چرا به حضرت رقیه بی بی میگویند
به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، «محمدحسین رجبی دوانی» استاد تاریخ اسلام و عضو هیأت علمی دانشگاه امام حسین (ع) طی سخنانی درباره اینکه آیا امام حسین (ع) دختری دارند یا خیر. به نام «رقیه» گفت: برخی منکر داشتن دختری به نام رقیه از امام حسین (ع) هستند، برخی معتقدند امام (ع) دو دختر به نامهای «فاطمه و سکینه» داشته و از این رو داستان دختری به نام «سَکینه» را در نظر گرفتهاند. رقیه» بی معنی باشد.
وی یادآور شد: اگرچه شیخ مفید تعداد دختران امام حسین (ع) را «سکینه و فاطمه» نامیده است، اما تنها روایت تاریخی در این زمینه نیست، اما در سایر روایات تعداد دختران امام حسین (ع) است. در بیش از دو ذکر شده است. مثلاً در کتاب «مطالب السائول» ابن طلحه شافعی – که نسب شناس است – و همچنین در مناقب بن شهرآشوب مازندرانی، تعداد دختران امام حسین (ع) سه یا چهار بار ذکر شده است. پس ممکن است امام حسین علیه السلام دختری غیر از «فاطمه و سکینه» داشته باشد.
رجبی دوانی درباره وقایع رخ داده در خرابه های شام نیز گفت: برخی این سوال را زیر سوال می برند و می گویند چرا چنین نقلی در منابع اولیه وارد نشده است؟ این موضوع در کتاب «کامل» شیعی بهائی عمادالدین طبری در قرن هفتم آمده است.
وی افزود: معتقدم مؤلف کتاب «تمام» بهائی مورد تأیید علمای بزرگ شیعه بوده است، از سوی دیگر وی از معاصران سید بن طاووس صاحب کتاب «لهوف» است. سید بن طاووس در کتاب خود نیز دارای عناصری است که مورخان و ترحیم های پیش از او به آن اشاره نکرده اند.
این استاد تاریخ اسلام خاطرنشان کرد: اگر حرم حضرت رقیه (س) در جایی غیر از سرزمین شام قرار داشت، ممکن بود شک کنیم و بگوییم عده ای چنین چیزی ساخته اند، اما در سوریه که همان پایگاه بنی امیه; آنها دشمنان قسم خورده اهل بیت(ع) بودند، چگونه ممکن است انسان قرن ها در این مکان و مقام بدرخشد و بزرگان و علما به دیدار او بروند و وضو بگیرند؟!
* صوت کامل سخنان «محمدحسین رجبی دوانی» را در این باره می توانید بشنوید.
صوت این فایل را می توانید در قسمت پیوست این خبر دریافت کنید.
انتهای پیام/
حضرت رقیه (س) دختر سه ساله امام حسین علیه السلام استحضرت رقیه( س) دختری از دختران امام حسین( ع) بود که در دوران کودکی در کربلا حضور داشت. این دختر با دو چشم خود صحنه های عطش و غارت خیمه ها را دید. وی که سه سال بیشتر نداشت نیمه شب در کنار سر پدرش در خرابه شام غریبانه جان داد.
خلاصه ای از زندگی نامه حضرت رقیه
نام: مدینه، حجاز
تولد: 17 یا 23 شعبان 57 قمری
محل تولد: مدینه، حجاز
مقبره: حرم رقیه، دمشق
وفات: 5 صفر ماه 61 قمری
نام های دیگر: فاطمه
زندگی نامه حضرت رقیه (ص)
یکی از فرزندان امام حسین (ع) حضرت رقیه (س) نام داشت. بر اساس نوشتههای برخی از کتب تاریخی، نام مادر حضرت رقیه (سلام الله علیها) ام اسحق بود که همسر امام حسن مجتبی (علیه السلام) بود و قبل از شهادت به برادرش وصیت کرد. امام حسین علیه السلام که او و همسرش ام اسحاق با امام حسین علیه السلام ازدواج کردند به وصیت برادر و نتیجه ازدواج امام حسین علیه السلام عمل کردند و ام اسحاق دختری زیبا به نام رقیه بود.
هنگامی که حضرت رقیه (س) در سال 57 قمری متولد شد، مدینه نور تازه ای یافت و خانه کوچک آن حضرت گرمی تازه یافت. مدتی بعد ام اسحق از دنیا رفت و حضرت رقیه (س) از نعمت مادر محروم شد. امام حسین (علیه السلام) فرزندش را تربیت کرد و به خواهرش زینب (س) توصیه کرد که مادر رقیه باشد و تمام محبت و محبت خود را به او نشان دهد. بر اثر عواملی مانند عدم حضور مادر از حضرت رقیه سلام الله علیها، فرمایشات امام حسین علیه السلام و پرستاران حضرت زینب سلام الله علیها، پیوند عمیقی بین حضرت زینب ایجاد شد. ، درود بر او. بر او و حضرت رقیه سلام الله علیها.
نام حضرت رقیه (س)
حضرت رقیه (علیها السلام) از کلمه «رقی» به معنای قیام و ترقی گرفته شده است. به نظر می رسد که این نام کنیه حضرت و فاطمه نام اصلی ایشان بوده است، زیرا نام رقیه در بین دختران امام حسین (ع) کمتر دیده می شود و طبق برخی منابع به احتمال زیاد فاطمه بنت الحسین (ع) است. . در واقع برخی از فرزندان امام حسین (ع) دو نام داشتند و احتمال تشابه اسمی در فرزندان ایشان وجود دارد.
وقتی حضرت رقیه (س) سر بریده ی پدرش را دید، با فریاد خود را بر روی سر بریده انداخت و از دنیا رفت
حضرت رقیه (ع) و سجاد پدر
گاهی حضرت رقیه (س) با دستان کوچک خود سجاده امام حسین (علیه السلام) را باز می کرد و منتظر می ماند تا پدرش بیاید و روی این سجاده نماز بخواند و این دختر از رکوع و سجود پدرش لذت می برد. رقیه (سلام الله علیها) در کربلا هر بار در نماز سجاده امام حسین را باز می کرد. بعدازظهر عاشورا طبق عادت همیشگی خود منتظر پدر بود ولی شمر بعد از مدتی به خیمه آمد و رقیه سلام الله علیها را در کنار سجاده پدرش دید که در جستجوی او بود. شمر در پاسخ به این سوال سیلی محکمی به او زد و به صورتش اصابت کرد.
راه شهادت و حرم مطهر حضرت رقیه (س)
در برخی از احادیث آمده است که حضرت رقیه علیهاالسلام در روز عاشورا به خواهر سه ساله ای (که احتمالاً همان رقیه علیها السلام است) فرمود: مراقب پدرمان باشیم و نگذاریم او کشته شود. . . وقتی امام حسین علیه السلام این را شنید، بسیار گریست، سپس رقیه سلام الله علیها گفت: پدر! من خجالت نمیکشم صبر کن امام حسین علیه السلام او را در آغوش گرفت و لبهای خشک دخترش را بوسید. در این هنگام حضرت رقیه (س) فریاد زد که تشنه شدید، تشنگی جگرم را آتش زد.
امام حسین علیه السلام به حضرت رقیه فرمود: کنار خیمه بنشین تا برایت آب بیاورم. پس امام حسین علیه السلام برخاست تا به میدان برود، اما رقیه دوباره خیمه پدر را چنگ زد. برگشت و جلوی او را گرفت، سپس با گریه گفت: یا به خاطر آن است؟ بابا کجا میری؟ چرا ما را ترک کردی؟ امام علیه السلام یک بار دیگر فرزندش را در آغوش گرفت و آرام کرد و با دلی خون آلود از او جدا شد.
صحنه وداع امام حسین (ع) با اهل بیت در روز عاشورا بسیار دلخراش بود، اما وداع با دخترش حضرت رقیه (س) آخرین صحنه دلخراش و سوزنده ای بود که در ادامه می خوانید. هلال بن نافع از سربازان دشمن گفت: من در صف جلو بودم. امام حسین علیه السلام را دیدم که پس از خداحافظی با خانواده به سمت میدان آمد، در همین حال ناگهان دختری را دید که از خیمه بیرون آمد و از آنجا فرار کرد، قدمی لرزان به سمت امام حسین علیه السلام گرفت. بر او، و خود را به او معرفی کرد. سپس دامان امام حسین را گرفت و ندا داد:
اوه فانی عطشان را تماشا کنید
بابا به من نگاه کن تشنه ام
گوش دادن به این سخنرانی اگرچه کوتاه بود، اما از زبان کودکی بسیار گرسنه بودم، زیرا حضرت رقیه (س) جگر سوزانی بود که نمک بر زخم قلب امام حسین علیه السلام می پاشید. امام حسین علیه السلام از سخنان دخترش چنان متأثر شد که بی اختیار اشک از چشمانش جاری شد و با چشمانی گریان به دخترش فرمود: «الله یسقیک فنه وکیل». دخترم می دانم تشنه ای، خدا به تو آب می دهد زیرا او وکیل و پناه من است.
هلال بن نافع می گوید: پرسیدم این دختر کیست و چه نسبتی با امام حسین (علیه السلام) دارد؟ گفتند: او حضرت رقیه (علیها السلام) دختر سه ساله امام حسین (علیه السلام) است.
پنجم صفر سالروز شهادت دختر امام حسین(ع)، حضرت رقیه(س) است
تمام افرادی که بعد از واقعه عاشورا زنده ماندند به اسارت دشمن درآمدند. در میان این زندانیان یک دختربچه دیده شد. نوه حضرت رقیه علیها السلام بود. این دختر به همراه عمه اش زینب و دیگر اسرا پس از شهادت پدرش عازم سوریه بودند.
صدای کودکی از داخل ویرانه های غذاخوری به گوش می رسید. همه عموم اسرا می دانستند که صدای حضرت رقیه (س) است.
حضرت رقیه علیها السلام از خواب بیدار شد و از امام حسین علیه السلام مراقبت می کرد. انگار خواب پدرش را دیده بود. در این هنگام یزید دستور داد سر امام حسین (علیه السلام) را به دخترش نشان دهند. حضرت رقیه وقتی سر بریده پدرش را دید، با گریه و زاری خود را بر سر بریده امام حسین (علیه السلام) انداخت و در همان جا از دنیا رفت.
حرم حضرت رقیه سلام الله علیها
در نزدیکی قبر حضرت زینب (سلام الله علیها) در سوریه حرم حضرت رقیه (س) قرار دارد.
حضرت رقیه (س) در واقعه کربلا حضور داشت و همراه با کاروان اسرا به شام برده شد
گردآوری: جلد بخش بیوگرافی