چرا به غذا نیاز داریم علوم هفتم
سوالات المپیادهای علمی تجربی استان خراسان رضوی فصل دهم: بهینه سازی گرما و مصرف…
اکبر رحیمی
به این مقاله چند ستاره می دهید؟
[مجموع: 2 میانگین: 4.5]
سفر خوراکی
برای دانلود فایل PDF فصل «سفر غذا» اینجا کلیک کنید.
نان، پنیر و سبزیجات یک میان وعده سالم هستند. برای اینکه مواد مغذی آن به سلول های بدن ما برسد، ابتدا باید تجزیه شود. چه وسیله ای در بدن شما این کار را انجام می دهد؟ این دستگاه از چه قطعاتی ساخته شده و چه ویژگی هایی دارد؟
در این فصل با اجزا و عملکرد دستگاه گوارش آشنا می شوید.
هضم غذا
غذایی که می خورید مواد مغذی را برای سلول های بدن شما فراهم می کند. اما این مواد تا رسیدن به هر یک از سلول های شما راه زیادی در پیش دارند. دستگاه گوارش مسیر این سفر است. غذا چه تغییراتی در این سفر ایجاد می کند و از چه مکان هایی می گذرد؟
فکر
فرض کنید از شما خواسته شده است که یک سیستم گوارشی طراحی کنید. این دستگاه باید چه قطعاتی داشته باشد؟
یکی از وظایف دستگاه گوارش ما تجزیه مواد غذایی است تا مواد تشکیل دهنده آن وارد جریان خون شوند. یعنی تبدیل غذا به مولکول های قابل جذب. این فرآیند هضم نامیده می شود (شکل 1). جمع شدن غذا در قسمت های مختلف دستگاه گوارش اتفاق می افتد.
باید خواند شود:
» جدول سلامت; علوم تجربی هفتم
«گردش مواد؛ علوم تجربی هفتم
شکل 1- یک نمودار ساده از فرآیند هضم
یک لوله پیچ در پیچ
بخشی از دستگاه گوارش ما یک لوله پیچ در پیچ است که از دهان شروع شده و به مقعد ختم می شود. این لوله دستگاه گوارش نامیده می شود. دستگاه گوارش از قسمت های مختلفی تشکیل شده است. هر کدام از این قسمت ها کار خاصی را انجام می دهند. بخش دیگری از دستگاه گوارش از اندام هایی تشکیل شده است که دستگاه گوارش را احاطه کرده و به آن متصل می شوند (شکل 2).
شکل 2- دستگاه گوارش انسان
میدونی
دیواره دستگاه گوارش از سه نوع بافت همبند، عضله و پوشش تشکیل شده است.
فعالیت
دستگاه گوارش در حیوانات مختلف از قسمت های مختلفی تشکیل شده است. شکل روبرو دستگاه گوارش پرنده را نشان می دهد. با توجه به شکل، دستگاه گوارش این پرنده چه تفاوت هایی با دستگاه گوارش ما دارد؟
حالا بیایید ببینیم تکه نان، پنیر و سبزیجاتی که در هر قسمت از دستگاه گوارش خورده اید چه می شود.
از دهان تا معده
وقتی غذا را می جوید، در واقع با دندان آن را می شکنید. حرکات زبان باعث می شود که غذا با بزاق دهان شما مخلوط شود و توده های لطیفی ایجاد کند. بزاق دهان حاوی آب و آنزیم است و توسط غدد بزاقی ترشح می شود (شکل 3). آنزیم ها مولکول هایی هستند که واکنش های شیمیایی را سرعت می بخشند. برخی از آنزیم ها تجزیه غذا را تسریع می کنند، به عنوان مثال، نوعی آنزیم بزاق در تجزیه نشاسته به قند ساده نقش دارد.
شکل. 3- غدد بزاقی چه زمانی ترشح بزاق شما افزایش می یابد؟
فعالیت
آزمایشی برای نشان دادن وجود آنزیم تجزیه کننده نشاسته در بزاق طراحی کنید.
فکر
شکل زیر سه نوع دندان قدامی دندان نیش و مولر را نشان می دهد.
الف) شکل و عملکرد هر دندان چگونه است؟
ب) از هر نوع دندان چند عدد در دهان دارید؟
میدونی
امروزه از آنزیم ها در صنعت استفاده می شود. یک مثال اضافه کردن آنزیم به مواد شوینده لباسشویی است. این باعث افزایش قدرت پاک کنندگی پودرهای شوینده می شود.
وقتی شیرینی ترش می شود!
شنیده اید که خوردن شیرینی و شکلات یکی از عوامل پوسیدگی دندان است. اما چرا؟ مواد قندی غذای باکتری های موجود در دهان هستند. این باکتری ها اسید تولید می کنند. اسید مینای دندان را از بین می برد و در نتیجه باعث پوسیدگی دندان می شود.
چیزی که بعد از جویدن می بلعید ربطی به لقمه غذایی که خورده اید ندارد. مری مقصد بعدی این توده های خمیری است، اما قبل از اینکه وارد مری شوند، به چهارراهی به نام حلق می رسند (شکل 4). هنگام بلع فقط ورودی مری باز است و راه های دیگر بسته می شود تا غذای تخمیر شده وارد مری شود.
چقدر به سلامت دندان های خود اهمیت می دهید؟
اپی گلوت نای را می بندد. کام نرم مجرای بینی را می بندد.
تصویر 4- حلق و دریچه ها
فکر
آیا تا به حال غذا در گلو داشته اید؟ در آن زمان چه احساسی داشتید؟ با توجه به شکل 4، بگویید چرا این اتفاق افتاد؟
هنگامی که غذا وارد مری می شود، ماهیچه های دیواره مری منقبض و منبسط می شوند. در نتیجه غذا به سمت پایین و داخل معده رانده می شود (شکل 5).
میدونی
نیش های کوچک چه تاثیری بر سلامتی شما دارد؟ اگر لقمه های کوچکی بخوریم، می توانیم بیشتر بجویم. در این صورت غذا به خوبی با بزاق پوشیده شده و هضم آن آسان می شود.
شکل 5- حرکت غذا از طریق مری
غذا مدتی در معده می ماند تا با شیره های گوارشی معده به خوبی مخلوط شود. این شیره توسط سلول های مخاطی معده ترشح می شود. شیره گوارشی معده حاوی آنزیم ها و اسید است. هر دوی این مواد به هضم غذا کمک می کنند. هنگامی که ماهیچه های دیواره معده منقبض می شوند، غذا نرم تر می شود و با شیره های گوارشی مخلوط می شود. غذای هضم شده از معده خارج شده و وارد روده کوچک می شود.
جمع آوری اطلاعات
در شیره گوارشی معده اسید وجود دارد. این اسید معمولاً به دیواره معده آسیب نمی رساند. اما گاهی اوقات باعث ایجاد زخم معده می شود. برای جلوگیری از زخم معده چه کاری باید انجام دهید.
هضم نهایی غذا
روده کوچک محل هضم نهایی غذا است. این کار با کمک آنزیم های مختلفی که در روده کوچک وجود دارد انجام می شود. این آنزیم ها اکثر مواد مغذی را هضم و تجزیه می کنند.
بیشتر آنزیم های روده کوچک در پانکراس ساخته می شوند. آنزیم های ساخته شده در لوزالمعده از طریق یک لوله به ابتدای روده کوچک وارد می شوند (شکل 6).
آیا میدانید
مدت زمان ماندن غذا در معده به غذایی که خورده اید بستگی دارد. غذاهای چرب مدت بیشتری در معده می مانند.
شکل 6- پانکراس به روده کوچک متصل است.
مواد مغذی جذب می شوند
ما می دانیم که چگونه غذا هضم می شود و به مولکول های قابل جذب تبدیل می شود. مولکول های مواد مغذی در روده کوچک آنقدر کوچک هستند که می توانند از غشای سلولی عبور کنند (شکل 7). روده کوچک تنها قسمتی از دستگاه گوارش است که تمام مواد مغذی از آن جذب شده و وارد خون می شود.
شکل 7- مواد مغذی از سلول های پوششی روده عبور کرده و وارد مویرگ می شوند.
فکر
سطح داخلی روده کوچک چین های زیادی دارد. اگر همه این چینها باز شوند، مساحتی به ابعاد تقریباً 20 تشک 3×4 را میپوشانند. اهمیت این چینها در عملکرد روده کوچک چیست؟
چی چیز باقی مانده است
مواد هضم نشده در روده کوچک تخلیه شده و وارد روده بزرگ می شوند. مثلا بخشی از سبزی که با نان و پنیر خورده اید در روده کوچک هضم نمی شود. برای چی؟
موادی که از روده کوچک خارج می شود، همچنان حاوی مقدار زیادی آب و مواد معدنی است. برخی از آنها در روده بزرگ جذب می شوند. اگر روده بزرگ نباشد، بدن ما با مشکل کم آبی و کمبود مواد معدنی مواجه می شود.
انواع باکتری ها در دستگاه گوارش ما زندگی می کنند. باکتری های روده بزرگ ما از مواد هضم نشده مانند سلولز تغذیه می کنند. این باکتری ها ویتامین K و مقداری ویتامین B تولید می کنند روده بزرگ می تواند این ویتامین ها را جذب کرده و وارد جریان خون شود. یکی دیگر از وظایف روده بزرگ دفع مدفوع است. با انقباض ماهیچه های روده بزرگ، مدفوع به سمت راست روده حرکت می کند و احساس اجابت مزاج ایجاد می شود.
میدونی
چرا برخی افراد پس از خوردن شیر دچار سوء هاضمه می شوند؟
نوعی قند به نام لاکتوز در شیر وجود دارد. برخی افراد به این قند حساسیت دارند. این افراد می توانند شیر بدون لاکتوز مصرف کنند.
میدونی
مصرف روزانه سبزیجات و میوه ها چقدر برای سلامت دستگاه گوارش ما اهمیت دارد؟ سلولز موجود در این غذاها باعث افزایش حرکات روده بزرگ و در نتیجه دفع آسان آن می شود.
جگر، مخزن بزرگ
خون موجود در رگ های اطراف روده کوچک سرشار از مواد مغذی است. این خون ابتدا وارد کبد می شود (شکل 1). کبد بزرگترین عضو بدن است. بسیاری از مواد مغذی در این اندام ذخیره می شوند و با توجه به نیاز سلول های بدن به تدریج وارد خون می شوند. کبد همچنین از این مواد برای ساختن مواد دیگری که بدن ما به آن نیاز دارد استفاده می کند. یکی دیگر از وظایف کبد تولید صفرا است. این ماده در کیسه صفرا ذخیره می شود. صفرا در هضم چربی ها نقش دارد.
میدونی
حداقل نیم ساعت فعالیت ورزشی در روز به داشتن وزن مناسب و همچنین سلامت دستگاه گوارش کمک می کند.
شکل 8 – کبد و کیسه صفرا
قندهای چرب
کربوهیدرات ها انرژی مورد نیاز سلول های بدن را تامین می کنند، اما اگر کربوهیدرات های زیادی بخوریم، کبد از آنها برای چربی سازی استفاده می کند. بنابراین اگر غذاهای پر کربوهیدرات زیاد بخوریم با مشکل اضافه وزن مواجه خواهیم شد. پزشکان می گویند وزن مناسب برای سلامت افراد موثر است. به عنوان مثال، خطر ابتلا به فشار خون بالا و بیماری قلبی در افراد دارای اضافه وزن بیشتر است. از طرفی احتمال پوکی استخوان در افرادی که وزن کم دارند بیشتر است. بنابراین اضافه وزن و کم وزنی به خصوص برای شما که در دوره رشد هستید بسیار مهم است. آیا عوامل موثر بر وزن شما را می شناسید؟
برای گفتگو
الف) موارد زیر چه ربطی به وزن شما دارد؟ ماهیچه ها، استخوان ها، بافت چربی، قد، نوع و مقدار غذا، ورزش و فعالیت های بدنی.
ب) توضیح دهید کدام یک از موارد ذکر شده در دسترس شماست؟
فعالیت
دیابت بزرگسالان یا دیابت در افراد بالای 40 سال دیده می شود. پزشکان این بیماری را ارثی می دانند اما بر این باورند که نوع رژیم غذایی و فعالیت بدنی در بروز آن نقش دارد. تحقیق کنید چه سبک زندگی در پیشگیری از این بیماری نقش دارد؟
سوالات و تمرینات
1- به سوالات زیر پاسخ دهید.
الف) منظور از هضم چیست؟
ب) کدام قسمت های دستگاه گوارش باعث تنگ شدن غذا می شود؟
ج) آنزیم ها چه نقشی در هضم غذا دارند؟
ت) کبد چه نقشی در تجزیه چربی دارد؟
2- شکل مقابل دستگاه گوارش را نشان می دهد. با توجه به شکل به سوالات زیر پاسخ دهید.
الف) غدد بزاقی در کدام قسمت قرار دارند؟
ب) کدام قسمت غذا را به معده می فرستد؟
ج) جذب مواد مغذی در کدام قسمت(ها) صورت می گیرد؟
ت) اسید در کدام قسمت ترشح می شود؟
3- جملات صحیح را با «د» و جملات نادرست را با «ن» مشخص کنید.
الف) برخی از مواد مغذی در دهان تجزیه می شوند.
ب) صفرا در کیسه صفرا ساخته می شود.
ج) پانکراس به روده بزرگ متصل است.
t) سبزیجات و میوه ها به دفع آسان مدفوع کمک می کنند.
ج) برخی از مواد مغذی از طریق روده بزرگ جذب می شوند.
4- شکل مقابل دستگاه گوارش انسان را نشان می دهد، نام ببرید.
5-توضیح دهید که چرا توصیه می شود افراد دیابتی مصرف قند و شیرینی خود را کاهش دهند؟
6- آنتی بیوتیک ها داروهایی هستند که برای درمان بیماری های عفونی استفاده می شوند. توضیح دهید که چه رابطه ای بین مصرف زیاد آنتی بیوتیک و بروز علائم کمبود ویتامین B وجود دارد؟
آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
آره
در رابطه با
خیر