چرا ماه صفر باید صدقه داد

خبرگزاری مهر، گروه دین و اندیشه: در برخی منابع آمده است که ماه صفر به ارهوست معروف است; مخصوصاً چهار روز آخر ماه که رحلت رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم در آن واقع شد. در علت نفرین شدن ماه صفر دلایلی از جمله رحلت پیامبر اکرم (ص)، شهادت امام حسن (ع) و امام رضا (ع) در این ماه را ذکر می کنند. همچنین آغاز ماه صفر مصادف است با ورود کاروان اسرا از کربلا به شهر شام و آغاز جنگ صفین در روز اول صفر اتفاق افتاد.

در برخی از روایات اسلامی آمده است که مسلمانان باید در ماه صفر از انجام کارهای سنگین بپرهیزند و برای دفع آفات و بلایا در این ماه صدقه زیادی انجام دهند. به همین دلیل مسلمانان این ماه را ماه بد یمن می نامند، زیرا وحی در این ماه منقطع می شود. حضرت علی علیه السلام در این باره می فرماید: با رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله چیزی قطع شد که با مرگ احدی قطع نشد.

شیخ عباس قمی صحت ماه صفر را هم در مفاتیح الجنان، هم در قسمت اعمال ماه صفر و هم در حوادث روز ذکر کرده است. در اینجا متن سخنان این محدث بزرگ برگرفته از وقایع زمان را تقدیم می کنیم: «بدانید که این ماه (صفر) به نامش معروف است و شاید دلیل آن رحلت رسول خدا باشد که نماز و درود خدا بر او، چنان که دوشنبه است. به خاطر این است یا اینکه این ماه بعد از سه ماه حرام (ذی القعده، ذی الحجه و محرم) است که در آن ماهها نبوده است. جنگ و جنگ و در این ماه (صفر) جنگ آغاز شد. آنها می ماندند و خانه ها از ساکنانشان خالی می شد.

از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم نقل شده است که هر که مرا به آخر ماه صفر بشارت دهد او را به بهشت ​​بشارت می دهم.

در نامگذاری این ماه دو جنبه ذکر شد:

1. مشتق از «صفرا (زرد شدن)»; زیرا زمان انتخاب نام متقارن با فصل پاییز و زرد شدن برگ درختان بود.

2. مشتق از «صفر (خالی)»; چون بعد از پایان ماه های حرام مردم به جنگ می رفتند و شهرها خالی می شد.

برخی از اعمال ماه صفر

1- در این ماه بیشتر به کمک های خیریه توجه کنید.

پیامبر اکرم (ص) درباره انفاق می فرماید: لبخند تو به برادرت صدقه است، امر به معروف و نهی از منکر صدقه است، هدایت گمراه شده صدقه است و سنگ و خار و استخوان را از سر راه بردار. از خیریه

2- به هر حال هیچ چیز بهتر از صدقه و دعا و مناجات نیست و اگر کسی بخواهد از بلایای این ماه در امان بماند باید در هر روز این ماه 10 مرتبه این دعا را بخواند. فیض روح الله روحا در «خلاصه الاذکار» آورده است:

یا افراط نیرومند یا افراط در ناممکن یا عزیز یا عزیز یا عزیز معبودی جز تو نیست. جلال بر تو تو از ستمگران بودی، پس ما را اجابت کن و ما را از اندوه نجات ده، سپس مؤمنان را نجات ده. خدا بر محمد و الله پاک و منزه است! (مفاتیح الجنان)

ای نیروی سخت و ای سخت! عزیز، عزیز، عزیز! عظمت همه خلقت را می خورند. پس شر خلقت را از من بازدار، ای مهربان! ای مرد خوب! ای برکت! ای لطف! خدایی جز تو نیست! پناهگاه تو! همانا من از ستمگرانم. ما او را اجابت کردیم و او را از اندوه نجات دادیم و مؤمنان را نیز نجات دادیم و خدا بر محمد و آل پاک و مطهرش رحمت کند!

3- «سید بن طاووس» روایت کرده است: در روز سوم ماه صفر دو رکعت نماز در رکعت اول سوره حمد و سوره «انا فتحنا» و در رکعت دوم بخوان. آه سوره حمد و سوره توحید بخواند و بعد از سلام صد مرتبه صلوات بفرست و صد مرتبه آل ابی سفیان را لعن کن و صد مرتبه استغفار کن و سپس بخواه. خدایا حاجتت.(ان شاء الله به مقصود اجابت می رسد.) (اقبال، صفحه 587)

4. در روز اربعین (بیستم صفر) زیارت امام حسین (علیه السلام) مستحب و تأکید شده است. در روایتی از شیخ طوسی از امام حسن عسکری (علیه السلام) آمده است که: نشانه های مؤمن پنج چیز است: به جای خواندن پنجاه و یک رکعت نماز (17 رکعت نماز واجب و 34 رکعت). از نماز) غیر واجب) و زیارت اربعین (امام حسین علیه السلام) و انگشتر را به دست راست بیندازید و در هنگام سجده پیشانی را بر زمین بگذارید و در نماز بسم الله الرحمن الرحیم بگویید.

بخونیدش:  چرا وقتی با شانه پلاستیکی موهای خود را شانه می کنیم شانه موهای شما را میکشد

در ادامه نظر برخی از علما را در خصوص صحت ماه صفر می خوانید;

آیت الله مکارم شیرازی:

روزها فطرتاً هیچ شادی و اندوهی ندارند، مگر حوادثی که برایشان اتفاق افتاده است، و به این دلیل که در ماه صفر، سه تن از معصومین علیهم السلام از دنیا رفتند و همچنین مشکلاتی که برای اسیران پیش آمد. کربلا، شاید لقب غم گرفته باشد. به علاوه، چون ماه حرام تمام شده بود و دوباره جنگ و درگیری بین قبایل عرب درگرفت. و به هر حال نفوذ آنها با صدقه و دعا حل می شود.

آیت الله مظاهری:

سؤال از دقیق بودن روزها و ساعات معین از نظر شرعی سؤالی است مشهور و انکار اصل آن مشکل است. از نظر عقلی، ما دلیل قاطعی برای رد آن نداریم، همچنان که دلیل عقلی محکمی برای اثبات آن وجود ندارد.

کسانی که به وجود ایام حزن معتقد بودند برای اثبات آن به قرآن کریم استناد کردند که می فرماید:

«لذا بر آنان باد شدیدی در ایام حزن فرستادیم» [1]

«ما در روز ماتم بر آنان بادی نفرستادیم» [2]

و نیز بر آیات مبارکه اصرار داشتند: «إِنَّا انزلناه فی لیلة مبارکة» [3] .

همچنین درباره شادی و غم ماه ها و روزها و ساعات خاصی نیز در این زمینه روایاتی وجود دارد.[4] برخی نیز معتقدند روز و ساعت غم و اندوهی وجود ندارد و روشی را که در قرآن کریم ذکر شده معتبر دانسته اند. ، بسته به ظرف نیست. بر اساس این نظریه، مصیبت سنگین و مخربی که در آیات شریفه ذکر شده، نحس است و به همین دلیل به این ایام، ایام نحس گفته می شود، اما انکار سعد و نحس برای ماه ها و روزها و ساعات معین، با وجود روایات، کار اشکال دارد.

آیت الله علامه طباطبایی

سعادت و سعادت روزگاران گذشته معنایی جز این ندارد که سعادت و سعادت ناشی از حوادث دینی است که بنا به ذائقه دینی و یا بنا به تأثیر مردم، یا در یک روز خیری ایجاد کرده، یا موجب ظهور آن شده است. قبح و زشتی و با این حال خود آن روز یا آن قسمت از زمان متصف به ممنت یا شامات است و تشکیل آن دارای خواص دیگری است و زمانهای دیگر آن خواص را ندارد و خلاصه علل طبیعی و تکوینی این قسمت از زمان. با زمان های دیگر متفاوت است، اگر بوده، از این روایات نیامده است، و هر روایتی که خلاف آنچه ما گفتیم به نظر برسد، یا باید توسط تقیه ساقط شود، یا کاملاً رد شود.

آیت الله حاج میرزا جواد آقا ملکی تبریزی

معروف است که ماه صفر، به ویژه چهارشنبه آخر این ماه، ماه غم انگیزی است و ما هیچ روایتی از آن نداریم. شاید به خاطر رحلت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در این ماه و نیز به خاطر سخنان پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) باشد که می فرماید: (هر که مرا به پایان ماه صفر بشارت دهد). به بهشت ​​اعلام میکنم)) تا این موضوع ثابت شود. و هنگامی که صحت این ماه ثابت شد، باید در آن اعمال مقتضی انجام داد و آن را از مصیبت بزرگ دانست و غیبت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم را به خداوند بازگو کرد. از دست دادن شادی در زمان حضور او و گمراهان پس از مرگش برای او دعا کنند و از طغیان منافقان و ستم اشرار و آلودگی دشمنانش خبر دهند.

آیت الله صافی گلپایگانی:

قطعاً چنین سؤالی حل نمی شود و به طور کلی صدقه دادن به فقرا نفرت انگیز است.

آیت الله فاضل لنکرانی:

ما دلیلی برای اثبات این ادعا نداریم و با فرض صحت این موضوع با کمی صدقه می توان مشکل را حل کرد.

آیت الله سیستانی:

برای رفع نیاز احتمالی، صدقه انجام دهید.

آیت الله بهجت:

در جمله ثابت است و صدقه دادن به دعای امثال نافع است.

حجت الاسلام علی طاهری، استاد حوزه علمیه خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار ایکنا خراسان جنوبی، در خصوص علت انفاق در اول ماه صفر، گفت: در فرقه این ماه می توان – دو نکته بود. در نظر گرفته شده که از کلمه “زرد” گرفته شده است; زیرا زمان انتخاب نام با فصل پاییز و زرد شدن برگ درختان همخوانی داشت و از طرفی نقل قولی است که از صفر شروع می شود (خالی) ; چون بعد از پایان ماه های حرام مردم به جنگ می رفتند و شهرها خالی می شد.

بخونیدش:  چرا برخی سواحل صخره ای و پرتگاهی است

وی با بیان اینکه منابع دینی ماه صفر را با توجه به حوادثی که در آن رخ داده است را خیر می دانند، افزود: علمای دین برای روزهای پایانی این ماه که رحلت پیامبر گرامی اسلام را شاهد بود، غمگین هستند. اسلام (ص) و شهادت دو امام بزرگوار را می دانند. از سوی دیگر در آغاز ماه صفر کاروان اسرا از کربلا وارد شهر شام شد.

این سخنران با اشاره به شروع جنگ صفین گفت: در برخی از روایات اسلامی آمده است که مسلمانان باید در ماه صفر از انجام کارهای سنگین بپرهیزند و برای دفع آفات و بلایای آن صدقه فراوان دهند. ماه . حضرت علی (علیه السلام) درباره این ماه می فرماید: «با رحلت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله چیزی قطع شد که با مرگ هیچکس قطع نشد. »

طاهری گفت: پیامبر اکرم (ص) نیز می فرماید: «کسی که مرا به آخر ماه صفر بشارت دهد، او را از بهشت ​​بشارت می دهم. همچنین در روایت دیگری از ایشان آمده است: «لبخند تو به برادرت صدقه است، امر به معروف و نهی از منکر صدقه، هدایت گمراه شده صدقه، و زدودن سنگ و خار و استخوان است. از راه صدقه است.»

وی افزود: همچنین نقل شده است که برای در امان ماندن از بلا در این ماه بهتر است این دعای مفاتیح الجنان را روزی 10 مرتبه بخوانید: «یا شدید القوی و یا شدید المحال یا عزیزو اعزی زو ازیزو زلتب بازمتک جمیع خلقک». فاكفيني شارّ آفريدگار تو، يا رحمان، يا بخشنده، يا بخشنده، يا معبودي جز تو نيست. اندوه و چنین منجی مؤمنین رضی الله عنه; تو سرسخت هستی و سرسخت. خدای من، خدای من، ای خدای من عظمت همه خلقت را می خورند. پس شر خلقت را از من بازدار، ای نیکوکار. ای بخشنده، ای نعمت. اوه باشه خدایی جز تو نیست. بهشت تو! همانا من از ستمگرانم. ما او را اجابت کردیم و او را از اندوه نجات دادیم و مؤمنان را نیز نجات دادیم و خدا بر محمد و آل پاک و مطهرش رحمت کند.

این مدرس حوزه ادامه داد: از سید بن طاووس روایت شده است که در روز سوم ماه صفر دو رکعت نماز در رکعت اول سوره حمد و سوره فتح و در رکعت دوم نماز بخوانید. سوره حمد و سوره توحید و بعد از نماز صد مرتبه صلوات بفرستید و صد مرتبه آل ابی سفیان را لعن کنید و صد مرتبه استغفار کنید سپس حاجت خود را از خدا بخواهید.

طاهری با بیان اینکه نباید به این ماه و روزهایش آنقدر فکر کنیم که در درون ما احساس بدی کند، یادآور شد: باید مواظب باشیم که همه ایام خدا در خور برکت و شکر باشد و دلیل آن است. زیرا غم و اندوه این ماه منافاتی با عنایات الهی ندارد، بلکه تنها با علائم و شرایطی که این روزها را شایسته صدقه می کند، منافاتی دارد. از این رو نباید به روزهایی که خداوند به ما نعمت داده است بد بینیم، بلکه از سنت ها و شرایطی که این ماه را به ماه غم و اندوه تبدیل کرده است، غافل نشویم. با صدقه که فقط پول نیست، می توانید شوخ طبعی را برای خود و خانواده به ارمغان بیاورید.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا