چرا فدک ، ارث حضرت زهرا (س) می باشد؟
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، پس از رحلت پیامبر(ص) حکومت تلاش کرد سرزمین فدک را از اقتدار حضرت زهرا(س) و امام علی(ع) خارج کند. به همین منظور در منابع آمده است که خلیفه و کارگزارانش حدیثی جعل کردند و آن را به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم نسبت دادند که فرمود ما پیامبران هیچ میراثی از خود به جا نمی گذاریم و هر چه باقی است. از ما صدقه است
حضرت زهرا سلام الله علیها در پاسخ به این سخن بی اساس فرمودند: اولاً باغ فدک ارث نیست، بلکه هدیه پیامبر بوده و در زمان حیات ایشان در اختیار من بوده است و من هم مداخله کنید دوم اینکه پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم آیا خلاف قرآن صحبت می کند؟
وی ادامه داد: قرآن می فرماید: و وارث سلیمان داود است; حضرت سلیمان از حضرت داوود ارث برده یا در جای دیگر می فرماید: حضرت زکریا از خداوند می خواهد که فرزندی به من عطا کند که از من و آل یعقوب به ارث ببرد. چگونه پیامبر خدا میگوید ما پیامبران از خود ارث نمیبریم، در حالی که آیات صریح قرآن بر ترک ارث از پیامبران الهی دلالت دارد».
اینجا بود که خلیفه خلع سلاح کرد و گفت: اگر هدیه بود باید برای من شاهد بیاورید. در واقع می خواست به هر بهانه ای از تصرف اموال قابل توجه حضرت زهرا سلام الله علیها جلوگیری کند تا مبادا از این حمایت مالی در ادعای خلافت امیر مؤمنان علی علیه السلام استفاده شود. درود خدا بر او باد و حکومت آنها با خطر بزرگی روبرو خواهد شد.
حضرت زهرا سلام الله علیها که مصداق آیه تطهیر است در واقع می خواستند مسئله مهم خلافت پیامبر صلی الله علیه و آله را تایید کنند که حضرت علی علیه السلام از کیست. ، پیشوای مؤمنان است.
از این رو خلیفه متوجه شد که اگر سخنرانی حضرت زهرا سلام الله علیها را تایید کند، ناگزیر است که تمام سخنرانی های فردای ایشان را تایید کند. فلسفه باغ فدک این نبود که حضرت زهرا سلام الله علیها به آن دلبستگی داشته باشد.
انتهای پیام/
دومین نشست علمی فدک با حضور حجت الاسلام سید یحیی مرتضوی به عنوان نماینده شیعیان و حمید رفیعی به عنوان نماینده اهل سنت؛ امروز 28 آذر 1398 در مرکز تخصصی شیعه شناسی برگزار شد.
نماینده شیعه بیان کرد: در منابع اهل سنت آمده است که فدک جزو اموال شخصی حضرت زهرا (س) بوده و پیامبر (ص) فدک را به حضرت زهرا (س) داده است، پس چرا خلیفه اول فدک را گرفت. ? حضرت زهرا (س) زمام گرفت؟
نماینده اهل سنت گفت: ابوبکر بعد از پیامبر اکرم (ص) خلیفه مسلمین بود و حفظ بیت المال و ساماندهی اموال عمومی بر خلیفه واجب است. از این رو خلیفه اول فدک را از حضرت زهرا (س) تحویل گرفت و به بیت المال بازگرداند.
نماینده شیعیان گفت: خلیفه فدک را از حضرت زهرا (س) گرفت. پس با گرفتن فدک ظلم بزرگی کرد; یا اینکه تنظیم قاعده ید را نمی دانست; در این صورت، جهل بزرگی برای خلیفه است و جانشین پیامبر (ص) نباید از این قاعده غافل شود; در این میان حضرت زهرا علیهاالسلام شاهدی برای اثبات خدا بودن بخشش پیامبر آوردند.
نماینده اهل تاسنین با رد این نظریه گفت: خلفای اولیه تصمیم گرفتند که در قضیه فدک شاهدی نباشد. علاوه بر این، همه شهود حضرت زهرا علیهاالسلام در پرونده فدک منافعی داشتند، مانند حضرت علی علیه السلام و دو فرزندش که برای فدک شهادت دادند.
نماینده شیعیان گفت: از نظر فقهی و حقوقی، شوهر می تواند شاهد اموال زوجه باشد و این شهادت در هیچ جای فقهی رد نشده است. وانگهی در منابع معتبر اهل سنت آمده است: «علی حق و الحق» که عصمت حضرت علی (ع) را ثابت می کند; چگونه خلیفه اول شهادت حضرت علی (ع) را نپذیرفت؟
نماینده اهل سنت با رد این نظریه گفت: اولا اهل سنت عصمت حضرت علی علیه السلام را قبول ندارند; در عین حال قضاوت یک تصمیم فقهی و شرعی است و قاضی باید بر اساس حکم فقهی قضاوت کند و ربطی به مقام و جایگاه افراد ندارد; چنان که پیامبر در احکام خاصی اجتهاد می کرد; در این مورد، خلیفه استدلال کرد که شهادت حضرت علی (ع) قابل قبول نیست.
نماینده شیعیان گفت: آیا شما جایگاه پیامبر اکرم (ص) و خلیفه اول را یکی می دانید؟ آیا این به این معناست که شما شأن پیامبر(ص) را اینقدر پایین می دانید؟
این نماینده اهل سنت ابراز داشت: اهل سنت جایگاه پیامبر را بسیار بالاتر از خلیفه اول می دانند. اهل سنت در اینجا مقایسه ای بین پیامبر(ص) و خلیفه اول انجام داده اند و مکتب اهل سنت قاعده قیاس را می پذیرد.
نماینده شیعیان گفت: در منابع اهل سنت آمده است که تنها فرزند پیامبر(ص) حضرت زهرا سلام الله علیها است; بنابراین، طبق احکام ارث، اموال پیامبر اکرم (ص) به حضرت زهرا (س) می رسد; فدک ملک شخصی پیامبر و متعلق به حضرت زهرا (س) بود.
نماینده اهل تسون گفت: در حدیث صحیح آمده است که پیامبران ارثی نمی گذارند و هر خیری که از خود بر جای می گذارند صدقه برای مردم است. بنابراین فدک نمی تواند میراث پیامبر(ص) به حضرت زهرا(س) باشد.
نماینده شیعه با رد این نظریه گفت: بسیاری از علمای کلام و کلام و حدیث اهل سنت بر این عقیده هستند که خلیفه اول تنها کسی است که این حدیث را قبل از حضرت زهرا علیهاالسلام آورده است و این حدیث در هیچ کدام یافت نمی شود. منبع موثق دیگر وجود ندارد؛ آیا در قرآن نیامده است که حضرت داوود از حضرت سلیمان ارث برده است؟ آیا جز این است که فرزندان یعقوب از حضرت یعقوب به ارث برده اند؟ چرا اموال پیامبر(ص) بین همسران پیامبر از جمله عایشه تقسیم شد اما وقتی به حضرت زهرا(س) رسید باید بگویند که پیامبران ارث نمی گذارند؟
نماینده اهل تسون گفت: در جلد اول کتاب معتبر حدیثی در این زمینه آمده است که علما وارثان پیامبر هستند و پیامبران چیزی برای دنیا باقی نمی گذارند. پس این حدیث دلیل بر این است که ارث در این آیات به علم و حکمت انبیا اشاره دارد نه خواص انبیا.
نماینده شیعه با رد این نظریه گفت: این حدیث بحث و فضای علمی است و ربطی به ارث بردن خواص انبیا ندارد.
نماینده اهل سنت گفت: اگر مدعی هستید که فدک را پیامبر به حضرت زهرا علیهاالسلام داده یا به ارث برده است، پس چرا در زمان حضرت علی علیه السلام و امام حسن علیه السلام فدک به آنها برگردانده نشد؟
نماینده شیعیان در پاسخ به این سوال و در پایان سخنان خود گفت: اگر سخنان اهل سنت را بپذیریم که فدک جزء بیت المال است; بنابراین طبیعتاً تمام اموال بیت المال به خلیفه می رسد; بنابراین فدک به حضرت علی (ع) رسیده بود و دیگر نیازی به اعلام نبود و اگر معتقد باشیم که فدک هدیه یا ارثی از حضرت زهرا (س) بوده است در این 25 سال اقامت حضرت علی (ع) افراد و خانواده ها افراد زیادی در درآمد فدک سهیم بودند. چگونه حضرت علی (ع) فدک را از آنان پس گرفت؟
وی خاطرنشان کرد: در همان زمان حضرت علی (ع) می خواست درآمد فدک را بین مسلمانان و مسلمانان فقیر تقسیم کند و این هدف محقق شد و نیازی به طرح موضوع فدک در جامعه آن زمان نبود. . .
رسا نیوز