چرا ستون های تخت جمشید پس از این مدت طولانی از بین نرفته اند
اطلاعات مفید در مورد پرسپولیس
تخت جمشید (ارگ ایرانی) یکی از شهرهای باستانی ایران است که در دوره هخامنشیان پایتخت باشکوه ایرانیان بوده است. گردشگران خارجی تخت جمشید را با نام تخت جمشید به معنای شهر ایرانیان می شناسند و مشابه نامی است که یونانیان در گذشته به تخت جمشید داده اند. یونانیان به تخت جمشید «پرشیا پلیس» می گفتند که به معنای شهر پارسیان است. «تخت» به معنای پایتخت و سکوی بزرگ کاخ است و «جمشید» نماد شهریاری و بانی جشن نوروز است. بنابراین، تخت جمشید به معنای پایتختی باشکوه است که در آن پادشاهی توانا سلطنت می کند.
اما جالب است بدانید که نام اصلی این بنای تاریخی «پارسه» است و پس از حمله اسکندر و اعراب به ایران، مردمی که از کنار ویرانه های این بنا می گذرند، تصاویر حکاکی شده تخت سلطنتی را که بر روی دستانش برافراشته دیده می شود. گمان می کردند این تصویر همان اورنگ (تخت) جمشید است که فردوسی نیز از آن یاد کرده و از قدیم الایام شهرت داشته است. به همین دلیل این بنا در بین عوام به «تخت جمشید» معروف شد و نام اصلی آن در کتیبه های میخی این بنا «پارسه» است.
عصر ساخت تخت جمشید
تخت جمشید در حدود 500 سال قبل از میلاد ساخته شد و 200 سال بعد در آتش سوخت و ویران شد. بنای تخت جمشید تماماً از سنگ ساخته شده است و آنچه امروزه به آن تخت جمشید می گویند سنگ های به جا مانده از این آتش و مربوط به قسمت های مختلف این پایتخت باستانی است.
تخت جمشید یکی از نقاط گردشگری شیراز است که فراز و نشیب های زیادی داشته است. بنای تاریخی تخت جمشید توسط داریوش بزرگ، پسرش خشایارشاه و نوهاش اردشیر اول ساخته شده و نمادی از قدرت امپراتوری هخامنشی بوده است. تخت جمشید که تابع دولت هخامنشی بودند و برای این کار حقوق می گرفتند.
هخامنشیان اقامتگاه های زیادی داشتند که به صورت فصلی در آنها زندگی می کردند. تخت جمشید اقامتگاه بهاری هخامنشیان و کاخ های هگمتانه و شوش اقامتگاه زمستانی هخامنشیان بوده است. در تخت جمشید جشنهای نوروزی با شکوه بیسابقهای برگزار میشد و مردم از سراسر سرزمینهای تحت سلطه هخامنشیان برای ادای احترام به پادشاهان، کاروانها و فرستادگان امپراتوریهای دیگر میآمدند.
زمین تخت جمشید
بسیاری از کارگران، معماران و هنرمندان در ساخت و تزیین کاخ ها نقش داشتند. حکاکی نقش بر روی سنگ ها و سرستون ها یکی از مکان های مهم تخت جمشید است. یکی از پرتکرارترین نقوش در تخت جمشید گل نیلوفر است که نماد شاهان هخامنشی است و در یکی از نقاشی ها خشایارشا با عصای سلطنتی در دست راست و گل نیلوفر آبی در ضیافت سلطنتی نشسته است. دست چپ، و ولیعهد با گل نیلوفر در کنار اوست. آبی را در دست چپ و دست راستش را به نشانه احترام می گیرد.
معماری تخت جمشید
زیربنای تخت جمشید 125 هزار متر مربع است. ورودی تخت جمشید یک سکو و دو راه پله است که به موازات یکدیگر رو به رو هستند. هر پلکان دارای 111 پله عریض و کوتاه است تا بازدیدکنندگان بتوانند آرام و با وقار وارد ساختمان شوند و زمان خود را بشمارند. در بالای راه پله ورودی دروازه ملل قرار دارد که به نام های “دروازه خشایارشا” و “دروازه بزرگ” نیز شناخته می شود. دروازه ملل تخت جمشید ده متر ارتفاع دارد و پس از عبور از این دروازه محوطه کاخ های تخت جمشید آغاز می شود.
کاخ ها و بناهای تخت جمشید
در تخت جمشید 8 کاخ وجود دارد. کاخ «آپادانا» در تخت جمشید به دستور داریوش ساخته شد و به طور ویژه برای پذیرایی از مهمانان در جشن نوروز طراحی شد. این کاخ با پلکانی در قسمت جنوب غربی به کاخ «تاچر» یا «آینه» متصل می شود. از کاخ آپادنای تخت جمشید تنها 14 ستون باقی مانده است. کاخ تچر به معنای خانه زمستانی است که به دستور داریوش ساخته شده و اقامتگاه انحصاری او بوده است. کاخ تاچر یک موزه خوشنویسی است و کتیبه های زیادی در آن وجود دارد.
کاخ «هدیش» مخصوص خشایارشا بود و به نام همسر دوم او نامگذاری شد. این کاخ در بالاترین سطح تخت جمشید قرار دارد و با دو راه پله به کاخ ملکه متصل می شود. مورخان معتقدند آتش بزرگ تخت جمشید از این کاخ آغاز شده است.
کاخ “مالکه” از دیگر کاخ های تخت جمشید است که در نزدیکی کاخ هدیش قرار دارد. کاخ های «سدار»، «ح»، «صد» و «شورا» نیز از دیگر کاخ های تخت جمشید هستند که هر کدام کاربرد خاص خود را برای پذیرایی از مهمانان، مجالس و مجالس دارند.
یکی از بزرگترین بناهای تخت جمشید، ساختمان خزانه شاهنشاهی است که از یک تالار 99 ستونی، یک تالار صد ستونی، تعدادی تالار، حجره و دو حیاط خلوت تشکیل شده است. بنا به گفته مورخان، ساختمان خزانه مهمترین بنای تخت جمشید بوده که اشیاء قیمتی در آن نگهداری می شده است، حتی الواح گلی مربوط به حقوق کارگران و کتیبه معروف خشایارشا در این بنا وجود داشته است. بر اساس یافته های مورخان، اسکندر پس از آتش زدن تخت جمشید، تمام گنج را جابجا کرد.
موزه تخت جمشید
قدم زدن در اطراف تخت جمشید مانند قدم زدن در یک موزه بسیار بزرگ است، سرستون ها، مجسمه های سنگی، همه اشیای گرانبهای این شهر باستانی هستند، اما موزه اصلی تخت جمشید در یکی از قدیمی ترین کاخ های تخت جمشید قرار دارد که شامل یک ایوان، دو گالری است. و تبدیل به سالن می شود.
قطعات پرده سوخته تخت جمشید، میخ های طلایی، مهره های دوره هخامنشی در رنگ های زرد، سیاه، قهوه ای روشن و قهوه ای تیره از جمله کنجکاوی های جالب موزه تخت جمشید است. ظروف سنگی با تزیینات خاص و در اندازه های مختلف از دیگر اشیای گرانبهای موزه است که با توضیح قدمت، نوع کاربری و محل کشف در جعبه ها قرار داده شده است. کتیبه ها و لوح های سنگی از جمله دیدنی های سرگرم کننده موزه تخت جمشید است.
تخت جمشید کجاست؟
تخت جمشید یکی از پربازدیدترین مناطق گردشگری ایران است که در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیده و پذیرای بازدیدکنندگان از سراسر جهان است. تخت جمشید در استان فارس در نزدیکی شهر شیراز و در کنار نقش رستم و پاسارگاد واقع شده است و با کرایه تاکسی می توانید در سفر به شیراز از تخت جمشید نیز دیدن کنید. یک روز برای بازدید از تخت جمشید لازم است.
اگر به شیراز سفر می کنید و به دنبال هتل هایی در نزدیکی این مکان تاریخی و گردشگری هستید، لیست هتل های زیر را به خاطر بسپارید.
هتل زندیه شیراز: فاصله این هتل تا تخت جمشید 55 دقیقه است.
هتل بزرگ شیراز: فاصله این هتل تا تخت جمشید 40 دقیقه است.
هتل الیز شیراز: فاصله این هتل تا تخت جمشید 46 دقیقه است.
هتل هما شیراز: فاصله این هتل تا تخت جمشید 43 دقیقه است.
پرسپولیس
محتوا
پارسه یا تخت جمشید (معروف به چهل منار، صد ستون، هزار ستون، تخت جمشید و…) یکی از مهمترین آثار باستانی سلسله هخامنشی است که در شمال شهر مرادشت در شمال شهر مرادشت قرار دارد. استان فارس . در سال 518 ق.م. پیش از میلاد داریوش بزرگ این شهر را پایتخت هخامنشیان اعلام کرد.
تخت جمشید، بنایی که پس از ساخت به دستور داریوش، توسط پسرش خشایارشا و نوه اش اردشیر اول اضافه و بزرگتر شد و در سال 1979 در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت. این مکان محل چندین ساسانی است. کتیبه ها و مورد احترام مسلمانانی بود که به ایران حمله کردند.
معماری تخت جمشید[ویرایش] ویرایش کد]
صبح بخیر
تخت جمشید یکی از بزرگترین، باشکوه ترین و زیباترین آثار تاریخی جهان است. داریوش که می خواست در کشورش پایتختی بسازد که همتا ندارد. به همین دلیل دشت وسیع مرودشت در مرکز خاک پارس قرار گرفت و در دامنه کوه رحمت شهر تخت جمشید بنا شد. تخت جمشید نه شهر بود و نه قلعه، مکان باشکوهی برای برگزاری مراسم باشکوهی بود که در آن شاه ایران از سران کشور و نمایندگان 28 کشور جهان برای حضور در دادگاه عمومی استقبال کرد. طرح اولیه بنای تخت جمشید در زمان داریوش بزرگ انجام شد. از همان ابتدا تعداد و مکان کاخ ها، عمارت ها و کاربری های متمایز هر کدام مشخص شد. برای ساخت این بنا از سه نوع مصالح ساختمانی اصلی (چوب، خشت خام و پخته و سنگ آهک محلی) استفاده شده است. چوبی که به صورت محلی تهیه می شد با سلیقه طراحان و معماران سازگار نبود و باید چوب های مناسب را از دور به کاخ های تخت جمشید حمل می کردند. به عنوان مثال، تیرهای زیر از چوب سرو ساخته شده بود که در آن زمان فقط در لبنان کشت می شد.
جاده دسترسی به تخت جمشید[اصلاح | ویرایش کد]
خیابان منتهی به پلکان ورودی تخت جمشید
وسایل حمل و نقل برای رسیدن به شهر مرودشت و مجموعه تخت جمشید یا تخت جمشید از شهر شیراز و فقط از طریق جاده امکان پذیر است. طول جاده 50 کیلومتر و در محور شیراز – اصفهان قرار دارد. وسایل حمل و نقل عمومی شیراز به مرودشت شامل مینی بوس های بین شهری و تاکسی های بین شهری است که پایانه و پارکینگ آن ترمینال شهید کاراندیش شیراز و پارک و ایستگاه سواری مرودشت است.
امکانات گردشگری در تخت جمشید[ویرایش | ویرایش کد]
بنای قدیمی تخت جمشید در سال های اخیر با کمبود امکانات گردشگری مواجه بوده است. مسائلی مانند نبود وسایل نقلیه عمومی برای رسیدن به این مکان از جمله کمبودهای گردشگری این مکان است. پرسپولیس در این چند سال از اینترنت رایگان دیتا و گاهی وای فای بهره می برد.