چرا به دعا نیاز داریم
سوال
پاسخ
برای مسیحیان، دعا مانند نفس کشیدن است، دعا کردن آسانتر از نخواندن است. ما به دلایل زیادی دعا می کنیم. اول این که دعا نوعی خدمت به خداست (لوقا فصل 2، آیات 36 تا 38) و اطاعت از او. ما دعا می کنیم زیرا خدا به ما دستور می دهد که دعا کنیم (فیلیپیان فصل 4، آیات 6-7). مسیح الگوی دعا را به کلیسای اولیه داد (مرقس فصل 1 آیه 35؛ اعمال رسولان فصل 1 آیه 14، فصل 2 آیه 42، فصل 3 آیه 1، فصل 4 آیات 23 تا 31، فصل 6 آیه 4، فصل 13 آیات 1 به بالا. به 3). اگر عیسی فکر میکرد که ارزش دعا کردن را دارد، ما نیز باید دعا کنیم. اگر او برای ماندن در خواست خدا نیاز به دعا داشت، چقدر بیشتر به دعا نیاز داریم؟
دلیل دیگری که باید دعا کنیم این است که خدا می خواهد دعا در بسیاری از موقعیت ها وسیله ای برای راه حل های او باشد. ما برای تصمیمات بزرگ دعا می کنیم (لوقا 6: 12-13)، پیروزی بر موانع شیطانی (متی 17:14-21)، جمع آوری کارگران برای درو (لوقا 10:2)، به دست آوردن نیرو برای غلبه بر وسوسه ها از آن استفاده می کنیم. (متی 10:2). 26:41)، و به عنوان وسیله ای برای تقویت روحی دیگران (افسسیان 6:18-19).
ما با درخواستهای خاص به نزد خدا میآییم و وعده خدا را داریم که دعاهای ما بیهوده نخواهد بود، حتی اگر دقیقاً آنچه را که برایش دعا کردهایم دریافت نکنیم (متی 6:6؛ رومیان 8:26-27). او قول داده است که هر چه از او بخواهیم، اگر مطابق میل او باشد، به ما خواهد داد (اول یوحنا فصل 5 آیات 14-15). گاهی به حکمت خود و به نفع ما پاسخگویی را به تأخیر می اندازد. در چنین مواقعی باید با پشتکار دعا کنیم (متی 7: 7؛ لوقا 18: 1-8). ما نباید دعا را راهی برای به دست آوردن آنچه در این دنیا می خواهیم بدانیم، بلکه باید به عنوان راهی برای انجام خواست خدا نگاه کنیم. حکمت خدا خیلی بیشتر از ماست.
در مواقعی که دقیقاً نمی دانیم اراده خدا چیست، دعا راهی برای تشخیص اراده اوست. اگر زن سوری با دختر جن زده خود به مسیح دعا نمی کرد، دخترش شفا نمی یافت (مرقس 7: 26-30). اگر نابینای خارج از اریحا مسیح را نخوانده بود، برای همیشه نابینا می ماند (لوقا 18:35-43). دلیل اینکه ما چیزی را که می خواهیم به دست نمی آوریم این است که آن را از خدا نمی خواهیم (یعقوب فصل 4 آیه 2). به عبارت دیگر، نماز مانند مژده دادن به مردم است. ما نمی دانیم که اگر بشارت نکنیم چه کسی به بشارت پاسخ مثبت خواهد داد. همین طور اگر نماز نخوانیم هیچ وقت نتیجه دعا را نمی بینیم.
بی نمازی نشانه بی ایمانی و توکل به خداست. ما دعا می کنیم تا ایمان خود را به خدا نشان دهیم، که او همانطور که در کلام خود وعده داده است به ما پاسخ خواهد داد و زندگی ما را به وفور و بیش از آنچه که بخواهیم یا امیدواریم برکت خواهد داد (افسسیان فصل 3 آیه 20). دعا اولین چیزی است که از طریق آن می توانیم کار خدا را در زندگی دیگران ببینیم. زیرا اینگونه به قدرت خدا متصل می شویم، بنابراین این راه شکست شیطان و لشکر اوست، زیرا با تکیه بر قدرت خود نمی توانیم او را شکست دهیم. پس خداوند ما را پیوسته در حضور تخت خود ببیند، زیرا ما در بهشت کاهن اعظمی داریم که می تواند تمام مشکلات ما را درک کند (عبرانیان فصل 4، آیات 15-16). ما وعده او را داریم که دعای یک مرد عادل قدرت شگفت انگیزی دارد (یعقوب فصل 5، آیات 16-18). بیایید با ایمان به سوی او دعا کنیم تا خداوند نام خود را در زندگی ما جلال دهد.
انگلیسی
بازگشت به خانۀ فارسی
چرا دعا کنیم؟ اگر خداوند آینده را می داند و همه چیز را کنترل می کند، پس چرا باید دعا کنیم؟ اگر نمی توانیم نظر خدا را تغییر دهیم، چرا باید دعا کنیم؟
آیت الله محمود رجبی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با اشاره به اهمیت نماز در ماه رمضان و نیاز انسان به دعا گفت: رمضان ماه خدا و ارتباط با پیامبر اکرم است. همان چیزی که ما به آن نماز می گوییم. دعا یعنی جلب توجه کسی به سوی ما برای رفع حاجت.
معاون پژوهشی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) افزود: نماز یعنی خواندن، وقتی انسان زنگ می زند و زنگ می زند ممکن است انگیزه های متفاوتی داشته باشد، گاهی به فردی زنگ می زند که اگر در خطر بوده است، می زنیم و گاهی زنگ می زنیم. . تا توجه او را جلب کنیم و گاهی به او زنگ می زنیم تا حاجتی داشته باشیم و او نیاز ما را ببیند و به آن پاسخ دهد.
یکی از اعضای جامعه مدرسین منطقه گفت: برای این دسته از افراد تماس گرفتن جلب توجه و رفع نیاز از جانب خداوند است. این نیازها نیز متفاوت است، گاهی فقط مادی و گاهی فقط معنوی و گاهی هم مادی و معنوی. عده ای صرفاً به دنبال عشق ورزی و گفتگو با خدا هستند و در این راه چون خدا را می خواهند، خوش می گذرانند و در این دعوت به دنبال این هستند که خداوند به او توجه کند.
ایشان فرمودند: در دعاهای ما همین مسائل دسترسی و رغبت مادی و معنوی و توجه خداوند نسبت به او و رازداری و وجوب امام حق است. حضرت زهرا علیهاالسلام فرمود: «خدایا تو تنها آرزوی منی و تو فراتر از آرزوی منی». تو کجا و آرزوی نگاه من کجا؟ در هر صورت، دعا به معنای توسل به خدا و جلب توجه او برای رفع تشنگی است.
آیت الله رجبی گفت: انسان به گونه ای آفریده شده است که در همه حال به خدا محتاج است. در ذات ما عشق به خدا و احساس راز و نیاز به خدا نهفته است و در اعماق وجودمان میل و گرایش به خدا داریم و این گونه احساس نیاز به بندگی و تسلیم می کنیم.
معاون مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) اضافه کرد: اما ما وارد دنیا شدیم و مظاهر دنیا ما را جذب کرد و این عشق به خدا تحت تأثیر این مظاهر دنیا قرار گرفت، مثل کسی که خیلی گرسنه است. اما یک حادثه وحشتناک رخ می دهد، یک تصادف رخ می دهد و او شروع به فرار می کند، اشتهای شدید خود را برای غذا فراموش می کند و فقط به نجات خود فکر می کند. هنگام نشستن در کنار غذا، عاشق خوردن و لذت بود، اما با وجود این اتفاق، فکر نیاز را فراموش کرد. او گرسنگی خود را فراموش نکرده است، اما حادثه این احساس نیاز به غذا را زیر قفسه گذاشته است و تمام هدفش دفع خطر است.
یکی از اعضای جامعه هیأت علمی حوزه علمیه گفت: انسان وارد دنیا می شود و همه مظاهر دنیا او را احاطه می کند، آنچه که حقیقت دارد این است که توجه ما از هر طرف به دنیا جلب می شود و اگر دنبال دنیا باشیم این وابستگی تشدید می شود. و این عشق خدا در قفسه گذاشته می شود.
فرمود: فطرت ما چنان است که با دعا و راز و نیاز آمیخته است. نماز یک نیاز فطری و فطری است، نمی توان آن را از وجود جدا کرد، اما تحت تأثیر عواملی قرار می گیرد و عوامل خاصی بر آن غلبه می کنند، یعنی هوشیاری ضعیف می شود، توجه آگاهانه به آن نمی شود، اما به عنوان احساس نیاز، اگر خطر از بین رفته و شرایط عادی است. دوباره احساس گرسنگی می کنیم. گرسنگی بود و از بین نرفته بود. نیاز خداوند به ما ذاتی و طبیعی است، او همیشه با ماست، اما ما این نیاز را نادیده می گیریم.
آیت الله رجبی گفت: دعا، راز و نیاز با خدا در ذات و عمق وجود و فطرت ما مبنایی دارد و هر که از خدا غافل شود از خود غافل شده است. اگر خودش را خوب بشناسد، متوجه میشود که این همان وابستگی به خداست. ما به خدا نیاز داریم. در وجود هر یک از ما فقر و نیازی هست که به لطف و رحمت و رحمت خداوند برطرف می شود. فطرت ما به گونه ای است که مربوط به خداست و اگر بخواهیم مطابق فطرت و فطرت خود تکامل پیدا کنیم باید نماز و راز و نیاز الهی و آن مظاهر دنیوی را که مانع از بروز راز و راز می شود رشد و تقویت کنیم. نیاز باید موانع جهان را نیز برطرف کند.
معاون مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) افزود: ما حب خدا هستیم و این محبت آشکار شده است. با کنار گذاشتن مظاهر دنیا و ارتباط بیشتر با خدا، این عشق و شعله درونی خود را آشکار می کنیم. این اولین دلیلی است که ما به دعا نیاز داریم. انسان بدون داشتن راز و نیاز با خدا نمی تواند انسان باشد.
یکی از اعضای جامعه مدرسین منطقه گفت: فراتر از این مسئله ذاتی و درونی، یکی از نیازهای معنوی ما نیاز به نماز است. انسان با دعا و راز و نیاز با خدا یکی از کمبودهای خود را برطرف می کند. کسی که با خدا در ارتباط است و نماز می خواند، احساس خوشبختی و سعادت می کند، زیرا نیاز اولیه اش برآورده شده است. که شادی و نشاط او را فرا می گیرد، زیرا کمبود و نقص برطرف شده است که همان احساس نیاز به راز و گفتگو با خدا بود.
وی گفت: این نیاز در انسان مانند نیازهای دیگری است که ما داریم، زیرا با هر نیازی که در وجودمان وجود دارد احساس خوشحالی می کنیم. فردی که مشکل علمی دارد و این مشکل و این نیاز را حل کرده است، احساس خوشبختی می کند. برای آنها شادی است.
آیت الله رجبی گفت: لذات معنوی بسیار فراتر از لذات مادی است، زیرا نماز، راز و نیاز با خدا یک نیاز است، اما آنقدر متعالی است که با لذت های دیگر قابل مقایسه نیست.
آرامش معنوی با خدا
قائم مقام مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) افزود: یکی از نیازهای ما نیاز به آرامش است، انسان نیاز به احساس آرامش دارد، این احساس آرامش را با عوامل مختلف و چیزهایی که باعث آرامش می شود می خواهد. ان گفت: فقط با یاد خدا برای آرامش پیش غیر خدا نرو، به غیر خدا نرو، آرامش واقعی به تو نمی دهند، نماز یعنی یاد و توجه به خدا. ؛ اینجاست که آرامش واقعی در سایه دعا حاصل می شود.
یکی از اعضای جامعه مدرسین حوزه گفت: در سخت ترین شرایط و بحران ها، انسانی که محتاج به خدا و راز است و به خانه خدا می رود، احساس آرامش می کند زیرا به سمت کسی می رود که مشکل او را بهتر درک می کند. او بیش از هر چیز بحرانی را که در آن قرار دارد و از آن آگاه است حل می کند و بهترین راه حل نیاز و دفع خطر را می داند و بیشترین توانایی را در حل این مشکل و رفع بحران از بحران دارد.
فرمود: وقتی موجودی این خصوصیات را داشته باشد، وقتی انسان به آن پناه می برد و متوجه می شود چه چیزی او را ناراحت و نگران می کند. اگر قرار باشد راه حل مشکل را بداند، بهتر از هرکسی بهترین راه حل را ارائه می دهد و اگر قرار باشد مشکل را برطرف کند، تواناترین موجود در حل مشکل است.
حجت الاسلام والمسلمین رجبی گفت: این نیاز به آرامش یکی از دلایلی است که در وجود ما وجود دارد تا نیاز به نماز را احساس کنیم، چه نیازی به نماز داریم چرا که ما به آرامش نیاز داریم و تنها موجودی که می داند. نیازهای ما به بهترین شکل و می تواند عنایت کند، او خداست و به او بیفزاییم که او بخشنده ترین موجود است، همین که به او توجه کنیم برای ما درود می فرستد.
معاون مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) افزود: اگر به آرامش نیاز داریم، هیچ موجودی برتر و سریعتر از خداوند نمی تواند برای ما آرامش ایجاد کند و وجود ما به گونه ای است که بدون او نمی توانیم آرامش پیدا کنیم. »
یکی از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه گفت: ما در این دنیا از خدا جدا شده ایم و تا به او وصل نباشیم به آرامش نخواهیم رسید. این یکی از زمینه هایی است که ما به خدا نیاز داریم. هر انسانی کمال را دوست دارد و می خواهد کامل ترین باشد. هر جا کمال را می بیند خود را خضوع می کند، انسان هر وقت خود را خضوع می کند و موجودی را دوست می دارد در آنجا کمال می بیند و در واقع در برابر کمال خضوع می کند و چون این موجود این کمال را در خود دارد انسان ها در برابر این موجود متشنج می شوند. .
ارتباط با خدا
فرمود: انسان خودش میخواهد کاملترین باشد، اما وقتی میبیند کاملترین شدن در دسترس او نیست، لااقل در برابر کمال تلاش میکند و خضوع میکند، آنقدر به کمال عشق میورزد، وقتی میبیند که در شخص دیگری نیز هست. ، احساس تنش و فروتنی می کند. این یک نیاز فطری انسان است.
آیت الله رجبی گفت: اگر بخواهیم به کمال برسیم، غیر از خدا هیچکس نمی تواند به ما کمال دهد زیرا او کاملترین موجود است و هر چه غیر خدا باشد کمال او ناقص است. پس برای کامل شدن باید از خدا بخواهیم و با اتصال به خدا فروتنی و احساس آرامش پیدا می کنیم. به همین دلیل است که کمال گرایی انسان ما را به رازداری، نیاز و دعا فرا می خواند.
معاون پژوهشی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) افزود: اگر می خواهیم عطش درونی خود را رفع کنیم باید با خدا ارتباط برقرار کنیم و توجه او را جلب کنیم. هر چه از خدا بخواهیم در سایه دعا محقق می شود و در داستان آمده است که کلید تمام گنج های خداوند در دعاست. وقتی دعا می کنیم، کلید گنج ها را به دست می آوریم.
یکی از اعضای جامعه حوزوی گفت: وقتی کلید گنج ها در دست خداوند است، این ما هستیم که می توانیم از این گنجینه ها استفاده کنیم و ماه رمضان این فرصت را برای ما فراهم کرده است که بتوانیم از این گنج های بیکران بهره مند شویم.
ویژگی های ماه مبارک رمضان
وی گفت: ماه رمضان، ماه خداست، ماهی است که ما را به جشن و سرور ویژه دعوت می کنند، ماه رحمت و برکت و مغفرت است و پر از برکت و رحمت است و باید خودمان را قرار دهیم. زیر آبشار الهی و از این رحمت بهره مند شوید. نعمت خداوند نازل شده و همه چیز ماندگار است و این ما هستیم که باید نسبت به ماه های دیگر از این رحمت و برکت پایدار چندین برابر بهره مند شویم.
آیت الله رجبی فرمودند: ماه سلام است و آنچه ما را از رحمت و غفران الهی و خزائن الهی دور می کند گناه است. ماه بخشش است و همه زمینه های بخشش در این ماه مهیا است.
معاون مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) اضافه کرد: پیامبر اسلام (ص) فرمودند رمضان ماهی است که همه شرایط رحمت، مغفرت و برکت عمل ما، وجود و روح ما در آن یکی است. چه ماهی است که خوابش عبادت است، نفسش تسبیح است. این ماه به قدری پر برکت است که کارهای ناخواسته او را به خدا نزدیک می کند و شرم آور است که از این ماه سوء استفاده نکنیم و گرفتار خطاها و لغزش ها شویم و محروم بمانیم.
یکی از اعضای جامعه مدرسین منطقه گفت: از خداوند منان توفیق استفاده بیشتر از این ماه را خواستاریم.
313/40