی

تاریخ ادیان، ادیان و نظام های فکری و فلسفی نشان می دهد که بحث انسان کامل سابقه طولانی دارد و انسان همواره در جستجوی انسان کامل بوده است. به همین دلیل، گاه موجودات ماوراء الطبیعه، موجودات مافوق بشر و قهرمانان افسانه ای و اساطیری، گاه شخصیت های برجسته تاریخ به عنوان انسان کامل معرفی شده اند.1 شاید بتوان گفت: «ریشه گرایش به انسان کامل و کمال طلبی در وجود انسان است و پرهیز از نقص و ضعف و ذلت است به عقیده آدلر دوری از احساس حقارت یکی از نیازهای اساسی انسان است تا کمال خود را ببیند بنابراین بحث از کمال است. انسان و ارائه الگو به گذشته های دور یعنی قبل از میلاد مسیح برمی گردد، می گویند در ادیان الهی به ویژه اسلام، انسان کامل معرفی و توصیف شده است؛ اما از نظر تحقیق، حکما و فلاسفه. جزو اولین کسانی هستند که در این زمینه کار علمی انجام داده و با برشمردن ویژگی های آن اقدام به ارائه مدل کرده اند.

بیان مسأله

متفکران همه ادیان الهی و مکاتب انسانی همواره به ویژگی های انسان آرمانی و نمونه به عنوان الگو توجه داشته اند. بی شک هر یک از این مکاتب بنا به نوع جهان بینی خود سعی داشتند الگویی از انسان کامل ارائه دهند و فردی را الگوی خود معرفی کنند. برای مثال، بودا آرهات را انسان ایده آل می داند. کنفوسیوس «کیون تزو»، آیین‌های یوگا و باکتی از انسان کامل به عنوان «انسان آزاد» یاد می‌کنند. افلاطون او را «فیلسوف» و ارسطو «مردی نجیب» نامید. صوفیه طریقت خود را «قطب»، «شیخ» و «پیر» و نیچه طریقت خود را «فوق بشر» می نامد.4 در قرآن و روایات نبوی، انسان کامل را خلیفه الله، ولی الله، پیامبر، رسول نامیده اند. ، مؤمن کامل، امام، مصطفی، مجتبی، بشیر، نذیر، قطب، صاحب الزمان، نفس سیره، شهید و; البته تمام فضایل و صفات انسانی که در قرآن و روایات ذکر شده در واقع بیانگر خصوصیات و صفات و مراحل یک انسان کامل است. اگر بتوانیم با عنوان «قرآن ناطق» و تجسم عینی و کامل اسلام از آن یاد کنیم. قرآن نمونه کامل انسان کامل را آخرین پیامبر حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم معرفی می کند.

در میان همه جهان بینی ها و نگرش های متفاوت و گاه متناقض، می توان به یک ارزش مشترک دست یافت و محورهایی را برای الگوی انسان کامل برشمرد. اما از آنجایی که مبانی انسان‌شناختی آنها متفاوت است و نگرش‌های متعددی نسبت به جهان و انسان دارند، نه الگوی مناسبی از انسان کامل ارائه کرده‌اند و نه تعریفی کلی از آن. حتی همگراترین روانشناسان انسان گرا از نظر فکری هم در ارائه مدل و تعریف انسان کامل به توافق نرسیده اند. به عنوان مثال، مزلو 6 در ارائه مدل بر نیازهای بیولوژیکی و روانی تاکید دارد. اریک فروم که شخصیت انسان را محصول فرهنگ می‌داند، «جهت‌گیری مولد» را ملاک اصلی ارائه الگوی خود قرار می‌دهد، سپس انسان کامل را چنین تعریف می‌کند: «انسان کامل کسی است که از تمام قوا و استعدادهای بالقوه‌اش استفاده کند تا بتواند باشد. ایجاد شده.” »

به نظر می رسد برای ارائه الگوی انسان کامل ابتدا باید دانست که انسان دارای چه ویژگی هایی است و کدام یک از این ویژگی ها ذاتی اوست و کدام یک محصول محیط است. همچنین انسان دارای چه ساحت های هستی است؟ یعنی چه صفات و انگیزه هایی در وجود انسان نهفته است، چه گرایش ها، غرایز و غرایزی دارد و در نهایت چه تعریفی می توان از آنها ارائه داد. در مرحله دوم باید مشخص شود که کمال واقعی انسان چیست؟ یعنی انسان چه ویژگی های مثبتی را باید در خود ایجاد کند تا به کمال واقعی و سعادت واقعی خود برسد. در مرحله بعد باید توضیح داده شود که الگوی انسان کامل از چه مولفه هایی تشکیل شده و بر اساس کدام معیار و چگونه می توان آن را طراحی کرد؟

صندوق تحقیقات

بحث انسان کامل قدمتی دیرینه دارد و ویژگی های آن از دیرباز در تمامی ادیان الهی و مکاتب فلسفی مورد بررسی قرار گرفته است، اما این پرسش به ندرت در روانشناسی مورد تحلیل قرار گرفته است. همچنین بحث شخصیت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم در سیره نبوی سابقه طولانی دارد و سیره نویسان از اواخر قرن اول هجری به نوشتن سیره پرداخته اند. اما ویژگی های شخصیتی پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله از نظر روانشناسی به طور کامل بررسی نشده است. بنابراین، تحلیل روان‌شناختی ویژگی‌های شخصیتی پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم و ساختن الگوی انسانی کامل بر اساس آن، موضوعی کاملاً جدید است که می‌تواند افق‌های جدیدی را برای مطالعه بگشاید. علوم انسانی و به ویژه روانشناسی. سوالات، و به ویژه، موضوع شخصیت.

در گستره مباحث مربوط به نظریه انسان کامل و ارائه الگو، تبیین مفهوم کمال و تعیین مولفه های شخصیت نقش بسزایی دارد. در حوزه مباحث نظريه شخصيت و در فراهم كردن زمينه ارائه نظريه جديد، تعيين مفروضات اساسي درباره ماهيت انسان از اهميت ويژه و تعيين كننده اي برخوردار است. زیرا «یکی از مهم‌ترین جنبه‌های نظریه‌های شخصیت، تصور یا برداشت هر نظریه‌پرداز از ماهیت انسان است».

اگر بتوان با استناد به یافته‌های علمی و آموزه‌های دینی – قرآن و سنت – پیش‌فرض‌های اساسی در مورد فطرت انسان را تبیین کرد و مفهوم کمال واقعی انسان را تعریف کرد، می‌توان گام مؤثری در ارائه الگوی انسان کامل برداشت. . بنابراین، شناسایی دقیق ویژگی‌های شخصیتی پیامبر در قرآن و سنت و طبقه‌بندی آنها بر اساس اهمیت، از لحاظ نظری برای الگوسازی بسیار مهم است.

بخونیدش:  چرا در خواب احساس تنگی نفس می کنیم

ما در این تحقیق تلاش کردیم. ابتدا باید زمینه مسئله مورد بررسی و سپس مفهوم کمال با الهام از آموزه های دینی مشخص شود. سپس با استفاده از یافته‌های علمی به‌ویژه پژوهش‌های انجام‌شده در زمینه روان‌شناسی شخصیت و بر اساس مبانی دینی، باید مفروضات اساسی در مورد ماهیت انسان تبیین شود تا مبانی انسان‌شناختی الگو به دست آید. سپس به بررسی ویژگی های شخصیت پیامبر در قرآن و سنت می پردازیم و با تحلیل روانشناختی، الگوی مورد نظر را طراحی می کنیم; زیرا برای ارائه الگوی مذکور باید کاملترین انسان را ملاک قرار دهیم; همانطور که مزلو همچنین خاطرنشان می کند: “وقتی می خواهید تعیین کنید که یک فرد چقدر سریع می دود، در حال مطالعه دونده متوسط ​​نیستید، بلکه سریع ترین دونده ممکن را مطالعه می کنید. حداکثر پتانسیل.”

ضرورت و اهمیت موضوع

هیچ یک از تحقیقاتی که در مورد انسان کامل انجام شده است، تمامیت لازم را نداشته است; زیرا هر کدام از زاویه ای خاص به موضوع می نگریستند و بخشی از دنیای وسیع درون و ابعاد پیچیده یک فرد را – از دید خودشان – توصیف می کردند. از طرفی انسان برای رسیدن به کمال نیاز به الگویی دارد که آگاهانه با او همذات پنداری کند. همچنین تربیت فکری و اخلاقی در هر مکتبی بر اساس شناخت «انسان نمونه» در این مکتب امکان پذیر است. زیرا «اگر انسان کامل اسلام را چه با بیان قرآنی و چه با شناخت شخصیت های قرآن نشناسیم، نمی توانیم راهی را که اسلام تعیین کرده است طی کنیم. ما نمی توانیم مسلمان واقعی باشیم. جامعه ما نمی تواند جامعه اسلامی باشد. پس لازم است انسان کامل، والا و متعالی اسلام را بشناسیم. 13 پس جستجوی انسان کامل و الگو قرار دادن او امری ضروری و ضروری است.

سوالات تحقیق

1 چگونه یک مدل انسان کامل ترسیم کنیم؟

2 کمال واقعی و نهایی انسان از دیدگاه اسلام چیست و چه تفاوت اساسی با دیدگاه روانشناسان دارد؟

روش تحقيق

با توجه به اینکه بحث انسان کامل یک موضوع میان رشته ای است، در این مقاله از روش های ترکیبی کیفی استفاده شده است. مانند: روش تحلیل عقلی و مفهومی و اجتهاد و روش تفسیر; زیرا برای گرفتن مولفه های الگوی انسان کامل از قرآن و سنت، به نوعی استنباط و تفسیر از متون دینی نیاز است.

مبانی نظری الگوی انسان کامل

الگوبرداری از انسان کامل قبل از هر چیز به معنای شناخت انسان است. این بدان معناست که ابتدا باید مشخص کرد که قلمروهای وجودی انسان چیست؟ چه صفات و انگیزه هایی در او نهفته است؟ چه گرایش ها و چه غریزه هایی دارد؟ کدام یک از این خصوصیات ذاتی و کدام یک اکتسابی است؟ آیا انسان اساساً طبیعت مشترک و فطرت خود دارد؟ این پرسش‌ها باعث شده است که ذهن بسیاری از متفکران در طی قرن‌های متمادی به شناسایی ماهیت انسان روی آورده و تعاریف گوناگونی از ماهیت انسان ارائه دهند. با این حال، ماهیت مبهم و پیچیده حقیقت انسانی از یک سو، و فقدان روشی استوار و قابل اعتماد برای شناخت از سوی دیگر، نه تنها باعث سردرگمی اندیشمندان شده، بلکه بازخوردهای مختلفی را نیز به دنبال داشته است.

برخی معتقدند انسان موجودی ناشناخته و معمایی است و هرگونه تلاش برای شناخت حقیقت او منجر به شناخت ناقص ابعاد وجودی او نمی شود.

پاسکال را می توان نماینده این طرز تفکر دانست. او دعوت سقراط به خودشناسی را بیهوده می دانست و معتقد بود که انسان با شناخت خود باید مهر سکوت بر لبان خود بنشاند. غرور کاذب خود را کنار بگذار و فقط به ندای دین گوش فرا ده. زیرا حقیقت انسان را بهتر از هر منبع دیگری نشان می دهد. البته دين از ديدگاه او فهم طبيعي و عقلاني انسان را ارائه نمي دهد و راز وجود انسان را باز نمي كند; برعکس، رمز و راز انسان را عمیق تر می کند

علاوه بر پاسکال، حامیان اصالت جامعه مانند دورکیم15، اگزیستانسیالیست هایی مانند سارتر16 و تاریخ گرایان مانند فردریش هگل17 و ریچارد پالمر18 از جمله کسانی هستند که ماهیت مشترک انسانی را انکار می کنند. مانند واتسون (1950)، اسکینر (1953)، فروید (1925) و بندورا (1975) از جمله کسانی هستند که معتقدند انسان موجودی قابل شناخت است و می تواند مانند سایر پدیده ها شناخته شود.

این گونه شبهات و اختلاف نظرها در مورد امکان معرفت بشری، افق جدیدی را در بحث های انسان شناسی می گشاید و ما را با پرسش هایی مواجه می کند که باید در پاسخ به آنها تلاش کنیم. آیا انسان یک طبیعت دارد یا خیر؟ با فرض اینکه انسان ها دارای طبیعت واحد و مشترک هستند، این سرشت مشترک چه ویژگی هایی دارد؟ این اجتماع چه ربطی به طبیعت انسان دارد؟ آیا فطرت یعنی همان شکل و منش؟ آیا انسان ذاتاً خیرخواه است یا موجودی پست و بد؟ بنابراین، بحث فطرت انسان حول محورهای متعددی می چرخد ​​که به موضوعات مختلف دیگری نیز منجر خواهد شد.

شخصیت مشترک

منظور از طبیعت مشترک، خصوصیات برون حیوانی است که در بین همه انسان ها مشترک است. بنابراین «فطرت انسان عنوانی کلی است که بیانگر خصوصیات و خصوصیاتی است که انسان به طور طبیعی و در آغاز خلقت از آن برخوردار است».

حال این سوال پیش می آید که منظور از خصوصیات برون حیوانی چیست و چگونه می توان آنها را شناخت؟ بدون شک بعد جسمانی و فیزیولوژیکی انسان در بسیاری از رفتارها و نیازها شبیه به سایر حیوانات است. بنابراین، دامنه جستجو برای ویژگی‌های مشترک فراحیوانی شامل ادراکات، شناخت‌ها، گرایش‌ها و گرایش‌های خاصی است که سایر حیوانات از آنها محروم هستند. اگر بتوان ثابت کرد که انسان دارای دانش، ادراکات و گرایش های خاصی است که سایر حیوانات فاقد آن هستند، وجود ماهیت مشترک ابرحیوانی انسان ها ثابت می شود. قابل شمارش است

1. بی‌درآمد بودن 23، آموزش و سایر عوامل محیطی نقشی در پیدایش عناصر آن ندارد. به همین دلیل در همه انسان ها در همه سطوح تحصیلی و در همه زمان ها و مکان ها یافت می شود;

2 خارج از حیوان بودن این بدان معناست که این توانایی ها، گرایش ها و بینش ها به طور کلی در حیوانات یافت نمی شود یا در سطح بسیار پایینی وجود دارد که قابل مقایسه با انسان نیست. مانند استدلال، استنتاج و مهارت های تحلیلی

3 فنا ناپذیر بودن 25 نمی توان آن را از انسان و غیر انسان جدا کرد و اگر روزی انسانی یافت شود که از این عناصر غیر حیوانی بهره ای نبرد، انسان محسوب نمی شود. به عنوان مثال، فردی که قدرت عقلانی ندارد یا بر اثر تصادف آن را از دست می دهد، در واقع با ابعاد حیوانی خود به زندگی ادامه می دهد. برای چنین فردی امکان تکامل یا سقوط انسان منکر است.

شواهد ماهیت مشترک

کلید واژه ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا