چرا بعد از بتن ریزی باید آب داد
عمل آوری بتن چیست؟
عمل آوری عبارت است از حفظ رطوبت و دمای مناسب بتن در سنین اولیه (بعد از عملیات بتن ریزی) به طوری که بتن بتواند به ویژگی های مورد نظر دست یابد. عمل آوری بلافاصله پس از بتن ریزی و پایان کار آغاز می شود، باید به گونه ای انجام شود که بتن بتواند به مقاومت و پایایی مطلوب دست یابد.
هنگامی که سیمان پرتلند با آب مخلوط می شود، یک واکنش شیمیایی به نام هیدراتاسیون آغاز می شود. پیشرفت و میزان این واکنش شیمیایی بر دوام، مقاومت و وزن مخصوص بتن تأثیر می گذارد. معمولاً مقدار آب در مخلوطهای بتن بیشتر از آب مورد نیاز برای هیدراتاسیون کامل است، اما در همه موارد کاهش آب در اثر تبخیر باعث تاخیر یا توقف فرآیند هیدراتاسیون میشود. چند روز اول پس از قرار دادن بتن، در دمای مناسب، هیدراتاسیون نسبتا سریع است. بنابراین حفظ آب در بتن در این مدت بسیار مهم است. عمل آوری بتن فرآیندی است که به منظور حفظ رطوبت و گرمای بتن برای مدت معینی بلافاصله پس از قرار دادن و اتمام بتن انجام می شود. هنگامی که عمل افزودنی های سطح بتن متوقف شود، افزایش مقاومت بتن برای مدت کوتاهی ادامه می یابد، اما پس از رسیدن درجه اشباع حفره های مویین داخل بتن به 80 درصد، مقاومت بتن متوقف می شود.
یکی از مهم ترین نکات برای ساخت کارهای بتنی این است که بدانید بتن بعد از چند ساعت خشک می شود. بهترین زمان برای آبیاری بتن چند ساعت بعد از بتن ریزی باید آبیاری شود؟ زمان گیرش اولیه بتن، زمان گیرش بتن فونداسیون، زمان مناسب افزودن آب به بتن، زمان خشک شدن سیمان، زمان خشک شدن فوم بتن و … مواردی است که در این مقاله سعی داریم بررسی کنیم.
گیرش بتن چیست؟
با ترکیب شیمیایی آب و سیمان، مقاومت بتن افزایش می یابد و این واکنش باعث افزایش مقاومت بتن یا گیرش بتن می شود. با کاهش رطوبت بتن در طول زمان تا زمانی که بتن خشک و سخت شود، گیرش اولیه بتن رخ می دهد. زمان گیرش بتن ثابت نیست و حداکثر زمان گیرش بتن و حداقل زمان گیرش بتن به موارد مختلفی بستگی دارد.
✔ روش ها و مواد عمل آوری بتن
بتن را می توان با سه روش عمل آوری مرطوب نگه داشت:
روش هایی که با اشباع کردن محیط اطراف بتن، حضور آب اختلاط را در بتن در طول دوره پخت اولیه حفظ می کند. این روش ها شامل ایجاد حوضچه ها یا غوطه وری، پاشیدن و پوشش های مرطوب اشباع شده است.
روش هایی که با پوشش دادن سطح از کاهش آب اختلاط بتن جلوگیری می کند. این کار را می توان با پوشاندن بتن با کاغذ نفوذ پذیر یا ورق های نایلونی انجام داد.
روش هایی که با تامین گرما و رطوبت اضافی رشد بتن را تسریع می کنند. این کار معمولاً با بخار زنده، کویل های گرمایشی، قالب ها یا پدهای گرم شده الکتریکی انجام می شود.
سیمان سریع خشک کن و سخت کننده سیمان
✔ نکات مهم هنگام فرآوری بتن
برای عمل آوری بتن یا سخت شدن بتن رعایت نکات زیر ضروری است:
عملیات تصفیه مناسب باید بلافاصله پس از پخش بتن انجام شود
رطوبت برای پردازش صحیح بتن ضروری است
رطوبت ثابت لازم است زیرا خیس شدن و خشک شدن باعث ایجاد ترک در بتن می شود
دمای ایده آل برای پردازش بتن 23 درجه سانتیگراد است
درمان باید به مدت 7 روز ادامه یابد
مدت زمان نگهداری (تصفیه) بتن
طول مدت مراقبت به عواملی مانند نوع سیمان، مقاومت مورد نظر، نسبت سطوح قابل رویت به حجم، شرایط آب و هوایی در حین ساخت با نسبت آب به سیمان و ریختن بتن بستگی دارد. زمان تاثیر عمده ای بر مقاومت بتن دارد و در عمل بسیار مورد استفاده قرار گرفته است. زیرا از نظر مقاومت دمای دوره عمل آوری بسیار مهمتر از دمای بتن ریزی است. بنابراین لازم است در بتن معمولی در هوای سرد حداقل دما را برای مدت معینی بالا نگه دارید. بتن عمل آوری شده در هوای گرم در مناطق گرمسیری مقاومت اولیه بالاتر اما مقاومت نهایی کمتری نسبت به بتن عمل آوری شده در زمستان یا هوای سرد دارد. در صنعت پیش ساخته، از عملیات بخار برای افزایش استحکام و باز کردن سریعتر قالب ها استفاده می شود. در بتن حجیم بدون کنترل دما، بتن برای مدت طولانی دمایی بسیار بالاتر از دمای محیط خواهد داشت. بنابراین در مقایسه با مقاومت بتن های ساخته شده در دمای معمولی آزمایشگاه های بتن، بتن های ساخته شده در محل اغلب دارای مقاومت اولیه بالاتر و مقاومت نهایی کمتری خواهند بود.
حداکثر زمان لازم برای سخت شدن بتن
مقاومت بتن تحت تأثیر پارامترهای مختلفی قرار می گیرد. یکی از این پارامترها مدت زمان نگهداری یا به عبارتی فرآوری بتن مرطوب است. بتن ریزی باید در دمای مناسب انجام شود. دمای زیر 7 درجه سانتیگراد باعث خشک شدن آهسته بتن و دمای زیر صفر باعث یخ زدگی بتن می شود بنابراین باید از تسریع کننده بتن استفاده شود. گرمای بالای 29 درجه نیز مانند مناطق جنوبی ایران باعث خشک شدن سریع بتن می شود که پس از 6 ساعت برای آن از کندکننده بتن استفاده می شود. به طوری که دیگر با دست نچسبد، اگرچه زمان لازم برای خشک شدن بتن به تحرک بتن، دمای محیط، رطوبت مواد تشکیل دهنده بتن، روش تکمیل و فرآوری بتن بستگی دارد. و میزان اختلاط آن در عرض 8 تا 24 ساعت می توانید روی بتن ریخته شده راه بروید، البته باید یکی دو روز دیگر صبر کنید تا سفت شود، اما توصیه می شود حداقل سه روز از بتن ریزی گذشته باشد. برای حرکت ماشین روی سیمان این می تواند وزن خودرو را تحمل کند، اما هنوز زمان زیادی طول می کشد تا استحکام کامل خود را پیدا کند، و اگر مهندسان فکر کنند خشک شدن واقعی بتن 28 روز تا یک ماه طول می کشد، تعجب نکنید. بتن با گذشت زمان به سخت شدن ادامه می دهد و پس از ماه ها یا حتی یک سال به استحکام کامل خود می رسد. تماس با کارشناسان و مشاوران فنی کلینیک بتن ایران به شما در اطلاع از قیمت و نحوه خرید محصولات بتنی کمک می کند. نمودار (1) این مشکل را برای شرایط مختلف عمل آوری بتن در 180 روز نشان می دهد.
نمودار (1) تأثیر زمان پخت در آب بر به دست آوردن مقاومت بتن
میز تصفیه آب روی مقاومت بتن
چرا بتن را درمان یا درمان کنیم؟
در اینجا چند دلیل مهم برای سخت شدن بتن آورده شده است:
پاسخ: دستیابی به مقاومت از پیش تعیین شده
آزمایشات آزمایشگاهی نشان می دهد که بتن در محیط خشک بیش از نیمی از مقاومت خود را در مقایسه با بتن تصفیه شده در محیط مرطوب از دست می دهد. بتن ریخته شده در دمای بالا به سرعت به مقاومت اولیه خود می رسد، اما با گذشت زمان ممکن است مقاومت آن کاهش یابد. ریختن بتن در هوای سرد بدون آمادگی های لازم باعث می شود بتن بیشتر طول بکشد تا مقاومت اولیه را به دست آورد و همچنین در معرض یخبندان قرار گیرد.
b: افزایش دوام و قابلیت اطمینان بتن در برابر عوامل محیطی مقاوم تر در برابر آب های سطحی و سایش. علاوه بر این، تصفیه مناسب و خوب باعث کاهش نفوذپذیری بتن می شود که از ورود رطوبت و مواد شیمیایی مخرب آب به بتن جلوگیری می کند. در نتیجه این امر منجر به افزایش مقاومت بتن با سخت شدن می شود.
حداقل زمان سخت شدن بتن چقدر است؟
رطوبت مورد نیاز برای عمل آوری یا عمل آوری بتن:
. بتن باید تا زمان پوشش نهایی با استفاده از روش های مناسب مانند موانع هوا، اسپری های پرکننده برای جلوگیری از بروز ترک های انقباض خمیری در برابر افت رطوبت محافظت شود. پس از تسطیح نهایی، سطح بتن باید حداقل برای چند روز به طور مداوم خیس یا پوشانده شود تا از فرآیند تبخیر جلوگیری شود. به عنوان مثال به جدول زیر توجه کنید:
توجه: مقادیر ارائه شده در جدول بالا تقریبی و بر اساس تست مقاومت سیلندر می باشد.
حداقل زمان لازم برای رسیدن پخت به نصف قدرت مشخص شده
سیمان نوع 1
سیمان نوع 2
سیمان نوع 3
دما: 10 درجه سانتیگراد
روز
9 روز
3 روز 6
دما: 21 درجه سانتیگراد
روز
6 روز
3 روز 4
✔ سیستم هایی که بتن را مرطوب نگه می دارند
کیسه های کتانی یا حصیر یا آبپاش. باید دقت شود که پوشش های مذکور آب را جذب نکنند و بتن را خشک نکنند. لبه های بتن نیز باید پوشانده شود
می توان از زمین مرطوب، ماسه یا خاک اره برای درمان مناطق کار، به ویژه کف استفاده کرد. باید دقت شود که در مواد مورد استفاده تجمع زنگ آهن و مواد آلی مشاهده نشود.
پاشش مداوم آب باعث بالا رفتن دمای هوا از نقطه انجماد می شود. بتن ما نباید بین دو خیس شدن خشک شود. زیرا متناوب تر و خشک در طول درمان قابل قبول نیست.
کنترل دما در حداقل زمان پردازش بتن
در هوای سرد، بتن نباید در 24 ساعت اول با سرعت بیش از 3 درجه سانتیگراد در ساعت خنک شود. بتن باید تا زمانی که به مقاومت فشاری مناسب (حداقل 3.5 مگاپاسکال) برسد، توسط مواد عایق از یخ زدگی محافظت شود. روش های عمل آوری بتن که رطوبت را حفظ می کنند به جای عمل آوری مرطوب در مواقعی که خطر یخ زدگی وجود دارد استفاده می شود. در تابستان، عمل آوری با آب می تواند باعث کاهش دمای عمل آوری بتن شود. تغییرات دمایی در شب و روز بیش از 3 درجه سانتیگراد در ساعت در 24 ساعت اول مجاز نمی باشد.یکی از مهمترین قسمت های فرآوری بتن، عمل آوری بتن می باشد. عمل آوری به معنای حفظ رطوبت و دمای بتن در حد مطلوب برای مدت معینی است که بلافاصله پس از بتن ریزی و پایان عملیات تکمیلی شروع می شود تا بتن بتواند به خواص مورد نظر دست یابد و به عبارت دیگر فرآیندی به نام عمل آوری بتن که از هدر رفتن رطوبت بتن جلوگیری می کند و دمای بتن را در سطح رضایت بخشی نگه می دارد. عملیات بتن بر خواص بتن سخت شده مانند دوام، استحکام، سفتی، مقاومت در برابر سایش، پایداری حجم، مقاومت در برابر یخ زدگی و برفک، نمک های یخ زدایی تأثیر بسزایی دارد.
✔ اهداف عمل آوری بتن
جلوگیری از کاهش رطوبت یا تامین رطوبت از دست رفته
حفظ دمای بتن در حد بهینه برای مدت زمان معین
توسعه مقاومت بتن با تکمیل عملیات هیدراتاسیون سیمان
زمان پردازش (حداقل زمان) یا سخت شدن بتن
مدت زمانی که بتن باید در برابر از دست دادن رطوبت محافظت شود به نوع سیمان، نسبت اجزای مخلوط، مقاومت مورد نیاز، اندازه و شکل عنصر بتنی، هوای محیط و شرایط بعدی که بتن میدهد بستگی دارد. در معرض قرار خواهد گرفت. در این مقاله تمامی شرایط یکسان فرض شده و تنها نوع سیمان مصرفی (سیمان پرتلند II – سیمان پوزولانی پرتلند) که عمدتاً در سازه های بتنی کاربرد دارد، مورد بحث و نتیجه گیری قرار گرفته است. نمودار زیر که برای بتن با نسبت آب به سیمان 0.50 به دست آمد.
تاثیر پخت در رطوبت بر استحکام
نمودار بالا نشان می دهد که بتن ساخته شده با سیمان پرتلند و نگهداری شده در محیط کارگاه و بدون تصفیه یا نگهداری به ترتیب تقریباً 52 درصد مقاومت مورد نیاز و پس از سه روز هفت روز حالت کاملاً مرطوب را به دست می آورد. 78% و 90% و 125%
بتن ساخته شده با سیمان پرتلند پوزولانی به دلیل گرمای کم هیدراتاسیون این نوع سیمان نسبت به سایر سیمان ها و طول عمر بیشتر آن تا 90 روز درصد کمتری نسبت به سیمان پرتلند دارد. و نیاز به نگهداری بیشتری دارد.
دمای محیط و تاثیر آن بر بتن
دمای محیط عامل مهمی در فرآوری بتن است، بدون شک افزایش دمای عمل آوری واکنش های شیمیایی هیدراتاسیون را تسریع می کند، اما اثرات نامطلوب دمای بالا بر مقاومت بعدی در بتن عمر مفید متفاوت است. در روزهای اولیه عمر بتن، زمانی که رطوبت لازم برای هیدراتاسیون داخل بتن وجود دارد، افزایش دما باعث افزایش روند تقویت مقاومت بتن می شود. اما پس از 28 روز که عملیات هیدراتاسیون «نسبتی» به پایان می رسد، افزایش دما باعث کاهش رطوبت بتن و کاهش روند به دست آوردن مقاومت بتن می شود. . تا زمانی که سیمان هیدراته نشده در دسترس باشد، افزایش مقاومت بتن در طول زمان ادامه خواهد داشت، مشروط بر اینکه بتن مرطوب بماند یا رطوبت نسبی داخل بتن بیشتر از 80 درصد باشد و دمای بتن مناسب و مطلوب باشد. ماده جایگزین سیمان به کندی استحکام پیدا می کند، بنابراین در مقایسه با سیمان پرتلند معمولی به زمان عمل آوری نسبتاً طولانی نیاز دارد و بر این اساس توصیه می شود از مواد افزودنی سیمان پرتلند پوزولانی در دمای پایین تر در شش درجه استفاده شود. .
نتیجه گیری
1- با توجه به اینکه روند توسعه مقاومت سیمان پرتلند پوزولانی به میزان فعالیت پوزولان و نسبت سیمان پرتلند در مخلوط بستگی دارد، بنابراین کارخانه های تولید کننده سیمان پرتلند پوزولانی باید مشخصات کامل سیمان و درجه پوزولان را به طور کامل به مصرف کنندگان اطلاع دهند. فعالیت.
2- توصیه زمان لازم برای عمل آسان نیست، اما به طور کلی برای بتن ساخته شده با سیمان پرتلند معمولی حداقل هفت روز و برای بتن ساخته شده با سیمان معمولی حداقل مدت ده روز توصیه می شود. سیمان پوزولانی پرتلند. ستون ها و فونداسیون ساختمان نیاز به زمان پردازش مناسب تری دارند.
✔ سوالات متداول در مورد عمل آوری بتن و زمان عمل آوری بتن
ما سعی کرده ایم به مهمترین سوالات شما در مورد زمان بارگذاری ستون بتنی، زمان عمل آوری بتن، آبیاری بتن سقف، آبیاری بتن فونداسیون، مدت زمان آبیاری بتن سقفی و … پاسخ دهیم. این پرسش ها و پاسخ ها به شرح زیر است:
– آبیاری بتن بعد از بتن ریزی یکی از نکات مهمی است که سوالات زیادی در مورد آن مطرح شده است. یکی از سوالات متداول این است که سیمان را چند روز باید آبیاری کرد؟ بهترین زمان برای آبیاری بتن چه زمانی است؟ بتن را چند روز باید آبیاری کرد؟ بتن چند روز به آب نیاز دارد؟ مدت زمان آبیاری بتن سقف یکسان است و تفاوتی ندارد.
– زمان دقیق خشک شدن سیمان سفید چقدر است؟
زمان خشک شدن سیمان برای سازندگان و پیمانکاران بسیار مهم است. برای سخت شدن بتن و به دست آوردن مقاومت لازم، فرآیند هیدراتاسیون یکی از مهم ترین نکاتی است که باعث افزایش واکنش هیدراتاسیون می شود. عوامل زیادی بر سخت شدن سیمان تأثیر می گذارد و باعث کاهش یا افزایش زمان می شود و نمی توان آن را به طور دقیق تخمین زد.
– چه مدت بعد از بتن ریزی فونداسیون ستون ها می توانیم اجرا کنیم؟
زمان بارگذاری روی بتن فونداسیون; معمولاً بعد از 3-4 روز از بتن ریزی فونداسیون می توان عملیات آرماتوربندی و ریخته گری را شروع کرد و پس از 7 روز از لحظه بتن ریزی می توان ستون ها را بتن ریزی کرد.
– چند روز از بتن ریزی ستون ها باید بگذرد تا بتن به استحکام برسد و بتن سقف ریخته شود یا کارگران مشغول مقاوم سازی سقف باشند؟ همچنین بعد از بتن ریزی سقف بعد از چند روز می توان ستون های طبقه فوقانی را بتن ریزی کرد؟ البته شرایط استفاده نیز مهم است و باید به آنها توجه کنید. دما، رطوبت، نوع سیمان، گیرش آهسته یا سریع سیمان، قالب روی سطوح زیرین و غیره. در نظر گرفتن مهم است. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
– بهترین زمان بتن ریزی
بهترین زمان بتن ریزی زمانی است که دمای محیط بین 45 تا 85 درجه فارنهایت یا 7 تا 29 درجه سانتیگراد باشد.
– چه مدت طول می کشد تا سیمان سخت شود (زمان خشک شدن ملات سیمان)
هر چه دما بیشتر باشد سیمان یا بتن سریعتر خشک می شود.
– چقدر طول می کشد تا بتن به گیرش نهایی برسد؟ برای اینکه ماشین روی سیمان حرکت کند باید حداقل سه روز از بتن ریزی گذشته باشد. مهندسان معتقدند که خشک شدن واقعی بتن در عرض 28 روز تا یک ماه انجام می شود. بتن با گذشت زمان به سخت شدن ادامه می دهد و پس از ماه ها یا حتی یک سال به استحکام کامل خود می رسد.
بررسی حداکثر و حداقل زمان لازم برای سخت شدن بتن
برای اطلاعات بیشتر می توانید مقالات دیگر ما را بررسی کنید:
بتن از سه جزء اصلی تشکیل شده است: آب، سیمان و سنگدانه ها که پس از مخلوط شدن با یکدیگر، ماده ای سیال با قوام نسبی را تشکیل می دهند. با گذشت زمان این مخلوط به ماده ای خشک و مستحکم تبدیل می شود که دلیل اصلی آن وجود سیمان در بتن است. سیمان در جو شیمیایی ایجاد شده توسط آب واکنش نشان می دهد و در عرض یک ماه به حد نهایی خود می رسد. این واکنش سیمان و آب در دمای معمولی انرژی مصرف می کند و در هوای سرد متوقف می شود. همه این عوامل باعث شده است که بتن ریزی در هوای سرد اصول و روش های خاص خود را داشته باشد. از این رو در این وبلاگ رامکا سعی داریم مشکلات و الزامات بتن ریزی در هوای سرد، تاثیر سرمای هوا بر بتن ریزی و بررسی تولید و فرآوری بتن در هوای سرد را بررسی کنیم تا برخی از چالش های بتن ریزی در هوای سرد را برطرف کنیم. . پس با ما همراه باشید.
فهرست مطلب
مشکلات بتن ریزی در هوای سرد
بتن تازه یک ماده چکش خوار است که شکل خمیری خود را از آب به دست می آورد. آب مایعی است که در هوای زیر صفر درجه سانتیگراد به راحتی منجمد می شود. نقش اصلی آب در بتن شرکت در واکنش هیدراتاسیون با سیمان و ایجاد سیالیت بتن است.
این واکنش در دمای کمتر از 5 درجه سانتیگراد متوقف می شود. بنابراین تعریف هوای سرد برای بتن دمای زیر 5 درجه سانتیگراد (به مدت 72 ساعت پیوسته) است. علاوه بر این، هوای سرد احتمال یخ زدگی بتن را در چند ساعت اول افزایش می دهد و میزان مقاومت اولیه بتن را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. بنابراین، اگر بتن قبل از سخت شدن یخ بزند، مقاومت نهایی آن به نصف کاهش می یابد.
الزامات بتن ریزی در هوای سرد
بتن در دمای حدود 2- تا 1- درجه سانتی گراد در فشار یک اتمسفر یخ می زند. دلیل این یخ زدن در دمای زیر 5 درجه سانتیگراد کاهش و توقف واکنش آب و سیمان است. آب اضافی با سرد شدن هوا یخ می زند. با ادامه چرخه یخ زدگی و ذوب شدن، این امر باعث ترک خوردن بتن و در مواردی متلاشی شدن آن می شود. بنابراین تا رسیدن به مقاومت 5 مگاپاسکال، بتن باید مورد مراقبت ویژه قرار گیرد.
دمای پیوسته ۷۲ ساعت زیر ۵ درجه سانتیگراد برای بتن، سرد محسوب میشود.
برای داشتن بتن مرغوب باید از یخ زدگی بتن در سنین پایین جلوگیری کرد. در صورت یخ زدن بتن در ساعات اولیه حتی با انجام عملیات و ایجاد شرایط مناسب برای سخت شدن، نتیجه مقاومت نهایی حاصل نخواهد شد.
برای مقابله با سرما باید تجهیزاتی برای مقابله با آن در پروژه تهیه کرد. برخی از این وسایل عبارتند از: دماسنج، بخاری، پوشش و نگهدارنده بتن. بخاری بچینگ آب و سنگدانه کمک زیادی به ساخت بتن در هوای سرد می کند زیرا استفاده از آب بسیار داغ با دمای بالای 80 درجه سانتیگراد در ساخت بتن مجاز نمی باشد.
استفاده از آبگرمکن صنعتی برای ساخت بتن در هوای سرد
قبل از بتن ریزی باید یخ و برف را از قالب ها خارج کرد، دمای قطعات فلزی را اندازه گیری کرد و در صورتی که زیر صفر درجه سانتیگراد بود از بتن ریزی خودداری شود، زیرا دمای پایین فلزات باعث کاهش چسبندگی بتن می شود. تقویت.
قبل از عملیات بتنی، تمامی سطوح بتنریزی از یخ و برف زدوده شود.
در صورت یخ زدگی از ریختن بتن روی زمین یخ زده یا بتن خشک یخ زده خودداری کنید. طبق قانون ریختن بتن در دمای زیر 15- درجه سانتیگراد ممنوع است مگر با ایجاد شرایط خاص و مجوز دستگاه نظارت.
یکی از این شرایط خاص، حجم بتن ریزی است. وقتی بتن زیاد باشد دمای آن به دلیل واکنش گرمازا سیمان افزایش می یابد. بدین ترتیب در دماهای پایین امکان ریختن بتن در این مراحل وجود دارد و تنها پس از ساخت بتن باید مدت زمان رسیدن بتن به محل پمپاژ و ریختن آن کوتاه شود. البته نوع وسیله حمل و حفاظت حرارتی بتن از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
بیشتر بخوانید: دو روش گرم کردن بتن در هوای سرد
تاثیر هوای سرد بر بتن
در هوای سرد، بتن غیراشباع باید تا رسیدن به مقاومت فشاری 5 مگاپاسکال و بتن اشباع تا رسیدن به مقاومت 25 مگاپاسکال از یخ زدگی محافظت شود. علاوه بر این، تسطیح بتن باید با دقت بالا و بدون ریزش آب انجام شود، زیرا آب اضافی روی سطح بتن در دماهای پایین به راحتی یخ می زند و باعث از بین رفتن بتن می شود. این امر باعث شده است که رنگ های بتن که در مناطق پر تردد با خطر فرسایش بتن مواجه هستند، در هوای سرد از بتن با درصد آب کم استفاده کنند، زیرا آب اضافی در نهایت باعث کاهش مقاومت بتن می شود.
یخ زدن بتن، سبب ترک و تخریب بتن میشود.
تاثیر سرما بر خواص بتن
بتن تازه خمیری است. با گذشت زمان این ماده به جسمی جامد، یکپارچه و قوی تبدیل می شود. بنابراین دستیابی به استاندارد و کیفیت مطلوب بتن نیازمند شرایط مناسب است. یکی از عوامل اصلی در تهیه و تولید بتن مرغوب، دمای محیط است. بنابراین تغییرات دمای محیط بر کیفیت بتن تاثیر مستقیم دارد.
به عنوان مثال، در شرایط آب و هوایی سرد کنترل نشده، درجه اشباع بتن تازه با زمان و پیشرفت واکنش آب – سیمان کاهش می یابد. به طوری که با سخت شدن نسبی بتن، درجه اشباع به زیر حد بحرانی می رسد. در این شرایط زمانی که بتن به مقاومت حداقل 5 مگاپاسکال برسد، درجه اشباع بتن کمتر از 80 درصد می شود. بنابراین حد اشباع بتن، یعنی مقدار آب اضافی بتن در هوای سرد، به راحتی منجمد می شود و بتن در چرخه ذوب و انجماد از بین می رود.
بیشتر بخوانید: بتن ریزی در هوای بارانی
تاثیر سرما بر مصالح بتن
هوای سرد دمای مجموعه بتن را کاهش می دهد. بنابراین در فصل سرما دمای آب و سیمان و سنگدانه ها قبل از ساخت بتن بسیار پایین است و اگر بتن در این شرایط ساخته و ریخته شود مشکل ایجاد می کند.
کندی بتن مشکل اصلی در هوای سرد است. وقتی بتن دیر سخت می شود، نیروی بیشتری به قالب و مونتاژ تکیه گاه ها وارد می شود که باعث افزایش هزینه می شود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که در سرمای شدید برخی از مواد معمولا خواص خود را از دست می دهند.
اما در صورت تغییر فاز از مایع به جامد، رفتار بتن به کلی تغییر می کند و حتی احتمال از دست دادن آن وجود خواهد داشت و از طرفی وزش باد باعث تشدید شرایط اقلیمی سرد می شود. در این شرایط استفاده از بادگیر می تواند راه حل مناسبی برای مقابله با سردی بتن باشد.
تاثیر سرما بر سیمان
برای کاهش زمان حفاظت بتن در هوای سرد، بهتر است از مقدار زیادی سیمان زودگیر با نسبت آب به سیمان کم استفاده شود. پیشنهاد وبلاگ رامکا در مقاله بتن ریزی در هوای سرد استفاده از سیمان نوع 3 برای این شرایط است که سرمای زیاد مانع گیرش سیمان و کاهش مقاومت نهایی آن می شود.
سیمان تیپ ۳، زودگیر مناسب برای بتن ریزی در هوای سرد
از آنجایی که سیمان برای شروع واکنش شیمیایی خود با آب به حداقل حرارت نیاز دارد، سیمان ریزتر در دماهای پایین بیشتر با آب واکنش می دهد و باعث افزایش هیدراتاسیون و گرمای ناشی از آن می شود.
تأثیر هوای سرد بر سنگدانه ها
به طور معمول، سنگدانه بر دمای بتن تأثیر نمی گذارد. بنابراین، افراد کمی آن را گرم می کنند. در واقع، اگر نمی توانید با گرم کردن آب به حداقل دمای مورد نیاز برای تولید بتن برسید، باید از محلول گرمایش سنگدانه بتن استفاده کنید.
ضمناً در صورتی که اختلاف دمای آب و سنگدانه از 45 درجه سانتی گراد بیشتر شود، لازم است دمای سنگدانه را کمی افزایش داد تا از مشکلات ثانویه مانند شکستن سنگدانه و کاهش مقاومت آن جلوگیری شود.
پیش از افزودن سنگدانه یخ زده به بتن، باید آن را گرم کرد.
توصیه می شود در صورت استفاده از آب گرم ابتدا سنگدانه به مخلوط کن اضافه شود سپس آب و سیمان اضافه شود. همچنین بهتر است سیمان را اضافه کنید، دمای آب و سنگدانه ها زیر 40 درجه سانتیگراد باشد.
تاثیر هوای سرد بر افزودنی بتن
در این شرایط استفاده از سه گروه از افزودنی های بتن توصیه می شود که بسته به ویژگی های اعمال شده به بتن، استفاده از آنها قوانین خاص خود را دارد که در ادامه مقاله بتن ریزی در هوای سرد به اختصار توضیح خواهیم داد.
1) حباب هوا برای بتن: استفاده از این افزودنی زمانی توصیه می شود که بتن در زمان اجرا اشباع شده باشد. البته باید دقت شود، در صورت استفاده از حباب هوای بتن، مخلوط بتن نباید تا رسیدن به مقاومت 20 مگاپاسکال یخ بزند.
2) نمک حاوی کلر: استفاده از این سری نمک ها برای جلوگیری از یخ زدگی آب بتن مناسب است. البته بتنی که در آن نمک حاوی کلر استفاده شده است را نمی توان در نزدیکی فلز به کار برد. زیرا یون کلر فعال با فلزات و فولاد واکنش داده و باعث خوردگی آن می شود.
3) روان کننده های بتن: استفاده از ترکیبات روان کننده بتن به دلیل کاهش مصرف آب برای بتن ریزی در هوای سرد بسیار مناسب است.
تاثیر هوای سرد بر آب
آب موجود در مصالح بتن دارای بالاترین ظرفیت گرمایی ویژه بوده و به دلیل تغییرات دما بیشترین تأثیر را بر روی بتن می گذارد. بنابراین حفاظت از آب و حفظ دمای بالای آن به معنای محافظت از کل بتن در برابر یخ زدگی است. از طرفی استفاده از آب جوش در مخلوط بتن به دلیل گیرش آنی سیمان ممنوع است و فقط باید با رسیدن به دمای معین توسط آبگرمکن قبل از افزودن به بتن به مخلوط اضافه شود. .
در طول اختلاط، حفظ دمای آب برای ایجاد بستر مناسب برای واکنش هیدراتاسیون بسیار مهم است. پس از بتن ریزی، جلوگیری از یخ زدگی آب موجود در بتن و حفاظت از آن، کیفیت و سلامت نهایی بتن را تضمین می کند.
استفاده از بتن زودگیر و ضد یخ در زمستان
مصرف ضدیخ برای بتن بسته به کیفیت سیمان و دمای هوا تعیین می شود. بنابراین، هر چه هوا سردتر یا سیمان بتن کمتر باشد، به افزودنی بتن بیشتری نیاز است. زیرا سیمان در واکنش با آب گرما تولید می کند. هر چه این ماده بیشتر در بتن استفاده شود، دمای مخلوط بالاتر خواهد بود. البته مقدار ضد یخ مصرفی در بتن دارای حد اشباع است و استفاده بیشتر از آن تاثیری بر یخ زدگی آب نخواهد داشت.
افزودن زودگیر سبب گیرش سریع و افزایش مقاومت بتن میشود.
نکته مهم در مورد استفاده از ضد یخ این است که باید مطمئن شوید که این مواد به طور یکنواخت در سراسر بتن پخش شده اند تا بهترین اثر را داشته باشید. بنابراین در صورت استفاده از مواد پودری لازم است آن را در آب حل کنید و در صورت استفاده از مواد افزودنی مایع آن را با آب رقیق کرده و سپس به بتن اضافه کنید.
دلیل افزودن این سری از افزودنی ها به بتن، جلوگیری از توقف عملیات ساختمانی در زمان وقوع یخ زدگی، تسریع گیرش بتن در حدود 3 تا 5 ساعت و جلوگیری از یخ زدن آب بتن است. البته هنگام افزودن بتن ضد یخ یا سریع گیرش باید اسلامپ بتن را حفظ کرد. بنابراین روان کننده های بتن بهترین افزودنی های هوای سرد هستند.
امتیاز 4.33 از 5
امتیاز 3.60 از 5
گرمایش بتن
یک فضای بسته برای گرم کردن بتن مورد نیاز است. البته ایجاد آتش در بتن جوان مجاز نیست، زیرا دی اکسید کربن سطح بتن باید با تهویه حذف شود. یکی از روش های پیشرفته گرمایش خاک محل بتن ریزی استفاده از المنت برقی و قالب نگهدارنده بتن می باشد. حرارت دادن بتن باید تا رسیدن به مقاومت مورد نیاز ادامه یابد و لازم است مرتباً میزان این مقاومت با آزمایشات غیر مخرب مانند چکش اشمیت و آزمایش اولتراسونیک اندازه گیری شود.
استفاده از گرمکن برقی برای گرم نگه داشتن بتن در هوای سرد
محافظت در برابر سرما
بلافاصله پس از عملیات بتن ریزی باید به یخ زدگی بتن توجه شود. یخ نشدن بتن در مقاطع نازک و یا در مواقعی که استفاده از بتن به عنوان نما ضروری است بسیار مهم است، زیرا یخ زدگی بتن در طول زمان باعث عدم واکنش آب و سیمان و کاهش مقاومت بتن می شود.
استفاده از پتوی محافظ برای حفاظت بتن از یخ زدن
ساخت بتن در هوای سرد
برای ساخت بتن در هوای سرد بهتر است از محلول های زیر استفاده کنید:
از سیمان پوزولانی و روباره استفاده نکنید زیرا احتمال یخ زدگی بتن به دلیل تولید حرارت کم وجود خواهد داشت.
اگر بتن در معرض چرخههای انجماد و ذوب است، از کپسولکنندهها استفاده کنید.
از طرح مخلوطی استفاده کنید که نسبت آب به سیمان کمتر از 0.5 باشد.
برای حفظ دمای بتن از محیط سرپوشیده استفاده کنید. این روش مختص کارگاه ها و کارخانه های مجهز به بتن می باشد. البته ساخت و نگهداری این فضاها هزینه بر است، اما گرم کردن تمام ماشین آلات و مصالح در آینده هزینه بسیار کمی خواهد داشت.
حمل بتن در هوای سرد
با توجه به تمامی شرایط بتن ریزی در هوای سرد، هنگام حمل بتن، کامیون باید در کمتر از 90 دقیقه به محل بتن ریزی برسد. علاوه بر این، پوشاندن درب با قسمت دوار مانع مناسبی برای کاهش دمای بتن می باشد.
در کامیون های جدید بتن، سیستم گرمایش مخزن نصب شده است که مشکل حفظ دمای بتن را حل کرده است. باک این کامیون دو جداره بوده و دارای بخاری مخصوص می باشد.
نسل کامیون حمل بتن دارای گرمکن و سردکن مخزن
روش های بتن ریزی در هوای سرد
ریختن بتن در هوای سرد تقریباً مشابه ریختن بتن در هوای معمولی است. با این تفاوت که دمای بتن در زمان بتن ریزی نباید کاهش یابد.
اندازهگیری دمای بتن توسط دماسنج مخصوص مواد جامد
اگر زیرساخت حفظ دمای بتن فراهم نیست، باید از مواد افزودنی ضد یخ بتن استفاده کنید. این ماده بتن ریزی در ژل را به یک کار بسیار آسان تبدیل کرد. همانطور که قبل از کشف این الحاقیه، پروژه های عادی که امکان گلخانه را نداشتند عموما تعطیل می شدند.
لازم به ذکر است که هر چه قالب بتن ریزی عمیق تر باشد، حداقل دمای بتن ریزی می تواند کمتر باشد. به این معنی که بتن را می توان در دمایی کمتر از دمای اعلام شده ریخت. توجه داشته باشید که هر چه دمای بتن بیشتر باشد، افت دما بیشتر باشد، ریختن بتن در دماهای بسیار پایین توجیه پذیر نخواهد بود.
درمان بتن در هوای سرد
پس از بتن ریزی، حفاظ بتن باید به تدریج (نه به طور ناگهانی) تکمیل شود. بر این اساس حداکثر افت دمای مجاز پس از 24 ساعت طبق جدول زیر انجام شود.
حداقل بعد عضو بتنی (متر)حداکثر دمای افت مجاز (درجه سانتیگراد)حداکثر ۰٫۳۲۸۰٫۳ تا ۰٫۹۲۲۰٫۹ تا ۱٫۸۱۷حداقل ۱٫۸ متر۱۱
همچنین به دلیل گیرش طولانی تر بتن در هوای سرد، زمان قالب گیری در هوای سرد بیشتر از حد معمول خواهد بود.
پوشاندن سطح بتن برای جلوگیری از یخزدگی در فصل سرما
اگر با ایجاد فضای بسته و گرم کردن محیط بتن ریزی، شاهد خشک شدن سریع بتن هستید، باید از مه پاش یا مرطوب کننده دیگر برای بتن استفاده کنید، زیرا خشک شدن سریع سطح بتن باعث ایجاد مشکل در گیرش و مقاومت بتن می شود. .
در این وبلاگ رامکا سعی شده است با بررسی تاثیر هوای سرد بر اجزای بتن، مشکلات و الزامات بتن ریزی در هوای سرد و راهکارهای بتن ریزی در هوای سرد بیان شود. امیدواریم با مطالعه این مقاله بتوانید اطلاعات مفیدی در مورد روش بتن ریزی در هوای سرد به دست آورید.
مشکلات بتن ریزی در هوای سرد چیست؟
هوای سرد (دمای زیر 5 درجه سانتی گراد) احتمال یخ زدگی بتن را در ساعات اولیه افزایش می دهد و سرعت به دست آوردن مقاومت اولیه بتن را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. بنابراین، اگر بتن قبل از گیرش یخ بزند، می توان مقاومت نهایی آن را به نصف کاهش داد.
علت استفاده از ضد یخ بتن در هنگام بتنریزی در هوای سرد چیست؟
+ جلوگیری از توقف عملیات ساختمانی در صورت یخ زدگی +
+ تسریع در گیرش بتن حدود 3 تا 5 ساعت +
+ جلوگیری از یخ زدگی بتن