چرا حتی عزاداری امام حسین نباید مانع خواندن نماز اول وقت شود
جستجو در: جستجو
۱
پرسش: آیا در مجالس عزاداری حضرت امام حسین (علیه السلام)، ناله وشیون بلند سردادن و به سر و صورت زدن جایز است ؟
پاسخ: اشکالی ندارد.
sistani.org/13321
۲
پرسش: آیا هروله کردن ( یک نوع حرکت باشتاب ) در دسته های عزاداری امام حسین (علیه السلام) که دور خیابانها راهپیمایی می کنند جایز است یا خیر؟
پاسخ: اشکالی ندارد.
sistani.org/13319
۳
پرسش: میتوان به خاطر عزاداری امام حسین (علیه السلام) نماز اول وقت را به تأخیر انداخت؟
جواب: باید نماز اول وقت بخوانیم. و مراسم باید به گونه ای تنظیم شود که با اوقات نماز تداخل نداشته باشد.
sistani.org/11975
۴
پرسش: آیا کار کردن در روز عاشورا حرام یا مکروه است ؟
پاسخ : شايسته است مغازه داران در هنگام شهادت اهل بيت عليهم السلام تعطيل شوند ولى در صورتى كه باز نگهداشتن مغازه ها هتك حرمت اهل بيت ـ عليهم السلام ـ باشد. آنها) باید از آن اجتناب کنند.
sistani.org/13317
۵
پرسش: حکم لباس مشکی در دو ماه محرم وصفر چیست؟ مستحب است یا مکروه ؟
جواب: کار شایسته و قابل تحسین است و کراهت او ثابت نیست.
sistani.org/13314
۶
پرسش: آیا اشکالی دارد در ابتدای دسته های عزاداری چهلچراغ یا علم قرار داشته باشد ؟
پاسخ: اشکالی ندارد.
sistani.org/13313
۷
پرسش: میخواستم نظر حضرت عالی درباره لخت شدن افراد در هیئت های مذهبی که جهت سینه زنی انجام می گیرد را بدانم؟
پاسخ: اشکالی ندارد.
sistani.org/13318
۸
پرسش: ما حدود سی سال است که در شب تاسوعا در مسجد شمع میگذاریم آیا می شود به جای شمع چیز دیگری مانند لامپ به مسجد داد؟
پاسخ: اشکالی ندارد.
sistani.org/13320
۹
پرسش: سینه زنی از نظر شرعی چه حکم دارد؟
پاسخ: اشکالی ندارد.
sistani.org/13126
۱۰
پرسش: استفاده از طبل و سنج در دسته جات سینه زنی سید الشهداء (علیه السلام) آیا جائز است ؟
پاسخ: اشکالی ندارد.
sistani.org/13121
۱۱
پرسش: می خواستم بدانم که اگر انسانی فقط در مراسم عزاداری و یا بوسیله نوارهای عزاداری گریه اش بگیرد اینکه در خلوت و تنهایی خودش نمیتواند گریه کند نشانه کم بودن درجه اخلاص وی است؟ لطفاً توضیح بفرمایید.
پاسخ: خیر، شاید فردی در میان جمعیت و شنیدن مستقیم واقعه آن را بهتر ترسیم کند و تأثیر بیشتری داشته باشد.
sistani.org/13123
برای ارسال سوال جدید اینجا را کلیک کنید
اگر عزاداری امام حسین (علیه السلام) در ماه محرم مانع …
سوال
اگر عزاداری امام حسین (علیه السلام) در ماه محرم مانع از نماز اول وقت شود و سه ساعت از نماز اول وقت گذشته باشد، آیا این عزاداری اشکال دارد یا خیر؟ برای اصلاح این نوع تفکر چه باید کرد؟
پاسخ
1) اصل نماز و عزاداری
بی شک اقامه نماز و عزاداری برای سیدالشهداء – علیه السلام – دو عنصر مؤثر و مهم در دین ماست. یکی اورجینال و دیگری زیردریایی اصلی. نماز اساس و ستون دین الهی و عزاداری وسیله حفظ معنای دین است. در مورد اصل نماز و عزاداری باید گفت: نماز یک واجب شرعی و عزاداری ترجیح شرعی است. به تعبیر روشن، در هیچ شرایطی نباید نماز را ترک کرد و ترک آن مستلزم قداست است، اما ترک عزا در شرایط و موارد ممکن است و دلالت بر قداست شرعی ندارد. بنابراین در فرض تلاقی این دو باید عزاداری را فدای نماز کرد نه اینکه نماز را فدای عزاداری کرد.
2) نماز اول وقت و عزاداری
الف) نمای مقدماتی
در مورد اول وقت نماز و عزاداری می توان گفت: هر دو مورد پسند مذهبی هستند. به عبارت دیگر، نماز اول وقت دستور اکید سنت نبوی و سیر نظری و عملی اهل بیت علیهم السلام است و عزاداری سیدالشهدا علیه السلام نیز می باشد. یکی از دستورات اکید این مدرسه بنابراین با فرض تلاقی این دو، در یک نگاه می توان گفت: اختیار و انتخاب هر یک به دیگری آسیبی نمی رساند و بلامانع است. در این صورت خلاف شرع وجود ندارد. انتخاب بین دو مستحب
چیست ب) نمای تفصیلی
در این دیدگاه باید گفت: گزینه نماز اول وقت بر انتخاب عزا ترجیح داده شده است زیرا:
اول; ترجیح دادن لحظه اول نماز یک واجب شرعی یا یک اصل واقعی (نماز) زیر پرچم اقامه است، اما دوست داشتن عزاداری در زیر پرچم اقامه یک فضیلت دینی یا فرع واقعی (حزن) است. بنابراین اولویت اول وقت خواندن است و گریه نکردن.
دوم; سیره عملی اهل بیت علیهم السلام نشان می دهد که نماز اول وقت در هیچ شرایط طبیعی هیچ گاه به تأخیر نیفتاده و ترک نشد. حتی درباره اباعبدالله الحسین (علیه السلام) گفته اند: بعد از ظهر عاشورا در این جنگ، چون دعا می کرد که ابوسمامه ساعدی ساعت نماز ظهر را به او یادآوری کند، فرمود: ابن سعد: وقت نماز است. اما ابن سعد توجهی نکرد و از تیراندازی دست برنداشت. از این رو امام چند تن از یاران خود را درست در برابر خود قرار داد و در همان جنگ نماز ظهر را به جا آورد.
1. اصولاً امام حسین (علیه السلام) و یارانش نماز و راه نماز را کشتند. از این رو است که در زیارت نامه امام می گوییم: «من شاهد اوج نماز و اقامه زکات و امر به معروف و نهی از منکر هستم». پس طبق این سنت نباید هیچ چیزی حتی جهاد فی الله را قبل از نماز اول وقت گذاشت.
ج) نمای تفصیلی
در نگاه دقیقتر و ملایمتر باید گفت: نماز اول وقت بستگی به انتخاب عزادار ندارد، فقط مرجح و معین است. این که نماز اول وقت نشان دهنده توجه به بایدها و نبایدهای الهی و احیای دین در همه مظاهر و مظاهر آن و نیز نماد دوری از هر گونه فساد و مفاسد است چیست؟ «ان الصلوة تنحی عن الفشاء و منکر» [1]
پس دعای اول رساترین زبان و رساترین پیام بندگی و توحید بود که همه واجبات بر آن استوار است. بنابراین هیچ چیز از نظر اهمیت و قداست و درخشندگی با آن برابری نمی کند. از این نظر می توان گفت: در تقاطع عزاداری و نماز اول وقت، عزاداری قبل از نماز اول وقت، غفلت از روحیه بندگی و توحید و نیز فراموشی اساس و مبانی دین است. مسایل شرعی ندارد، اما در کنار نماز، لااقل ترجیح و سزاوار آن است که نماز اول وقت باشد. نکته دیگر و همچنین علت قیام امام زمان (عج) باید بیان شود و همگان بدانند که در تعارض نماز و عزا باید نماز را بر عزا ترجیح داد و این پرسش باید فرهنگ سازی شود و فرهنگ سازی شود. شناخته شده برای همه.. به خودی خود این نوع تفکر از بین می رود.
پی نوشت:
[1]. نحل/90.
اگر عزاداری امام حسین (علیه السلام) در ماه محرم مانع از نماز اول وقت شود و سه ساعت از نماز اول وقت گذشته باشد، آیا این عزاداری اشکال دارد یا خیر؟ برای اصلاح این نوع تفکر چه باید کرد؟ / مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم