چرا دچار وسواس فکری می شویم

4.3/5 – (3 امتیاز)

اختلال وسواس فکری اجباری چیست؟

اختلال وسواس فکری اجباری نوع بسیار شایعی از وسواس در بین افراد است. شما که این مقاله را می خوانید ممکن است از این وسواس رنج ببرید اما آن را نمی دانید. نگران نباشید، خیلی خطرناک نیست، اما اگر اکنون به فکر درمان آن نباشید، ممکن است در آینده خجالت بکشید. زیرا به طور کلی بیماری وسواس روند درمانی بسیار طولانی و طاقت فرسایی دارد. این روند بیشتر در این وسواس است. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات کاملی در مورد علائم، انواع و روش های درمان این نوع وسواس به شما ارائه دهیم.

وسواس یک وسواس است که در یک دوره زمانی طولانی ایجاد می شود. فردی که از این وسواس رنج می برد، افکاری دارد که مدام در ذهنش تکرار می شود و هیچ کنترلی روی آن ها ندارد و علاوه بر این، ممکن است رفتارهایی از خود نشان دهد که نیاز به تکرار چندین بار در او احساس شود. در ادامه به علائم این بیماری خواهیم پرداخت.

چه چیزی نشان می دهد که ما دچار اختلال وسواس فکری شده ایم؟

افرادی که از OCD رنج می برند ممکن است علائم ذهنی، علائم رفتاری یا هر دو را داشته باشند. این علائم و نشانه ها می توانند در هر زمانی از زندگی شما ظاهر شوند. این علائم ممکن است زمانی رخ دهد که در محل کار، مدرسه یا صحبت با دیگران هستید. متأسفانه این نوع وسواس بسیار رایج است و می تواند علائم بیشتری نسبت به آنچه در زیر ذکر می کنیم داشته باشد، اما مهمترین علائم در زیر ذکر شده است:

در اینجا علائم وسواس را از عمل جدا کرده ایم تا بتوانیم آنها را با دقت بیشتری بررسی کنیم.

علائم اختلال وسواس فکری اجباری

همانطور که گفتیم وسواس فکری یا تصویری ذهنی است که اگر سعی کنیم جلوی آنها را بگیریم دچار اضطراب و استرس می شویم. 4 علامت اصلی برای این نوع وسواس وجود دارد:

ترس از میکروب یا آلودگی:

در چنین مواقعی فرد وسواسی مدام فکر می کند که هر چیزی را که دست می زند آلوده است یا هر چیزی که می خورد باید استریل شود وگرنه ممکن است بیمار شود. اگر چنین چیزی را در درون خود احساس می کنید، بدون شک علاوه بر وسواس فکری، یک وسواس عملی نیز دارید.

پرخاشگری در مورد رفتار خود یا دیگران:

گاهی اوقات می توانید بدون دلیل نسبت به کاری که خود یا دیگران انجام داده اید بسیار عصبانی باشید، نمی توانید هیچ عکس العملی نشان دهید، اما این که این موضوع شما را عصبانی کرده است می تواند دلیل خوبی برای وسواس باشد.

فکر کردن به چیزهایی که ممکن است تابو باشد:

شما می توانید به چیزهایی فکر کنید که ممکن است از نظر مذهبی یا آداب و رسوم اجتماعی پذیرفته نشود و به همین دلیل است که وقتی ناخواسته چنین افکاری به سراغتان می آید همیشه خود را سرزنش می کنید.

آیا دوست دارید همه چیز متقارن یا به ترتیب خاصی باشد:

این مورد که بیشتر به وسواس تقارن معروف است، یکی از رایج ترین نشانه های وسواس فکری و عملی است. می توانید وارد خانه ایتان شوید و به نقاشی روی دیوار نگاه کنید و متوجه شوید که موازی با دیوار نیست، آنجاست که افکار وارد زندگی شما می شوند و مجبور می شوید بلند شوید و این نقاشی را صاف کنید.

علائم وسواس اجباری

وسواس عملی بعد از وسواس فکری می آید و مواردی وجود دارد که فرد مبتلا به این وسواس نیاز مبرمی به تکرار اعمال خاصی دارد. برخی از علائم آشکار این وسواس عبارتند از:

نظافت مداوم:

اگر یادتان باشد در قسمت وسواس گفتیم که انسان می تواند این تصور را داشته باشد که همه چیز آلوده است، همین وسواس مستلزم این است که همیشه در یک دست حوله و در دست دیگر مایع پاک کننده داشته باشید! پس از رنج بردن از این وسواس، متوجه می شوید که دائماً در حال تمیز کردن چیزها هستید.

برای هر عنصر یک طرح بندی خاص در نظر بگیرید:

در ادامه مبحث وسواس تقارن فقط به آن فکر نمی کنید و دست به کار می شوید. شما هر اقلام یا وسایل خانه را روی میز خود در نظر می گیرید و آنها را به ترتیب خاصی که فقط خودتان می توانید اجرا کنید، مرتب می کنید.

بررسی مداوم موارد خاص:

مثلاً اجاق گاز یا در را چک کنید. وقتی از خانه بیرون می روی و در را قفل می کنی، امکان رفتن به کوچه وجود دارد، اما ناگهان می ایستی و با خود فکر می کنی که من در را قفل نکردم، آن وقت است که برمی گردی و دوباره در را چک می کنی.

مراقب باشید، انجام هر یک از موارد بالا به این معنی نیست که شما یک وسواس عملی دارید. اگر علائم زیر را دارید می‌توان گفت که این وسواس را دارید:

ویژگی های افراد دارای وسواس فکری و عملی:

ویژگی های افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری اجباری عبارتند از:

شما نمی توانید افکار یا رفتار خود را کنترل کنید، حتی اگر می دانید که این افکار و اعمال بیش از حد ضروری هستند.

حداقل یک ساعت در روز به این چیزها فکر می کنید.

وقتی رفتار یا اعمال مورد نظر را بارها و بارها تکرار می کنید، احساس لذت نمی کنید، اما می تواند تا حدودی از اضطراب شما بکاهد.

هر روز با مشکلات جدیدی در زندگی روزمره خود مواجه می شوید. شاید دیروز میزتان را با نظم خاصی چیده باشید، اما امروز که سر کار می روید از چیدمان آن راضی نباشید و مجبور شوید آن را دوباره بچینید.

برخی از افرادی که از این وسواس رنج می برند تیک دارند. اغلب تیک ها معمولاً بسیار کوتاه، ناگهانی و متناوب هستند. مثل تکان دادن پاها، پلک زدن بیش از حد چشم ها، پیچاندن لب ها و دهان، صاف کردن صدا و…

توجه داشته باشید که علائم ذکر شده ممکن است مداوم نباشند و در یک دوره زمانی بروز کنند. ممکن است شدت آنها کمتر شود یا بدتر شوند. معمولاً افرادی که از این وسواس رنج می برند سعی می کنند از موقعیت هایی که آنها را در معرض افکار یا اعمالشان قرار می دهد دوری کنند.

اکثر بزرگسالانی که از این وسواس رنج می برند، از وسواس خود آگاه هستند و متوجه می شوند که این افکار طبیعی نیستند، اما برخی از بزرگسالان و بیشتر کودکان متوجه این موضوع نمی شوند. معمولا معلمان یا والدین به راحتی متوجه علائم این بیماری در کودکان می شوند.

عوارض وسواس طولانی مدت

برخی افراد فکر می کنند که این وسواس چیز مهمی نیست و اصلاً به فکر درمان آن نیستند، اما تحقیقات نشان داده است که در سطوح پیشرفته این وسواس، حجم افکار و اعمال به قدری افزایش می یابد که افراد به الکل یا مواد مخدر روی می آورند. برای تامین سرپناه اینجاست که مشکل دو چندان می شود و نه تنها بیماری درمان نمی شود، بلکه فرد دچار اعتیاد نیز می شود.

پالیسید!!!

احتکار می تواند نوعی وسواس عملی باشد. البته در مورد احتکار آنطور که در جامعه ما تصور می شود صحبت نمی کنیم.

تحقیقات اخیر نشان داده است که جمع آوری چیزهایی که می دانید در آینده به آنها نیازی نخواهید داشت و ارزشی ندارند، می تواند یکی از انواع وسواس فکری و عملی باشد. می‌توانید یک بلیت شهربازی تاریخ مصرف گذشته را نگه دارید و بدانید که بعداً به آن نیاز نخواهید داشت.

این علامت وسواس فکری و عملی را جداگانه ذکر کرده ایم زیرا واکنش ها در این مورد بیشتر از سایر علائم وسواس است، افرادی که این علامت را دارند معمولا استرس و اضطراب بیشتری نسبت به سایر مبتلایان به این بیماری دارند.

چه عواملی در پیدایش وسواس عملی نقش دارند؟

وسواس فکری می تواند هر فردی را در هر مرحله از زندگی و در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد، اما معمولا این وسواس در 19 سالگی تشخیص داده می شود، سنی که فرد دیگر کودک نیست و می تواند وجود عوامل غیرطبیعی را در خود حس کند. کند دلایل پیدایش این وسواس ناشناخته است، اما می توان در مورد مبانی آن فرضیاتی داشت:

ژنتیکی

مطالعات روی دوقلوها و خانواده ها نشان داده است که در خانواده هایی که یکی از اعضای آن مبتلا به اختلال وسواس فکری است، احتمال زیادی وجود دارد که اعضای درجه یک (والدین یا فرزندان) به این بیماری مبتلا شوند. تحقیقات در مورد رابطه ژنتیک و وسواس هنوز کامل نشده است، اما ادامه تحقیقات می تواند در تشخیص بیماری و درمان آن موثر باشد.

بخونیدش:  چرا وقتی سرما میخوریم بینی ما می گیرد

ساختار و عملکرد مغز

تحقیقات بر روی عکس های گرفته شده از مغز نشان داده است که الگوهای مغزی افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری با افراد عادی متفاوت است.تحقیقات ثابت کرده است که این الگوهای غیرعادی در قسمت های خاصی از مغز در ایجاد وسواس بسیار موثر است. رابطه دقیق هنوز مشخص نشده است. درک این رابطه ممکن است منجر به ایجاد یک درمان دارویی برای این بیماری شود.

محیط زندگی

تحقیقات ثابت کرده است که محیط زندگی نقش مهمی در پیدایش این وسواس دارد. به خصوص در کودکانی که بسیار تحت تاثیر محیط خود هستند. اگر والدین کودک از این وسواس رنج ببرند، به احتمال زیاد کودک نیز از این وسواس رنج می برد. همچنین یکی از محیط هایی که در مورد این وسواس نیاز به توجه زیادی دارد مدرسه است. معلمان باید به رفتار کودکان توجه زیادی داشته باشند زیرا کودکان به سرعت از یکدیگر تقلید می کنند.

اختلال وسواس فکری اجباری چگونه تشخیص داده می شود؟

ابتدا باید بدانید که تشخیص اختلال وسواس فکری به آسانی سایر بیماری ها نیست زیرا این بیماری هنوز ناشناخته است و علائمی بسیار شبیه به سایر بیماری ها دارد. اگر احساس می کنید که شما یا فرزندتان از این وسواس رنج می برید، بهتر است ابتدا با پزشک خانواده خود صحبت کنید. زیرا از تمام مشکلات پزشکی شما آگاه است و پرونده پزشکی شما را مطالعه کرده است. او باید یک سری آزمایش انجام دهد. ابتدا، او سعی می کند مطمئن شود که علائم شما ناشی از مشکلات جسمی نیست. اگر او مشکوک باشد که علائم ممکن است ناشی از مسائل روحی و روانی باشد، شما را برای آزمایشات بیشتر به متخصص ارجاع می دهد.

همانطور که گفتیم تشخیص این وسواس گاهی می تواند بسیار دشوار باشد زیرا این بیماری با بسیاری از بیماری های دیگر همپوشانی دارد، به عنوان مثال علائمی بسیار شبیه به اختلالات اضطرابی دارد. همچنین ممکن است با وسواس دیگری اشتباه گرفته شود. گاهی اوقات فرد دو نوع وسواس دارد و علائم هر دو بیماری را نشان می دهد.

راه های درمان و غلبه بر وسواس های عملی

وسواس معمولاً با دارو، روان درمانی یا هر دو درمان می شود. البته هنوز اثربخشی این روش ها 100 درصد نیست و در برخی موارد حتی پس از پایان دوره درمان، فرد علائم خاصی داشته است.

زمانی که این بیماری با بیماری ها و وسواس های دیگر همراه باشد مشکل تر می شود، معمولاً این وسواس ارتباط نزدیکی با اختلالات اضطرابی یا نارسایی بدنی دارد که در آن فرد فکر می کند بخشی از بدنش طبیعی نیست. توجه به سایر مشکلات فرد در هنگام تجویز دارو و تجویز دارو بر اساس آنها بسیار مهم است.

همانطور که گفتیم این وسواس یک بیماری پیچیده است که پروسه درمانی طولانی دارد پس باید در روند این بیماری صبور باشید.

دارو درمانی

اولین دارویی که برای این وسواس در نظر گرفته شده است، مهارکننده های سروتونین است. اگر نام این داروها برای شما آشنا باشد تعجب نکنید زیرا از این داروها برای درمان افسردگی نیز استفاده می شود.

معمولاً این داروها به دوز روزانه بالاتری برای درمان اختلال وسواس فکری- جبری نسبت به افسردگی نیاز دارند. ممکن است 8 تا 12 هفته طول بکشد تا این داروها شروع به کار کنند. اما در برخی موارد زودتر از این زمان پاسخ داده شد.

اگر علائم وسواسی با این گروه از داروها کاهش پیدا نکرد، باید داروهای ضد روان پریشی را انتخاب کنید. تحقیقات نشان داده است که استفاده از این گروه از داروها می تواند برای کسانی که سروتونین روی آنها بی اثر بوده است، مفید باشد. این داروها به ویژه زمانی که فرد مبتلا به تیک باشد تجویز می شود.

اگر برای شما دارو تجویز شده است، حتما به این سه نکته توجه کنید:

حتماً با پزشک یا داروساز خود در مورد عوارض جانبی احتمالی داروهایتان صحبت کنید و آنها را عاقلانه مصرف کنید.

بدون مشورت با پزشک، مصرف داروهای خود را قطع نکنید. زیرا می تواند باعث عود علائم و یا حتی بدتر شدن آنها شود. علاوه بر این، می تواند عوارض جانبی جبران ناپذیری داشته باشد.

در صورت بروز هر یک از عوارض جانبی، با پزشک خود صحبت کنید، ممکن است لازم باشد دوز دارو را تغییر دهید یا از داروی کاملاً متفاوتی استفاده کنید.

روان درمانی

روان درمانی نیز می تواند یکی از گزینه های موثر برای درمان و غلبه بر وسواس های عملی باشد. تحقیقات نشان داده است که روش‌های مختلف درمان‌های جدید مانند درمان شناختی رفتاری و سایر درمان‌های مرتبط (تمرین‌های مربوط به ترک عادت) می‌توانند به تنهایی و بدون نیاز به دارو مؤثر باشند. در این نوع درمان، فرد در وضعیتی کاملاً متناسب با ظاهر تیک ها و علائم وسواسی قرار می گیرد و با استفاده از روش های درمانی سعی می کند این تیک را انجام ندهد. تحقیقات نشان داده است که این روش بسیار موثر بوده و به کاهش علائم بیماری کمک زیادی کرده است.

لطفاً توجه داشته باشید که روان درمانی تا حد زیادی تحت تأثیر خود شخص است و نمی توان از یک نسخه برای همه بیماران استفاده کرد.

گاهی اوقات پزشک معالج تصمیم می گیرد از درمان دارویی و روان درمانی برای کنترل علائم وسواس استفاده کند.

همانطور که در ابتدا گفته شد هنوز تحقیقات در مورد این بیماری به پایان نرسیده و در نتیجه درمان قطعی وجود ندارد، بنابراین باید در طول مراحل درمان صبور باشید و همه آنها را با دقت انجام دهید.

مشاوره خانواده و خدمات روانشناسی ویژه

هدف مرکز روانشناسی و مشاوره آویژه این است که با ارائه اطلاعات لازم در زمینه مشکلات روانی آگاهی شما را بالا ببرد تا با گسترش دانش خود گام مهمی در جهت ارتقای کیفیت زندگی خود بردارید. برای اطلاعات بیشتر، سایر مقالات تخصصی مرکز مشاوره آویژه را مطالعه فرمایید.

در همین راستا مرکز مشاوره و روانشناسی خانواده آویژه خدمات مختلفی را در زمینه مشاوره وسواسی به شما همشهریان گرامی ارائه می دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر این مقاله را به زبان لاتین بخوانید.

منبع: اختلال وسواس اجباری

مشاوره در زمینه وسواس | علائم و علل شروع (TOC)

از مشاوران خانواده و روانشناسان متخصص از سراسر کشور

با شماره 02162999066 تماس بگیرید

تکرار مداوم یک فکر یا حرکت می تواند جای خود را به توجه وسواسی بدهد. وسواس فکری چیزی است که ممکن است در ذهن باقی نماند و در رفتار نفوذ کند. اینجاست که در وهله اول برای خود شخص به عنوان یک اختلال مزاحم خود را نشان می دهد. مشکلی که می توانید با کمک مشاوره وسواسی و رفتاری حل کنید. کمک او شما را در این راه همراهی می کند.

درباره اختلال وسواس فکری عملی بیشتر بدانید

وسواس می تواند به اشکال مختلف ظاهر شود. افکاری مانند «در را قفل کردم یا نه!»، «کیف پولم را برداشتم؟» اگر چند بار در روز تکرار شود، رفتار ما را تغییر می دهد.

چک کردن مداوم، شستشوی مکرر، مشکل شبیه به هم، شک و تکرار اعمال مذهبی مانند نماز و روزه و غیره همگی می توانند به صورت یک اختلال یعنی وسواس ظاهر شوند.

اما این بدان معنا نیست که اگر گاهی شک دارید کاری را انجام داده اید یا نه، وسواس دارید. اختلال وسواس اجباری که با نام OCD نیز شناخته می شود، یک اختلال دائمی عود کننده ذهن است که باعث می شود فرد احساس اضطراب کند. در واقع فرد سعی می کند با انجام یک کار یا تفکر زیاد در مورد یک مشکل، آن را کنترل کند. در واقع وسواس عامل بزرگی در ایجاد افسردگی و ناتوانی در فرد است. برای اطلاعات بیشتر در مورد راه حل های درمان افسردگی، مقاله 5 راه حل سریع برای درمان افسردگی را بخوانید.

اختلال وسواس اجباری OCD

اولین مرحله ای که وسواس شروع می شود، وسواس است. افکار مزاحم که در قالب های مختلف ظاهر می شوند. این افکار لزوماً در افراد مختلف ثابت نیستند. مثلاً ممکن است یک نفر به نظافت و دیگری به نظم علاقه داشته باشد.

در واقع کمال گرایی گاهی به شکل ناقص جای خود را به وسواس فکری می دهد. مواردی مانند شستن مداوم دست ها یا تمیز کردن اتاق خود در روز و عدم ورود دیگران برای آلوده نشدن محیط از جمله نشانه های وسواس است.

بخونیدش:  چرا اشکانیان در تاریخ جهان به جنگاوری مشهور بودند

علائم وسواسی

برخی از علائم شایع اختلال وسواس فکری اجباری عبارتند از:

فراموش نکنید که در را قفل کنید یا اجاق گاز را خاموش کنید.

کیف پول حمل کنید؛

چک کردن مداوم صورت و ظاهر جلوی آینه؛

بررسی مداوم برای انجام کارها یا گفتن درست چیزها؛

وسایل قدیمی و بلااستفاده را نگه دارید.

درمان وسواسی

وسواس اولین مرحله این بیماری است. در واقع با دانستن این مرحله درمان افکار وسواسی آسانتر می شود. از طرفی به دلیل پیچیدگی روان و مغز نمی توان انتظار داشت که انسان بدون هیچ کمکی به راحتی این مشکل را حل کند. این می تواند باعث اضطراب بیشتر و در نتیجه پیچیدگی درمان شود.

یک راه حل ساده و موثر، مشاوره وسواسی است. در واقع، ابتدا مشاور می تواند با شناسایی نوع وسواس، شما را در مسیر صحیح درمان و حل مشکل راهنمایی کند.

وسواس رفتاری

اگر در ابتدا فرد مشکل وسواس را درک نکند، به تدریج این مشکل در رفتار او ظاهر می شود. وسواس رفتاری باعث می شود که فرد زمان زیادی را صرف انجام کارهای غیر ضروری کند و اضطراب بیشتری داشته باشد.

برخی از رایج ترین وسواس های رفتاری عبارتند از:

سعی کنید اشیاء را نگه دارید و حتی صورت را آرایش یا حک کنید.

مرتب سازی مداوم اشیاء؛

چندین بار دستان خود را بشویید؛

چندین بار محیط را تمیز کنید؛

بازنویسی یا تصحیح.

درمان رفتارهای وسواسی

با توجه به اینکه وسواس در این مرحله عمیق شده است، نوع درمان نیز متفاوت خواهد بود. در مرحله وسواس با راهنمایی تا حدود زیادی قابل کنترل و بهبود است. در زمان وسواس رفتاری فرد باید وارد مرحله روان درمانی شود. اگر پیشرفت وسواس زیاد باشد از روش های درمانی دیگر استفاده می شود.

تست وسواسی

برخی از افرادی که دچار وسواس هستند این مشکل را در خود متوجه نمی شوند و باعث وسواس فکری و رفتاری خود می شوند. آیا تشخیص و مشاوره اختلال وسواس فکری اجباری می تواند فرد را از اضطراب و مشکلی که دائماً با آن مواجه است رها کند؟

تست وسواس یکی از روش های تشخیصی است. بر اساس این تست مشخص می شود که فرد در چه مرحله ای دارای چه نوع وسواسی است. با کمک تست وسواس، درمان در این زمینه و همچنین مشاوره در مورد وسواس فکری و رفتاری بسیار دقیق تر خواهد بود.

اختلال شخصیت وسواسی جبری

شکل پیشرفته ای از وسواس که نوعی اختلال در نظر گرفته می شود را می توان اختلال شخصیت وسواسی اجباری نامید. در این اختلال فرد همه چیز را بر اساس کمال گرایی منفی با یک خط مشخص می بیند. این اختلال منجر به از بین رفتن روابط اجتماعی و بروز افسردگی و همچنین گرایش به مصرف مواد می شود.

مشکل اختلال وسواس فکری اجباری این است که فرد تصور می کند هر چیزی که فکر می کند کاملا درست است. به همین دلیل می خواهد همه کارها را خودش انجام دهد و کاری را به دیگران واگذار نمی کند. این اختلال در مردان بیشتر از زنان است و یکی از مواردی است که باید توسط مشاور و روانشناس تشخیص و درمان شود.

معرفی انواع وسواس و راه های مقابله با آن

وسواس می تواند در هر کسی به یک شکل ظاهر شود. به همین دلیل انواع مختلفی از وسواس وجود دارد که تشخیص آنها می تواند پذیرش همگان را تسهیل کند. در واقع برای شروع درمان و مشاوره وسواس فکری و رفتاری، ابتدا فرد باید این مشکل را بپذیرد. در مراحل بعدی با کمک مشاور و روانشناس روند درمان باید ادامه یابد.

وسواس کشیدن مو

یکی از اختلالات وسواسی که اغلب به عنوان یک عادت بد در نظر گرفته می شود، کشیدن وسواس مو است. در این اختلال، افراد تمایل به کندن موهای خود دارند. اگرچه رفع موهای زائد ابرو، مژه، ریش یا سبیل نیز بسیار انجام می شود. در واقع فرد مبتلا به این نوع اختلال کنترلی بر این کار ندارد و سعی می کند با کندن موهای خود ناخودآگاه اضطراب خود را کنترل کند.

کشیدن مو با وسواس به عنوان تریکوتیلومانیا شناخته می شود که نیاز به مشاوره وسواسی و رفتاری دارد.

وسواس در شستشو

شایع ترین نوع وسواسی که بیشتر ما در اطرافیان خود دیده ایم، وسواس شستشو است. در این نوع وسواس، فرد تصور می کند که اشیا و حتی گاهی صورت و بدن خود را نمی توان تمیز کرد. به عنوان مثال، ظروف را چندین بار می شویید، هر روز یا چند بار در روز زمین را جارو می کنید و حمام طولانی می کنید.

در واقع شست و شو و نظافت بیش از حد وسواسی تلقی می شود که باید ریشه یابی و با آن مقابله کرد; زیرا فرد زمان زیادی را صرف شستشو می کند و بار روانی سنگینی را در این زمینه به دوش می کشد.

وسواس مذهبی

نوع دیگر وسواس مربوط به امور دینی است که به اشکال مختلف خود را نشان می دهد. وسواس نجاست و طهارت یکی از رایج ترین وسواس های دینی است که انسان فکر می کند هر چقدر محیطی را بشوید پاک نمی شود. این وسواس گاهی حتی در مورد بدن خود فرد نیز وجود دارد.

افکار وسواسی ممکن است در برخی از مناسک مذهبی مانند رفتن به مسجد یا کلیسا نیز ایجاد شود. زیاده روی در نماز خواندن، تکرار و تشکیک در شعائر دینی و احساس گناه بدون دلیل از موارد وسواس دینی است.

وسواس در تایید

سایر انواع رایج وسواس شامل وسواس کنترلی است. موردی که خود ما توانسته ایم در موقعیت های مختلف آن را تجربه کنیم. مانند قفل کردن درب خانه یا ماشین، خاموش کردن اجاق گاز، حمل کیف پول یا کلید.

گاهی این کارها به خاطر نگرانی ما و صرفاً برای احتیاط انجام می شود، اما اگر مستمر باشد نوعی وسواس به خود می گیرد.

در این نوع وسواس، فرد اضطراب زیادی را تجربه می کند. تا اینکه عملا چندین بار مشکل را بررسی کرد. در نهایت برای او تبدیل به یک وسواس می شود.

وسواس با تقارن

این ممکن است در نگاه اول جالب به نظر برسد: شخصی که همه چیز را با ظرافت مقایسه می کند. موضوعی که تاثیر زیادی در زیبایی شناسی دارد. اما گاهی اوقات عدم تطابق با چیزی می تواند باعث ناراحتی و اضطراب افراد شود. تا جایی که اگر اشیا در یک راستا قرار نگیرند، این فرد آرام نمی گیرد. این افراد از وسواس تقارن رنج می برند که بیشتر در سنین پایین بروز می کند و به راحتی قابل تشخیص است.

وسواس جنسی

یکی از انواع عجیب وسواس که ممکن است فرد متوجه آن نشود، وسواس جنسی است. افکاری که در این زمینه به سراغ انسان می آید و باعث اضطراب و نگرانی دائمی او می شود. در این نوع وسواس، رابطه جنسی خیلی تاثیرگذار نیست و فرد دچار افکار بیمارگونه می شود.

برخی از علائم وسواس جنسی عبارتند از:

ایده همجنس گرا بودن؛

فکر کردن در مورد مسائل جنسی در مورد همکاران و افراد دیگر؛

فکر کردن به خیانت به همسرتان؛

نگرانی بیش از حد برای بیماری های مقاربتی؛

و….

اگر این نوع وسواس به موقع تشخیص داده نشود و درمان نشود، عواقب زیادی برای فرد دارد. اضطراب زیاد، احساس گناه و گناه، عذاب وجدان، گوشه گیری و افسردگی، اختلال در روابط جنسی و غیره. برخی از پیامدهای این نوع وسواس است.

درمان وسواس جنسی

برخلاف سایر انواع وسواس، معمولاً فردی که وسواس جنسی دارد به تنهایی حاضر به پذیرش این اختلال نیست. به همین دلیل چنین افرادی تلاش کمتری برای درمان خود می کنند. اگر مشاوره وسواسی بتواند این مشکل را به حداقل برساند و آن را حل کند; زیرا وسواس معمولاً زندگی انسان را مختل می کند.

دو روش رایج برای درمان وسواس جنسی، درمانگرهای جنسی و روانپزشکان هستند. در واقع بسته به نوع وسواس و میزان آن یکی از این روش ها توصیه می شود.

اگر فردی تمایل ذهنی به این نوع وسواس داشته باشد، می تواند با کمک یک متخصص جنسی این مشکل را حل کند. گاهی اوقات علت اختلال هورمونی است و در این زمینه روانپزشک می تواند با تجویز دارو این میل را در فرد کاهش دهد.

وسواس احتکار

ممکن است افراد زیادی را در اطراف خود دیده باشید که به احتکار علاقه دارند. این نوع وسواس در افراد میانسال بیشتر دیده می شود. در واقع این افراد تمایل به نگهداری هر نوع وسیله ای دارند و تمایلی به تعویض یا دور انداختن آن ندارند. حتی اگر از دستگاه های خود استفاده نکنند.

بخونیدش:  چرا در ابتدای ظهور اسلام مکه مهمترین شهر عربستان بود

یکی از نشانه های این افراد، محیط زندگی یا اتاقی پر از اشیاء غیر ضروری و ناکارآمد است که همیشه به هم ریخته و به هم ریخته هستند.

وسواس تکرار

شاید کمی عجیب به نظر برسد، اما برخی افراد تا زمانی که آگاهانه چیزی را تکرار نکنند، آرام نمی شوند. این مشکل با وسواس تکراری این افراد مرتبط است. مهم یا ساده بودن این چیزها مهم نیست. مثلاً تکان دادن پا یا سر، ضربه زدن با انگشت، تکرار غیر منطقی کلمات و جملات و غیره.

تفاوت این نوع وسواس با تیک در این است که وسواس آگاهانه انجام می شود، در حالی که فرد مبتلا به تیک آن را ناخودآگاه انجام می دهد.

خود را از افکار وسواسی رها کنید

همه ما در موقعیت های مختلف افکار مزاحم و وسواسی را تجربه کرده ایم. اما این بدان معنا نیست که شما مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی هستید. در واقع نمی توان افکار زودگذر را به عنوان وسواس تشخیص داد و جزء ثابت آن تکرار است.

افکاری که فرد می‌خواهد با فکر کردن به آنها اضطراب خود را کنترل کند، اما در واقع باعث می‌شود که اضطراب و عدم کنترل بر رفتار خود تسخیر شود.

به همین دلیل، بهتر است ابتدا خودتان را امتحان کنید تا ببینید چقدر درگیر چنین افکاری هستید. به این ترتیب، حتما از نکات TOC استفاده کنید تا بتوانید بدون نگرانی این مشکل را برطرف کنید.

راهکارهایی برای غلبه بر وسواس

ابتدا افکار مزاحم خود را شناسایی کنید. در مرحله بعد ببینید چند بار تکرار می شوند و چقدر وقت و انرژی تلف می کنند. اگر افکار یا رفتارهای وسواسی دارید، ابتدا این مراحل ساده را امتحان کنید:

حواستان را از موضوع اصلی پرت کنید:

یک فکر مدام در ذهن شماست و به شما اجازه آرامش نمی دهد؟ برای دویدن بروید، فیلم تماشا کنید، با دوست خود تماس بگیرید و کمی صحبت کنید. به عبارت دیگر، کاری را که دوست دارید انجام دهید.

کارهای نصفه و نیمه را تمام کنید:

یکی از دلایل اضطراب، اگرچه در حالت پنهان است، اما تمام نکردن یا شروع نکردن چیزهایی است که مدام به آن فکر می کنیم. پس کارهای ناتمام خود را انجام دهید. به عنوان مثال، کتابی که برای مدت طولانی باز مانده است، کارهای کاری چند روز به تعویق افتاده است، تماس تلفنی که از آن اجتناب می کنید، برنامه ای که باید برای هفته آینده تنظیم می کردید و غیره.

هدف تعیین کنید:

بی هدف بودن می تواند شما را دلسرد کند و باعث ایجاد افکار مزاحم در ذهن شما شود. بنابراین، ابتدا اهداف بزرگ و کوچک تعیین کنید. شما مجبور نیستید شاخ غول را بشکنید. اهداف بزرگ تعیین کنید و آنها را به اهداف کوچکتر تقسیم کنید. این به شما کمک می کند تمرکز کنید و از افکار مزاحم جلوگیری کنید. در واقع شما در مسیر درستی حرکت می کنید.

ورزش کنید:

بسیاری از انرژی ما هر روز از دست می رود. ما زمان زیادی را صرف فکر کردن به چیزهای بی اهمیت می کنیم. نتیجه کسالت و خستگی مداوم است. هر روز کمی پیاده روی کنید. از مدیتیشن کمک بگیرید. اگر اهل هیجان هستید، ورزش های هیجان انگیز را دنبال کنید. انرژی خود را با ورزش مدیریت کنید و اجازه ندهید افکار مزاحم وارد شوند.

روابط اجتماعی خود را حفظ کنید:

ارتباط با افراد مختلف شما را خوشحال می کند. روابط خود را تقویت کنید و با افراد دیگر معاشرت کنید. اگر مشکلی در رفتار شما وجود دارد، در مورد آن با خانواده خود صحبت کنید و از آنها راهنمایی بخواهید.

روش های درمان وسواس

مغز نیز مانند سایر اندام های بدن، گاهی اوقات ممکن است دچار اختلال شود. بنابراین نباید انتظار داشت که با خوددرمانی به نتیجه مطلوب برسید.

وسواس یکی از مواردی است که باعث ایجاد اختلال در تفکر یا رفتار فرد می شود که ممکن است در مراحل اولیه چندان مهم تلقی نشود. در صورتی که در این مرحله می توان با تشخیص صحیح از پیشرفت آن جلوگیری کرد.

انواع مختلف وسواس را می توان با استفاده از روش های مختلف درمان کرد و هر روش باید بر اساس شرایط مختلف انتخاب شود. این نکته ای است که اهمیت مشاوره وسواسی را نشان می دهد.

روان درمانی وسواسی

هنگام مراجعه به روانشناس، بسته به میزان و نوع وسواس، اولین قدم مشاوره است. اگر وسواس هنوز در فرد ریشه نگرفته باشد، مراحل روان درمانی انجام می شود. این روش انواع مختلفی دارد که برای هر فردی مناسب است.

برخی از رایج ترین روش های درمان وسواس عبارتند از:

درمان شناختی رفتاری؛

روان درمانی؛

پیشگیری از قرار گرفتن در معرض و پاسخ.

روانپزشکی وسواسی

در مرحله ای که وسواس عمیق شده است، بسته به تشخیص پزشک می توان از روش های پزشکی برای درمان استفاده کرد. البته در این روش روان درمانی با دارو درمانی ترکیب می شود.

داروی وسواسی

اولین و مهمترین دارو برای وسواس، پذیرش است. در واقع فرد باید بپذیرد و به روند درمان خود کمک کند. در غیر این صورت، دارو به تنهایی نمی تواند معجزه کند. داروهای وسواسی به تناسب هر فردی تجویز می شود و نمی توان برای همه داروی ثابت معرفی کرد. این داروها معمولاً داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی هستند که برای مدت کوتاهی مصرف می شوند و علائم عملکردی را در فرد کاهش می دهند.

فرآیند درمان وسواس

وسواس با گذشت زمان ایجاد می شود، بنابراین نباید انتظار داشت که با چند جلسه مشاوره OCD آنها را درمان کنید.

ابتدا در تصمیم خود قاطع باشید. در واقع باید بخواهید از شر افکار مزاحم که در برخی موارد به رفتارهای شما تبدیل شده اند خلاص شوید. انجام این کار روند بهبودی شما را تسریع می کند.

اولین قدم مشاوره و تشخیص است. در این مرحله متوجه میزان و نوع وسواس خود می شوید. سپس در مراحل بعدی باید نوع درمان برای شما تشخیص داده شود. برای یک درمان کامل، باید یک دوره زمانی را طی کنید تا به شرایط مطلوب برسید.

چالش زندگی با همسر وسواسی

یکی از اصلی ترین مشکلاتی که افراد وسواسی با آن مواجه هستند، مربوط به زندگی شخصی آنهاست. به خصوص اگر متاهل باشند، چالش های زیادی را تجربه خواهند کرد. بهترین راه حل این است که روند درمان را از همسر وسواسی شروع کنید. اما راه حل های کلی برای این مشکل وجود دارد.

متوجه شدم :

ابتدا بپذیرید که همسرتان قصد ندارد با افکار یا رفتارش به شما صدمه بزند. او سعی می کند با این کارها بر اضطراب خود غلبه کند. با او صحبت کنید و اجازه دهید احساساتش را بیان کند. با انجام این کار احساس صمیمیت و درک بیشتر ایجاد می شود.

به او کمک کنید تا احساساتش را کنترل کند:

شرکت شما نقش بزرگی در کنترل افکار و رفتارهای وسواسی دارد. با روش های مختلف به او کمک کنید تا احساساتش را بیان کند و احساساتش را رها کند. این باعث کاهش اضطراب او می شود.

اضطراب خود را کاهش دهید:

افراد وسواسی از اضطراب زیادی رنج می برند. بنابراین کاهش عوامل استرس زا می تواند نقش مهمی در کنترل افکار و احساسات آنها داشته باشد. کارهایی انجام دهید که به کاهش اضطراب او کمک می کند. او را به مدیتیشن یا انجام فعالیت هایی که دوست دارد تشویق کنید.

یک لحظه خاص را در نظر بگیرید:

یکی از مواردی که می تواند به کاهش وسواس و کنترل آن کمک کند، مدیریت عامل استرس زا است. به عنوان مثال، اگر همسرتان اضطراب نظافت دارد، به او بگویید که زمان مشخصی را برای این کار تعیین کند و خارج از آن زمان کاری ندارد.

نقش مشاوره OCD

در مرحله اول برای مقابله با وسواس نیاز به مشاوره وسواسی اجباری دارید. زیرا تشخیص در این مرحله انجام می شود و علت اصلی آن پیدا می شود. گذراندن جلسات مشاوره می تواند به رفع این مشکل کمک زیادی کند و شاید نیازی به استفاده از روش های دارویی درمانی نباشد.

مرکز مشاوره آنلاین یاری و آسان ترین راه مشاوره را در اختیار شما قرار داده است. مهم نیست در کجای دنیا هستید، در اولین کلیک می توانید با کارشناسان فارسی زبان صحبت کنید. سیستم پشتیبانی آن خدمات مشاوره آنلاین روانشناسی را منحصراً به فارسی زبانان خارج از ایران ارائه می دهد.

می توانید از خدمات مشاوره وسواسی اجباری آنلاین در قالب تماس صوتی، تماس تصویری و حتی چت متنی استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا