چرا سال قمری با سال شمسی متفاوت است
آیا تفاوت سال شمسی و قمری را می دانید؟ دانشمندان سال شمسی را بر اساس حرکت خورشید تعریف می کنند، در حالی که سال قمری بر اساس حرکت ماه به دور زمین تعریف می شود.
برخلاف تقویم قمری، بسیاری از مردم در سراسر جهان از تقویم شمسی برای پیگیری روزهای سال و برنامه ریزی استفاده می کنند. طول سال شمسی با سال قمری متفاوت است و این اختلاف به اپکت یا فزونگان معروف است که حدود یازده روز است.
تفاوت سال شمسی با سال قمری چیست؟
با کلیک بر روی تقویم 98 می توانید به دانلود و فایل pdf تقویم شمسی سال آینده دسترسی پیدا کنید.
12 ماه قمری یک سال قمری را تشکیل می دهند. ماه قمری به مدت زمانی اطلاق می شود که ماه طول می کشد تا به اشکال مختلفی که می شناسیم (ماه کامل، نیمه ماه، هلال و دوباره ماه کامل) تبدیل شود و به حالت اولیه خود بازگردد. ماه قمری 29.5 روز طول می کشد، اگرچه تغییرات جزئی وجود دارد، اما به طور متوسط در همان محدوده باقی می ماند.
در تعریف سال شمسی می گویند زمانی است که زمین به دور خورشید می گردد. یک ماه شمسی نیز یک دوازدهم سال شمسی است. ماه های شمسی شمسی از نظر تعداد روز با یکدیگر تفاوت دارند و دلیل آن این است که اگر 365 روز را بر 12 ماه تقسیم کنیم، 5 روز اضافه می شود و به همین دلیل 5 ماه 31 روزه برای جا دادن روزها داریم. در 12 ماه
تفاوت طول سال شمسی با سال قمری
سال قمری حدود 354 روز و سال 365 شمسی است که تفاوت سال شمسی با سال قمری در این مدت 11 روز است. کلمه اضافی به این فاصله 11 روزه اشاره دارد. هر 33 سال، سال قمری و سال شمسی با یکدیگر منطبق می شوند، زیرا 33 بار با هم مسافت 11 روز را طی می کنند که معادل 363 روز است. همچنین می توانید زمان تحویل در سال 2018 را در لینک ایجاد شده مطالعه کنید.
تفاوت تقویم شمسی و قمری
استفاده از تقویم شمسی در سراسر جهان بیشتر از تقویم قمری رایج است، با این حال مسلمانان و یهودیان بیشتر از تقویم قمری پیروی می کنند. تقویم اسلامی که به گاهشماری هجری نیز معروف است بر اساس سال قمری و از 12 ماه قمری تشکیل شده است. تقویم قمری برای مسلمانان بسیار مهم است زیرا بسیاری از وقایع و روزهای مهم تاریخی مسلمانان بر اساس این تقویم است.
تقویم یهودی از اصلاحات و تعاریف قمری پیروی می کند و هر ماه با ماه کامل شروع می شود، اما سال ها را بر حسب سال های شمسی محاسبه می کند. تقویم چینی نیز نوعی تقویم قمری – شمسی محسوب می شود که ترکیبی از تقویم شمسی و تقویم قمری است.
سال کبیسه و ماه کبیسه چیست؟
افرادی که از تقویم قمری استفاده می کنند با توجه به تفاوت 11 روزه تقویم شمسی و قمری که قبلاً توضیح دادیم، هر سه ماه یک ماه یک ماه کبیسه به سال قمری اضافه می کنند و بنابراین سال قمری آنها 13 ماه است.
در تقویم شمسی، مردم هر ۴ سال یک روز به آخر ماه آخر (اسفند) اضافه می کنند و امسال را سال کبیسه می نامند.
چگونه سن خود را در سال های قمری بدست آوریم؟
برای دریافت تاریخ تولد بر اساس تاریخ قمری مراحل زیر را دنبال کنید:
تعداد سال های زندگی خود را که هر کدام 365 روز است را با تعداد روزهای بعد از تولد خود اضافه کنید تا تعداد کل روزهای زندگی خود را بدست آورید.
هر 4 سال یک روز به این عدد اضافه کنید. ( سال کبیسه )
عدد حاصل را بر 29.53 تقسیم کنید.
اعداد اعشاری را در نظر نگیرید، مثلاً اگر عدد به دست آمده 43.23 باشد، شما 43 سال قمری دارید.
سال شمسی با تفاوت سال قمری، بهتر است محاسبه را بر مبنای همان سال قمری قرار دهیم که کمی کمتر از سال شمسی است، هرچند مراجع عظام محاسبه با هر دو را جایز می دانند.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صداو سیما، یکی از فروع دین مقدس اسلام، مسئله خمس است و از احکامی است که قرآن کریم در احادیث بیشتری به آن تصریح کرده است: (1)
بدانید که هر چه به دست آورید، یک پنجم آن مال خدا و رسول و عزیزانش است.
برخی می پرسند آیا خمس در قرآن آمده است؟
و در مواردی سؤال آنها از روی انکار است و فکر می کنند می خواهند سؤال کننده را ناراحت کنند، بنابراین لازم است یک مسلمان مؤمن با قرآن آشنا شود و حداقل آیات کلیدی قرآن را حفظ کند، مثلاً: فلانی. شبهه ای مانند شبهه بالا مطرح کرد و قصد داشت پاسخ کامل بدهد: بله در سوره انفال آیه 41.
این غیر از این است که برای واجب بودن یک عمل، لازم نیست قرآن به آن تصریح کرده باشد، زیرا بسیاری از جزئیات عبادات در قرآن بیان نشده است، اما ما از سنت آن آموخته ایم. پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم از طریق اهل بیت علیهم السلام و احادیثشان به ما رسیده است، آن ها را خواهیم داشت. مثلاً: تعداد نمازهای یومیه، تعداد رکعت ها، کیفیت حرمت و سجده، مناسک حج و غیره، اما در عین حال هیچکس شک ندارد که این جزئیات و احکام جزء دین مبین اسلام است. !
و در روایتی از امام صادق (علیه السلام) می خوانیم: «اللّه لا اله الا الله، چون صدقه را بر ما حرام کرد، خمس را بر ما نازل کرد، پس صدقه بر ما حرام است و خمس واجب است. برای ما و هدیه (هدیه) برای ما «حلال است». (2)
نحوه محاسبه سال خمسی
محاسبه سال خمسی را بر این اساس قرار می دهیم که اولین درآمد به دست شخص برسد – یعنی درآمد مشمول خمس نه به عنوان ارث، مهریه یا پول، بلکه مانند حقوق یا منفعت. از تجارت و امثال آن – و این زمان شروع سال خمسی می شود و در وسط سال، هر درآمدی که برای نیازهای متعارف زندگی خرج کنیم، خمس ندارد و هر چه تا پایان سال باقی بماند. وقتی به همان منبع برگردیم، یک پنجم آن متعلق به امام زمان (عج) است.
برای واجب بودن یک عمل لازم نیست قرآن به آن تصریح کرده باشد، زیرا بسیاری از جزئیات عبادات در قرآن بیان نشده است، بلکه ما آن را از سنت پیامبر (ص) آموخته ایم. بر او باد از طریق اهل بیت علیهم السلام و داستان هایشان. ما آن را داریم، آن را خواهیم گرفت. مثلاً: تعداد نمازهای یومیه، تعداد رکعت ها، کیفیت حرمت و سجده، مناسک حج و… اما در عین حال هیچکس شک نمی کند که این جزئیات و احکام جزو دین اسلام است!
به عنوان مثال: اگر اولین درآمد در 10 ماه مبارک رمضان بوده است، سال خمسی ما با 10 رمضان شروع می شود و تا 10 رمضان سال آینده، تمام آنچه را که برای نیازهای متعارف درآمد خود خرج می کنیم، یعنی: نیازهایی که مربوط به شأن و منزلت اجتماعی ما باشد خمس ندارد و در سال آینده که دهم رمضان میشود، هر درآمدی که بین سالها باقی میماند، خمس آن است، چه نقدی. یا به صورت کالایی که به تدریج مصرف می شود، مانند برنج، حبوبات و غیره، البته اشیایی که مصرف نمی شوند، مانند فرش، در صورت لزوم خرید آنها. طبق عرف، خمس ندارند.
در این زمینه چند نکته وجود دارد:
اولاً: اگر در طول سال مال یا مالی را به گونه ای خرج کنیم که از شأن خود خارج شود یا اسراف تلقی شود، خمس به ما باز می گردد.
دوم: اگر بخواهیم زمان خمسی را تغییر دهیم، فقط می توانیم آن را کاهش دهیم، نه بیشتر! با این توضیح که اگر شروع سال خمسی ما دهم ماه مبارک رمضان باشد، می توانیم آن را قبل از دهم ماه رمضان منتقل کنیم و مثلاً در شعبان حساب کنیم و خمس آن را زودتر بپردازیم، اما نمی توانیم آن را به ساعتی بعد از دهم منتقل کنیم. ماه رمضان، مثلاً شوال.
ثالثاً: از آنجا که سال شمسی با سال قمری متفاوت است، بهتر است حساب را بر مبنای همان سال قمری قرار دهیم که کمی کمتر از سال شمسی است، هرچند مراجع عظام تقلید محاسبه را با هر دو جایز می دانند.
زمانی که اولین درآمد به دست انسان می رسد – یعنی درآمد خمس نه به عنوان ارث و مهریه و دیه بلکه به عنوان حقوق یا منافع تجارت و غیر آن – مبنای محاسبه سال خمسی است و این زمان می شود. اول سال خمسی و بین هر سال درآمدی که صرف نیازهای عادی زندگی کنیم خمس ندارد و هر چه تا پایان سال که به همان منبع برگردیم باقی بماند یک پنجم آن متعلق به آن است. امام زمان (علیه السلام).
چهارم: برای هر منفعت می توان سالی جداگانه تعیین کرد، یعنی اگر در اول ماه مبارک رمضان درآمدی به دست آورد و در آخر ماه رمضان مال دیگری را به دست آورد، می تواند خمس این مال را به تأخیر بیندازد. تا پایان ماه مبارک رمضان سال آینده، اگرچه پرداخت خمس این پول، اول ماه رمضان سال آینده خواهد بود، اما بهترین روش محاسبه آن، همان سال عمومی برای همه چیز است.
پنجم: کسی که میداند درآمد اضافی او یک سال بیشتر نمیماند، لازم نیست سال خمسی برای خودش داشته باشد.
ششم: سال خمسی هر شخص فقط مربوط به مال آن شخص است و مثلاً ربطی به مال همسر و شریک او ندارد و باید سال را جداگانه برای خود تعیین کنند.
هفتم: بدهی شخص را باید بخشی از سالی دانست که در آن سال باید پرداخت شود و شخص قصد پرداخت آن را دارد، با این توضیح که اگر قبل از سال خمسی بدهی خود را بپردازیم، پول آن به عنوان پرداخت می شود. بدهی مشمول خمسی نمی شود ولی اگر سررسید بدهی فرا رسد و قصد پرداخت نداشته باشیم و آن پول را به نحوی پس انداز کنیم و در اول سال خمسی بیاید مشمول آن می شود. خمس مگر اینکه در همان زمان قرار باشد سال خمسی به عنوان بدهی پرداخت شود و در واقع این پول را در ابتدای سال خمسی برای پرداخت بدهی خود کنار بگذاریم.
(توجه: در این مقاله مطالب به گونه ای تنظیم شده است که مورد قبول تمامی مراجع تقلید قرار گیرد)