چرا در دهان احساس تلخی میکنیم
قبل از اینکه خیلی دیر شود در مورد علائم خود به من بگویید، به پزشک خود بگویید:
قبل از اینکه خیلی دیر شود علائم خود را به متخصص گوش، حلق و بینی گزارش دهید و یک مشاوره آنلاین دریافت کنید.
دریافت مشاوره
گلو و دهان درهای بدن هستند. وجود مشکلات در آنها برای بقیه اندام ها مشکل ایجاد می کند. قبل از اینکه خیلی دیر شود علائم خود را به متخصص گوش، حلق و بینی گزارش دهید و یک مشاوره آنلاین دریافت کنید.
دریافتِ مشاوره
علل خون در مدفوع می تواند بواسیر، هموروئید، کولیت روده و غیره باشد. برای تشخیص و درمان صحیح و سریع، قبل از اینکه دیر شود، علائم خود را به متخصص گوارش گزارش دهید و یک مشاوره آنلاین دریافت کنید.
دریافت مشاوره
اگر اختلالات خواب جدی گرفته نشود، بر سلامت جسمی و روانی تأثیر می گذارد. قبل از اینکه خیلی دیر شود با یک متخصص مغز و اعصاب در مورد علائم خود صحبت کنید و یک مشاوره آنلاین دریافت کنید
دریافت مشاوره
درد استخوان یکی از شایع ترین علائم در بین ایرانیان است. قبل از اینکه خیلی دیر شود با یک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در مورد علائم خود صحبت کنید و یک مشاوره آنلاین دریافت کنید.
دریافت مشاوره
سردرد علل مختلفی دارد. از اضافه وزن گرفته تا اختلالات هورمونی. برای تشخیص درست علت سردرد، قبل از اینکه دیر شود علائم خود را به متخصص مغز و اعصاب گزارش دهید و یک مشاوره آنلاین دریافت کنید.
دریافت مشاوره
سرطان معده سومین سرطان شایع در ایران است. در مورد علائم خود به متخصص گوارش خود بگویید و یک مشاوره آنلاین دریافت کنید
دریافتِ مشاوره
قبل از اینکه خیلی دیر شود علائم خود را به متخصص گوش، حلق و بینی گزارش دهید و یک مشاوره آنلاین دریافت کنید.
دریافت مُشاوره
قبل از اینکه خیلی دیر شود علائم خود را به متخصص ریه گزارش دهید و یک مشاوره آنلاین دریافت کنید
دریافت مشاوره
قبل از اینکه دیر شود با یک روانشناس در مورد علائم خود صحبت کنید و یک مشاوره آنلاین دریافت کنید
دریافت مشاوره
علت تلخی دهان یا احساس طعم بد در دهان می تواند ناشی از واکنش های طبیعی حس چشایی هنگام خوردن غذاهای تند یا اسیدی باشد. اگر این احساس برای مدت طولانی ادامه یابد، ممکن است نگران کننده باشد و با یک متخصص مغز و اعصاب یا متخصص تغذیه مشورت کنید. در این مقاله از مجله درمانکده قصد داریم 11 علت تلخی دهان را به همراه تمامی علائم و روش های درمانی در کنار هم مرور کنیم. تا انتها با ما همراه باشید.
دلیل اصلی احساس تلخی در دهان چیست؟
تلخی در دهان یا “دیسگوزیا” اصطلاح پزشکی برای احساس تغییرات چشایی در دهان است. افرادی که دائماً در دهان خود طعم بدی را تجربه می کنند ممکن است حتی پس از نوشیدن آب این مزه ها را در دهان خود تجربه کنند:
تلخی
طعم یک جسم فلزی
شیر فاسد
شوری
این احساس پوچی در برخی موارد می تواند بسیار خجالت آور باشد و مصرف غذا و نوشیدنی را سخت کند.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره بوی بد دهان یا بوی بد دهان + راه حل های درمان آن
تلخی در دهان احساس بدی است که میتواند گذرا یا دائمی باشد.
از بهترین متخصصین گوش، حلق و بینی، آنلاین نوبت مطب بگیرید
به صفحه پزشکان گوش، حلق و بینی درمانکده بروید و زمان مراجعه به مطب پزشک دلخواهتان را آنلاین انتخاب کنید.
دریافت نوبت از پزشک
بیشتر بخوانید: غذای بی مزه در دهان; از علل تا درمان
علائم تلخ دهان چیست؟
در بسیاری از موارد، تلخی دهان ممکن است خیلی شدید نباشد و به سرعت فروکش کند. اما گاهی اوقات این احساس بد ممکن است برای فرد شرم آور باشد و حتی زندگی روزمره او را مختل کند.
این مشکل می تواند 11 علت اصلی داشته باشد. این علل عبارتند از:
1) خشکی دهان
زمانی که فرد به اندازه کافی بزاق تولید نمی کند دچار خشکی دهان می شود. بزاق به کاهش باکتری های موجود در دهان کمک می کند. هنگامی که میزان بزاق در دهان کاهش می یابد، به این معنی است که باکتری های بیشتری می توانند در دهان زندگی کنند. این افراد ممکن است دهان چسبناک و خشکی داشته باشند که ممکن است ناشی از عواملی مانند مصرف داروهای مختلف، سیگار کشیدن و … باشد.
گاهی اوقات به دلیل گرفتگی بینی، فرد ممکن است دچار خشکی دهان و احتمالاً تلخی دهان شود. برای درمان چنین مشکلی بهترین کار این است که با یک متخصص گوش و حلق و بینی مشورت کنید یا از طریق مشاوره آنلاین با متخصص گوش و حلق و بینی از پزشک در مورد درمان سوال کنید.
2) عدم رعایت توصیه های بهداشتی
رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان نیز می تواند علت این مشکل باشد و همچنین می تواند باعث افزایش حفره های دهان، عفونت، بیماری و التهاب لثه ها شود. با رعایت بهداشت، مسواک زدن دندان ها و استفاده از نخ دندان و دهان شویه ها می توان از این مشکلات رایج جلوگیری کرد.
بیشتر بخوانید: دریازدگی و راه های رهایی از آن برای بهره مندی بیشتر از سفر
3) بارداری
زنان باردار ممکن است در سه ماهه اول بارداری تلخی زیادی را در دهان تجربه کنند. زیرا هورمون های بدن در دوران بارداری دچار نوسان می شود و می تواند بر حس چشایی تاثیر بگذارد. به همین دلیل است که زنان باردار در این دوران هوس های متفاوتی دارند یا از برخی غذاها و بوها منزجر می شوند. البته این احساس در اواخر بارداری یا بعد از زایمان کاملا برطرف می شود. در چنین شرایطی لازم است از ابتدا تا انتهای بارداری و حتی پس از زایمان تحت نظر متخصص زنان و زایمان باشید. در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه می توانید از طریق امکان مشاوره آنلاین با بهترین متخصصین زنان و زایمان کلینیک راهنمایی شوید.
بیشتر بخوانید: خشکی دهان و هر آنچه که باید در مورد آن بدانید
4) سندرم سوزش دهان
سندرم سوزش دهان وضعیتی است که در آن فرد احساس سوزش در دهان را تجربه می کند. این احساس می تواند در افراد مختلف متفاوت باشد، آنها می توانند تلخی یا اسیدی را در دهان احساس کنند. برخی از افراد مبتلا به این سندرم ممکن است حتی در خوردن یا نوشیدن مشکل داشته باشند.
5) یائسگی
زنان یائسه نیز ممکن است طعم تلخی را در دهان خود تجربه کنند. همچنین می تواند به دلیل سطوح پایین استروژن در بدن یا خشکی مداوم دهان باشد.
بیشتر بخوانید: بوی کرونا؛ یکی دیگر از علائم کرونا
6) GERD یا رفلاکس اسید
بیماری رفلاکس معده به مری یا ریفلاکس اسید نیز می تواند علت اصلی احساس تلخ در دهان باشد. این وضعیت زمانی رخ می دهد که عضله یا اسفنکتر فوقانی معده ضعیف شده و اسید وارد دهان شود.
7) برفک دهان
عفونتهای قارچی یا برفک دهان که باعث ایجاد لکههای سفید روی زبان، دهان یا گلو میشوند نیز میتوانند احساس تلخی در دهان ایجاد کنند.
8) استرس و اضطراب
داشتن استرس و اضطراب زیاد نیز می تواند باعث تغییر حس چشایی و خشکی دهان و در نهایت احساس تلخی در دهان شود. برای درمان چنین مشکلی باید با روانپزشک مشورت کنید.
بیشتر بخوانید: بیماری منیر; علائم، علل، تشخیص و درمان
دریافت نوبت و مشاوره با پزشک منتخب بیماران دکتر محمدعلی کریمی دریافت نوبت
9) آسیب عصبی
درست مانند حواس دیگر، حس چشایی مستقیماً با اعصاب مغز در ارتباط است. آسیب عصبی نیز می تواند باعث ایجاد این حس بد در دهان شود. این آسیب های عصبی عبارتند از:
صرع
تصلب شرایین
تومورهای مغزی
فلج بل
زوال عقل
داروها و مکمل های خوراکی مصرف کنید
از جمله داروهایی که باعث ایجاد احساس تلخی در دهان می شوند عبارتند از:
آنتی بیوتیک های خاص
داروهای خاص قلب
ویتامین های حاوی مواد معدنی مانند مس، آهن یا روی
داروهای لیتیوم
بیشتر بخوانید: علت خارش گلو چیست و چگونه آن را درمان کنیم؟
10) بیماری های خاص
برخی بیماری ها از جمله عفونت سینوسی یا سرماخوردگی نیز می توانند باعث ایجاد احساس تلخ در دهان شوند.
11) افرادی که تحت درمان سرطان هستند
افرادی که تحت درمان سرطان، شیمی درمانی یا پرتودرمانی قرار می گیرند نیز ممکن است طعم بدی را در دهان خود هنگام خوردن یا نوشیدن تجربه کنند.
از بهترین متخصصین گوش، حلق و بینی، مشاوره آنلاین دریافت کنید
به صفحه مشاوره آنلاین گوش، حلق و بینی بروید و زمان مشاوره دلخواهتان را (تصویری، صوتی و متنی) آنلاین رزرو کنید.
دریافت مشاوره آنلاین
چگونه از تلخی دهان جلوگیری کنیم؟
از تلخی در دهان می توان به روش های مختلف جلوگیری کرد. روش هایی مانند طب سنتی، درمان های خانگی یا تجویز دارو توسط پزشک. یکی از ساده ترین راه ها برای جلوگیری از این مشکل این است:
داشتن یک روال خوب مراقبت از دهان، مانند مسواک زدن منظم دندان ها و زبان، نخ دندان کشیدن و استفاده از دهان شویه های ضد باکتری می تواند بسیار مفید باشد. همچنین نوشیدن آب، جویدن آدامس، عدم استفاده از تنباکو و خوردن غذاهای تند می تواند در پیشگیری از این احساس موثر باشد.
بیشتر بخوانید: اختلال مفصل گیجگاهی فکی یا TMJ چیست؟ علل، علائم و روش های درمان آن
احساس تلخی در دهان میتواند با روشهای سنتی، خانگی و یا دارویی درمان شود
بیشتر بخوانید: علت خونریزی بینی چیست و چگونه درمان می شود؟
درمان تلخی دهان با طب سنتی
در کنار درمان های طب سنتی می تواند به رفع تلخی دهان کمک کند. روش های پیشنهادی طب سنتی برای درمان تلخی دهان:
آب آلوئهورابه دلیل دارا بودن خاصیت آنتیمیکروبیال و ضدالتهابی بودنیک قاشق چایخوری آب آلوئهورا را به مدت 5 دقیقه در دهان غرغره کنیدزردچوبهبه دلیل داشتن کورکومین و خاصیت آنتیباکتریال بودنچند قطره آبلیمو تازه+ نصف قاشق چایخوری پودر زردچوبه و دوبار در هفته شستن دهان با این محلولچای سبزدرمان عالی برای از بین بردن عفونتهای دهانی و از بین برنده بوی بد دهانیک قاشق چایخوری چای سبز+یک فنجان آب مخلوط شود و بعد آن را در یک ماهیتابه بجوشانید و دو بار در روز مصرف شوددارچینبه دلیل خواص ضدباکتریایی و مبارزه با عفونتهانصف قاشق سوپخوری پودر دارچین + نصف لیمو ترش + یک لیوان آب گرم و شستن دهان با این محلولروغنهای درمانیاز بین برنده پلاکها و بهبود بیماریهای دهانییک قاشق سوپخوری روغن نارگیل یا کنجد را به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه داخل دهان غرغره شود و از دهان خارج کنید و سپس مسواک زده شود
بیشتر بخوانید: سندرم سوزش دهان چیست؟
درمان خانگی موثر برای تلخی دهان
علاوه بر درمانهایی که طب سنتی ارائه میکند، درمانهای خانگی نیز در درمان تلخی دهان مؤثر است. این روش ها عبارتند از:
ترب سیاهترب سیاه یکی از مؤثرترین درمانهای طبیعی برای تلخی دهان ناشی از صفرا استترب سیاه را رنده کنید و آب آن را جدا کنید. این آّ را به مدت 10 روز هر روز صبح با معده خالی بنوشیدمرکباتمرکبات به فعال شدن جوانههای چشایی و از بین بردن تلخی دهان کمک میندبه صورت روزانه به همراه غذا یا میان وعده استفاده شودجوش شیرینخنثیکننده اسید و تنظیم تعادل pHپاشیدن مقداری جوش شیرین روی مسواک یا شستن دهان با نصف قاشق چایخوری جوش شیرین و آبلیموبازیابی pH از دست رفته دهان و خاصیت ضدباکتریاییآب یک لیمو را در یک لیوان آب گرم بریزید. سپس بهخوبی مخلوط کنید و از این محلول برای شستشوی دهان استفاده کنید (یکبار در هفته)
با درمانهای خانگی میتوان به رفع تلخی دهان کمک کرد
بیشتر بخوانید: بلع دردناک؛ دلایل، علل احتمالی و روش های درمان
قرص هایی برای رفع تلخی دهان
مصرف قرص برای رفع تلخی دهان موضوعی است که باید مورد توجه متخصص تغذیه قرار گیرد. متخصصین تغذیه دانشکده پزشکی در کنار شما هستند تا شما را به بهترین نحو راهنمایی کنند.
بیشتر بخوانید: علت سفیدی زبان چیست؟
علاوه بر این، کلینیک امکان نوبت دهی آنلاین در مطب و امکان مشاوره آنلاین با بهترین متخصصین را به شما عزیزان ارائه می دهد تا شما عزیزان بتوانید در زمان خود صرفه جویی کنید و راحتتر با پزشک مورد نظر خود ارتباط برقرار کنید.
جمعبندی
در این مقاله تمامی علل تلخی دهان را بررسی کرده و راه حل های خانگی و سنتی متعددی را ارائه کرده ایم. اگر تلخی دهانتان با این روش های ساده برطرف نشد و احساس کردید که بیماری های زمینه ای این احساس را در شما ایجاد کرده است، حتما در اسرع وقت با متخصص مغز و اعصاب یا گوارش تماس بگیرید.
اگر تا به حال این حس را تجربه کرده اید، می توانید نظرات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.
1,232 بازدید
فهرست
گیرنده های طعم متفاوتی در دهان ما وجود دارد که یکی از آنها تلخی است. به طور معمول این گیرنده ها کار خود را با چشیدن طعم غذایی تلخ، شیرین، ترش و غیره انجام می دهند. با خوردن یک غذا طعم آن را احساس می کنیم. اما گاهی اوقات برخی از این طعم ها را بدون اینکه چیزی نخورده باشیم در دهان خود تجربه می کنیم. تلخی دهان یکی از عوارضی است که ممکن است بارها با آن مواجه شوید و بخواهید علت آن را بدانید. در این مقاله با این مشکل بیشتر آشنا می شوید و متوجه می شوید که تلخی در دهان چیست.
دهان تلخ چیست؟
وضعیتی که به عنوان دهان تلخ شناخته می شود، در واقع پس از خوردن یک ماده تلخ ایجاد نمی شود. بلکه شامل زمانی است که آن طعم را در دهان خود بدون حضور غذا تجربه می کنید. تلخی آن گاهی ساعت ها در دهان باقی می ماند و گاهی این مشکل در زمان های خاصی مانند بعد از بیدار شدن از خواب بروز می کند.
دلایل زیادی وجود دارد که دهان را تلخ می کند. گاهی این عارضه با علائم دیگری همراه است که به پزشک کمک می کند تا دلیل اصلی را بداند.
علائم و نشانه های تلخ دهان
علائم مختلفی وجود دارد که نشان می دهد شما مشکل تلخ دهان دارید. گاهی اوقات حتی ممکن است چندین عارضه در یک زمان وجود داشته باشد. برخی از این علائم در زیر مورد بحث قرار گرفته است.
طعم تلخ در دهان
بارزترین علامت مشاهده شده در این بیماری طعم تلخ در دهان است. این مشکل بسیار شایع است و اگر بعد از مدتی خالی ماندن معده و یا بعد از مصرف داروی خاصی ایجاد شود، مشکل بزرگی نیست و بعد از خوردن غذا یا در پایان دوره درمان خود به خود برطرف می شود. احتمالاً بارها هنگام صبح که از خواب بیدار می شوید این را تجربه کرده اید.
خونریزی لثه و دهان
گاهی اوقات که دهان تلخ می شود، مشکلاتی مانند خونریزی از لثه و قسمت های داخلی دهان نیز ایجاد می شود. هنگامی که لثه یا دهان عفونی می شود، چنین عوارضی ظاهر می شود. به همین دلیل دلیل اصلی تلخی دهان می تواند عفونت لثه و دهان باشد و ورود این عفونت به داخل حفره دهان باعث ایجاد این مزه می شود.
طعم فلزی در دهان
گاهی اوقات فرد از احساس طعمی شبیه زنگ زدگی یا فلز در دهان شکایت دارد. این مزه گاهی اوقات طعم تلخی را در دهان انسان ایجاد می کند و ترکیبی از این دو مزه است. مواد موجود در بزاق می توانند به دلیل بیماری ها، غذاها یا داروها تغییر کنند. در این حالت طعمی شبیه به زنگ آهن یا فلز القا می کنند. این مشکل معمولا در افرادی که از سوختگی دهان یا سرطان دهان رنج می برند دیده می شود.
ترشح بیش از حد بزاق و تلخی در دهان
حتی اگر بیشتر اوقات تلخی دهان با خشکی آن همراه باشد; اما گاهی این عارضه با ترشح بیش از حد بزاق نیز مشاهده می شود. این بزاق طعم تلخی غیرمعمولی دارد. این مشکل معمولا با عفونت های دهانی رخ می دهد.
گرفتگی بینی و سینوس
زمانی که تلخی غیرطبیعی دهان مربوط به مشکلات قابل توجهی است که با یک یا چند علامت دیگر همراه است. احتقان بینی و سینوس از دیگر علائم شایع این بیماری است. اصولاً می توان گفت که گرفتگی سینوس ها و بینی در اثر عفونت این نواحی، ماده ای را به داخل حفره دهان منتقل می کند که دهان را تلخ می کند.
بوی بد دهان و تلخی دهان
بوی بد دهان یکی از شایع ترین علائم همراه با تلخی غیرطبیعی دهان است. این بو به گونه ای است که نزدیکان به خوبی آن را حس می کنند. اگر چه ممکن است شخص آن را حس نکند زیرا به این بو عادت کرده است. اما معمولا بوی نامطبوع و بدی است که اطرافیان را آزار می دهد. وقتی تلخی دهان به دلیل عفونت دهان و دندان یا عفونت سینوسی باشد، بوی بد از دهان به محیط سرایت می کند.
علائم دیگری ممکن است همراه با این عارضه باشد و فرد را وادار کند که بیشتر در مورد درمان تلخی دهان در خانه یا مراجعه به پزشک فکر کند. البته احتمالاً پزشک در هنگام مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی از همان ابتدا به علت این عارضه فکر می کند و با کمک معاینات و آزمایشات مختلف سعی در تشخیص آن دارد.
چه چیزی باعث تلخی دهان می شود؟
دلایل زیادی برای ابتلا به تلخی در دهان وجود دارد. بسته به نحوه بروز این مشکل و علائم مرتبط با آن، دلیل آن مشخص می شود. با این حال، بیشتر اوقات این مشکل جدی نیست و بسیاری از افراد در مقطعی از زندگی یا پس از بیدار شدن از خواب آن را تجربه می کنند.
مشکلات گوارشی و تلخی در دهان
بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) که به عنوان ریفلاکس اسید نیز شناخته می شود، در اثر برگشت صفرا یا اسید معده به مری ایجاد می شود. صفرا مایعی است که توسط کبد تولید می شود و به هضم غذا کمک می کند. رفلاکس اسید همراه با طعم ترش یا تلخ در دهان باعث سوزش سر دل، درد بالای شکم، حالت تهوع و گرفتگی صدا نیز می شود. اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، بسیاری از داروهای بدون نسخه و نسخه ای وجود دارند که می توانند این مشکلات را به حداقل برسانند یا از بین ببرند. راه دیگر برای درمان این بیماری پرهیز از غذاهای اسیدی، خوردن وعده های غذایی کوچکتر و حفظ وزن مناسب است.
وقتی معده خالی است، سوزاندن چربی در بدن علاوه بر ایجاد بوی بد در دهان، باعث تلخی زبان و دهان می شود. به همین دلیل، اغلب در اوایل صبح احساس تلخی در دهان خواهید داشت. بنابراین تلخی دهان و معده ارتباط تنگاتنگی با هم دارند.
اگر مشکلات گوارشی دارید، می توانید با یک سبک زندگی سالم آنها را حل کنید و تا حد زیادی از مشکلاتی مانند تلخی دهان جلوگیری کنید.
گوارش و تلخی دهان
مکمل ها و داروها و تلخی دهان
کلسیم، آهن، ویتامین D، مولتی ویتامین ها و ویتامین های دوران بارداری همگی می توانند باعث ایجاد طعم فلزی در دهان شما شوند، به خصوص اگر به مقدار زیاد مصرف شوند. داروهایی مانند ضد التهاب ها و آنتی هیستامین ها یا داروهای تجویز شده برای دیابت، بیماری های قلبی، بیماری های خودایمنی و آنتی بیوتیک ها نیز می توانند طعم تلخ یا فلزی ایجاد کنند.
زمانی که این دلیل باعث شده است که فرد دچار تلخی در دهان شود، با قطع این داروها و مکمل ها، مشکل برطرف شده و دهان به حالت عادی باز می گردد.
تلخی دهان در دوران بارداری
اکثر زنان در دوران بارداری تغییرات هورمونی زیادی را تجربه می کنند. این تغییرات می تواند دهان و پشت گلوی فرد را در طول روز به خصوص صبح ها تلخ کند. البته این مشکل معمولا در اواخر بارداری و برای برخی افراد بعد از زایمان از بین می رود.
در پایان بارداری، فشار روی کبد و کیسه صفرا زیاد است. این عامل همچنین می تواند عامل بسیاری از مشکلات تلخ در دهان باشد.
تلخی دهان در بارداری
برفک دهان و تلخی آن
برفک دهان یکی از بیماری های شایع دهان است که ممکن است چندین بار در زندگی خود با آن مواجه شوید. لکه های سفیدی که روی زبان، گلو و دهان ایجاد می شوند و اغلب بسیار دردناک هستند. این عارضه به دلیل عفونت قارچی در دهان است. معمولاً سه تا دو هفته طول می کشد تا برفک به طور کامل از بین برود. برفک عامل ایجاد طعم تلخ در دهان است که با از بین بردن آن طعم تلخ دهان از بین می رود.
البته تلخی دهان و سرطان دهان با هم مرتبط هستند. گاهی اوقات تلخی در دهان می تواند ناشی از این نوع سرطان باشد.
کم آبی و طعم تلخ در دهان
یکی دیگر از دلایلی که می تواند باعث ایجاد طعم تلخ در دهان شود، کم آبی بدن است. به خصوص در فصول گرم سال و برای افرادی که خارج از منزل فعالیت دارند، مصرف آب بسیار مهم است. آب سموم را از بدن دفع می کند و زمانی که بدن کم آب می شود، واکنش های متفاوتی از خود نشان می دهد. کم آبی بر ترشح بزاق نیز تاثیر می گذارد و این عامل نیز باعث ایجاد طعم تلخ در دهان می شود.
اختلالات عصبی و عارضه تلخی دهان
جوانه های چشایی مستقیماً با اعصاب مغز در ارتباط هستند. شرایطی که می تواند بر این اعصاب تأثیر بگذارد و باعث تغییر طعم در دهان شود شامل تومورهای مغزی، صرع، زوال عقل و ضربه به سر است. داروهایی که برای درمان این بیماری ها استفاده می شوند نیز می توانند باعث ایجاد طعم تلخ در دهان شوند.
از طرفی اختلال در اعصاب مرکزی نیز احساس تلخی کاذب در دهان ایجاد می کند که بسیاری از افراد مبتلا به عوارض عصبی آن را تجربه می کنند.
قند خون تغییر می کند و در دهان تلخ می شود
دیابت همچنین می تواند باعث ایجاد طعم تلخ در دهان شود. همچنین افراد مبتلا به قند خون پایین اغلب طعم تلخی را در دهان خود تجربه می کنند. بنابراین افزایش و کاهش قند خون می تواند باعث ایجاد طعم تلخ در دهان شود. اما استفاده از برخی داروها برای کنترل قند خون، مانند خود متفورمین، دهان را برای مدت طولانی تلخ می کند.
استرس و اضطراب دهان را تلخ می کند
مشکلات اعصاب و تلخی دهان به هم مرتبط هستند. هنگامی که سطح اضطراب و استرس بالا باشد، می تواند واکنش هایی را در بدن ایجاد کند که گاهی اوقات حتی می تواند طعم دهان را تغییر دهد. اضطراب می تواند باعث خشکی دهان شود که به آن خشکی دهان نیز می گویند. این مشکل خود منجر به احساس چسبندگی و خشکی در دهان می شود و محیط دهان را تلخ می کند.
بهداشت ضعیف دهان
این شایع ترین علت طعم تلخ در دهان است، به خصوص اگر بعد از بیدار شدن از خواب رخ دهد. تجمع بزاق و باکتری روی زبان، دندان و لثه می تواند منجر به بوی بد دهان و تغییر در حس چشایی شود. البته این مشکل با بهبود بهداشت دهان و دندان حل خواهد شد.
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و احساس تلخی در دهان
یائسگی و طعم تلخ در دهان
یائسگی عوارض زیادی از جمله خشکی دهان به همراه دارد. کاهش سطح استروژن در این دوره از زندگی باعث تشدید خشکی واژن و تلخی آن می شود. برای رفع این مشکل بهتر است از مکمل های دوران یائسگی استفاده کنید.
هپاتیت؛ علت تلخی دهان
گاهی بیماری های خاصی به طور غیر مستقیم مشکلات دیگری را برای فرد به وجود می آورد. افراد مبتلا به هپاتیت به مرور زمان دچار مشکلات کبدی می شوند و دیگر کار خود را به خوبی انجام نمی دهند. تلخی کبد و دهان ارتباط نزدیکی با هم دارند. به همین دلیل است که افراد مبتلا به هپاتیت اغلب جزو کسانی هستند که اغلب طعم تلخی را در دهان تجربه می کنند.
انواع دهان تلخ
تلخی دهان گاهی در قسمت های مختلف آن ظاهر می شود. گاهی اوقات انسان تلخی بر زبانش احساس می کند. در این موارد زبان رنگ سفید یا زرد به خود می گیرد. در برخی موارد این عارضه در پشت حلق و در ناحیه ای که بلغم قرار دارد خود را نشان می دهد. نوع دیگر تلخی در دهان، تلخی کنار لثه و خود دهان است. با بررسی این موارد، پزشک می تواند تا حد زیادی علت تلخی دهان را بیابد و در میان گزینه های محدودتر علت را جستجو کند.
پیشگیری از تلخی دهان
شکی نیست که پیشگیری بهتر از درمان است. با توجه به دلایلی که برای ایجاد تلخی در دهان ذکر شده است، در تمامی موارد باید احتیاطات لازم انجام شود. در ادامه به اقداماتی می پردازیم که می توان برای جلوگیری از تلخی دهان انجام داد.
بهداشت دهان و دندان
استفاده از غذاهای سالم و میوه ها و سبزیجات
در طول روز به خصوص در هوای گرم آب کافی بنوشید
خوردن غذاهای سرد برای تعادل بدن و کبد در زمانی که بدن گرم است
تقویت کبد و سایر اندام های داخلی
از مصرف دخانیات و مواد مخدر خودداری کنید
از مصرف مشروبات الکلی خودداری کنید
از مصرف زیاد غذاهای چرب و تند خودداری کنید و از رفلاکس معده جلوگیری کنید
سبک زندگی سالم و استفاده از غذاهای مناسب باعث بهبود سلامت عمومی بدن و کاهش ابتلا به بیماری های مختلف از جمله خشکی دهان می شود.
انواع روش های درمانی (گیاهی، دارویی، طب سنتی)
روش های درمانی مختلفی از جمله درمان گیاهی، طب سنتی و طب سنتی وجود دارد که می توان از آنها استفاده کرد. بسته به اینکه تلخی دهان چقدر آزاردهنده است و چقدر طول می کشد، می توان از روش های زیر استفاده کرد.
درمان دارویی تلخی دهان
درمان خانگی تلخی دهان
از آنجایی که این عارضه ممکن است در هر فردی رخ دهد، بهتر است برای رفع هر چه زودتر این مشکل از درمان های خانگی آنها غافل نشوید. برخی از درمان های ساده ای که برای این بیماری برای خنثی کردن اثرات آن وجود دارد به شرح زیر است.
درمان تلخی دهان با رعایت بهداشت دهان
برای رفع تلخی دهان، تمیز کردن دهان و دندان بسیار مفید است. گاهی اوقات تجمع باکتری در اطراف دندان باعث عفونت در قسمت های مختلف دهان و دندان می شود. بهتر است اگر احساس میکنید دهانتان تلخ شده است، دندانهایتان را مسواک بزنید و برای تمیز کردن بین دندانها از نخ دندان استفاده کنید.
علاوه بر دندان ها، تمیز کردن دهان را نیز فراموش نکنید. استفاده از دهانشویه می تواند در این زمینه موثر باشد. رعایت بهداشت دهان و دندان از بروز مشکلاتی مانند خونریزی لثه و عفونت جلوگیری می کند. در بیشتر مواقع، التهاب لثه باعث ایجاد تلخی در دهان می شود.
زبان هم باید تمیز شود! استفاده از برس زبان در این قسمت برای جلوگیری از تجمع و تکثیر باکتری ها در این قسمت از دهان بسیار مفید است.
غرغره کردن آب نمک و زاج سفید
استفاده از نمک و زاج سفید به عنوان ضد عفونی کننده یکی دیگر از مواردی است که به فرد کمک می کند دهان خود را تمیز نگه دارد. اگر قسمتی از دهان تحت تاثیر عفونت های قارچی و باکتریایی قرار گرفته باشد، غرغره کردن با این مواد می تواند بسیار موثر باشد و با نامساعد ساختن محیط دهان برای قارچ ها و باکتری ها، عفونت را درمان کرده و در نهایت تلخی دهان را از بین ببرد.
برای این کار، نصف قاشق چایخوری زاج سفید و یک قاشق چایخوری نمک را در یک لیوان 250 میلی لیتر آب جوشیده و خنک شده حل کرده، دهان خود را با آن بشویید و غرغره کنید تا گلویتان کاملا تمیز شود.
استفاده از جوش شیرین برای رفع تلخی دهان
یکی از درمان های خانگی ساده برای خلاص شدن از شر تلخی دهان، استفاده از جوش شیرین برای مسواک زدن است. می توانید نصف قاشق چای خوری جوش شیرین را روی مسواک خود بریزید و دندان های خود را با آن تمیز کنید. همچنین می توانید کمی جوش شیرین را در آب جوشیده سرد شده حل کنید و دهان و گلوی خود را با آن شستشو دهید. سپس محلول را بریزید.
جوش شیرین به دلیل حالت قلیایی خود، محیط دهان، گلو و لثه را برای رشد باکتری ها و قارچ ها نامساعد کرده و عفونت های این نواحی را از بین می برد.
گیاهان دارویی و طب سنتی برای رفع تلخی دهان
علاوه بر درمان های ساده ذکر شده که می توانید در منزل از آنها استفاده کنید، طب سنتی نیز می تواند پیشنهادهای خوبی برای رفع مشکل تلخی دهان ارائه دهد. اگر مدت زیادی از ظهور این عارضه گذشته است و هنوز بهبود نیافته است، می توانید به مشاوران طب سنتی در این زمینه مراجعه کنید. چند روش گیاهی درمان تلخی دهان و روش های طب سنتی را در نظر خواهیم گرفت.
عوض کردن طعم دهان با مواد گیاهی
استفاده از برخی مواد گیاهی به راحتی می تواند طعم دهان را تغییر دهد. در طب سنتی جویدن تخم گشنیز را برای افرادی که تلخی در دهان دارند پیشنهاد می شود تا به عنوان یک درمان سریع به آنها کمک کند.
دارچین همچنین گزینه ای عالی برای مشکلات دهان و دندان است. جویدن دارچین دندان ها و لثه ها را تقویت می کند و طعم تلخ را از دهان می گیرد.
قرص نعناع و رفع تلخی دهان
هنگام استفاده از قرص نعناع علاوه بر رفع مشکلاتی مانند سرماخوردگی معده و رفلاکس، طعم تلخ دهان نیز از بین می رود. همانطور که گفته شد برخی از انواع تلخی دهان به دلیل سردی معده و رفلاکس است. استفاده از قرص نعناع برای متعادل کردن معده و تسکین سوزش معده بسیار مفید است. از طرفی این ماده با طراوت و بوی خوب خود طعم تلخ را به سرعت از دهان خارج می کند و این قرص در رفع تلخی دهان موثر است.
برخی از داروهای گیاهی که در طب سنتی برای رفع تلخی دهان استفاده می شود عبارتند از:
خاکشیر باعث افزایش رطوبت بدن و رفع خشکی و تلخی در حفره دهان میشود.
سرکه سیب می تواند به طور موثری دهان و معده را از شر باکتری ها و قارچ ها خلاص کند. این عامل همچنین منجر به افزایش چند برابری سلامت دهان و دندان، سالم ماندن معده و از بین رفتن تلخی دهان می شود.
عصاره کاسنی و ترب با افزایش آبرسانی بدن از خشکی و تلخی دهان جلوگیری می کند.
روش های درمان دارویی طعم تلخ در دهان
وقتی فردی از تلخی دهان شکایت می کند و درمان خانگی این عارضه مشکل را حل نکرده است، بهتر است مشکل جدی تری بررسی شود. هنگام مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی برای خلاص شدن از شر تلخی دهان، اولین قدم استفاده از روش های تشخیصی است که به پزشک کمک می کند تا علت تلخی دهان را دریابد.
اگر فردی به دلیل رفلاکس اسید دهان تلخی داشته باشد، پزشک معمولا داروهای ضد اسید را تجویز می کند. داروهایی مانند امپرازول، لانسوپرازول و پانتوپرازول از این دسته هستند که باعث می شوند میزان اسید معده کاهش یابد و به دلیل افزایش این اسید در مری، فرد دچار مشکل طعم تلخ در دهان نشود.
برای بیماران دیابتی، پزشک داروهایی مانند گلوکوفاژ تجویز می کند. این دارو با تنظیم سطح قند در کبد از تلخی دهان و عوارض ناشی از این مشکل جلوگیری می کند.
اکنون بیماری های مختلف کبد و صفرا را نیز می توان کنترل کرد و در صورت تشخیص یکی از آنها، پزشک داروهای تنظیم کننده فعالیت این اندام ها را تجویز می کند. با رفع این بیماری ها و تنظیم سلامت بدن، تلخی دهان از بین می رود و مشکل به طور کامل حل می شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟ (نتیجه)
با توجه به آنچه گفته شد، در بیشتر مواقع تلخی دهان دلیل ساده ای دارد که به راحتی در خانه و یا با کمک داروهای گیاهی قابل اصلاح است. با این حال، درمانهای خانگی برای تلخی دهان ممکن است مفید نباشد و مشکل همچنان ادامه داشته باشد. در این موارد باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
گاهی اوقات که تلخی دهان ناشی از بیماری دیگری مانند مشکلات کبدی یا معده است، باید هر چه زودتر علت اصلی آن برطرف شود تا سلامت و زندگی بیمار به خطر نیفتد. بنابراین، اگر بیماری تلخ دهان بدتر شد یا برای مدت طولانی ادامه داشت، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
مراجعه به پزشک برای عارضه تلخی دهان
دغدغه های روزمره و کمبود وقت باعث می شود که بیشتر افراد مراجعه به پزشک را به تعویق بیندازند. صف گرفتن برای قرار ملاقات، اتلاف وقت در ترافیک و شلوغی زندگی شهری است که چرا ساعت ها طول می کشد تا به پزشک مراجعه کنید و مسائلی مانند تلخی دهان را بررسی کنید. این ممکن است دلیل تاخیر در مراجعه به پزشک در بیشتر موارد باشد.
پذیرش 24 ساعته این امکان را به همه می داد تا خارج از حضور خود مشاوره دریافت کنند و زیر نظر بهترین پزشکان مشکل خود را حل کنند. این سامانه امکان رزرو نوبت آنلاین را برای بیماران عزیز آسان کرده است.
مراجعه آنلاین به متخصص گوش و حلق و بینی این فرصت را برای بیماران فراهم می کند تا در مدت زمان کوتاه و بدون اتلاف وقت، تلخی دهان را به راحتی درمان کنند. همچنین می توانید در هر زمانی از شبانه روز و زمانی که در منزل یا محل کار هستید از خدمات پذیرش 24 ساعته استفاده کنید.
سوالات متداول دهان تلخ
آیا تلخی در دهان خطرناک است؟
اساساً در بیشتر مواقع تلخی دهان عارضه ای بی ضرر است و بیماری محسوب نمی شود. با این حال، می توان آن را به عنوان نشانه ای از بیماری های خطرناک تشخیص داد.
آیا جویدن سقز یا آدامس می تواند تلخی دهان را از بین ببرد؟
آره. در بیشتر موارد که این حالت به دلیل کمبود بزاق و خشکی آن است، سقز یا آدامس با تحریک ترشح بزاق از تلخ شدن دهان جلوگیری می کند. البته باید دقت کرد که از آدامس یا سقز بدون قند استفاده شود.
برای درمان تلخی دهان باید به کدام پزشک مراجعه کرد؟
اگر این مشکل برای مدت طولانی ایجاد شده است، بهتر است ابتدا با یک متخصص گوش، حلق و بینی برای بررسی وضعیت دهان مشورت کنید. در صورت نیاز به بررسی سایر اعضای بدن، پزشک پس از تشخیص و معاینه اولیه شما را به پزشکان ارجاع می دهد.
3.9/5 (19 بررسی)