چرا حلوا به دهان می چسبد
بزاق هان با تجزیه و نرم کردن غذا نقش مهمی در مراحل اولیه هضم دارد. گاهی اوقات شرایط بهداشتی، عوامل محیطی یا داروها می توانند بر تولید و غلظت بزاق شما تأثیر بگذارند و باعث غلظت ناخوشایند یا تولید آبریزش بینی در پشت گلو شوند. هنگامی که بزاق به اندازه کافی رقیق نمی شود، دهان شما خشک تر می شود. در نتیجه شما بیشتر مستعد بیماری لثه و پوسیدگی دندان هستید.
چه عواملی باعث غلیظ شدن بزاق می شود؟
ضخیم شدن بزاق یکی از عوامل احتمالی برخی بیماری ها است. وضعیت این بیماری ها می تواند از خفیف تا شدید متفاوت باشد. در زیر به برخی از این عوامل اشاره می شود.
1. رادیوتراپی
گاهی اوقات افرادی که در ناحیه گردن و سر رادیوتراپی میکنند، غلظت بزاق متفاوتی دارند. پرتودرمانی می تواند تولید بزاق را با تحریک غدد بزاقی کاهش دهد. در نتیجه بزاق فرد چسبناک و غلیظ می شود.
2. سندرم خشکی دهان
هنگامی که غدد بزاقی در دهان بزاق کافی تولید نمی کنند، احساس تشنگی یا خشکی دهان می کنید. یکی از علائم سندرم دهان خشک قوام یا غلظت بزاق است. زیرا دهان رطوبت کافی برای رقیق شدن بزاق را ندارد.
3. کم آبی
اگر مایعات بدن بیش از دریافتی از دست برود، دچار کم آبی می شوید. خشکی دهان یکی از علائم کم آبی است و بزاق شما در پاسخ به کمبود مایعات غلیظ می شود.
4. تخلیه از پشت بینی و سینوس ها
گلو و بینی شما مخاط تولید می کند تا مواد خارجی را فیلتر کند، غشای بینی را مرطوب نگه دارد و با عفونت ها مبارزه کند. اما گاهی به خصوص در هنگام سرماخوردگی یا آلرژی های فصلی، بدن مخاط اضافی تولید می کند.
مخاط پشت بینی یا احتقان بینی باعث می شود که از طریق دهان نفس بکشید. این امر باعث خشک شدن دهان و غلیظ شدن بزاق می شود.
5. عوارض داروها
برخی داروها باعث غلیظ شدن بزاق می شوند. در زیر به برخی از آنها اشاره می شود:
داروهای ضد احتقان؛
آنتی هیستامین ها؛
داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب؛
داروهای فشار خون؛
داروهای مسکن؛
شل کننده عضلات؛
داروهای شیمی درمانی
6. بارداری
تغییرات هورمونی در دوران بارداری می تواند باعث ضخیم شدن بزاق شود. برخی افراد حتی از ترشح بیش از حد بزاق یا سیالوره رنج می برند.
7. حساب مجرای بزاقی
گاهی اوقات توده ای از مواد معدنی متبلور در غدد بزاقی تشکیل می شود. این مشکل از تولید بزاق جلوگیری می کند و بزاق تولید شده غلیظ می شود.
8. بیماری اعصاب حرکتی
بیماری های پیشرونده اعصاب حرکتی مانند ALS (ALS یا بیماری Loghrig) می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در غلظت بزاق و افزایش مخاط شود. گاهی اوقات افراد مبتلا به این بیماری ها این دو علامت را پیدا می کنند: مشکل در بلع. مشکل در پاکسازی مجاری هوایی از مخاط یا بزاق به دلیل بیماری.
اگر یک فرد مبتلا به بیماری نورون حرکتی دچار کم آبی شود، از طریق دهان نفس می کشد یا تمایل دارد دهان خود را باز نگه دارد. می تواند اوضاع را بدتر کند. بیماری عصب حرکتی یکی از معدود علل ضخیم شدن بزاق است.
9. اختلالات غدد بزاقی
بیماری هایی مانند سرطان یا سندرم شوگرن می توانند غدد بزاقی را تحت تاثیر قرار دهند و باعث خشکی دهان یا انسداد مجاری بزاقی شوند. در نتیجه بزاق غلیظ می شود.
ده فیبروز سیستیک
فیبروز کیستیک یک بیماری ژنتیکی است که تولید مخاط، عرق و هضم آنزیم را در داخل سلول تغییر می دهد.
مایعاتی مانند بزاق باید به طور طبیعی مایع و یکنواخت باشند. اما به دلیل نقص ژنتیکی غلیظ و چسبناک می شوند و راه خروج آنها در بدن مسدود می شود.
روش های مختلفی برای درمان غلظت بزاق وجود دارد. روش درمان بستگی به علت دارد. برای برخی افراد، تشخیص و درمان به راحتی زیر نظر پزشک متخصص انجام می شود.
درمان های رایج برای خشکی دهان عبارتند از:
داروی خود را تغییر دهید (خشکی دهان می تواند از عوارض مصرف دارو باشد. در این مورد با پزشک خود مشورت کنید).
دو بار در روز از مسواک و نخ دندان استفاده کنید.
با نظر پزشک یا دندانپزشک خود از داروهای جایگزین بزاق استفاده کنید.
از مصرف تنباکو، کافئین، دهان شویه، الکل، نوشیدنی های گازدار، غذاهای تند، آب پرتقال و قهوه خودداری کنید.
قبل از رفتن به رختخواب تمام یا بخشی از دندان مصنوعی خود را بردارید.
از درمان های بدون نسخه برای خشکی دهان (مانند شستشو، ژل و خمیر دندان) استفاده کنید.
استفاده از جایگزین های بزاق (بدون نسخه)؛
غذاهای جویدنی بخورید، آب نبات های بدون قند بمکید یا برای تحریک غدد بزاقی آدامس بجوید.
8 تا 10 لیوان مایع در روز بنوشید (اما به آرامی قورت دهید تا تمام بزاق تولید شده شسته نشود).
مکیدن تکه های یخ کوچک؛
هنگام خواب از دستگاه بخور در کنار تخت خود استفاده کنید.
از خوردن غذاهای سفت یا ترد که می توانند داخل دهان شما را خشک یا آسیب برسانند، خودداری کنید.
غذا را قبل از قورت دادن خوب بجوید؛
مقدار شکر و نمک را کاهش دهید؛
با پزشک خود در مورد اینکه چه نوع رژیم غذایی برای شما مناسب است صحبت کنید و در مورد غذاها و نوشیدنی هایی که وضعیت شما را بدتر می کنند، سوال کنید.
در نهایت، غدد بزاقی مسدود شده باید با جراحی برداشته شوند.
توصیه هایی برای درمان غلیظ شدن بزاق ناشی از پرتودرمانی یا شیمی درمانی
تا حد امکان از غذاهای نرم و پوره شده استفاده کنید و از غذاهای چسبنده مانند کره بادام زمینی (یا هر ماده غذایی دیگری که به دندان یا سقف دهان می چسبد) خودداری کنید.
قبل و بعد از هر وعده غذایی، دهان خود را با دهانشویه یا آب تمیز کنید.
در مورد جایگزینی مایعات با پزشک خود صحبت کنید. برخی از مایعات از خشکی دهان جلوگیری می کنند و برای غذا مناسب هستند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
افرادی که غلظت بزاق دارند باید به پزشک عمومی خود مراجعه کنند تا علت اصلی آن را پیدا کنند.
اگر بزاق شما غلیظ است و دلیل آن را می دانید، باید علائم هشدار دهنده را بدانید:
علائم زیر نشان دهنده عفونت غدد بزاقی است:
طعم غیر معمول یا بد در دهان؛
تب شدید؛
خشکی بیش از حد دهان؛
دردی که بیش از 4 ساعت طول بکشد؛
مشکل در باز کردن دهان؛
درد یا فشار هنگام غذا خوردن؛
تورم یا قرمزی صورت یا گردن.
اگر آبریزش بینی همراه با بزاق غلیظ دارید، در صورت داشتن علائم زیر به پزشک مراجعه کنید:
تب؛
خس خس سینه؛
مخاط سبز، زرد یا خونی؛
مخاط با بوی قوی.
اگر به شدت دچار کم آبی هستید، ممکن است نیاز به درمان فوری و اورژانسی داشته باشید. علائم کم آبی بدن عبارتند از:
عرق تولید نکنید؛
تشنگی بیش از حد؛
تنفس سریع و پی در پی؛
ضربان قلب سریع؛
فشار خون پایین؛
تب؛
ادرار تیره؛
چشمهای گود رفته؛
چین و چروک های پوست
آیتم های مرتبط:
عواملی که باعث خشکی دهان می شوند
علت تورم سقف دهان و درمان آن چیست؟
در داخل دهان ما پرزها و جوانه های زیادی وظیفه دریافت و انتقال مزه ها به مغز را بر عهده دارند. وقتی چیزی می خوریم یا می نوشیم، این جوانه ها باعث می شوند متوجه طعم آن چیزها شویم. اما وقتی چیزی نمی خورید، جوانه ها غیرفعال می شوند. اگر مشکلاتی در دهان و دندان وجود داشته باشد، ممکن است مزه ها را اشتباه درک کنیم یا دائماً طعم ناخوشایندی را تجربه کنیم. در این مقاله در مورد تلخی دهان و دلایل تجربه این طعم در دهان توضیحاتی داده شده است.
فهرست عناوین این محتوا
پنهان
علامت تلخی در دهان چیست؟ (بررسی 13 علت اصلی طعم تلخ در دهان)
بهداشت ضعیف دهان
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند باعث پوسیدگی دندان، بیماری لثه و سایر بافت های داخل دهان شود. هنگامی که هر یک از این مشکلات رخ می دهد، طعم دهان معمولا تغییر می کند. یکی از شایع ترین طعم ها در دهان پس از مشکلات دهان، طعم تلخ است. مزه های دیگری که می تواند ناشی از عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باشد، اسیدیته و طعم فلزی است.
? این مقاله را از دست ندهید: روش های درمان پوسیدگی دندان
دهان خشک
به خشکی دهان خشکی دهان نیز گفته می شود. این مشکل زمانی رخ می دهد که بزاق به اندازه کافی تولید یا ترشح نشود. بزاق با مرطوب نگه داشتن دهان می تواند به کاهش باکتری ها و فعالیت آنها در شرایط عادی کمک کند، اما زمانی که بزاق به اندازه کافی تولید نشود، باکتری ها افزایش یافته و فعالیت آنها افزایش می یابد.
افراد مبتلا به خشکی دهان در دهان احساس چسبندگی و خشکی می کنند و معمولاً در طول روز بوی بد یا تلخی در دهان دارند. خشکی دهان به طور کلی می تواند ناشی از عواملی مانند مصرف برخی داروها، بیماری ها، سیگار کشیدن و غیره باشد. همچنین اگر بینی مسدود شده باشد، ممکن است فرد دچار خشکی دهان شود زیرا تنفس از طریق دهان می تواند آن را خشک کند. خشکی دهان یکی از دلایل اصلی تلخی دهان در طول روز است.
? این مقاله را از دست ندهید: درمان خشکی دهان
سندرم سوزش دهان
همانطور که از نام آن پیداست، این سندرم وضعیتی است که در آن دهان افراد مبتلا می سوزد. احساس سوزش در دهان می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، اما به طور کلی شبیه مصرف فلفل است. برخی از افراد ممکن است علاوه بر احساس سوزش در دهان، تلخی یا ترشی را در دهان تجربه کنند.
عفونت دستگاه تنفسی
عفونت های باکتریایی دستگاه تنفسی فوقانی (مانند سرماخوردگی، رینیت، سینوزیت یا لوزه ها) به دلیل محصولات جانبی تولید شده توسط باکتری ها می توانند باعث ایجاد طعم تلخ در دهان شوند.
مشکلات کبدی
کبد یک عضو بسیار مهم در بدن است و بسیاری از فعالیت های حیاتی بدن در این اندام گوارشی انجام می شود. هنگامی که کبد به خوبی کار نمی کند، بدن شروع به تجمع مقادیر زیادی آمونیاک می کند. آمونیاک تقریباً یک ماده سمی است و معمولاً توسط کبد به اوره تبدیل می شود و اوره از طریق ادرار از بدن دفع می شود. هنگامی که سطح آمونیاک در بدن بالا می رود و بدن نتواند آن را به صورت اوره دفع کند، تغییر طعمی شبیه ماهی یا پیاز در دهان ایجاد می کند. حتی گاهی اوقات باعث ایجاد طعم تلخ در دهان می شود.
تلخی در دهان و معده
برگشت محتویات معده (همراه با اسید) به مری و گلو، رفلاکس اسید معده نامیده می شود که به نام GERD نیز شناخته می شود. رفلاکس یکی از دلایل اصلی تلخی دهان است.
رفلاکس زمانی اتفاق می افتد که اسفنکتر یا دریچه میانی بین معده و مری ضعیف شده و به راحتی اجازه می دهد اسید و صفرا وارد مری و گلو شود. ریفلاکس مری را تحریک می کند و باعث درد سوزشی در قفسه سینه و شکم می شود. اگر مشکل تلخی در دهان و معده دارید، حتما باید با پزشک یا متخصص گوارش یا متخصص داخلی صحبت کنید. در این رابطه حتما با دندانپزشک مشورت کنید زیرا رفلاکس به مرور زمان باعث پوسیدگی و پوسیدگی دندان می شود.
مکمل های ویتامین
برخی از مکمل های ویتامینی که حاوی مقادیر زیادی مواد فلزی مانند روی، مس، آهن یا کروم هستند، می توانند طعم فلزی و تلخی را در دهان ایجاد کنند. این عارضه جانبی بسیار رایج است و معمولاً پس از جذب کامل مکمل توسط بدن ظاهر می شود.
بارداری
یکی از شایع ترین علائم به خصوص در 3 ماه اول بارداری، احساس طعم فلزی یا تلخ در دهان است. تغییر طعم معمولاً به دلیل تغییرات یا نوسانات هورمونی ایجاد می شود. این موضوع باعث می شود زنان باردار در دوران بارداری طعم های خاصی را بیشتر دوست داشته باشند و طعم های دیگر را منزجر کننده بدانند. بنابراین تلخی دهان و بارداری به هم مرتبط هستند و بعد از زایمان همه چیز دوباره بهبود می یابد و طعم فلزی یا تلخی دیگر احساس نمی شود.
یائسگی
برخی از زنان یائسه ممکن است از طعم تلخ در دهان خود شکایت کنند. این احساس می تواند نشان دهنده سطح پایین استروژن بد در بدن باشد. کاهش سطح این هورمون به تنهایی می تواند باعث سندرم سوزش دهان شود. این سندرم همانطور که گفته شد باعث خشکی دهان و در نتیجه طعم تلخ در دهان می شود.
استرس و اضطراب
استرس نوعی فشار روحی و روانی است و در اثر تغییرات هورمونی ایجاد می شود. اگر استرس کافی باشد برای سلامتی و بقای ما لازم است اما اگر بیش از حد باشد یا با اضطراب همراه باشد باعث خشکی و تلخی دهان نیز می شود.
درمان سرطان (آیا تلخی در دهان نشانه سرطان است؟)
بیماران سرطانی معمولا تحت پرتودرمانی یا شیمی درمانی قرار می گیرند. این درمان ها می توانند جوانه های چشایی زبان را تحت تاثیر قرار داده و آنها را تحریک کنند. پس از آن، حتی در هنگام خوردن یا نوشیدن یک غذا یا نوشیدنی ساده، ممکن است تلخی در دهان خود احساس کنید. بنابراین تلخی در دهان نشانه سرطان نیست، اما در برخی از بیماران به دلیل درمان هایی که برای رفع سرطان انجام می شود، بروز می کند. پس از قطع درمان ها و درمان سرطان، این علامت نیز از بین می رود.
آنتی بیوتیک و داروهای ضد افسردگی مصرف کنید
داروها پس از مصرف جذب بدن می شوند و محصولات جانبی آنها پس از مصرف از بدن دفع می شوند. این محصولات می توانند از طریق ادرار، مدفوع، عرق یا بزاق دفع شوند. برخی از داروهایی که پس از جذب از طریق بزاق دفع می شوند، می توانند باعث ایجاد طعم تلخ در دهان شوند. به عنوان مثال، داروهای زیر عبارتند از:
آنتی بیوتیک ها (مانند تتراسایکلین ها)
داروهای نقرس (مانند آلوپورینول)
لیتیوم
داروهای خاصی که برای بیماری قلبی تجویز می شوند.
داروهای ضد افسردگی
آسیب عصبی (آیا اعصاب و تلخی دهان مربوط می شود؟)
ما حس چشایی خود را مدیون جوانه های زبان خود هستیم. و مانند تمام حواس دیگر ما، این جوانه ها مستقیماً به مغز متصل هستند. هر گونه آسیب عصبی که از رسیدن پیام های این جوانه به مغز جلوگیری کند، می تواند منجر به تغییرات چشایی شود. به عنوان مثال، آسیب ها یا بیماری های عصبی زیر می توانند دهان ما را تلخ کنند:
صرع
اسکلروز چندگانه
تومورهای مغزی
فلج بل
زوال عقل و آلزایمر
تمام موارد فوق می تواند باعث تلخی دهان شود.
از کلینیک دنیا به صورت آنلاین نوبت بگیرید
با رزرو نوبت آنلاین در کلینیک دندانپزشکی «دنیا» از مشاوره تخصصی و ویزیت + شرایط ویژه برخوردار خواهید شد.
چگونه از طعم تلخ در دهان جلوگیری کنیم؟
مهم نیست چه چیزی در طول روز دهان شما را ترش می کند. علت هرچه که باشد، می توانید با رعایت چند نکته ساده از طعم بد دهان خود جلوگیری کنید:
مایعات بیشتری بنوشید
نوشیدن مقدار زیادی آب و سایر مایعات شفاف می تواند تولید بزاق را افزایش دهد و دهان شما را حتی مرطوب تر کند. این باعث افزایش آب بدن و تکرر ادرار می شود. تکرر ادرار به نوبه خود می تواند به دفع ناخالصی هایی که ممکن است دهان شما را تلخ کرده باشد کمک کند. افزودن کمی آب لیمو به آب نیز می تواند به کاهش طعم بد دهان شما کمک کند.
جویدن آدامس بدون قند
یکی از بهترین راه ها برای افزایش بزاق، جویدن آدامس است. با این حال جویدن آدامس های شیرین و شیرین معمولی توصیه نمی شود زیرا این شیرینی می تواند طعم دهان را تغییر دهد و پوسیدگی دندان را افزایش دهد. بهتر است آدامس بدون قند بجوید. یا اگر می خواهید آدامس شیرین باشد، آدامس حاوی زایلیتول، قندی بی خطر و مفید بجوید.
بهداشت دهان و دندان را بیشتر رعایت کنید
هیچ چیز مانند پیروی از یک روال ساده بهداشت دهان نمی تواند به جلوگیری از مشکلات احتمالی کمک کند. مسواک زدن دندان ها با خمیر دندان مناسب و نخ دندان کشیدن به طور منظم می تواند کمک زیادی به جلوگیری از پوسیدگی دندان، مشکلات لثه یا تلخی در دهان کند. همچنین مراجعه منظم به دندانپزشک یا استفاده از دهانشویه های آنتی باکتریال می تواند یکی دیگر از روش های پیشگیرانه باشد.
تغییرات مثبتی در رژیم غذایی خود ایجاد کنید
برای پیشگیری یا حتی درمان تلخی دهان، بهتر است از مصرف غذاهای تند یا چرب که باعث رفلاکس اسید معده می شوند، خودداری کنید. حتی اگر ریفلاکس اسید دلیل طعم بد دهان شما نباشد، می تواند علائم شما را بدتر کند. استفاده از ادویه ها را تا حد امکان کاهش دهید (حداقل برای مدتی).
سیگار کشیدن ممنوع
از آنجایی که خود سیگار می تواند باعث بوی بد دهان و تغییر طعم آن شود، ترک سیگار به تنهایی می تواند بوی بد دهان و طعم تلخ آن را درمان کند.
پاسخ به سوالات رایج در مورد طعم تلخ در دهان
آیا تلخی دهان خطرناک است؟
در ساده ترین حالت تغییر طعم دهان و تلخی آن نمی تواند خطرناک باشد و معمولاً کوتاه مدت است. با این حال، اگر شما آن را برای مدت طولانی تجربه می کنید، ممکن است نیاز به معاینه توسط پزشک یا دندانپزشک داشته باشید.
علت تلخی دهان و حالت تهوع چیست؟
وقتی احساس تهوع و طعم تلخی به طور همزمان دارید، ممکن است رفلاکس داشته باشید یا داروهای خاصی مصرف کرده باشید. اگر چند روزی است که احساس تلخی و حالت تهوع دارید، با پزشک مشورت کنید.
مراجع
5/5 – (1 امتیاز)