چرا شاه از ثریا اسفندیاری جدا شد

ساعت نیم بعد از ظهر مراسم نوروز به پایان رسید و شاه در تالار کاخ گلستان که تزئینات زرین و جواهرات سلطنتی در آن می درخشید تنها ماند و در آن زمان بود که پس از هفت سال پادشاه ایران متوجه تنهایی اش شد، فهمید که ملکه ثریا با چشمان سبز پر مهر دیگر در کنارش نیست و فقط باید به خاطرات گذشته عشقش با ثریا اکتفا کند.

روز شنبه 25 فروردین 1337 هجری شمسی محمدرضا پهلوی آخرین پادشاه ایران طلاق ثریا اسفندیاری بختیاری همسر دومش را پس از هفت سال ازدواج امضا کرد.

اگرچه دلیل این طلاق ناباروری ثریا و اعلام نگرانی مقامات حکومتی از آینده سلطنت بود، اما زمزمه هایی از نارضایتی نزدیکان شاه از جمله اشرف پهلوی از ازدواج او با ثریا و مهم بودن آنها شنیده می شد. در وقوع این حادثه نقش داشته است.

اما اشرف پهلوی این شایعات را رد کرده و بارها در مصاحبه های مختلف گفته است که «با توجه به عشق شاه به ثریا، اگر او می توانست فرزندی به دنیا بیاورد، جدایی آن دو غیرممکن بود».

بحث جدایی شاه از ثریا از ماه ها قبل مطرح شده بود، اما این طلاق در اواسط فروردین 37 و پس از کش و قوس های فراوان و تردید شاه در اتخاذ این تصمیم که ریشه در عشق زیاد او و سابق داشت، رخ داد. او دو ماه پیش تنها در آلمان زندگی می کرد و دیگر به کشور بازنگشت.

بی فرزندی ثریا و شروع مشاجره

در سال 1333 هجری شمسی علیرضا برادر تنی محمدرضا در سانحه هوایی جان باخت. با مرگ او و تحریکات تاج الملوک و اشرف، موضوع ولایت احدی شکل جدی تری به خود گرفت، چرا که ثریا تا آن زمان نتوانسته بود فرزندی به دنیا بیاورد. پس از آن درمان ثریا توسط پزشکان متخصص خارجی آغاز شد و به دنبال آن سفرهای متعددی به اروپا و آمریکا انجام شد، اما نتیجه ای نداشت.

در سال 1336 هجری شمسی با توطئه چینی اشرف، شایعه تسلط ثریا بر خانواده بختیاری و زمینه ساز طرد مادر و خواهران شاه شد. این مشکل ثریا را بیشتر اذیت کرد. از این رو میان او و شاه در مورد ولیعهد بحث جدی شد. ثریا به پادشاه پیشنهاد داد از سلطنت کناره گیری کند یا یکی از برادران ناتنی خود را به عنوان ولیعهد انتخاب کند. اما شاه قبول نکرد.

مدتی بعد شاه پیشنهاد ازدواج با زن دیگری را برای بچه دار شدن داد اما ثریا آن را ناپسند خواند و تصمیم خود را برای طلاق اعلام کرد. از این رو ثریا در بهمن 1336 به سوئیس رفت و در 2 اسفند همان سال خبر طلاق آنها منتشر شد.

در طلاق نامه ای که توسط گارد سلطنتی ایران به ثریا در آلمان تحویل داده شد، شرایط بسیاری از جمله: پرداخت مهریه مضاعف (حدود یک میلیون تومان)، حقوق ماهیانه سی هزار تومان و عنوان شاهزاده سلطنتی و حق الزحمه قید شده بود. از پاسپورت سیاسی استفاده کنید همچنین محمدرضا پهلوی 40 میلیون دلار به اضافه 300 هزار فرانک در ماه برای ثریا ارث گذاشت.

ثریا اسفندیاری پس از جدایی از شاه به علاقه همیشگی خود یعنی سینما پرداخت و حتی به عنوان بازیگر در یک فیلم ایتالیایی ظاهر شد. او خیلی زود با یک کارگردان ایتالیایی به نام فرانکو ازدواج کرد. ازدواجی که با مرگ نابهنگام همسرش در سانحه هوایی شکست خورد. پس از این تجربه تا پایان عمر تنها ماند و سرانجام در 13 آبان 1387 در پاریس درگذشت.

با وجود اینکه محمدرضا پهلوی در آذرماه ۱۳۳۸ با فرح دیبا ازدواج کرد، اما تا ماه‌ها پس از طلاق ثریا گوشه‌گیر و منزوی بود، زیرا ماجرای وضعیت روحی شاه ایران خبرساز شد. بسیاری از رسانه‌های جهان.

مجله قشانی ها در شماره 29 فروردین 1337 گزارشی از وضعیت شاه پس از طلاق از ثریا منتشر می کند که شامل مجموعه مقالاتی از نشریات داخلی و خارجی آن زمان است. متن کامل این گزارش به شرح زیر است:

«روزی که موفق به زیارت شاه ایران شدم، دیدم شاه پشت میزی که رنگ چوب آن سفید است نشسته و لباس مشکی بر تن داشت، غم در چهره شاهنشاه ایران نمایان بود و با اینکه اتاق. دارای تزیینات ساده و بسیار گسترده بود، ردای سیاه شاهنشاه ایران و چهره غمگین او به همه کسانی که وارد اتاق می شدند خبر می داد که با یکی از درام های بزرگ این دوران روبروست.

اتاقی که اعلیحضرت پشت میز نشسته اند، بخشی از یک عمارت دو طبقه در کنار کاخ سلطنتی است و از زمان ازدواج شاه و والاحضرت ملکه ثریا، هر وقت می خواستند در این غرفه می ماندند. تنها بودن.

از یک هفته قبل از رسیدن من به حضور شاهنشاه، در این کابین و اتاقک، هر روز یک اتفاق تکرار می‌شود که: اعلیحضرت با عجله صبحانه خود را می‌خورند و سپس وارد اتاق مذکور می‌شوند. پشت میز می نشینند و آلبوم را ورق می زنند. آنها هرگز به جای آلبوم مذکور کتابی بر نمی دارند و به هیچ چیز دیگری در این اتاق توجه نمی کنند.

این آلبوم حاوی عکس هایی از زندگی زناشویی شاه و ملکه ثریا است و اعلیحضرت را با لباس شب و اعلیحضرت ملکه ثریا را با لباس عروسی ساخته شده توسط کریستین دیور در پاریس نشان می دهد. از دیگر عکس های این آلبوم می توان به عکس های اعلیحضرت و ملکه ثریا با وسایل اسکی در دامنه های البرز و لباس ورزشی در سفر با قایق در سواحل فلوریدا در آمریکا و با لباس زمستانی سورتمه سواری در رودخانه مسکو اشاره کرد. در روسیه و با لباس‌های غیررسمی در خیابان شانزلیزه در پاریس قدم می‌زدند و فلانل پوشیده بودند و به فواره‌های رومی در ایتالیا نگاه می‌کردند و سپس صحنه ابراز احساسات مردم تهران هنگام بازگشت شاه از سفرهای خود به اروپا و آمریکا. . چرا که شاهنشاه ایران که عمر خود را وقف خدمت به ملت خود کرده است در بین ایرانیان محبوبیت زیادی دارد و تنها پادشاه مورد علاقه مردم خاورمیانه است.

تهران امروز مثل پادشاهش غمگین است، چون می‌داند شاهنشاه خیلی تنهاست، اما در تهران کسی نیست که باور نداشته باشد آلبوم عکس شاهنشاه و ملکه ثریا هرگز بسته نمی‌شود.

اولین باری که شاهنشاه ایران متوجه شد که تنهایی او چقدر ناراحت کننده است، شش روز پس از اعلام جدایی، یعنی روز نوروز. در روز نوروز دروازه‌های کاخ باستانی و باشکوه گلستان گشوده می‌شود و در این روز همه صاحبان رتبه و مقام در ایران به حضور شاه شریف می‌آیند و عید را به او تبریک می‌گویند.

در این روز پس از اجرای موسیقی نظامی سلام شاهنشاهی، شاهنشاه وارد تالار کاخ گلستان شد و راهپیمایی کلاس ها با حضور پادشاه ایران آغاز شد. هر کدام به هنگام رسیدن دست شاه را بوسیدند و شاه ایران در نوروز دیگر چند کلمه با آنها گفت، اما در این نوروز در رژه چهره های طبقات چیزی نگفتند.

سفیر انگلیس، سر راجر استیونز، که مردی قد بلند و لاغر با موهای ژولیده است، موظف شد از طرف هیئت دیپلماتیک استقبال کند. او سلام خود را با صدایی که سعی می کرد بی طرف باشد گفت، سپس دو قدم به جلو رفت و بیش از آنچه در عرف و آداب لازم بود، به امپراتور تعظیم کرد.

در ساعت نیم بعد از ظهر مراسم نوروز به پایان رسید و شاهنشاه در تالار کاخ گلستان که تزئینات طلایی و جواهرات سلطنتی در آن می درخشید تنها ماند و ج در این ساعت بود که پس از هفت سال پادشاه ایران به تنهایی خود پی برد، فهمید که ملکه ثریا با چشمان سبز پر مهر دیگر در کنارش نیست و فقط باید به خاطرات گذشته عشقش با ثریا قناعت کند.

آنچه باعث شد این نمایش بزرگ عشق در تاریخ ایران بی سابقه باشد، نتیجه نصیحت بزرگان و بزرگان است. ده روز قبل از آن تاریخ، یک روز سه شنبه ساعت ده صبح، یازده نفر از مشاوران که از بزرگان قدیم ایران هستند به اتاق مشورت آمدند و منتظر آمدن نفر دوازدهم یعنی شاهنشاه بودند. خود قبل از شروع مذاکرات، زیرا می دانستند که بدون امپراتور نمی توان تصمیم گرفت. اما وقتی اعلیحضرت وارد شدند، پشت میز ننشستند، بلکه در آستانه، حضار را خطاب قرار دادند و گفتند آقایان، من نمی‌خواهم در این مذاکرات که مربوط به زندگی خصوصی‌ام است، شرکت کنم. و پس از این بیان باز آمدند.

این یازده نفر بیشتر آگاه بودند تا جاهل که واقعاً صحبت از جدایی برای امپراتور دشوار است، اما در پس این موضوع خصوصی که با زندگی خود امپراتور ارتباط داشت، یک منافع دولتی بزرگ وجود داشت. زیرا طبق تحقیقات علمی مشخص شد که اعلیحضرت ملکه ثریا نمی توانند ولیعهدی را به شاهنشاه تقدیم کنند و طبق قانون اساسی امکان ندارد برادر شاهزاده که در شاهزاده خانم قاجار به دنیا آمده بود، ولیعهد شود. ولیعهد. بحث ولیعهد شدن اعلیحضرت شهناز پهلوی باقی است، اما این راه حل بر اساس قانون اساسی و شعائر اسلامی امکان پذیر نبود.

در گذشته یکی از پادشاهان انگلستان به نام ادوارد هشتم برای لذت بردن از خوشبختی زندگی خصوصی و زندگی با زنی که دوستش داشت از تاج و تخت استعفا داد، اما شاهنشاه ایران بیش از آن که بتواند به کشور و دارایی خود علاقه دارد. مانند دوک ویندزور زندگی کنید. و ایران نیز بیش از آنکه بتواند بدون او زندگی کند به امپراتور نیاز دارد، زیرا امروز تنها عاملی که می تواند استقلال و یکپارچگی ایران را حفظ کند، شاهنشاه است و او تنها کسی است که در امتداد مرز 2600 کیلومتری روسیه و روسیه بین فشار روسیه ایستاده است. فشار سیاسی ایران و آمریکا و انگلیس که اکنون شرکت های نفتی آن از نفت ایران استفاده می کنند و درآمدش برای ایران که منبع درآمد دیگری ندارد، حیاتی است، می تواند تعادل را حفظ کند.

پس از آن اوضاع سیاسی خاورمیانه به سرعت تغییر می کند و متحول می شود و این امر اجتناب ناپذیر است که مسئله ولایت احد در ایران باید در نهایت حل شود و به همین دلیل شورای شیوخ و بزرگان ایران رای به جدایی دادند تا این امپراطور می تواند همسر دیگری انتخاب کند و تاجی را برای کشور به پادشاه تقدیم کند.

والاحضرت شهبانو پهلوی، مادر اعلیحضرت شاه ایران به مناسبت محبتی که به ملکه دارید، پس از حضور در مجلس به پسرش گفت، بهتر است این جدایی زمانی انجام شود که ملکه در ایران نیست و در سوئیس است، زیرا از بسیاری جهات، به خصوص از نظر احساسات، برای ملکه بهتر است و او به دلیل اینکه در یک مستعمره بین خانواده خود زندگی می کند، بهتر می تواند این اتفاق را تحمل کند. پس از آن که تصمیم شورای شیوخ صادر شد و این رأی به شاهنشاه رسید، شاه گفت که چون ملکه در ایران نیست، نمی توانم در این مورد تصمیمی بگیرم، زیرا این موضوع باید به او اطلاع داده شود.

یکی از آن مردان که از دیگران برتری داشت گفت: اعلیحضرت این موضوع در اروپا به اطلاع جنابعالی رسیده است و این مرد از ایل بختیاری است و رؤسای این طایفه که یک بخشی از سرزمین‌های نفت‌خیز ایران، بدانند که حضور ملکه ثریا در کنار شاهنشاه برایشان بسیار مفید است، اما حتی آنها هم منفعت کشور و ملت را به منفعت خود ترجیح دادند.

تصمیم شورای شیوخ در ساعت یازده و نیم به قیصر رسید و در مستعمره این مقام ساعت هشت صبح است. اما اعلیحضرت تا غروب آن روز منتظر ماند تا با ملکه ثریا مذاکره کند، زیرا دلش اجازه نمی دهد ملکه را از این خبر مطلع کند. شاهنشاه ایران حتی پس از تاریک شدن هوا نتوانست این خبر را به ملکه اطلاع دهد و سرانجام در نیمه های شب گوشی را برداشت.

بین امپراطور و ملکه ثریا چهار هزار کیلومتر فاصله بود، یعنی فاصله عقل و عشق، اما امپراطور در حین گفتگو بسیار تحت تأثیر قرار گرفت. این مکالمه تلفنی که گاهی با مسافت قطع می شد، پنجاه دقیقه به طول انجامید و در نهایت ملکه ثریا با چشمانی نمناک گفت: هر تصمیمی بگیری، حاضرم برای او فداکاری کنم.

شاهنشاه ایران تا روز نوروز متوجه نمی شد که چقدر تنهاست. او آن روز در مراسم استقبال و سپس در بازدید از پرورشگاه آن را کشف کرد. هر سال در روز نوروز شاهنشاه و ملکه ثریا به یتیم خانه می رفتند و با آنها غذا می خوردند. ملکه ثریا پس از ورود به یتیم خانه به بخش دختران می رفت و امپراطور وارد اتاق غذاخوری پسران یتیم می شد.

آن روز امپراطور به تنهایی از اتاق غذاخوری دختران و پسران بازدید کرد و در حالی که می خواست از اتاق غذاخوری دختران خارج شود، دیدند که امپراطور در مقابل دختری ایستاده است که به پادشاه نگاه می کند و یک بار چشمان پادشاه ایران خیس از اشک بود و در حالی که سیصد کودک عمری گریست و کف زد، نتوانست متوقف شود و یتیم خانه را ترک کرد.

حالا هر روز امپراطور به عکس های آلبوم مذکور نگاه می کند که عکس های جدیدی از ثریا اضافه شده است و این هم عکس های جدید ثریا است که اخیراً به دست شاه افتاده و یک روز به آقا حسین گفته است. علاء وزیر دربار: ثریا وقتی غمگین است زیباتر است و من هرگز ثریا را به این زیبایی ندیده بودم.

وزیر دربار به مدت دو هفته هر شب بنا به وظیفه خود سندی را برای امضاء جلوی امپراتور قرار می‌داد و این سند طلاق ملکه ثریا بود، اما هر شب شاهنشاه به بهانه‌ای از امضای این سند خودداری می‌کرد. گفت فلان نکته را باید اصلاح کرد و بحث را عوض کرد. معلوم است که شاه ایران می‌خواست این کار به تأخیر بیفتد و دل شاه هنوز برای امضای طلاق آماده نبود. شاه دو سفر دارد یکی ژاپن و دیگری آمریکا و معتقدند این سفرها از غم و اندوه شاه می کاهد.

بخونیدش:  چرا باید اطاعت از والدین با رضایت قلبی باشد

و اما در مورد آینده، نظریه کلی این است که وقتی غم و اندوه امپراطور فروکش کرد، همسری را انتخاب می کند که به او ولیعهد می دهد و سپس تاج گذاری می کند و شاید در آن زمان در آنجا اوقات فراغت داشته باشد. که بتواند زندگی خصوصی خود را بگذراند. و به همین دلیل تهرانی ها بر این باورند که عکس دیگری در آلبوم قرار خواهد گرفت که اکنون در دست شاهنشا است.

تا کنون خوانندگان خلاصه مطالب منتشر شده توسط مجله معروف فرانسوی «پاری مچ» را بر اساس سخنان خبرنگار ویژه خود در تهران مشاهده کرده اند، اکنون خلاصه مطالب و اخبار جالب مطبوعات کشور را در این خصوص به خوانندگان خود تقدیم می کنیم:

ثریا هرگز فراموش نمی شود

هفته نامه اطلاعات می نویسد: همه نشانه ها ثابت می کند که خاطره ثریا فراموش نمی شود. عکس های امپراتور و ملکه سابق (سوریا) هنوز در سینماها، پشت ویترین مغازه ها، تقویم ها و در هر خیابان دیده می شود. این حادثه از آن حوادثی نیست که چند روزی داغ و پرشور باشد و یک بار فراموش شود. اعلیحضرت ثریا فراموش نخواهد شد، زیرا نه امپراتور می تواند او را فراموش کند و نه ملت یاد او را فراموش خواهد کرد.

شاه به انجمن سابق ثریا پهلوی دستور داده است که تحت عنوان “جمعیت خیریه ثریا” به کار خود ادامه دهد، می گویند اتاق و کل کاخ ملکه سابق به همین ترتیب حفظ می شود. می گویند شاه از شدت تاثیر هنوز لبخند نزده است، همه اینها دلیل بر فراموشی ثریا است.

امپراطور در اولین روز سال نو با لحنی شکسته و غمگین گفت: متاسفم که این روزها بخشی از شادی شما نیستم، زیرا همانطور که می دانید برای اطمینان از آینده مردم وطن و حفظ سلطنت موروثی، ناچار شدم همسر عزیزم را که در سخت ترین روزها شریک عزا و یار وفادار من بود، جدا کنم…»

روزنامه فرانسوی «فرانس دیمانش» پس از درج متن پیام نوروزی شاه، گزارشی از خبرنگار ویژه خود به نام «تلو کارلیه» منتشر کرد و نوشت: «پس از آنکه شاه پیام نوروزی را در ساعت 6:26 دقیقه در صبح: بلافاصله به کاخ گلستان برگشتند، در کاخ قبل از ورود به دفترشان دستور دادند که هیچکس در کل کاخ رادیو را روشن نکند، چون امپراتور ایران نمی‌خواست صدای او را از رادیو بشنود. نمی خواهم خاطرات روزهای گذشته زنده شود.”

همین مجله کمی پایین تر می نویسد: «.. شاه هنوز در اتاقش پشت میز نشسته بود که عکس ملکه ثریا روی آن بود و به چشمان همسر سابقش نگاه می کرد تا اینکه هشت و نیم باید به کاخ گلستان می رفتند. مراسم خوشامدگویی را اجرا کردند.به یکدیگر نگاه کردند.ثریا لبخند متین و جالب خود را در دل شاهنشاه ایران ریخت و تمام جزئیات درام بزرگ را در ذهن او زنده کرد…»

کاخ فرح آباد

فرح آباد امسال در فروردین خالی و غمگین بود – شاهنشاهی در بعدازظهر روز اول سال تنها به آنجا رفتند و ساعت ها در گوشه های خاموش کاخ قدم زدند. یکی از باغبان ها به خبرنگار Tello Carlier France Dimanche گفت: “امپراتور به مدت دو ساعت در باغ قدم زد. نگاه های آنها غمگین و غمگین بود و آنها برای مدت طولانی در گوشه هایی از باغ ایستاده بودند و فکر می کردند.” کسی چه می داند؟ شاید این «گوشه ها» خاطراتی در دل داشتند، خاطرات همسر سابق شاه هنوز در روز اول سال نگهداری می شد و گفته می شد. آن روز امپراطور در دهان اسب سفیدی که مورد علاقه ملکه ثریا بود شکر گذاشت.

قصر مرمر خالی و غمگین بود

در ایران در اولین روز سال تنها خانه ای که مراسم اجداد و نوروز برگزار نمی شد خانه شاه بود. شاهنشاه بر خلاف سالهای گذشته پس از سلام بر هفت سین ننشست و هیچ یک از اعضای خانواده سلطنتی حضور نداشتند – همه روز را به تنهایی سپری کردند و خانواده سلطنتی غم شاه را جشن نگرفتند. نوروز خالی از شادی به نظر می رسید.

پادشاه غمگین

اطرافیان و نزدیکان اعلیحضرت همایونی این روزها نگران حال معظم له هستند، شاهنشاه خیلی کمتر از قبل غذا می خورد. یکی از یاران نزدیک اعلیحضرت گفت که امپراتور شخصاً متن بیانیه رسمی دربار را در مورد اعطای لقب «اعلیحضرت» به ثریا به سفارتخانه‌های خارجی دیکته کرده است، زیرا آنها می‌خواستند او کاملا محترمانه و با وقار باشد.

دولت آلمان حق استفاده و حفظ بالاترین نشان افتخار کشور را که سال گذشته به حضرتعالی اعطا کرده بود، به پاس احترام و نگرانی شدید امپراطور ایرانی برای ثریا تایید کرد. طبق آداب بین المللی فقط ملکه های رسمی می توانند از این نشان استفاده کنند و در صورت برکناری از سمت خود باید نشان را به دولت آلمان برگردانند.

برگشت نیمه راه

خبر دیگر حاکی از آن است که شاهنشاه در روز دوم فروردین برای اجرای برنامه سالانه خود که شامل سفر به بابل بود، اقداماتی را انجام داد. همه وسایل سفر آماده شد و ساعت نه صبح شاهنشاه عازم مازندران شد. اما ناگهان دستور دادند در گچسر شاه توقف کنند و در هتلی مدتی استراحت کردند. وقتی از ساختمان هتل خارج شدند، راننده در را باز کرد و تعظیم کرد. شاهنشاه لحظه ای در چشمان راننده نگاه کرد و گفت: برگردیم تهران.

پس از گذشت سال ها که شاهنشاه هر روز از نوروز تا بابل را تا 13 فروردین سپری می کرد، امسال این برنامه تمام نشد و بدون شک بدون ثریا نمی توانستند به بابل سفر کنند، زیرا قطعا خاطرات فراموش نشدنی هفت ساله ثریا را در سر دارند. قصر باشکوه و شاعرانه بابل… این احیا غم انگیز بود.

شایعه…

اگرچه منابع آگاه در تهران خبری از موضوع جدایی ندارند، اما مطبوعات اروپایی پس از گذشت سه هفته از اعلام رسمی دربار شاهنشاهی، همچنان در مورد این رویداد می نویسند. البته برخی از این مطالب تنها شایعات بی اساس است، مانند عکس هایی که برخی رسانه ها از این عروس ایرانی منتشر کرده اند و نام های مختلفی که درباره او منتشر کرده اند. هیچ یک از اسامی که تا کنون نوشته شده و به عنوان عروس احتمالی معرفی شده اند مورد تایید مراجع آگاه قرار نگرفته است.

همچنین یک هفته است که بخشی از مطبوعات از احتمال آشتی ملکه می نویسند که بنا به گفته محافل داخلی به عنوان شاهنشاه تصمیم خود را تنها برای حفظ منافع کشور و ملت اتخاذ کرده است. در واقع عشق و علاقه را فدای احساسات شخصی کرد، بنابراین گمان نمی رود احتمالات و شایعات مطبوعات خارجی مبنی بر آشتی و بازگشت ملکه به واقعیت تبدیل شود، اما همانطور که گفته می شود مطبوعات خارجی در مورد آن گمانه زنی می کنند. به عنوان مثال، چند روز پس از اعلام جدایی شاه و ملکه ثریا، روزنامه انگلیسی دیلی میل برای اولین بار گزارش داد که این امکان وجود دارد که بین شاه و بزرگتر رابطه برقرار شود تا اختلافات حل شود. . این روزنامه از قول یک نشریه ایتالیایی نوشت که اعلیحضرت قصد دارند در مجمع الجزایر آنتیل با ملکه ثریا دیدار کنند و در سفر به آمریکا مذاکراتی را انجام دهند.

روزنامه مذکور افزود: سخنگوی سفارت ایران در کلنی این شایعه را تکذیب نکرده و گفته است «هر گونه حادثه ای امکان پذیر است». پس از انتشار این خبر، اعلام شد که ملکه سابق سفر خود را که قرار بود در آمریکای جنوبی و سپس اتریش، سوئیس و پرتغال انجام شود، به تعویق انداخته است.

موضوع به تعویق افتادن مراسم رسمی طلاق نیز شایعات احتمالی حل و فصل اختلافات بین امپراطور و ملکه را دامن زد، اما کسب اطلاعات بیشتر از منابع دست اول مستعمره ممکن نشد.

آقای خلیل اسفندیاری پدر ملکه سابق و سفیر ایران در آلمان که به دلیل شکستگی پا در بیمارستان بستری بود در هیچ یک از مجالس از جمله در مراسم نوروز شرکت نکرد و خود ملکه سابق نیز در نوروز شرکت نکرد. جشن ها.

خبرگزاری آسوشیتدپرس هفته گذشته هنگام گزارش از مستعمره اشاره کرد که هنوز ارتباط تلفنی بین اعلیحضرت و ملکه سابق وجود دارد و هر روز امپراتور و همسرش برای چند دقیقه صحبت می کنند. این خبرگزاری در پیامی که در چندین روزنامه بزرگ اروپایی و آمریکایی از جمله روزنامه معروف نیویورک هرالد تریبون منتشر شد، خاطرنشان کرد که اعضای رسمی سفارت ایران در مستعمره گفته اند که ملکه سابق هنوز کاملاً ناامید نیست که کودک. .

خبر دیگر این بود که آقای منوچهر قراگوزلو، آجودان میدانی شهنشا که در کلنی اقامت داشت و می خواست به ایران برود، به دستور تهران بازگشت خود را به تعویق انداخت. او گفت “این خبر بسیار خوب و خوشحال کننده است”، اما از اظهار نظر صریح خودداری کرد.

برخلاف همه این اخبار و شایعات که همگی حاکی از احتمال نزدیک شدن مجدد امپراتور و ملکه سابق بود، برخی از روزنامه های فرانسوی گزارش دادند که امکان حل اختلاف وجود ندارد و اعلیحضرت اشرف پهلوی به مستعمره آمدند. به این روند پایان دهید و آخرین پیام دوستانه و محبت آمیز امپراتور را برسانید.

تا هفته گذشته هیچ درخواستی برای تغییر نام خانوادگی ثریا وجود نداشت.

روزنامه دنیا در خبری با تیتر فوق می نویسد: تاکنون هیچ درخواستی از سوی وزارت دربار مبنی بر تغییر نام خانوادگی ملکه سابق ایران ثریا از اداره کل امور کشوری کشور ارسال نشده است. نام خانوادگی ملکه سابق ایران همان “پهلوی” است.

نام خانوادگی ثریا اسفندیاری بختیاری بود تا اینکه یک روز قبل از عروسی، پس از آن که حکیم الملک، وزیر دربار وقت، به دستور اعلیحضرت از اداره کل مدنی ایالتی درخواست کرد که نام خانوادگی ملکه را تغییر دهند. گواهی به شماره 327 به نام پهلوی صادر و به دادگاه ارسال شد.

گفته می شود تغییر نام خانوادگی ملکه سابق ایران زمانی راحت است که گذرنامه سیاسی که در دست اوست، همزمان با صدور شناسنامه جدید به نام اسفندیاری بختیاری به تهران بازگردانده شود.

مطلعین می گویند با توجه به محبوبیت ملکه سابق ایران در بین مردم که در روزهای اخیر نامتناسب شده است، بعید است این تصمیم به زودی اجرایی شود، زیرا وضعیت ثریا و فوزیه بسیار متفاوت است و سابق ملکه ایران پس از حکم طلاقی که پذیرفته بود، تابعیت مصری را به دست آورد و با این اقدام خود به خود از تابعیت ایرانی خارج شد و نام خانوادگی پهلوی نیز حذف شد.

مراسم طلاق چطور بود

شاه که تا جمعه گذشته هیچ اقدامی برای امضای اوراق طلاق ملکه ثریا انجام نداده بود، سرانجام شنبه شب این اوراق را امضا کرد. خبرگزاری های خارجی صبح یکشنبه گزارش دادند که آقای حسین علاء وزیر دربار شاهنشاهی با تایید این خبر گفت که این مراسم با حضور امام جمعه تهران و آقای میراسکندری منشی رسمی دربار به پایان رسید. به آلمان سفر کنید و مدارک را به ملکه ثریا در مستعمره تحویل دهید.

دکتر هدایتی بعدازظهر یکشنبه به همراه سرتیپ نصیری فرمانده لشکر گارد شاهنشاهی با هواپیمای لوفت هانزا تهران را به مقصد مستعمره ترکیه ترک کرد. فرستادگان امپراتور فرمانی از اعلیحضرت همایونی دارند که طی آن به ملکه ثریا لقب «شاهزاده خانم» داده شد که معادل «اعلیحضرت» است.

ملکه سابق ایران ماهیانه حدود 30 هزار تومان کمک هزینه دریافت می کند و شاهزاده ثریا تا زمان ازدواج از این کمک هزینه استفاده می کند. مهریه ملکه سابق که نیم میلیون تومان بود به دستور شاهنشاه یک میلیون تومان پرداخت شد. تعدادی از جواهرات، اثاثیه و لباس های ملکه ثریا به آلمان ارسال شده است و مابقی نیز به تدریج ارسال خواهد شد.

در اینجا برای اطلاع خوانندگان به نقل از سند ازدواج شاهنشا و ملکه ثریا می پردازیم که طبق آن مراسم طلاق انجام شده است:

«23 بهمن 1329

همسر – اعلیحضرت همایون شهشاهی محمدرضا شاه پهلوی فرزند «اعلیحضرت مرحوم رضاشاه کبیر و اعلیحضرت تاج الملوک خانم پهلوی» دارنده شناسنامه شماره 2 ثبت نام خاندان پهلوی متولد چهارم آبان 1298. خورشیدی – مسلمان – امپراطور ایران

همسر – والاحضرت شهبانو ثریا دختر آقای خلیل اسفندیاری بختیاری – دارنده شناسنامه شماره 327 از سازمان ثبت احوال اصفهان – متولد 10 تیر 1311 مسلمه – تبعه ایران با حضور و اجازه پدر.

او همسر دیگری ندارد

نوع قرارداد – CDI. او هیچ شرایطی ندارد

صدق – یک جلد کلام الله مجید به همراه یک تاج و نیم الماس و یک گردن بند الماس که به زوجه داده شده و پنج میلیون ریال وجه نقد به عهده زوج (اعلیحضرت همایون شاهشاهی) است. در صورت برآورده شدن خواسته ها آماده کار هستند.

شاهدان – ما نخست وزیر حاج علی رزم آرا و سید حسن تقی زاده رئیس مجلس سنا هر دو در مراسم عقد حضور داشتیم و شاهد مراسم عروسی بودیم.

ارائه – ما رضا حاکم (سردار فاخر) رئیس شورای ملی و ابراهیم حکیمی (حکیم الملک) وزیر دربار شاهنشاهی زن و شوهر را معرفی می کنیم و در مراسم عروسی حضور خواهیم داشت.

مصاحبه با اشرف پهلوی

روزنامه فرمان در شماره یکشنبه خود خلاصه ای از مصاحبه اشرف پهلوی با روزنامه فرانسوی باریپرس را منتشر کرد و سخنان اشرف را چنین نوشت: «نمایش شاه و ثریا، دربار ایران و کل جهان را شوکه کرد و تحت تأثیر قرار داد. مطالب و اخبار زیادی در این باره نوشت و حرف های زیادی زد، اما حقیقت بسیار ساده و در عین حال تاثیرگذار بود. برادرم قبل از این تصمیم خیلی فکر کرد و بالاخره این فداکاری را پذیرفت. این اثر نیز مانند آثار مشابه، تصمیمی تاریخی بود. کار حکومت آسان نیست. من خودم به سختی تحت تأثیر قرار می‌گیرم.»

بخونیدش:  چطور دایره را به سه قسمت مساوی تقسیم کنیم

اشرف سپس گفت: “ثریا را بسیار دوست داشتم. او به واسطه سفرها و زیبایی هایش محبوبیت جهانی پیدا کرد و محبت و احترام همه اعضای خانواده سلطنتی ایران را به خود جلب کرد. زیرا “او همسری کامل و بالاتر از همه یک ملکه از هر نظر. برادرم عشقش را فدای ازدواج مجدد کرد اما تا به حال صحبتی از عروس جدید نشده است و تمام آنچه در این مورد گفته می شود دروغ است.” امپراطور و اعضای خانواده اش دل و حوصله ندارند جانشینی برای ملکه بیابید که نبودش در سراسر تهران احساس می شود و همه را غمگین و متاثر کرده است.»

faradeed.ir

تاریخ ایرانی: روز شنبه 25 فروردین 1337 هجری شمسی محمدرضا پهلوی آخرین شاه ایران پس از هفت سال ازدواج، طلاق همسر دومش ثریا اسفندیاری بختیاری را امضا کرد. اگرچه دلیل این طلاق ناباروری ثریا و نگرانی مقامات حکومتی از آینده سلطنت بود، اما شایعاتی مبنی بر نارضایتی نزدیکان شاه از جمله اشرف پهلوی از ازدواج او با ثریا و نقش مهم آنها در این رویداد وجود داشت. از این حادثه اما اشرف پهلوی این شایعات را رد کرده و بارها در مصاحبه های مختلف گفته است که «با توجه به عشق شاه به ثریا، اگر او می توانست فرزندی به دنیا بیاورد، جدایی آن دو غیرممکن بود». بحث لزوم جدایی شاه از ثریا از ماه ها قبل مطرح شده بود، اما این طلاق در اواسط فروردین 37 و پس از کش و قوس های فراوان و تردید شاه در اتخاذ این تصمیم که ریشه در عشق فراوان بین او داشت، رخ داد. . و ملکه سابق و ثریا که دو ساله بود ماه گذشته در آلمان تنها بود و هرگز به کشور بازنگشت.

ثریا اسفندیاری پس از جدایی از شاه به علاقه همیشگی خود یعنی سینما پرداخت و حتی به عنوان بازیگر در یک فیلم ایتالیایی ظاهر شد. او خیلی زود با یک کارگردان ایتالیایی به نام فرانکو ازدواج کرد. ازدواجی که با مرگ نابهنگام همسرش در سانحه هوایی شکست خورد. پس از این تجربه تا پایان عمر تنها ماند و سرانجام در 13 آبان 1387 در پاریس درگذشت.

محمدرضا پهلوی با وجود اینکه در آذر ۱۳۳۸ با فرح دیبا ازدواج کرد، پس از طلاق ثریا ماه‌ها گوشه‌نشین و منزوی شده بود، تا جایی که گزارش وضعیت روحی و روانی شاه ایران خبرساز شد. بسیاری از رسانه‌های جهان. مجله قشانی ها در شماره 29 فروردین 1337 گزارشی از وضعیت شاه پس از طلاق از ثریا منتشر می کند که شامل مجموعه ای از مقالات نشریات داخلی و خارجی آن زمان است. متن کامل این گزارش به شرح زیر است:

روزی که توانستم به دیدار شاه ایران بروم، دیدم شاه پشت میزی نشسته که رنگ چوب آن سفید بود و لباس مشکی بر تن داشت. غم و اندوه در چهره شاهنشاه ایران نمایان بود و با وجود اینکه اتاق دارای تزئینات ساده و بسیار گسترده ای بود، ردای سیاه و چهره غمگین شاهنشاه ایران به همه کسانی که وارد اتاق می شدند خبر می داد که با یکی از مصیبت های بزرگ روبرو می شود. آن زمان طول کشید.

اتاقی که اعلیحضرت پشت میز نشسته اند، بخشی از یک عمارت دو طبقه در کنار کاخ سلطنتی است و از زمان ازدواج شاه و والاحضرت ملکه ثریا، هر وقت می خواستند در این غرفه می ماندند. تنها بودن.

از یک هفته قبل از رسیدن من به حضور شاهنشاه، در این کابین و اتاقک، هر روز یک اتفاق تکرار می‌شود که: اعلیحضرت با عجله صبحانه خود را می‌خورند و سپس وارد اتاق مذکور می‌شوند. پشت میز می نشینند و آلبوم را ورق می زنند. آنها هرگز به جای آلبوم مذکور کتابی بر نمی دارند و به هیچ چیز دیگری در این اتاق توجه نمی کنند. این آلبوم حاوی عکس هایی از زندگی زناشویی شاه و ملکه ثریا است و اعلیحضرت را با لباس شب و اعلیحضرت ملکه ثریا را با لباس عروسی ساخته شده توسط کریستین دیور در پاریس نشان می دهد. از دیگر عکس های این آلبوم می توان به عکس های اعلیحضرت و ملکه ثریا با وسایل اسکی در دامنه های البرز و لباس ورزشی در سفر با قایق در سواحل فلوریدا در آمریکا و با لباس زمستانی سورتمه سواری در رودخانه مسکو اشاره کرد. در روسیه و با لباس‌های غیررسمی در خیابان شانزلیزه در پاریس قدم می‌زدند و فلانل پوشیده بودند و به فواره‌های رومی در ایتالیا نگاه می‌کردند و سپس صحنه ابراز احساسات مردم تهران هنگام بازگشت شاه از سفرهای خود به اروپا و آمریکا. . چرا که شاهنشاه ایران که عمر خود را وقف خدمت به ملت خود کرده است در بین ایرانیان محبوبیت زیادی دارد و تنها پادشاه مورد علاقه مردم خاورمیانه است.

تهران امروز مثل پادشاهش غمگین است چون می‌داند شاهنشاه خیلی تنهاست، اما کسی در تهران نیست که باور نداشته باشد آلبوم عکس شاهنشاه و ملکه ثریا هرگز مزرعه نخواهد شد.

اولین باری که شاهنشاه ایران متوجه شد که تنهایی او چقدر ناراحت کننده است، شش روز پس از اعلام جدایی، یعنی روز نوروز. در روز نوروز دروازه های کاخ باستانی و باشکوه گلستان گشوده می شود و در این روز هرکس در ایران دارای رتبه و مقامی باشد به حضور شاه شریفیاب می آید و عید را تبریک می گوید.

در این روز پس از اجرای موسیقی نظامی سلام شاهنشاهی، شاهنشاه وارد تالار کاخ گلستان شد و راهپیمایی کلاس ها با حضور پادشاه ایران آغاز شد. هر کدام به هنگام رسیدن دست شاه را بوسیدند و شاه ایران در نوروز دیگر چند کلمه با آنها گفت، اما در این نوروز در رژه چهره های طبقات چیزی نگفتند.

سفیر سفارت، سر راجر استیونز، سفیر انگلیس، که مردی بلند قد و لاغر با موهای ژولیده است، موظف شد از طرف هیئت دیپلماتیک خوش آمد بگوید. او سلام خود را با صدایی که سعی می کرد بی طرف باشد گفت، سپس دو قدم به جلو رفت و بیش از آنچه در عرف و آداب لازم بود، به امپراتور تعظیم کرد.

در ساعت نیم بعد از ظهر مراسم نوروز به پایان رسید و شاهنشاه در تالار کاخ گلستان که تزئینات طلایی و جواهرات سلطنتی در آن می درخشید تنها ماند و ج در این ساعت بود که پس از هفت سال پادشاه ایران به تنهایی خود پی برد، فهمید که ملکه ثریا با چشمان سبز پر مهر دیگر در کنارش نیست و فقط باید به خاطرات گذشته عشقش با ثریا قناعت کند.

آنچه باعث شد این نمایش بزرگ عشق در تاریخ ایران بی سابقه باشد، نتیجه نصیحت بزرگان و بزرگان است. ده روز قبل از آن تاریخ، روز سه شنبه ساعت ده صبح، یازده نفر از مستشاران که از اعیان قدیم ایران هستند، به اتاق مشاوره آمدند و منتظر آمدن نفر دوازدهم بودند. خود امپراتور، قبل از اینکه وارد مذاکره شوند، زیرا می دانستند که بدون امپراتور نمی توان تصمیم گرفت. اما وقتی اعلیحضرت وارد شدند، پشت میز ننشستند، بلکه در آستانه، حضار را خطاب قرار دادند و گفتند آقایان، من نمی‌خواهم در این مذاکرات که مربوط به زندگی خصوصی‌ام است، شرکت کنم. و پس از این بیان باز آمدند.

این یازده نفر بیشتر آگاه بودند تا جاهل که واقعاً صحبت از جدایی برای امپراتور دشوار است، اما در پس این موضوع خصوصی که با زندگی خود امپراتور ارتباط داشت، یک منافع دولتی بزرگ وجود داشت. زیرا طبق تحقیقات علمی مشخص شد که اعلیحضرت ملکه ثریا نمی توانند ولیعهدی را به شاهنشاه تقدیم کنند و طبق قانون اساسی امکان ندارد برادر شاهزاده که در شاهزاده خانم قاجار به دنیا آمده بود، ولیعهد شود. ولیعهد. مشکل این است که اعلیحضرت شهناز پهلوی، دختر شاهنشاه، ولیعهد می شوند، اما این راه حل بر اساس قانون اساسی و شعائر اسلامی امکان پذیر نبود.

در گذشته یکی از پادشاهان انگلستان به نام ادوارد هشتم برای لذت بردن از خوشبختی زندگی خصوصی و زندگی با زنی که دوستش داشت از تاج و تخت استعفا داد، اما شاهنشاه ایران بیش از آن که بتواند به کشور و دارایی خود علاقه دارد. مانند دوک ویندزور زندگی کنید.ایران نیز بیش از آنکه بتواند بدون او دوام بیاورد به امپراطور نیاز دارد زیرا امروز تنها عاملی که می تواند استقلال و یکپارچگی ایران را حفظ کند، امپراتور است و او تنها کسی است که می تواند بین فشار از سوی او قرار گیرد. روسیه در امتداد مرز 2600 کیلومتری روسیه و ایران و فشار سیاسی آمریکا و انگلیس. شرکت‌های نفتی آنها اکنون از نفت ایران استفاده می‌کنند و درآمد حاصل از این نفت برای ایران که هیچ منبع تامین دیگری ندارد، حیاتی است. درآمد، و می تواند تعادل را حفظ کند.

پس از آن اوضاع سیاسی خاورمیانه به سرعت تغییر می کند و متحول می شود و این امر اجتناب ناپذیر است که مسئله ولایت احد در ایران باید در نهایت حل شود و به همین دلیل شورای شیوخ و بزرگان ایران رای به جدایی دادند تا این امپراطور می تواند همسر دیگری انتخاب کند و تاجی را برای کشور به پادشاه تقدیم کند.

والاحضرت شهبانو پهلوی مادر اعلیحضرت شاهنشاه ایران پس از تقدیم خود به مجلس شیوخ به پسرش گفت به مناسبت محبتی که به ملکه دارید، بهتر است این جدایی انجام شود. وقتی ملکه در ایران نیست و در سوئیس است، چون از جهات مختلف به خصوص از نظر احساسات برای ملکه بهتر است و از آنجایی که او در یک مستعمره بین خانواده خود زندگی می کند، بهتر می تواند این اتفاق را تحمل کند. پس از انتشار تصمیم شورای شیوخ و ارائه رأی به شاهنشاه، شاه گفت که چون ملکه در ایران نیست، نمی توانم در این مورد تصمیمی بگیرم، زیرا این موضوع باید به او اطلاع داده شود.

یکی از مردان که بر دیگران برتری داشت گفت: اعلیحضرت این موضوع در اروپا به اطلاع اعلیحضرت رسیده است و این مرد از ایل بختیاری است و رؤسای این طایفه که جزء سرزمین‌های نفت‌خیز ایران می‌دانند که حضور ملکه ثریا در کنار شاه برایشان بسیار سودمند است، اما حتی آنها هم منفعت کشور و ملت را به منفعت خود ترجیح دادند.

تصمیم شورای شیوخ در ساعت یازده و نیم به دست شاه رسید و در مستعمره این مقام ساعت هشت صبح است. اما اعلیحضرت برای مذاکره با ملکه ثریا تا غروب آن روز منتظر ماندند زیرا دلش اجازه نمی داد ملکه را از این خبر مطلع کند. شاهنشاه ایران حتی پس از تاریک شدن هوا نتوانست این خبر را به ملکه اطلاع دهد و سرانجام در نیمه های شب گوشی را برداشت.

بین امپراطور و ملکه ثریا چهار هزار کیلومتر فاصله بود، یعنی فاصله عقل و عشق، اما امپراطور در حین گفتگو بسیار تحت تأثیر قرار گرفت. این مکالمه تلفنی که گاهی با مسافت قطع می شد پنجاه دقیقه به طول انجامید و در نهایت ملکه ثریا با چشمانی نمناک گفت هر تصمیمی بگیری حاضرم برای او فداکاری کنم.

شاهنشاه ایران تا روز نوروز متوجه نمی شد که چقدر تنهاست. او آن روز در مراسم استقبال و سپس در بازدید از پرورشگاه آن را کشف کرد. هر سال در روز نوروز شاهنشاه و ملکه ثریا به یتیم خانه می رفتند و با آنها غذا می خوردند. ملکه ثریا پس از ورود به یتیم خانه به بخش دختران می رفت و امپراطور وارد اتاق غذاخوری پسران یتیم می شد.

آن روز امپراطور به تنهایی از اتاق غذاخوری دختران و پسران بازدید کرد و در حالی که می خواست از اتاق غذاخوری دختران خارج شود، دیدند که امپراطور در مقابل دختری ایستاده است که به پادشاه نگاه می کند و یک بار چشمان پادشاه ایران خیس از اشک بود و در حالی که سیصد کودک عمری گریست و کف زد، نتوانست متوقف شود و یتیم خانه را ترک کرد.

حالا هر روز امپراطور به عکس های آلبوم مذکور نگاه می کند که عکس های جدیدی از ثریا اضافه شده است و این عکس های جدید ثریا است که اخیراً به دست شاه افتاده است و یک روز به آقای حسین علاء گفته است. وزیر دربار که ثریا وقتی غمگین است زیباتر است و ثریا را به این زیبایی ندیده ام.

وزیر دربار بنا به وظیفه خود به مدت دو هفته هر شب سندی را جلوی شاهنشاه می گذاشت تا شما امضا کنید و آن سند طلاق ملکه ثریا بود اما هر شب شاهنشاه از امضای خود امتناع می کرد. بهانه کرد و گفت فلان نکته و فلان تغییر موضوع باید اصلاح شود. معلوم است که شاه ایران می‌خواست این کار به تأخیر بیفتد و دل شاه هنوز برای امضای طلاق آماده نبود. شاه دو سفر دارد یکی ژاپن و دیگری آمریکا و معتقدند این سفرها از غم و اندوه شاه می کاهد.

و اما در مورد آینده، نظریه کلی این است که وقتی غم و اندوه امپراطور فروکش کرد، همسری را انتخاب می کند که به او ولیعهد می دهد و سپس تاج گذاری می کند و شاید در آن زمان – در آنجا اوقات فراغت داشته باشد. که بتواند زندگی خصوصی خود را بگذراند.

و به همین دلیل تهرانی ها فکر می کنند عکس دیگری در آلبوم قرار می گیرد که اکنون در دستان شاهنشا است.

***

تا کنون خوانندگان خلاصه مطالب منتشر شده توسط مجله معروف فرانسوی “پاریماچ” را به سرپرستی خبرنگار ویژه خود در تهران مشاهده کرده اند، اکنون خلاصه مطالب و اخبار جالب روزنامه ملی را در این زمینه به خوانندگان خود تقدیم می کنیم:

ثریا هرگز فراموش نمی شود

هفته نامه اطلاعات می نویسد: همه نشانه ها ثابت می کند که خاطره ثریا فراموش نمی شود. عکس های امپراتور و ملکه سابق (سوریا) هنوز در سینماها، پشت ویترین مغازه ها، تقویم ها و در هر خیابان دیده می شود. این حادثه از آن حوادثی نیست که چند روزی داغ و پرشور باشد و یک بار فراموش شود. اعلیحضرت ثریا فراموش نخواهد شد زیرا نه امپراطور می تواند او را فراموش کند و نه ملت یاد او را فراموش خواهد کرد.

بخونیدش:  چطور با گوشی سامسونگ از صفحه عکس بگیریم

شاه دستور داده است که جامعه سابق ثریا پهلوی تحت عنوان “جمعیت خیریه ثریا” به کار خود ادامه دهند، می گویند اتاق و کل کاخ ملکه سابق به همین ترتیب حفظ می شود. می گویند شاه از شدت تاثیر هنوز لبخند نزده است، همه اینها دلیل بر فراموشی ثریا است.

امپراطور در اولین روز سال نو با لحنی شکسته و غمگین گفت: متاسفم که این روزها بخشی از شادی شما نیستم، زیرا همانطور که می دانید برای اطمینان از آینده مردم وطن و حفظ سلطنت موروثی، ناچار شدم همسر عزیزم را ترک کنم که سخت ترین روزها همنشین من در سوگ و یار وفادارم برای جدایی بود…

روزنامه فرانسوی «فرانس دیمانش» پس از درج متن پیام نوروزی شاه، گزارشی از خبرنگار ویژه خود به نام «تلو کارلیه» منتشر کرد و نوشت: «پس از آنکه شاه پیام نوروزی را در ساعت 6:26 در صبح فوراً به کاخ رفت و به گلستان برگشتند، در کاخ قبل از ورود به اتاق کارشان دستور دادند که هیچ کس در کل کاخ رادیو را روشن نکند زیرا شاهنشاه ایران نمی خواست صدای او را از رادیو نشنود. او نمی خواست خاطرات روزهای گذشته را زنده کند.

همین مجله کمی پایین تر می نویسد: «…شاه همچنان در اتاقش پشت میز نشسته بود که عکس ملکه ثریا روی آن بود و به چشمان همسرش خیره بود تا اینکه هشت و نیم باید برای اجرا به کاخ گلستان می رفتند. مراسم خوشامدگویی.آنها به خود قبلی خود نگاه کردند.ثریا لبخند باوقار و جالب خود را در دل شاهنشاه ایران ریخت و تمام جزئیات این درام بزرگ را در ذهن او زنده کرد…”

کاخ فرح آباد

فرح آباد امسال در فروردین خالی و غمگین بود – شاهنشاهی در بعدازظهر روز اول سال تنها به آنجا رفتند و ساعت ها در گوشه های خاموش کاخ قدم زدند. یکی از باغبان ها به خبرنگار Tello Carlier France Dimanche گفت: “امپراتور به مدت دو ساعت در باغ قدم زد. نگاه های آنها غمگین و غمگین بود و آنها برای مدت طولانی در گوشه هایی از باغ ایستاده بودند و فکر می کردند.” کسی چه می داند؟ شاید این «گوشه ها» خاطراتی در دل داشتند، خاطرات همسر سابق شاه هنوز در روز اول سال نگهداری می شد و گفته می شد. آن روز امپراطور در دهان اسب سفیدی که مورد علاقه ملکه ثریا بود شکر گذاشت.

قصر مرمر خالی و غمگین بود

در ایران در اولین روز سال تنها خانه ای که مراسم اجداد و نوروز برگزار نمی شد خانه شاه بود. شاهنشاه بر خلاف سالهای گذشته پس از سلام بر هفت سین ننشست و هیچ یک از اعضای خانواده سلطنتی حضور نداشتند – همه روز را به تنهایی سپری کردند و خانواده سلطنتی غم شاه را جشن نگرفتند. نوروز خالی از شادی به نظر می رسید.

پادشاه غمگین

اطرافیان و نزدیکان اعلیحضرت همایونی این روزها نگران حال معظم له هستند، شاهنشاه خیلی کمتر از قبل غذا می خورد. یکی از یاران نزدیک اعلیحضرت گفت که شاهنشاه شخصاً متن بیانیه رسمی دربار را در خصوص اعطای لقب «اعلیحضرت» به ثریا به سفارتخانه‌های خارجی دیکته کرده است، زیرا آنها می‌خواستند او کاملا محترمانه و باوقار باشد.

دولت آلمان حق استفاده و حفظ بالاترین نشان افتخار کشور را که سال گذشته به حضرتعالی اعطا کرده بود، به پاس احترام و نگرانی شدید امپراطور ایرانی برای ثریا تایید کرد. طبق آداب بین المللی فقط ملکه های رسمی می توانند از این نشان استفاده کنند و در صورت برکناری از سمت خود باید نشان را به دولت آلمان برگردانند.

برگشت نیمه راه

خبر دیگر حاکی از آن است که شاهنشاه در روز دوم فروردین برای اجرای برنامه سالانه خود که شامل سفر به بابل بود، اقداماتی را انجام داد. همه وسایل سفر آماده شد و ساعت نه صبح شاهنشاه عازم مازندران شد. اما ناگهان دستور دادند در گچسر شاه توقف کنند و در هتلی مدتی استراحت کردند. وقتی از ساختمان هتل خارج شدند، راننده در را باز کرد و تعظیم کرد. شاهنشاه لحظه ای در چشمان راننده نگاه کرد و گفت: برگردیم تهران.

پس از گذشت سالها که شاهنشاه هر روز از نوروز تا بابل را تا 13 فروردین سپری می کرد، امسال این برنامه به پایان نرسید و بدون شک بدون ثریا نمی توانستند به بابل سفر کنند، زیرا قطعاً خاطرات فراموش نشدنی هفت ساله ثریا را در سر دارند. قصر باشکوه و شاعرانه بابل که نو شدنش غم انگیز بود.

شایعه …

اگرچه منابع آگاه در تهران خبری از موضوع جدایی ندارند، اما مطبوعات اروپایی پس از گذشت سه هفته از اعلام رسمی دربار شاهنشاهی، همچنان در مورد این رویداد می نویسند. البته برخی از این مطالب تنها شایعات بی اساس است، مانند عکس هایی که برخی رسانه ها از این عروس ایرانی منتشر کرده اند و نام های مختلفی که درباره او منتشر کرده اند. هیچ یک از اسامی که تا کنون نوشته شده و به عنوان عروس احتمالی معرفی شده اند مورد تایید مراجع آگاه قرار نگرفته است.

همچنین برخی رسانه ها از یک هفته پیش از احتمال آشتی ملکه می نویسند. به گفته محافل داخلی مانند شاهنشاه، آنها تصمیم خود را صرفاً برای حفظ منافع کشور و ملت می‌گرفتند و در واقع عشق و علاقه را فدای احساسات شخصی می‌کردند، بنابراین باور نمی‌شود که احتمالات و شایعات روزنامه انگلیسی دیلی میل گزارش داد مطبوعات خارجی درباره آشتی و بازگشت ملکه به حقیقت می پیوندند، اما همانطور که گفته شد مطبوعات خارجی در این مورد گمانه زنی می کنند، مثلاً چند روز پس از اعلام جدایی شاه و ملکه ثریا. برای اولین بار که امکان آشتی بین شاه و ملکه سابق وجود داشت. این روزنامه از قول یک نشریه ایتالیایی نوشت که اعلیحضرت قصد دارند در مجمع الجزایر آنتیل با ملکه ثریا دیدار کنند و در سفر به آمریکا مذاکراتی را انجام دهند.

روزنامه مذکور افزود: سخنگوی سفارت ایران در کلنی این شایعه را تکذیب نکرده و گفته است «هر گونه حادثه ای امکان پذیر است». پس از انتشار این خبر، اعلام شد که ملکه سابق سفر خود را که قرار بود در آمریکای جنوبی و سپس اتریش، سوئیس و پرتغال انجام شود، به تعویق انداخته است.

موضوع به تعویق افتادن مراسم رسمی طلاق نیز به شایعات در مورد حل و فصل اختلافات احتمالی بین امپراتور و ملکه دامن زد، اما کسب اطلاعات بیشتر از منابع خط اول دست مستعمره ممکن نشد.

آقای خلیل اسفندیاری پدر ملکه سابق و سفیر ایران در آلمان که به دلیل شکستگی پا در بیمارستان بستری بود در هیچ یک از مجالس از جمله در مراسم نوروز شرکت نکرد و خود ملکه سابق نیز در نوروز شرکت نکرد. جشن ها.

خبرگزاری آسوشیتدپرس هفته گذشته هنگام گزارش از مستعمره اشاره کرد که هنوز ارتباط تلفنی بین اعلیحضرت و ملکه سابق وجود دارد و هر روز امپراتور و همسرش برای چند دقیقه صحبت می کنند. این خبرگزاری در پیامی که در چندین روزنامه بزرگ اروپایی و آمریکایی از جمله روزنامه معروف نیویورک هرالد تریبون منتشر شد، خاطرنشان کرد که اعضای رسمی سفارت ایران در مستعمره گفته اند که ملکه سابق هنوز کاملاً ناامید نیست که کودک. .

خبر دیگر این بود که آقای منوچهر قراگوزلو، آجودان میدانی شهنشا که در کلنی اقامت داشت و می خواست به ایران برود، به دستور تهران بازگشت خود را به تعویق انداخت. او گفت “این خبر بسیار خوب و خوشحال کننده است” اما از اظهار نظر صریح خودداری کرد.

برخلاف همه این اخبار و شایعات که همگی حاکی از احتمال نزدیک شدن مجدد امپراتور و ملکه سابق بود، برخی از روزنامه های فرانسوی گزارش دادند که امکان حل اختلاف وجود ندارد و اعلیحضرت اشرف پهلوی به مستعمره آمدند. به این روند پایان دهید و آخرین پیام دوستانه و محبت آمیز امپراتور را برسانید.

تا هفته گذشته هیچ درخواستی برای تغییر نام خانوادگی ثریا وجود نداشت.

روزنامه دنیا در خبری با تیتر فوق می نویسد: تاکنون هیچ درخواستی از سوی وزارت دربار مبنی بر تغییر نام خانوادگی ملکه سابق ایران ثریا از اداره کل امور کشوری کشور ارسال نشده است. نام خانوادگی ملکه سابق ایران همان “پهلوی” است.

نام خانوادگی ثریا اسفندیاری بختیاری بود تا اینکه یک روز قبل از عروسی، پس از آن که حکیم الملک، وزیر دربار وقت، به دستور اعلیحضرت از اداره کل مدنی ایالتی درخواست کرد که نام خانوادگی ملکه را تغییر دهند. گواهی به شماره 327 به نام پهلوی صادر و به دادگاه ارسال شد.

گفته می شود تغییر نام خانوادگی ملکه سابق ایران زمانی راحت است که گذرنامه سیاسی که در دست اوست، همزمان با صدور شناسنامه جدید به نام اسفندیاری بختیاری به تهران بازگردانده شود.

مطلعین می گویند با توجه به محبوبیت ملکه سابق ایران در بین مردم که در روزهای اخیر افزایش یافته است، بعید است این تصمیم به زودی اجرایی شود، زیرا وضعیت ثریا و فوزیه بسیار متفاوت است و ملکه سابق ایران پس از صدور حکم طلاق مجددا تابعیت مصر را پذیرفت و با این اقدام خود به خود از تابعیت ایران خارج شد و نام خانوادگی پهلوی نیز از وی حذف شد.

مراسم طلاق چطور بود

شاه که تا جمعه گذشته هیچ اقدامی برای امضای اوراق طلاق ملکه ثریا انجام نداده بود، سرانجام شنبه شب این اوراق را امضا کرد. خبرگزاری های خارجی صبح یکشنبه گزارش دادند که آقای حسین علاء وزیر دربار شاهنشاهی با تایید این خبر گفت که این مراسم با حضور امام جمعه تهران و آقای میراسکندری منشی رسمی دربار به پایان رسید. به آلمان سفر کنید و مدارک را به ملکه ثریا در مستعمره تحویل دهید.

دکتر هدایتی بعدازظهر یکشنبه به همراه سرتیپ نصیری فرمانده لشکر گارد شاهنشاهی با هواپیمای لوفت هانزا تهران را به مقصد مستعمره ترکیه ترک کرد. فرستادگان امپراتور فرمانی از اعلیحضرت همایونی دارند که طی آن به ملکه ثریا لقب «شاهزاده خانم» داده شد که معادل «اعلیحضرت» است.

ملکه سابق ایران ماهیانه حدود 30 هزار تومان کمک هزینه دریافت می کند و شاهزاده ثریا تا زمان ازدواج از این کمک هزینه استفاده می کند. مهریه ملکه سابق که نیم میلیون تومان بود به دستور شاهنشاه یک میلیون تومان پرداخت شد. تعدادی از جواهرات، اثاثیه و لباس های ملکه ثریا به آلمان ارسال شده است و مابقی نیز به تدریج ارسال خواهد شد.

در اینجا برای اطلاع خوانندگان به نقل از سند ازدواج شاهنشا و ملکه ثریا می پردازیم که طبق آن مراسم طلاق انجام شده است:

«23 بهمن 1329

همسر – اعلیحضرت همایون شهشاهی محمدرضا شاه پهلوی فرزند «اعلیحضرت مرحوم رضاشاه کبیر و اعلیحضرت تاج الملوک خانم پهلوی» دارنده شناسنامه شماره 2 ثبت نام خاندان پهلوی متولد چهارم آبان 1298. خورشیدی – مسلمان – امپراطور ایران

همسر – والاحضرت شهبانو ثریا دختر آقای خلیل اسفندیاری بختیاری – دارنده شناسنامه شماره 327 از سازمان ثبت احوال اصفهان – متولد 10 تیر 1311 مسلمه – تبعه ایران با حضور و اجازه پدر.

او همسر دیگری ندارد

نوع قرارداد – CDI. او هیچ شرایطی ندارد

صدق – یک جلد کلام الله مجید به همراه یک تاج و نیم الماس و یک گردن بند الماس که به زوجه داده شده و پنج میلیون ریال وجه نقد به عهده زوج (اعلیحضرت همایون شاهشاهی) است. در صورت برآورده شدن خواسته ها آماده کار هستند.

شاهدان – ما نخست وزیر حاج علی رزم آرا و سید حسن تقی زاده رئیس مجلس سنا هر دو در مراسم عقد حضور داشتیم و شاهد مراسم عروسی بودیم.

ارائه – ما رضا حاکم (سردار فاخر) رئیس شورای ملی و ابراهیم حکیمی (حکیم الملک) وزیر دربار شاهنشاهی زن و شوهر را معرفی می کنیم و در مراسم عروسی حضور خواهیم داشت.

مصاحبه با اعلیحضرت اشرف پهلوی

روزنامه فرمان در شماره روز یکشنبه خود خلاصه ای از مصاحبه اعلیحضرت شهدخت اشرف پهلوی با روزنامه فرانسوی باریپرس را منتشر کرد و در ادامه سخنان اعلیحضرت اشرف را چنین نوشت: «نمایش شاه و ثریا دربار ایران و دربار ایران را شوکه کرد و تحت تأثیر قرار داد. تمام دنیا مطالب و اخبار زیادی در این باره نوشت و حرف های زیادی زد، اما حقیقت بسیار ساده و در عین حال تاثیرگذار بود. برادرم قبل از این تصمیم خیلی فکر کرد و بالاخره این فداکاری را پذیرفت. این اثر نیز مانند آثار مشابه، تصمیمی تاریخی بود. کار حکومت آسان نیست. من خودم به سختی تحت تأثیر قرار می‌گیرم.»

اعلیحضرت اشرف سپس فرمودند من ثریا را خیلی دوست داشتم. او به واسطه مسافرت ها و خوش قیافه ای که داشت محبوبیت جهانی پیدا کرد و محبت و احترام همه اعضای خاندان سلطنتی ایران را به خود جلب کرد. زیرا او یک همسر کامل و بالاتر از همه یک ملکه از هر نظر بود. برادرم عشقش را فدای ازدواج مجدد کرد اما تا به حال خبری از نامزد جدید نبوده و هرچه در این باره گفته می شود کذب است. شاهنشاه و اعضای خانواده اش دل و حوصله یافتن جانشینی برای ملکه ای که نبودش در سراسر تهران احساس می شود و همه را غمگین و متاثر کرده است را ندارند.

منبع:

مجله قشانی ها، سال 18، شماره 58، صفحات 3-10

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا