چرا بعد از کشتن ترور مرحله نمیاد
منبع تصویر: تسنیم
یک سال پس از قتل قاسم سلیمانی، مقامات جمهوری اسلامی همچنان از “انتقام سخت” یا انتقام ترور وی صحبت می کنند.
اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در 19 آذرماه، مقامات آمریکایی را به ترور تهدید کرد و گفت: «باید شیوه زندگی مخفی سلمان رشدی را بیاموزید، زیرا جمهوری اسلامی از قاسم سلیمانی انتقام خواهد گرفت».
مجلس ایران که یک سال پیش طرح سه فوریتی معروف به انتقام سخت را تصویب کرده بود، بار دیگر طرحی مشابه را در دستور کار خود قرار داده است.
این سخنان مقامات جمهوری اسلامی طی یک سال گذشته چندین بار تکرار شده و در عین حال «انتقام سخت» با «صبر» به «زمان و مکان مناسب» منتقل شده است.
منبع تصویر: LEADER.IR
پس از ترور قاسم سلیمانی، آیتالله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی در پیامی اعلام کرد که «انتقام سخت» در انتظار کسانی است که این کار را کردند.
درباره اقدام ایران گمانه زنی های مختلفی مانند «ترور فرمانده سنتکام» یا «سایر فرماندهان نظامی آمریکا در منطقه» وجود داشت. حسین دهقان، مشاور نظامی رهبر جمهوری اسلامی گفت: «در دنیای استکبار، کسی را نمیتوان یافت که به اندازه یک تار مو» قاسم سلیمانی باشد.
برخی دیگر از مقامات جمهوری اسلامی از جمله حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی و ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه از انتقام «جبهه مقاومت» از قاسم سلیمانی خبر دادند. این سخنان به این معنی بود که گروه هایی مانند حزب الله لبنان یا گروه های مشابه علیه منافع و نیروهای آمریکا اقدام خواهند کرد.
تعدادی از مقامات جمهوری اسلامی از جمله مجتبی ذوالنور، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، اعلام کردند که «هدف ما فقط انتقام است و قصد مبارزه نداریم». سوالی در سخنان دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مطرح شده است.
چند ساعت پس از ترور قاسم سلیمانی، کاردار سوئیس به عنوان حافظ منافع آمریکا در تهران دو بار به وزارت امور خارجه ایران رفت تا پیام آمریکا را به مقامات ایرانی برساند و پاسخ آن را از ایران بگیرد.
پس از آن، علی فدوی، جانشین فرمانده سپاه گفت: آمریکاییها از دیپلماسی و غیره استفاده کردند و حتی گفتند اگر میخواهید انتقام بگیرید، بر اساس آنچه ما انجام دادیم، انتقام بگیرید.
منبع تصویر، ایسنا
سرانجام حوالی ساعت 1 بامداد چهارشنبه 18 ژانویه 2018 به وقت تهران، پایگاه نظامی عین الاسد در استان الانبار عراق هدف حملات موشکی ایران قرار گرفت. پنتاگون تایید کرد که دو پایگاه نظامی در عراق هدف موشک قرار گرفتند. بر اساس گزارش ها، دومین پایگاه مورد هدف در نزدیکی فرودگاه اربیل قرار دارد.
هیچ کس در این حملات کشته نشد، اما ایرانی ها و آمریکایی ها گزارش های متناقضی از تلفات و خسارات وارده به پایگاه آمریکایی در عین الاسد در عراق منتشر کرده اند که در طول زمان تغییر کرده است.
در این میان برخی از مسئولان از جمله محمدحسین سپهر، معاون سازمان بسیج کشور نیز هدف از حمله به پایگاه اسد را «کشتن سربازان آمریکایی» نبود.
ایران از این حمله به آمریکا اطلاع داده بود، نیروهای مستقر در پایگاه عین الاسد از قبل از «زمان دقیق» حمله مطلع بودند و به همین دلیل زمان کافی برای پناه گرفتن سربازان وجود داشت.
نیویورک تایمز همچنین نوشت که پس از این حمله، ایران از طریق سوئیس پیامی مبنی بر پایان تلافی ایران در مرحله کنونی ارسال کرد: «این پیام که پنج دقیقه پس از دریافت توسط سوئیس به واشنگتن ارسال شد، رئیس جمهور را متقاعد کرد. او واکنشی نشان ندهد.”
گام بعدی سخنان مقامات جمهوری اسلامی مبنی بر «انتقام سخت» برای خروج نیروهای آمریکایی از منطقه بود. برخی مقامات از جمله رمضان شریف، سخنگوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، شرکت در راهپیمایی 22 بهمن و انتخابات مجلس را «انتقام سختی» خواندند.
منبع تصویر: تسنیم
مقامات جمهوری اسلامی پس از گذشت یک سال هنوز از «انتقام سخت» صحبت می کنند، اما هیچ مثالی در این زمینه نمی زنند. از سوی دیگر، مجلس ایران که طرح «اقدام تلافی جویانه» در قتل قاسم سلیمانی را تصویب کرده بود، بار دیگر در حال بررسی طرح جدیدی با عنوان «طرح مقابله با آمریکا به عنوان عامل ترور» قاسم سلیمانی است.
دفتر خاطرات
13 دسامبر 2018
حضرت آیتالله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی پس از شهادت قاسم سلیمانی پیامی صادر کردند و در آن گفتند «انتقام سختی در انتظار کسانی است که این کار را کردند».
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران نیز در پیام خود گفت: بدون شک ملت بزرگ ایران و سایر ملت های آزاده منطقه انتقام این جنایت هولناک را از آمریکای جنایتکار خواهند گرفت.
منبع تصویر: AFP
شورای عالی امنیت ملی در بیانیهای از « اتخاذ تصمیمات مقتضی» در خصوص واکنش به ترور قاسم سلیمانی خبر داد و اعلام کرد که «انتقام سخت» در «زمان و مکان مناسب» گرفته خواهد شد.
محسن رضایی، فرمانده سابق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و دبیر شورای فرصت در توییتر خود نوشت: انتقام سختی از آمریکا خواهیم گرفت.
سپاه پاسداران در بیانیهای اعلام کرد که علاوه بر «انتقام سخت خونهای ریختهشده» قاسم سلیمانی و یارانش، راه او «با قدرت بیشتری ادامه خواهد یافت».
ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه ایران نوشت که «بدون تردید سربازان جبهه مقاومت انتقام خون قاسم سلیمانی را خواهند گرفت و این انتقام «سخت» خواهد بود.
حسام الدین آشنا، مشاور حسن روحانی نوشت: «ترامپ با شرط بندی خود آمریکا را به خطرناک ترین وضعیت منطقه ای وارد کرده است، هرکس از خطوط قرمز عبور کند باید آمادگی تحمل عواقب آن را داشته باشد».
علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران نیز گفته است که واکنش ایران به ترور قاسم سلیمانی «سخت» خواهد بود.
منبع تصویر: MIZAN
14 ژانویه 2018
حسین سلامی، فرمانده کل سپاه، اقدام آمریکا را “اشتباهی بسیار بزرگ” خواند.
علی فدوی جانشین فرمانده کل سپاه گفت: زمان و مکان انتقام از آمریکایی ها را ما تعیین می کنیم.
حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی گفت: «جبهه مقاومت و مبارزه در جهان» انتقام قاسم سلیمانی و یارانش را خواهد گرفت.
مجید تخت روانچی نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در واکنش به ترور سردار قاسم سلیمانی گفت که پاسخ به اقدام نظامی قطعا نظامی خواهد بود.
ابوالفضل شکارچی، سخنگوی ستاد کل نیروهای مسلح گفت: ایران عجله ای برای مقابله به مثل ندارد و با صبر و حوصله به این اقدام پاسخ خواهد داد.
15 ژانویه 2018
نمایندگان مجلس در بیانیه ای بر لزوم «انتقام شدید» از عاملان آن تاکید کردند.
16 ژانویه 2018
علی ربیعی در توییتر نوشت که شامگاه ۲۴ دی ماه، موضوع قتل سلیمانی در جلسه دولت مطرح شد و بر لزوم «پاسخ قاطع» به این اقدام جنایتکارانه تاکید شد.
منبع تصویر: Getty Images
17 ژانویه 2018
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران می گوید پاسخ تلافی جویانه ایران به ترور قاسم سلیمانی توسط ارتش آمریکا «متناسب» و علیه «اهداف مشروع آمریکا» خواهد بود.
مجتبی ذوالنوری، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: ما هرگز شروع به جنگ نمی کنیم، بلکه بر اساس جنایت دشمن واکنش نشان می دهیم.
مجلس طرح سه فوریتی معروف به «انتقام سخت» را تصویب کرد. در این طرح تمامی اعضای پنتاگون، شرکت ها، نهادهای وابسته و افرادی که در ترور قاسم سلیمانی نقش داشتند، گروه های تروریستی اعلام شدند. در این طرح 200 میلیون یورو از محل صندوق توسعه ملی نیز در اختیار نیروی قدس سپاه قرار گرفته است.
18 ژانویه 2018
پایگاه نظامی آمریکا در عین الاسد در استان الانبار عراق هدف حملات موشکی ایران قرار گرفته است. پنتاگون تایید کرد که دو پایگاه نظامی در عراق هدف موشک قرار گرفتند. بر اساس گزارش ها، دومین پایگاه مورد هدف در نزدیکی فرودگاه اربیل قرار دارد.
رهبر جمهوری اسلامی با اشاره به حمله به پایگاه های آمریکا گفت: اقدامات نظامی به این صورت کافی نیست، حضور مفسده آمریکا در این منطقه باید پایان یابد، جنگ، فتنه، ویرانی و تخریب زیرساخت ها را در منطقه به ارمغان آورده اند. “
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران درباره حمله به پایگاه نظامی آمریکا گفت: جمهوری اسلامی ایران پاسخ مناسبی داده است اما اقدام اصلی خروج آمریکا از منطقه است.
بهرام قاسمی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در فرانسه ضمن استقبال از حمله موشکی ایران به پایگاه نظامی آمریکا در عراق، گفت: ایران در نمایش قاطعیت، قدرت، آمادگی و شجاعت و بر اساس ماده 51 منشور ملل، دست به اقدام زد. اقدامات مناسب برای دفاع از خود
ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه پس از حمله موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به پایگاه آمریکایی در عین الاسد، این اقدام را سیلی جدید در آمریکا خواند.
امیر حاتمی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درباره حمله موشکی ایران به پایگاه عین الاسد گفت: اقدامات بعدی جمهوری اسلامی ایران منطبق بر رفتار آمریکا بوده و ادامه خواهد داشت.
19 ژانویه 2018
محمدحسین سپهر، معاون سازمان بسیج کشور، هدف از حمله به پایگاه اسد را «کشتن سربازان آمریکایی» نبود.
جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به حمله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به پایگاه های آمریکایی اعلام کردند که «ده ها تابوت» از سربازان آمریکایی «برای پایان دادن به حضور مفسده آمریکا» به کشورشان ارسال می شود. در منطقه
20 ژانویه 2018
مجید تختوانچی، نماینده ایران در سازمان ملل متحد، گفت ایران جایی را هدف قرار داده است که ترور قاسم سلیمانی برنامه ریزی شده بود.
علی ربیعی، سخنگوی دولت با تاکید بر اینکه ایران هیچ اقدام نیابتی علیه آمریکا را به کسی توصیه نکرده است، گفت: آمریکاییها با واسطههای مختلف نگرانیهای خود را در این زمینه با ما در میان میگذارند.
27 ژانویه 2018
ائمه جمعه ضمن تمجید از حمله به پایگاه عین الاسد، خواستار خروج آمریکا از منطقه شدند. به عنوان مثال محمد سعیدی امام جمعه قم گفت: متجاوز آمریکایی باید بین گزینه خروج سریع از منطقه بدون ضربه یا مجبور به ترک بر اثر ضربه قاطع مقاومت یکی را انتخاب کند.
منبع تصویر: تسنیم
30 ژانویه 2018
اسماعیل قاآنی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در مراسم معارفه خود گفت: دشمن سردار سلیمانی را ناجوانمردانه به هلاکت رساند، ما به دشمن پاسخ شجاعانه خواهیم داد.
22 فوریه 2018
رمضان شریف سخنگوی سپاه پاسداران گفت: بر اثر حمله موشکی ایران به پایگاه عین الاسد در عراق 100 نفر دچار ضربه مغزی شدند.
25 فوریه 2018
محسن رضایی دبیر شورای فرصت گفت: «مقاومت تا اخراج آخرین سرباز آمریکایی از منطقه ادامه خواهد داشت و ما متوقف نمیشویم.
منبع تصویر: تسنیم
30 فوریه 2018
احمد مراوی، تولیت آستان قدس رضوی، حضور مردم در انتخابات را «نتیجه انتقام سخت» دانست.
1 آگوست 99
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه انتقام سختتری در راه است، گفت: تا زمانی که عاملان ترور شهدای مقاومت به مجازات نرسند، دو ملت ایران و عراق آرام نخواهند گرفت. “.
بیشتر 7.99
محمدرضا نقدی، معاون هماهنگ کننده سپاه پاسداران درباره واکنش این سازمان به قتل قاسم سلیمانی می گوید: «آمریکا باید منطقه را ترک کند و برود».
29 سپتامبر 99
حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران گفت: «انتقام سخت» ترور قاسم سلیمانی «تنها با فروپاشی نظام عملی خواهد شد».
منبع تصویر: Getty Images
26 دسامبر 99
رهبر جمهوری اسلامی در دیدار کارکنان ستاد بزرگداشت سالروز ولادت قاسم سلیمانی و خانواده اش، تشییع میلیونی قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس در عراق و ایران را «نخستین تشییع جنازه» دانست. سیلی به آمریکایی ها» اما «سیلی سخت تر، غلبه نرم افزاری بر استکبار بی معنی و بیرون راندن آمریکا از منطقه است».
وی تاکید کرد که البته “عاملان” و دست اندرکاران قتل او “باید انتقام بگیرند و انتقام هر زمان که ممکن باشد قطعی است.”
منبع تصویر، مهر نیوز
30 آذر 99
محسن رضایی، دبیر شورای تشخیص فرصت، گفت: انتقام سخت از عین الاسد آغاز شده اما همچنان ادامه دارد و گفت: «ما لابل المسرد هستیم. ما “منتظر ضربه زدن به آمریکایی ها در زمان مناسب هستیم”.
2 دسامبر 99
حسین امیرعبداللهیان، نایب رئیس مجلس در امور بین الملل گفت: انتقام سخت ترور قاسم سلیمانی نیازمند صبر و برنامه ریزی است.
5 دسامبر 99
محمد حجازی جانشین فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: انتقام سخت بر جای خود باقی است، یعنی انتقام از کسانی که دستور دادند و عمل کردند لازم است، اما لحظه و نحوه انتقام بستگی به شرایط دارد.
7 دسامبر 99
حسین امیرعبداللهیان، مشاور رئیس مجلس و سخنگوی مراسم بزرگداشت سالگرد درگذشت قاسم سلیمانی گفت: تعداد متهمان اصلی ترور قاسم سلیمانی توسط آمریکا از 45 نفر به 48 نفر افزایش یافته است و امیدواریم که تعداد متهمان اصلی ترور قاسم سلیمانی توسط آمریکایی ها افزایش یابد. که در آینده نزدیک شاهد صدور حکم قضایی و تدابیر قوی خواهیم بود. و از نظر قضایی در این امر کارآمد باشد.
منبع تصویر: تسنیم
9 دسامبر 99
گروهی از اعضای گروه «مسجد پناهندگان» با تشکیل زنجیره انسانی تحت عنوان «خواهان انتقام سخت» از سپاه خواستار انتقام سخت شدند.
10 ژانویه 99
فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، دونالد ترامپ و دیگر مقامات دخیل در قتل قاسم سلیمانی از جمله وزرای خارجه و دفاع و رئیس سازمان سیا را تهدید به ترور کرده است.
اسماعیل قاآنی در جلسه غیرعلنی مجلس ایران گفت که باید از «راه و رسم مخفیانه زندگی سلمان رشدی» مطلع شوند، زیرا جمهوری اسلامی از قاسم سلیمانی انتقام خواهد گرفت.
طرح «اقدام متقابل قاسم سلیمانی علیه آمریکا به عنوان عامل ترور» اعلام شد.
منبع تصویر: تسنیم
منبع تصویر: تسنیم
ترور محسن فخری زاده مهابادی، رئیس سازمان تحقیقات و نوآوری وزارت دفاع ایران بازتاب گسترده ای در بسیاری از نشریات جهانی داشته است.
روزنامه تایمز لندن نوشت یکی از اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که به پدر برنامه هستهای ایران معروف بود در نزدیکی تهران به قتل رسید.
این روزنامه می نویسد تاکنون هیچ سازمان یا کشوری مسئولیت این ترور را بر عهده نگرفته است اما ترور وی همزمان با تنش میان ایران و کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی و در هفته های پایانی دونالد ترامپ رخ داد. . ریاست جمهوری در ایالات متحده
روزنامه انگلیسی گاردین در گزارشی نوشت که حسن روحانی رئیس جمهور ایران گفته است که انتقام قتل محسن فخری زاده را خواهد گرفت. این روزنامه این نظر را تکرار کرد که دلیل ترور فخری زاده می تواند تلاش برای وادار کردن ایران به واکنش تند باشد تا جو بایدن را در شرایط سخت تری در اجرای طرح توافق با جمهوری اسلامی ایران قرار دهد.
بیشتر بدانید:
ایموس یلدین، رئیس سابق آژانس اطلاعات نظامی اسرائیل به نقل از گاردین گفت: «با زمان باقی مانده ترامپ، این تصمیم می تواند منجر به واکنش شدید شود و بهانه ای برای حمله به تاسیسات هسته ای ایران به رهبری آمریکا باشد.»
شبکه تلویزیونی اسکای نیوز در گزارشی درباره ترور محسن فخری زاده گفت که رهبر ایران خواستار مجازات عاملان آن شد و رئیس جمهور ایران اسرائیل را مسئول این اقدام دانست. این شبکه به اظهارات حسین دهقان، مشاور رهبر ایران اشاره کرد که گفته بود اسرائیل می خواهد ایران را در روزهای پایانی ریاست جمهوری دونالد ترامپ به یک جنگ تمام عیار بکشاند.
نشریه اسپکتیتور انگلیس نیز موضوع ترور محسن فخری زاده را به روزهای پایانی دولت دونالد ترامپ مرتبط دانسته و در توافقی که جو بایدن با دولت ایران می خواست برای او مشکلاتی ایجاد کرد و نوشت: «کسی که ضربه را زد، قطعاً با نفع ترامپ این کار را انجام داد. توافق. اطلاع داده اند.” این نشریه میافزاید که «یک بار دیگر ترامپ میخواهد اثری در خاورمیانه به جای بگذارد که پاک کردن آن برای بایدن سخت خواهد بود».
منبع تصویر: Getty Images
اسپکتیتور مینویسد: «چنین اقدامی بیسابقه نیست و اوباما، کلینتون، ریگان [روسای جمهور سابق آمریکا] همگی تلاش کردند تا در نفسهای مرگبار خود، منطقه را به دلخواه خود بسازند، اما هیچکدام به اندازه ترامپ مبارز یا طرفدار اسرائیل نبودند. “
نشریه آمریکایی واشنگتن پست واکنش مقامات جمهوری اسلامی ایران از جمله حسن روحانی و آیت الله خامنه ای را به این حادثه منعکس کرد و گفت که رهبران دولت همگی ایران، اسرائیل و دولت آمریکای فعلی را مقصر می دانند.
نیویورک تایمز گزارش داد که محسن فخری زاده، که ظاهراً 59 ساله بود، به مدت دو دهه، پس از آنکه بسیاری از برنامه ها در اوایل دهه 2000 بی سر و صدا کنار گذاشته شد، نیروی محرکه برنامه تسلیحات هسته ای ایران بود…، همچنان در این زمینه فعال بود. بخش این روزنامه به عنوان یک منبع به ارزیابی اسناد اطلاعاتی آمریکا و هسته ای ایران اشاره کرد که توسط اسرائیل “ربوده” شده بود.
این روزنامه میافزاید: یک مقام آمریکایی و دو منبع اطلاعاتی دیگر گفتهاند که اسرائیل پشت این ترور بوده است، اما معلوم نیست آمریکا تا چه اندازه از این اقدام اطلاع داشته است، اما این دو کشور درباره ایران تبادل اطلاعات میکنند.
روزنامه اسرائیلی جروزالم پست در دو گزارش به این ترور پرداخت. این روزنامه در مقالهای با عنوان «هشدار قدیمی برگشته است» یادآوری میکند که بنیامین نتانیاهو در سال ۲۰۱۸ گفته بود محسن فخریزاده رهبر پروژه «آماد» در ایران است و گفت: «این نام را برای «آینده» به خاطر بسپارید. به گفته منابع غربی، آماد نام برنامه ای برای تولید بمب اتمی بوده است.
منبع تصویر: Getty Images
این روزنامه در گزارشی دیگر اخبار مربوط به این ترور از جمله اظهارات حسن روحانی را منعکس کرده است که دولت فعلی آمریکا و اسرائیل را به تلاش برای تخریب پایگاه برای بهبود روابط دولت ایران و دولت بعدی آمریکا متهم کرده است. . و افزود که رهبر ایران خواستار مجازات عاملان این ترور شد، اما اشاره ای به اسرائیل نکرد.
روزنامه اسرائیلی هاآرتص نیز نوشت که این ترور را می توان اقدام مشترک بنیامین نتانیاهو و دونالد ترامپ برای تشدید تنش تفسیر کرد، اما ایران به راحتی می تواند فردی را برای جایگزینی محسن فخری زاده پیدا کند.
از جمله نشریات منطقه، روزنامه گلف نیوز که در دبی منتشر می شود، خبر ترور فخری زاده و سابقه و تجربه حرفه ای وی را منتشر کرده است.
روزنامه الخلیج شارجه امارات متحده عربی در گزارشی در رابطه با این حادثه نوشت: محسن فخری زاده محقق هسته ای ایرانی که روز جمعه در تهران ترور شد، اولین محقق هسته ای ایران نیست که در سال های اخیر به قتل رسیده است. و بسیاری از افراد دیگر قبلاً کشته شده اند.” اینها کشته شدند.» این روزنامه می نویسد که اگرچه مقامات ایرانی مدرک مشخصی ارائه نکردند، اما همه آنها «انگشت اتهام» را به سوی ایالات متحده و اسرائیل و سازمان های اطلاعاتی آنها نشانه رفته اند.
روزنامه الخلیج خاطرنشان می کند که کشورهای غربی دولت ایران را به تلاش برای ساخت بمب اتمی متهم می کنند، اما مقامات ایرانی می گویند برنامه هسته ای آنها صلح آمیز است.