چرا بعد از قرص اورژانسی پریود شدم
معمولاً زنان هنگام مصرف قرص اورژانسی یک هفته زودتر یا دیرتر پریود می شوند. گاهی در هنگام مصرف این قرص ها خونریزی شدید ایجاد می شود که باید به پزشک متخصص مراجعه کرد. در این مقاله تمامی نکات مربوط به مصرف قرص های اورژانسی و قاعدگی و اختلالات سیکل قاعدگی بیان شده است.
ستاره سرویس مادر و کودک – یکی از مشکلاتی که قرص های اورژانسی ایجاد می کند، اختلال در چرخه قاعدگی است که در بیشتر خانم ها هنگام مصرف این قرص ها ایجاد می شود. در این مقاله به سوالاتی که در رابطه با مصرف قرص های اورژانسی و عادت ماهانه در خانم ها پیش می آید پاسخ می دهیم.
پیشنهاد ستاره
تاثیر قرص های اورژانسی بر پریود چیست؟
قرص های اورژانسی عوارض جدی و طولانی مدت ندارند، معمولا این قرص های حاوی پروژسترون برای جلوگیری از بارداری در خانم ها استفاده می شود و عوارض خطرناکی ندارد. برخی از زنان پس از مصرف این قرص ها دچار سردرد، سرگیجه و خستگی می شوند و یا ممکن است در ناحیه شکم درد داشته باشند. در مورد عوارض قرص های اورژانسی بر قاعدگی مشخص شده است که برخی از خانم ها در حین مصرف این نوع قرص ها دچار لکه بینی یا خونریزی غیرطبیعی می شوند و معمولاً تا قاعدگی بعدی پریودهای طبیعی خواهند داشت.
حتی ممکن است این قرص های اورژانسی چرخه قاعدگی را مختل کرده و پریود را به تاخیر بیاندازند یا تسریع کنند. (عوارض خطرناک قرص های ضد بارداری اورژانسی)
آیا بعد از مصرف قرص اورژانسی پریود می شویم؟
خونریزی بعد از مصرف قرص اورژانسی در صورت عدم بارداری طبیعی است و علت طولانی شدن آن عدم تعادل هورمونی است. زیرا با مصرف این نوع قرص ها هورمون های زیادی وارد بدن شده و نظم آنها و عملکرد تخمدان ها را مختل می کند.
برخی از زنان پس از مصرف قرص های ضد بارداری خونریزی خفیفی دارند. این خونریزی سه روز پس از مصرف قرص ها قطع می شود. اگر خونریزی متوقف نشد یا بدتر شد، به پزشک مراجعه کنید. خونریزی شدید نشانه مشکلات جدی تری است.
دوره پس از مصرف قرص اورژانسی
شاید از خود بپرسید که بعد از مصرف قرص های اورژانسی چه زمانی باید منتظر پریود بعدی باشید؟ همانطور که گفته شد عوارض جانبی مربوط به قرص اورژانسی و قاعدگی وجود دارد. پس از مصرف قرص های اورژانسی در یک ماه آینده باید پریودهای طبیعی داشته باشید.
اما گاهی اوقات قرص های اورژانسی زمان چرخه قاعدگی را مختل می کنند و ممکن است قاعدگی بعدی شما یک هفته زودتر یا دیرتر بیاید. در برخی از خانم ها هورمون های موجود در این قرص ها باعث خونریزی غیرمنتظره می شوند که طبیعی نیست و باید به متخصص زنان مراجعه کنند. اگر قاعدگی بعدی شما دیر است، بهتر است تست بارداری بدهید.
محققان سه آزمایش بر روی تاثیر قرص های اورژانسی و پریود زنان انجام دادند که نتایج متفاوتی به دست آمد و مشخص شد چرخه قاعدگی زنان با استفاده از قرص های اورژانسی تغییر می کند.
در اولین آزمایش دیده شد زنانی که قرص اورژانسی ۱.۵ میلی گرم لونورژسترل را در اول هفته سوم قاعدگی ماهانه مصرف کرده بودند، پریود آنها زودتر از زمانی که انتظار داشتند، اتفاق افتاد و حتی از زنانی که قرص مصرف نکرده بودند، زودتر بود. همچنین زنانی که قرص لونورژسترل با دوز کامل را در هفته چهارم قاعدگی ماهانه خود دریافت کردند، قاعدگی در زمان طبیعی خودش اتفاق افتاد، ولی بیشتر از حد معمول طول کشید.
مطالعه دوم نشان داد که زنانی که دو روز قبل یا بعد از تخمک گذاری (زمانی که تخمک آزاد می شود) دوز کامل قرص اورژانسی (1.5 میلی گرم لونورژسترل) را دریافت کرده اند. پریود آنها به زمان عادی خود رسید.
در مطالعه سوم، اثرات دو قرص لوونورژسترل 0.75 میلی گرمی که به فاصله 12 ساعت مصرف می شد مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که دوره قاعدگی کوتاهتر شده، اما طول دوره مانند دوره های عادی قبلی است.
قرص اورژانسی چگونه از بارداری جلوگیری می کند؟
این دارو یک هورمون پروژسترون است که با جلوگیری از آزاد شدن تخمک (تخمکگذاری) و با تغییر مخاط دهانه رحم به طوری که شانس ملاقات اسپرم با تخمک (باروری) یا چسبیدن تخمک به دیواره رحم (لانهگزینی) از بارداری جلوگیری میکند.
استفاده از این دارو بارداری قبلی را متوقف نمی کند و شما را در برابر بیماری های مقاربتی (مانند ایدز و غیره) محافظت نمی کند.
مصرف قرص های اورژانسی چقدر باید باشد؟
به این نکته توجه داشته باشید که روش اورژانسی نباید بیش از ۲ الی ۳ بار در سال استفاده شود و در یک سیکل قاعدگی نیز فقط یک بار اجازه استفاده از این روش وجود دارد. اگر این نکته مراعات نشود عوارض قرص مثل قاعدگی نامنظم، افزایش مییابد و خانمها مدت زیادی نیاز به درمان دارند تا قاعدگی آنان به وضعیت عادی برگردد.
برگرفته از: ec.princeton.edu
سلب مسئولیت جدی: پاسخ های داده شده (در قسمت نظرات) به کاربران عزیز صرفاً جهت اطلاع رسانی بوده و به عنوان توصیه های تخصصی پزشکی تلقی نمی شود. بنابراین نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک برای تشخیص و درمان دانست. اگر در مورد سلامتی خود نگرانی دارید، بهتر است مستقیماً با پزشک یا متخصص مراقبت های بهداشتی خود در میان بگذارید. به طور کلی تشخیص پزشکی صحیح تنها از طریق معاینه دقیق، حضوری و آزمایشات لازم امکان پذیر است.
سوال مخاطب نینیبان: من ماه قبل 5 روز زودتر پریود شده بودم و به مدت 11 روز که دو روز بیشتر از حد معمولیم بود. نه روز بعد من با نامزدم رابطه داشتم. ولی اصلا بهم برخورد نداشت. ولی با توجه ترس از پیشاب که بهم بخوره یا دستم به منی آغشته بشه و بهم بخوره یک ساعت بعد قرص اووسیز0/75 دو تا خوردم و 12ساعت بعد باز دو تا خوردم. حالا از قرص خوردنم یه هفته می گذره پریود نشدم. آیا امکان بارداری هست؟
پاسخ ناسترن تیجری مفرد، متخصص زنان و زایمان:
دوست عزیز احتمال بارداری شما بسیار کم است. پس از استفاده از روش اورژانسی باید انتظار داشته باشید که هورمون های شما به هم بریزد زیرا با استفاده از این روش مقدار زیادی هورمون وارد بدن شما می شود و این باعث نامنظم شدن پریود شما می شود.
مهمترین اطلاعات در مورد آن:
بسیاری از افرادی که رابطه جنسی محافظت نشده دارند از روش های مختلفی برای جلوگیری از بارداری استفاده می کنند. یکی از این روش ها استفاده از قرص اورژانسی است که احتمال بارداری را به حداقل می رساند.
اما متأسفانه بسیاری از افراد اطلاعات کافی در مورد مصرف این قرص ندارند و همین امر باعث سوء استفاده از آن و به خطر انداختن سلامتی آنها می شود.
با مطالعه این مقاله اطلاعات زیادی در مورد نحوه مصرف قرص های اورژانسی پیشگیری از بارداری، انواع آن ها، زمان مناسب مصرف و نکاتی که در استفاده از این قرص اورژانسی باید در نظر بگیرید، به دست خواهید آورد.
نباید از قرص های اورژانسی سوء استفاده کنید زیرا قرص های اورژانسی سیستم هورمونی شما را مختل کرده و عوارضی مانند سردرد، سرگیجه، خستگی و حالت تهوع ایجاد می کنند.
چه زمانی باید از قرص اورژانسی پیشگیری از بارداری استفاده کرد؟
قرص پیشگیری از بارداری اورژانسی که به عنوان “قرص صبح بعد از ظهر” نیز شناخته می شود، نوعی قرص ضد بارداری است که فقط زمانی باید استفاده شود که به طور ناگهانی رابطه جنسی محافظت نشده داشته باشید یا فکر کنید که روش پیشگیری که استفاده کرده اید کارساز نخواهد بود (مثلاً کاندوم استفاده شده خراب شده است). در طول دوره باروری هر زن.
قرص های ضد بارداری اورژانسی چگونه کار می کنند؟
انواع مختلفی از قرص های ضد بارداری اورژانسی وجود دارد، اما همه آنها تقریباً یکسان عمل می کنند.
بیشتر آنها شامل یک قرص حاوی 1.5 میلی گرم دارویی به نام لوونورژسترل (نسخه مصنوعی هورمون پروژسترون است. این هورمون از تخمک گذاری تخمدان ها و لقاح اسپرم و تخمک جلوگیری می کند و همچنین می تواند فضای رحم را به گونه ای تغییر دهد که حتی اگر تخمک قادر به بارور شدن نباشد، آن را بارور کند.
بنابراین، اگر به دوره تخمک گذاری خود نزدیک شده اید یا به تازگی این دوره را پشت سر گذاشته اید، احتمال اثربخشی قرص بسیار کاهش می یابد.
در مقایسه با قرص های ضد بارداری معمولی، معمولاً از دوز بالاتر پروژسترون در این قرص ها استفاده می شود.
شما نباید این قرص ها را با روش های منظم پیشگیری از بارداری جایگزین کنید و لازم است پس از استفاده از آنها به روش منظم پیشگیری از بارداری خود ادامه دهید.
همچنین اگر باردار هستید، این قرص ها نمی توانند بارداری شما را خاتمه دهند.
انواع و روش های مصرف قرص های اورژانسی پیشگیری از بارداری
دوز قرص لوونورژسترل 1.5 میلی گرم: یک عدد، یک مکان و در اسرع وقت. این قرص ضد بارداری اورژانسی باید حداکثر 72 ساعت پس از رابطه جنسی محافظت نشده استفاده شود.
دوز قرص لوونورژسترل 0.75 میلی گرم: دو عدد همزمان و در اولین فرصت. 12 ساعت بعد، 1 مورد دیگر استفاده کنید.
قرص HD: دو عدد در اسرع وقت و دو عدد بعد از 12 ساعت.
قرص LD: چهار عدد در اسرع وقت و چهار عدد بعد از 12 ساعت.
قرص سه فاز: چهار عدد قرص سفید در اولین فرصت و چهار عدد قرص سفید 12 ساعت بعد.
تبلت الا: یک عدد تبلت در اولین فرصت; این قرص تا 120 ساعت پس از رابطه جنسی محافظت نشده قابل استفاده است.
بعد از مصرف قرص اورژانسی پیشگیری از بارداری چه اتفاقی می افتد؟
قبل از مصرف، دستورالعملهای روی بستهبندی را بخوانید تا متوجه شوید پس از مصرف چه احساسی دارید.
اکثر خانم ها بعد از مصرف قرص اورژانسی عوارض خاصی را تجربه نمی کنند، اما ممکن است عوارض جانبی جزئی داشته باشید. شامل:
حالت تهوع یا استفراغ (می توانید با مصرف قرص ضد تهوع یک ساعت قبل از مصرف قرص اورژانسی از این امر جلوگیری کنید)
حساسیت سینه
سردرد
درد در قسمت پایین شکم
خستگی
سرگیجه هنگام خرید قرص های اورژانسی، پزشک یا داروساز نمی داند دقیقاً به دنبال چه هستید. اگر شخصی که در یک داروخانه کار می کند کلمه قرص های ضد بارداری را از زبان شما بشنود، ممکن است فکر کند که شما در مورد قرص های ضد بارداری معمولی صحبت می کنید. بنابراین نام قرص اورژانسی پیشگیری از بارداری را به وضوح ذکر کنید.
اگر بعد از سه تا پنج هفته استفاده از قرص های ضد بارداری اورژانسی، درد شدید و پیشرونده شکمی را تجربه کردید، ممکن است نشانه حاملگی خارج از رحم باشد. در این صورت فوراً با پزشک مشورت کنید تا از عوارض جدی جلوگیری کنید.
مصرف قرص های ضد بارداری اورژانسی می تواند چرخه قاعدگی شما را تحت تاثیر قرار دهد و باعث لکه بینی نامنظم و خونریزی قبل از قاعدگی بعدی شود.
همچنین می تواند پریود شما را به تاخیر بیندازد یا به تعویق بیاندازد.
همچنین ممکن است خونریزی ماهانه کمتر یا بیشتر از قبل داشته باشید.
البته اگر قاعدگی شما بیش از یک هفته تاخیر داشته باشد، ممکن است به این معنی باشد که قرص اورژانسی روی شما تاثیری نداشته است و بهتر است برای اطمینان از تست بارداری خانگی استفاده کنید یا به پزشک مراجعه کنید.
نکات مهم در مورد مصرف قرص های پیشگیری از بارداری اورژانسی
برخی از افراد قرص های ضدبارداری را “قرص صبح بعد از ظهر” می نامند، اما لازم نیست تا صبح منتظر بمانید، باید هر چه زودتر بعد از رابطه جنسی محافظت نشده قرص را مصرف کنید تا بیشترین تاثیر را داشته باشد.
هنگام مصرف قرص های ضد بارداری اورژانسی، به دستور پزشک عمل کنید یا دستورالعمل های روی بسته را دنبال کنید.
قرص خود را با آب فراوان مصرف کنید.
بهتر است قرص ها را با معده خالی مصرف نکنید. برای کاهش خطر تهوع می توانید قرص را همراه با غذا مصرف کنید.
از روز بعد از مصرف قرص اورژانسی می توانید طبق معمول از قرص های ضدبارداری معمولی خود استفاده کنید.
در صورت بروز استفراغ در عرض دو ساعت پس از مصرف، استفاده مجدد از قرص ضروری است.
این روش باید تا حد امکان در طول دوره باروری هر زن استفاده شود. و حداکثر تعداد دفعات مجاز برای استفاده از این روش یک بار در هر سیکل قاعدگی است.
اجازه استفاده از این روش یک بار در هر دوره قاعدگی مبنایی برای تایید استفاده از آن در هر دوره قاعدگی به عنوان روشی برای جلوگیری از بارداری نیست.
تا 24 ساعت پس از مصرف قرص رانندگی نکنید زیرا ممکن است احساس خواب آلودگی کنید، به خصوص اگر از قرص های ضد تهوع نیز استفاده کرده باشید.
این قرص ها در مراکز درمانی و داروخانه ها موجود است.
شما می توانید یک قرص ضد بارداری اضطراری بدون نسخه بخرید، اما برخی از مارک ها مانند Ella نیاز به نسخه دارند.
هنگام خرید، تاریخ انقضای قرص را بررسی کنید. اگر تاریخ انقضای دارو گذشته است، نوع دیگری بخرید یا از داروساز در این زمینه کمک بخواهید.
هنگام خرید قرص های اورژانسی، پزشک یا داروساز نمی داند دقیقاً به دنبال چه چیزی هستید. اگر شخصی که در یک داروخانه کار می کند کلمه قرص های ضد بارداری را از زبان شما بشنود، ممکن است فکر کند که شما در مورد قرص های ضد بارداری معمولی صحبت می کنید. بنابراین نام قرص اورژانسی پیشگیری از بارداری را به وضوح ذکر کنید.
اگر از نحوه مصرف قرصهای ضدبارداری اورژانسی و دوز آن مطمئن نیستید، یا اگر نگرانی دیگری دارید، با داروساز خود مشورت کنید.
عوارض مصرف مکرر قرص های پیشگیری از بارداری اورژانسی
اساس قرص های ضدبارداری برای جلوگیری از بارداری این است که شرایطی مشابه بارداری در بدن فراهم کند، یعنی سطح استروژن و پروژسترون یا هورمون های ترشح شده از تخمدان را به سطحی برسانند که در دوران بارداری به طور طبیعی در بدن وجود دارد.
هورمونهای موجود در قرصهای ضدبارداری که با نام OCP شناخته میشوند، بر روی هیپوتالاموس مغز تأثیر میگذارند و از تخمکگذاری جلوگیری میکنند.
قرص های ضدبارداری یکی از موثرترین روش های پیشگیری از بارداری هستند، اما مانند سایر داروهایی که فرد به صورت مصنوعی به بدن تزریق می کند، بدون عارضه نیست و گاهی این عوارض آنقدر برای فرد آزاردهنده می شود که به دلیل آن مصرف دارو را قطع می کند.
شدت و شدت این عوارض از فردی به فرد دیگر متفاوت است و می تواند از یک سردرد ساده تا خونریزی شدید متغیر باشد.
آگاهی از این عوارض می تواند به فرد کمک کند تا این داروها را راحت تر تحمل کند.
برخی از این عوارض را می توان با روش های ساده تر و ادامه مصرف قرص ها کنترل کرد.