چرا به فاطمه ام ابیها میگویند
در کتاب مقاتل الطلبین و کف الغمه آمده است که ابیحه یکی از طعن های حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام است که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله به او ابیحه می فرمود; یعنی مادر پدرش (مادر من).
در این زمینه می توان به چند احتمال اشاره کرد:
1- اعراب در نام خود سه چیز دارند: نام خانوادگی، کنیه و کنیه. نامی مانند فاطمه، کنیه ای مانند زهرا، کنیه ای مانند «ام ابیها» حضرت فاطمه (س) علاوه بر نام، چندین کنیه و کنیه دارد. انتخاب طعنه ها می تواند در جهت خاصی باشد.
راز این نام شاید برای ابراز محبت باشد، زیرا رایج است که پدر به دخترش می گوید: مادرم، و به پسرش می گوید: پدرم اوست، یعنی پیامبر می فرماید. به دخترش برای ابراز عشق: تو مادر پدرت هستی. .
2- شاید به این دلیل که در دوران تبعید در اسلام، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله با پدر خود چنان رفتار می کرد که مادر با فرزندش رفتار می کرد [1] و پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم به دخترش بسیار علاقه مند بود، چنان که کودک با مادر. پیامبر (ص) دست فاطمه (علیها السلام) را بوسید. هر گاه به مسافرت می رفت، آخرین کسی که با او نماز می خواند، حضرت فاطمه علیهاالسلام بود و در هنگام بازگشت از سفر، ابتدا به زیارت ایشان می رفت. حضرت زهرا علیهاالسلام مانند مادری دلسوز پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله را در آغوش گرفت، از او مراقبت کرد و مرهمی بر زخم هایش زد و از رنج و دردش کاسته بود. این نوع ابراز احساسات دو طرفه شبیه ابراز احساسات مادر و کودک است.
3- مادر هر چیزی ذات آن است. این ممکن است به این معنا باشد که حضرت فاطمه (س) مبدأ درخت نبوت است، چنان که در روایت آمده است: «درخت فضل پیامبر اسلام (ص) ساقه آن علی و ریشه آن فاطمه است و میوه آن فرزندان و اوست. برگها شیعیان حضرت هستند اگر ریشه نباشد درخت پژمرده می شود و طراوت خود را از دست می دهد، اگر حضرت زهرا (س) نبود درخت اسلام سرسبزی و سرزندگی خود را از دست می داد.
4- شاید به این دلیل است که خداوند همسران پیامبر (ص) را به لقب «ام المؤمنین» گرامی داشته است، آنها را مهمترین زنان روی زمین میداند، حتی بالاتر از حضرت فاطمه (س)، زیرا چنین است. به همین دلیل حضرت رسول برای جلوگیری از این وسوسه ها و خطرات روحی آن را «ام ابیها» نامید; یعنی ای همسران پیامبر(ص) اگر مادران مؤمنان هستید، حضرت فاطمه مادر پیامبر است.[2]
پی نوشت:
[1]. سيد جعفر شهيدي، زندگاني حضرت فاطمه (س) ص 138. 40.
[2]. احمد رحمانی حمدانی، فاطمه زهرا شادمانی، قلب نبوی، ص 138. 267 –
در کتاب مقاتل الطالبین و کشف الغمه آمده است که ام ابیها از کنیه های حضرت فاطمه زهرا (س) است که پیامبر اکرم (ص) به آن حضرت می فرمود: «ام ابیها»؛ یعنی، مادر پدرش (مادر من). فهم حقیقت و واقع این مطلب که چرا پیامبر اکرم (ص) به حضرت فاطمه (س) ام ابیها می فرمود، بسیار مشکل است، با این حال شاید بتوان در این رابطه نکاتی بیان کرد:
1- اعراب هنگام نامگذاری سه چیز را در نظر می گرفتند: نام، کنیه و کنیه. نامی مانند فاطمه، کنیه ای مانند زهرا، کنیه ای مانند «ام ابیها». حضرت فاطمه (س) علاوه بر نام خود دارای کنیه ها و کنیه های متعددی است. انتخاب تحریکات ممکن است در جهت خاصی باشد یا نباشد.
راز این نامزدی شاید برای ابراز محبت باشد، زیرا رایج است که پدر به دخترش ابراز علاقه می کند: مادرم و به پسرش می گوید: پدرم اوست، یعنی پیامبر به دخترش می فرماید. برای ابراز محبت: تو مادر پدرت هستی.
2- شاید به این دلیل که در دوران تبعید در اسلام، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم با پدر خود همان گونه رفتار می کرد که مادر با فرزندش رفتار می کند (1) و پیامبر (ص) نیز به دختر خود بسیار علاقه داشت، همان گونه که کودک با او رفتار می کند. یک مادر پیامبر (ص) دست فاطمه (علیها السلام) را بوسید. هر گاه به سفر می رفت آخرین کسی که با او نماز می خواند حضرت فاطمه علیهاالسلام بود و هنگام بازگشت از سفر اول به زیارت ایشان می رفت. حضرت زهرا (س) رسول خدا (ص) را مانند مادری دلسوز در آغوش گرفت و از او مراقبت کرد و مرهمی بر زخمش زد و از رنج و دردش کاسته بود. این نوع ابراز احساسات دو طرفه شبیه ابراز احساسات مادر و کودک است.
3- مادر هر چیزی ذات آن است. این ممکن است به این معنا باشد که حضرت فاطمه (س) پدیدآورنده درخت رسالت است، چنانکه در روایت آمده است: «درخت فضل پیامبر اسلام (ص)، ساقه آن علی، ریشه آن فاطمه، میوه او فرزندانش است. و برگهایش شیعیان حضرت است.» اگر ریشه نباشد درخت پژمرده می شود و طراوت خود را از دست می دهد، بدون حضرت زهرا (س) درخت اسلام سرسبزی و سرزندگی خود را از دست می داد.
4- شاید به این دلیل که خداوند همسران پیامبر (ص) را به کنیه «ام المؤمنین» مفتخر کرد، به ذهنم خطور کرد که آنها مهم ترین زنان روی زمین، حتی بالاتر از حضرت فاطمه (س) هستند. ص) به همین دلیل. پیامبر برای جلوگیری از این وسوسه ها و خطرات روحی آن را «ام ابیها» نامید. یعنی ای همسران پیامبر(ص) اگر مادران مؤمنان هستید، حضرت فاطمه مادر پیامبر(ص) است. (2)
منابع:
1 – زندگانی حضرت فاطمه (س) سید جعفر شهیدی، ص. 40.
2 – فاطمه زهرا شادمانی پیامبر (ص) احمد رحمانی همدانی، ص. 267-266.