چرا عثمان یاران نزدیک پیامبر مانند ابوذر و عمار را مجازات و تبعید کرد

سوالات درس 10

1. ماجرای سقیفه بنی ساعده چه بود؟

پس از رحلت پیامبر، در حالی که علی (ع) و تعدادی از یارانش در حال دفن آن حضرت بودند، عده ای از انصار و مهاجرین در سقیفه بنی ساعده گرد آمدند و درباره جانشینی پیامبر صحبت کردند. هر دو گروه با نادیده گرفتن وصیت پیامبر در غدیرخم ادعا کردند که خلافت و جانشینی رسول خدا حق آنهاست.

2. ابوبکر چگونه به خلافت رسید؟

با توجه به اینکه بین انصار گذشته رقابت و اختلاف وجود داشت، گروهی از حاضران در سقیفه با ابوبکر که از مهاجران قدیم بود بیعت کردند و بدین ترتیب او به عنوان خلیفه اول شناخته شد.

3. چرا حضرت علی علیه السلام در آغاز خلافت ابوبکر سکوت کرد؟

گروهی از مسلمانان با یادآوری خطبه پیامبر در غدیر می خواستند با علی (ع) بیعت کنند، اما علی (ع) با سکوت خود مانع تفرقه و درگیری میان مسلمانان شد تا اسلام پایدار بماند.

4. ابوبکر چند سال سلطنت کرد؟ و چه کسی را به عنوان جانشین خود انتخاب کردید؟

ابوبکر حدود دو سال بر خلافت حکومت کرد و عمر بن خطاب را به جانشینی خود برگزید.

5. عمر چند سال سلطنت کرد و چه مناطقی را فتح کرد؟

عمر در دوران حکومت ده ساله خود، کار فتوحاتی را که از اواخر خلافت ابوبکر آغاز شده بود، با جدیت ادامه داد. نیروهای اعزامی عمر، علاوه بر بیشتر نقاط ایران، کشورهای سوریه، لبنان، فلسطین و مصر را نیز فتح کردند.

6. عثمان چگونه به خلافت رسید و وضعیت کشور در زمان او چگونه بود؟

عثمان خلیفه سوم با شورای منصوب شده توسط عمر جایگزین شد. در زمان او، برخلاف دو خلیفه قبلی، تجمل گرایی و سبک اشرافی رواج یافت و اطرافیان و کارگزاران خلیفه با ثروتی که از فتوحات به دست می آمد سرگرم می شدند.

7. چرا عثمان برخی از یاران نزدیک پیامبر را مجازات و تبعید کرد؟

عثمان گروهی از صحابه و یاران نزدیک پیامبر مانند ابوذر، عمار و مالک اشتر را به دلیل انتقاد از او و اطرافیانش مجازات و تبعید کرد.

8. عثمان چه شد؟

عملکرد اطرافیان خلیفه سوم نارضایتی گروهی از مسلمانان را برانگیخت که از نقاط مختلف به مدینه آمدند و اعتراض خود را به عملکرد کارگزاران وی ابراز کردند. امام علی (ع) سعی کرد مخالفان را آرام کند و از درگیری و خونریزی جلوگیری کند، اما سرانجام معترضان خشمگین به خانه خلیفه هجوم بردند و او را کشتند.

9. امام علی (ع) در کجا متولد شد و دوران کودکی و نوجوانی آن حضرت چگونه گذشت؟

امام علی (ع) فرزند ابوطالب در کعبه متولد شد. دوران کودکی و نوجوانی خود را در خانه حضرت محمد (ص) و تحت تعلیم او گذراند.

10. چه چیزی پیامبر را بر آن داشت که بدون هیچ آسیبی مکه را به مقصد مدینه ترک کند؟

شجاعت و فداکاری علی و خوابیدن در بستر پیامبر باعث شد که پیامبر بدون هیچ آسیبی از سوی مشرکان، مکه را به سوی مدینه ترک کند.

11. حضرت علی (ع) در زمان خلافت سه خلیفه قبلی چه کرد؟

حضرت علی (ع) به تفسیر قرآن، تربیت شاگردان و پاسخگویی به سؤالات دینی مردم می پرداخت. به ساختن و آبادی و نخلستان سازی نیز توجه زیادی داشت.

12. حضرت علی علیه السلام چگونه به خلافت رسید؟

پس از مرگ عثمان، مردم متوجه شدند که جامعه اسلامی بدون سرپرست مانده است. بسیاری از مهاجران و انصار می خواستند با علی (ع) بیعت کنند، اما او نمی خواست خلافت را بپذیرد. سرانجام با اصرار فراوان مردم، حضرت علی (ع) خلافت را پذیرفت.

13. چه عواملی باعث مخالفت و دشمنی جویندگان ریاست و ثروت اندوزان با علی علیه السلام شد؟ و چه جنگ هایی بر این پیامبر تحمیل کردند؟

اصرار علی (ع) بر پیروی از قرآن و سنت پیامبر و اجرای عدالت، مخالفت و دشمنی داوطلبان ریاست جمهوری را برانگیخته است. وقتی این گروه مطمئن شدند که امام مطابق میل آنها عمل نمی کند، دست به فتنه زدند و سه جنگ جمل، صفین و نهروان را بر این امام تحمیل کردند.

14. جنگ جمل را توضیح دهید؟

از آنجایی که حضرت علی (ع) تمایلی به جنگ و خونریزی بین مسلمانان نداشت، سعی کرد با گفتگو و نصیحت، خیانت شکنان و شورشیان را متقاعد کند که از تفرقه و هرج و مرج جلوگیری کنند، اما شورشیان به جنگ رفتند. امام در جنگ جمل شورشیان را شکست داد.

بخونیدش:  چرا در هنگام بلع لحظه ای تنفس قطع میشود

15. جنگ صفین را توضیح دهید؟

در جنگ صفین، حضرت علی علیه السلام به مصاف سپاه معاویه رفت و آنان را ظالم خواند. استواری یاران علی (ع) به ویژه مالک اشتر، آثار شکست را بر چهره سیاه ظالم آشکار کرد. اما در لحظات پایانی مکر عمر مانع از پیروزی سپاهیان امام علی(ع) شد.

16. چرا حضرت علی علیه السلام شهر کوفه را مرکز خلافت خود قرار داد؟

امام در آغاز حکومت خود، برای دفع تهدید غرض خواران و دشمنان عدالت، مدینه را به مقصد عراق ترک کرد و شهر کوفه را مرکز خلافت خود قرار داد.

17. مهمترین ویژگی ها و دستاوردهای حکومت حضرت علی (ع) را نام ببرید؟

1- سادگی زندگی و روابط با طبقه اشراف

2- تأکید بر عدالت

3- افراد شایسته را برای اداره استان ها انتخاب کنید

4- مدارا با مخالفان

18. چرا امام حسن (علیه السلام) پیشنهاد صلح معاویه را می پذیرفت؟

بسیاری از یاران و سربازانش تمایلی به جنگ نداشتند و تنها گروه اندکی آماده جهاد بودند. پس از آن بود که معاویه بسیاری از سران قبایل و حتی نزدیکان امام را با وعده پول و مقام فریب داد و فریب داد.

19. چه عاملی در جلوگیری از شکست معاویه در جنگ صفین نقش مهمی دارد؟

معاویه سیاستمداری فریبکار بود و با دادن پول و مقام، افراد صاحب نفوذ و قدرتمند را به خود جذب می کرد. عمروعاص یکی از این افراد بود، او که با میل به حکومت مصر به معاویه پیوسته بود، نقش مهمی در جلوگیری از شکست معاویه در جنگ صفین داشت.

20. انگیزه های قیام امام حسین علیه السلام چه بود؟

امام حسین علیه السلام با پدرش امیرمؤمنان و برادرش امام حسن علیه السلام در صحنه جهاد و مبارزه حضور یافت. پس از شهادت برادرش با سخنرانی ها و نامه های افشاگرانه به مبارزه با رژیم ستمشاهی معاویه پرداخت. پس از مرگ معاویه، پسرش یزید به وصیت او به خلافت رسید

21. مردم کوفه پس از شنیدن خبر خروج امام حسین (ع) به مکه چه کردند؟

با نوشتن نامه های فراوان او را به این شهر دعوت کردند. امام اول به این نامه ها توجهی نکرد، اما به اصرار کوفیان پسر عموی خود مسلم بن عقیل را به آنجا فرستاد. پس از ورود مسلم به کوفه، هزاران نفر به نام امام حسین (ع) با مسلم بیعت کردند. امام پس از دریافت نامه مسلم، عازم کوفه شد.

22. عبیدالله بن زیاد در شهر کوفه چه کرد؟

عبیدالله با ایجاد رعب و وحشت مردم را به وحشت انداخت و مسلم بن عقیل را دستگیر کرد و به شهادت رساند. سپس مردم کوفه را مجبور کرد تا برای جنگ با امام حسین (ع) آماده شوند.

23. واقعه عاشورا را توضیح دهید؟

لشکر یزید از رسیدن امام حسین و یارانش به کوفه جلوگیری کردند و کاروانش را مجبور به توقف در سرزمین گرم و خشک کربلا (نینوا) کردند. لشکریان یزید که بسیار زیاد بودند، امام حسین علیه السلام و یارانش را محاصره کردند و در روز عاشورا جنگ را آغاز کردند. امام و یارانش که مرگ در راه اعتقاد و ایمان را سعادت در سایه حکومت ستمگران می دانستند، دلیرانه جنگیدند و به شهادت رسیدند.

24. امام حسین (ع) در وصیت نامه خود در مورد هدف قیام خود چه فرمودند؟

هدف من اصلاح امت جدم رسول خدا با امر به معروف و نهی از منکر و پیروی از راه رسول خدا و پدرم علی بن ابی طالب است.

*- حضرت محمد (ص) در 28 صفر سال …………… هجری قمری در …………… وفات یافت (11 – مدینه منوره). )

*- حضرت علی علیه السلام حدود ………….. سال سلطنت کرد. (5 سال)

*- معاویه پسر ابوسفیان گفت اگر حکومت …………… و ……… … … از علی (علیه السلام) اطاعت می کنم. به او بسپار. (شام – مصر)

*- پس از شهادت علی (ع) در …………… رمضان سال ……………. هجری قمری، مردم از شهر کوفه با ………….. بیعت کرد. (21 – 40 – امام حسن)

*- معاویه پس از تحمیل صلح بر امام حسن (علیه السلام) در …………… (شام – شام) به خلافت رسید.

*- معاویه پسرش …………… را به جانشینی خود برگزید و خلافت کرد …………… (یزید – ارثی)

*- یزید پس از شنیدن اخبار کوفه …………… را که مردی سنگدل و خونخوار بود به حکومت آنجا گماشت. (عبیدالله بن زیاد)

بخونیدش:  چرا در هر کشور یک زبان رسمی وجود دارد

*- پس از شهادت امام حسین (علیه السلام)، حضرت ………….. با سخنان روشنگرانه ای اهداف قیام کربلا را بر همه آشکار ساخت. (زینب (س))

امتحان نوبت دوم مطالعات اجتماعی پایه هشتم + پاسخ | ژوئن 2016

معلم برتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا