چرا محسن هاشمی رفسنجانی رد صلاحیت شد
مدتی است که انتشار نامه محرمانه شورای نگهبان و پاسخ علی لاریجانی بار دیگر بحث رد صلاحیت ها را زنده کرده است. با این حال، رد صلاحیت ها و اعتراضات نامزدهای حذف شده، یک پدیده تکراری و عادی در انتخابات ایران است، اما در برخی موارد، سنگینی وزن سیاسی شخصیت های رد صلاحیت شده، بازتاب های سیاسی/اجتماعی بسیاری را برانگیخته و بحث های بسیاری را به راه انداخته است. تجزیه و تحلیل
بی شک رد صلاحیت آیت الله هاشمی رفسنجانی یکی از بارزترین مصادیق این رد صلاحیت هاست که فعالان سیاسی و حتی اکثریت مردم را در شوک فرو برد. شخصیتی که از ابتدای انقلاب تا پایان عمر، پایگاهی مستحکم در ساختار قدرت و نقش رهبری در شکل گیری تحولات نظام داشت و برخی او را «شناسنامه انقلاب» می دانستند. تاکنون گزارش های پراکنده و پراکنده رسمی و غیررسمی درباره روند و روش رد صلاحیت جنجالی آیت الله هاشمی منتشر شده است، اما بهترین و معتبرترین منبع برای بازگویی این روزهای تاریخی و غافلگیرکننده، محسن هاشمی است که از نزدیک شاهد ماجرا بود. پدر و منبع دست اول است و اعتقاد بر این است که اطلاعات است.
او می گوید خبر برکناری آیت الله هاشمی را برای اولین بار از صداوسیما شنیده است، اما این قسمت آخر پروسه طولانی و سختی بود زیرا پیش از آن علی لاریجانی و حسن روحانی برای رساندن پیام شورای نگهبان نزد هاشمی رفسنجانی آمده بودند. توصیه به “استعفا”. او باید منتقل شود تا عواقب رد صلاحیت را متحمل نشود. گفتگوی خبرآنلاین با محسن هاشمی را بخوانید:
چرا تصمیم گرفتند برای انتخابات ریاست جمهوری 2019 ثبت نام کنند؟
در آن سال بحث لزوم حضور آیت الله هاشمی توسط شخصیت های سیاسی و حتی مردم عادی به طور جدی مطرح و ادامه یافت. اما آنها این مطالبات را رد کردند و گفتند نیازی به کاندیداتوری امثال ما که از ما بزرگتر است نیست و بهتر است دانشجویان سال اول وارد میدان مسابقه شوند. این وضعیت ادامه داشت تا اینکه زمان ثبت نام کاندیداها نزدیک شد و از اردیبهشت به بعد فشار هواداران کاندیداتوری آیت الله هاشمی افزایش یافت. تعداد افرادی که هر روز با او تماس می گرفتند یا از طریق اطرافیانش برای او پیام می فرستادند بسیار زیاد شده بود. شخصیت هایی چون آیت الله سیستانی، آیت الله وحید، آیت الله اردبیلی، آیت الله محقق داماد، آیت الله یثرابی و جمع کثیری از نمایندگان مجلس از طریق تماس مستقیم و یا ارسال پیام، ثبت نام خود را ضروری دانستند و در راستای مصالح انقلاب، نظام را ضروری دانستند. و مردم خود آقای خاتمی هم آمد و تاکید کرد که مطلوب است که در انتخابات شرکت کند. در عین حال، مطالبات فعالان سیاسی شناخته شده و مردم نیز ادامه داشت و نادیده گرفتن و پاسخ منفی به این مطالبات گسترده آسان نبود.
آیا انگیزه های مخالفت با کاندیداتوری او را نیز دریافت کردید؟
طبیعتا عده ای مخالف حضور آیت الله هاشمی در انتخابات بودند. از جمله آقای مصلحی، وزیر وقت اطلاعات، موضعی منفی اعلام کرد که واکنشهای متعدد رسانهای بهویژه مطبوعات را برانگیخت. آقای محمد خامنه ای نیز در مصاحبه ای مخالفت خود را با کاندیداتوری اعلام کرد. اما فشار زیادی برای حضور آنها وجود داشت و دلیل آنها این بود که شرایط کشور به گونه ای است که هیچکس جز آیت الله هاشمی نمی تواند مشکلات را حل کند. در نهایت پاسخ دادند که اگر خلاصه من ضبط شود خوب است این خلاصه را با مدیریت در میان بگذارند و اگر مخالفت نکردند من نامزد می شوم.
آیا زمان را به یاد دارید؟ اجرای تصمیم آنها چگونه بود؟
31 اردیبهشت ماه آخرین روز ورود بود که آیت الله هاشمی با مدیریت تماس گرفتند و از آقای حجازی خواستند با مدیریت صحبت کنند. چون مدیریت در حال استراحت بود امکان صحبت و مشورت وجود نداشت و آقای حجازی شخصا پیام خود را به مدیریت رساندند که البته جواب مثبت و منفی نگرفتند و چون جواب منفی نگرفتند آیت الله. هاشمی برای ثبت نام رفت.
واکنش ها پس از ثبت نام چه بود؟
موجی از تبریک و تشکر آغاز شد و عده زیادی برای تشکر از رشادت هایشان آمدند. فضای خوبی در کشور ایجاد شد و ضبط آیت الله هاشمی بسیار مثبت ارزیابی شد. برخی هم مثل آقای روحانی و آقای ولایتی که ثبت نام کرده بودند، گفتند حالا چه کار کنند، بمانند یا کنار بکشند؟ آیت الله هاشمی گفت که الان اینجاست تا ببیند اوضاع چطور پیش می رود. بعد از آن بحث رسیدگی به صلاحیت ها مطرح شد و البته آیت الله هاشمی حکم ریاست ستاد را به آقای جهانگیری داد و کم کم ستاد ایشان به سرمایه تبدیل شد.
از چه زمانی شایعات و اخبار رد صلاحیت را شنیدید؟
اواخر اردیبهشت ماه آقای روحانی تماس گرفت و البته نگران رد صلاحیت آنها بود. زمزمه هایی مبنی بر رد صلاحیت متقاضیان توسط شورای نگهبان و قرار گرفتن نام آقای روحانی در لیست رد صلاحیت ها به گوش می رسد. پیشنهاد شد نامه ای به مدیریت بنویسند تا شایعات محقق نشود. اخبار غیر رسمی مبنی بر رد و تایید صلاحیت متقاضیان همچنان به گوش می رسید. آخرین نظرسنجیها نشان میدهد که مشارکت مردمی بالای 50 درصد خواهد بود و 40 درصد آرا متعلق به آیتالله هاشمی است. همچنین شایعاتی منتشر شد مبنی بر اینکه برخی از نظامیان ارشد به شورای نگهبان گفته اند که در صورت رد صلاحیت، ممکن است مشکل امنیتی داشته باشیم. آقای ایلخانی هم به دیدار آیت الله هاشمی آمدند و گفتند که علی لاریجانی پیام داده است و از شما برای کاندیداتوری در انتخابات حمایت و کمک خواهد کرد.
خبر رد صلاحیت چه زمانی به او رسید؟
روز 9 اردیبهشت بود که حضور پررنگ پلیس در شهر احساس شد. آقای روحانی به منزل آیتالله هاشمی آمد و گفت شورای نگهبان شبانه ایشان را دعوت کرده و از ایشان خواستهاند که از آیتالله هاشمی استعفا دهند. البته طبق اخباری که قبلاً به دست ما رسیده است، تصمیم گیرندگان ارشد آنها در جلسه ای گفته اند که در صورت ثبت نام، ابتدا آنها را برای انصراف تحت فشار قرار خواهیم داد. همین اتفاق افتاد و پیامی که از طریق آقای روحانی فرستادند هم همین بود. از سوی دیگر عنوان شد که در صورت کنار رفتن آیت الله هاشمی فضای انتخابات سرد خواهد شد و حماسه سیاسی مورد نظر رهبری محقق نخواهد شد.
آیا کسی پیشنهاد حذف داده است؟
وقتی به دفتر آمدند، آقای لاریجانی که در آن زمان رئیس مجلس بود، همین پیام را آورد و از ایشان خواست که استعفا دهد چون احتمال رد صلاحیت وجود دارد. آقای لاریجانی از حاج آقا پرسیدند اگر تایید نشدید چه می کنید؟ آیتالله هاشمی گفت: اعتراض نمیکنم، کنارهگیری هم نمیکنم. آقای لاریجانی پرسید اگر مدیریت از شما بخواهد استعفا دهید چه می کنید؟ او پاسخ داد، قبول می کنم و اعلام می کنم که بنا به توصیه مدیریت استعفا داده ام.
احتمال رد صلاحیت چه تاثیری بر فعالیت های انتخاباتی آنها داشته است؟
رد صلاحیت هنوز تایید نشده است. از این رو کرسی انتخابات تشکیل و فعال شد، هرچند خبر جدی بودن احتمال رد صلاحیت در بین مردم پیچیده بود. از قم و سایر شهرها پیام های ابراز نگرانی و اعلامیه های حمایتی دریافت شده است. گروه های مختلفی گرد هم آمده اند تا نگرانی های خود را در مورد احتمال رد صلاحیت اعلام کنند و از جایگاه آیت الله هاشمی مطلع شوند. آنها هم گفتند من بازنشسته نمی شوم تا این مردم را خوشحال کنم.
چگونه از رد صلاحیت نهایی او مطلع شدید؟
زمانی که صداوسیما 8 نفر را به عنوان نامزد نهایی اعلام کرد، متوجه شدیم که آیت الله هاشمی رد صلاحیت شده است که بعداً مشخص شد رد صلاحیت ایشان به دلیل کهولت سن و خستگی ایشان بوده است. این رد صلاحیت باعث تفکرات زیادی شد. اعتراضات با نامه زهرا مصطفوی دختر امام شروع شد و ایشان نامه ای به رهبری دادند، سپس سایر اعضای خانواده امام اعتراض کردند و آقایان صانعی، توکلی، طبسی و شاهرودی همگی مشکل ساز شدند. آیت الله هاشمی خونسردی خود را حفظ کرد و به ستاد انتخاباتی خود رفت. مسئولان و کارکنان به مصوبه شورای نگهبان اعتراض کردند. وی نیم ساعت سخنرانی کرد و دلیل کاندیداتوری خود را تشریح کرد و مردم را به امید، صبر و آرامش دعوت کرد و گفت خود را کنترل کنند تا ببینیم در آینده چه اتفاقی می افتد و چه می توان کرد.
آیا شورای نگهبان توضیح بیشتری برای رد صلاحیت وی ارائه کرد؟
یادم هست یک روز یکی از اعضای شورای نگهبان آمد و اتفاقات جلسه بررسی صلاحیت ها را توضیح داد و برخی از اقدامات شورا را بیان کرد. از جمله به حضور آقای مصلحی وزیر وقت اطلاعات در جلسه شورای نگهبان اشاره کردند که برخلاف روال معمول جلسات رسمی و غیررسمی شورای نگهبان بود. آقای مصلحی اخیراً اعلام کرده بود که در این زمان پس از جمعبندی گزارشهای «طبقه خیابان» درباره پیروزی نهایی آیتالله هاشمی در انتخابات، یقین پیدا کرد و به گفته خودش: «در جلسه شورای نگهبان شرکت کردم و مطالبی را خواندم. نتیجه گرفته بود فقها و حقوقدانان شورای نگهبان هر چه فکر می کردند «آن ضعف» را به صحبت من بیاورند، نتوانستند فقط یکی از وکلای شورای نگهبان سؤالی را مطرح کرد که گفتم اینجا نظام در خطر است و من من در مورد شخص صحبت نمی کنم افراد بزرگ زیادی برای این سیستم فداکاری کرده اند، بنابراین آقایان تصمیم گرفتند. البته در آن زمان بحثی مطرح شد که بین اعضای شورای نگهبان اختلافاتی پیش آمد و آقای مومن و دیگران حتی تهدید به استعفا کردند. آنها به نحوه بررسی کاندیداها به ویژه رسیدگی به پرونده آیت الله هاشمی اعتراض داشتند.
علیرغم رد صلاحیت، نقش او بر نتایج انتخابات 92 تأثیر گذاشت…
قهر نکردند و از انتخابات انصراف ندادند و اتفاقا حضوری فعال داشتند و در نهایت پس از رایزنی های فشرده فراوان آیت الله هاشمی، جلسه ای برای انتخاب گزینه نهایی بین آقایان بین آقایان عارف و روحانی تشکیل شد. نتیجه رای 12 بر 8 به نفع آقای روحانی وارد عرصه رقابت های انتخاباتی شدند و با حمایت فعالان سیاسی و مردم توانستند پیروز انتخابات شوند. پیروز انتخابات آقای روحانی بود.
بیشتر بدانید:
رهبری: آقای هاشمی رفسنجانی چندین بار به شهادت رسید / از هیچ هزینه ای برای خود دریغ نکرد / از نزدیکان مؤثر امام بود.
آقای شمخانی از من پرسید: آقای هاشمی چه شد؟/ به شوخی گفتم: حتما از سرنوشت امیرکبیر می ترسد.
شکایت محسن هاشمی از رئیس صدا و سیما/ افکار عمومی دلیل تداوم تخریب آیت الله هاشمی رفسنجانی را نمی فهمد
چرا سکانس های مرحوم هاشمیر رفسنجانی از «منصور» حذف شد؟
ناگفته های مهم کدخدایی درباره جلسه رد صلاحیت آیت الله هاشمی/ مصلحی را دعوت کردیم/دوبار رای ندادیم
آیا هاشمی رفسنجانی دارایی های مسئولان را محرمانه نگه داشته یا عادلانه بوده است؟
21215
منبع تصویر، رسانه ایران
محسن هاشمی فرزند اکبر هاشمی رفسنجانی در واکنش به اظهارات وزیر سابق اطلاعات ایران مبنی بر رد صلاحیت پدرش در انتخابات 1392، در نامه ای به رئیس جمهوری اسلامی خواستار بی عدالتی شد و خواستار بی عدالتی شد. برای “اجازه تغییر مسیر جمهوری اسلامی به اصطلاح حکومتی” “اسلامی” ندهید
محسن هاشمی که صلاحیتش برای حضور در انتخابات 1400 شورای نگهبان رد شد، به شدت از این شورا و عملکرد آن انتقاد کرد و نسبت به تقویت جریانی که «نظر مردم را زینتی فرض میکند و از همه ابزارها برای رسیدن به اهدافش استفاده میکند» هشدار داد. نام تجاری.”
حیدر مصلحی، وزیر اطلاع رسانی دولت محمود احمدی نژاد در مصاحبه ای گفته است که شورای نگهبان به توصیه وی و پس از شنیدن پیش بینی وی از آقای هاشمی، برای حفظ «مصلحت نظام» صلاحیت اکبر هاشمی رفسنجانی را رد کرده است. . “
در آن زمان آقای هاشمی رفسنجانی در راس شورای فرصت بود.
این اظهارات علیرغم تکذیب شورای نگهبان و به دلیل رد صلاحیتهای گسترده در انتخابات آتی، واکنشها و انتقادات گستردهای را در پی داشته است.
ایران را از یک پیچ خطرناک نجات دهید
محسن هاشمی در نامه خود به حضرت آیتالله خامنهای نوشت که پدرش در همان زمان پس از رد صلاحیت ایشان گفت: «وزیر وقت اطلاعات به شورای نگهبان آمد و در مورد رشد آرام در انتخابات توضیحاتی داد و گفت که اگر تایید کنند. از من، تمام مزارع ده ساله پنبه خواهد بود.
آقای هاشمی اظهارات حیدر مصلحی را تاییدی بر روایت پدرش دانسته و با اشاره به این موضوع و رد صلاحیت های اخیر، «خواهان ظلم» به آقای خامنه ای شده است.
وی اعضای شورای نگهبان را متهم کرد که «به جای احراز صلاحیت، به کاندیداها رأی ترجیح می دهند و آن رأی جایگزین رأی مردم در تشخیص مصلحت و صحت نامزدها شده است».
محسن هاشمی در «کودکی» از آقای خامنهای خواست که «اجازه ندهد جمهوری اسلامی مانند گذشته مسیر خود را به سمت حکومت به اصطلاح اسلامی تغییر دهد و ایران را از چرخشی خطرناک نجات دهد».
در همین حال، آقای خامنهای پس از انتخاب نامزدهای نهایی شورای نگهبان، کاملاً از این اقدام حمایت کرد و گفت این شورا «آنچه را که لازم دانست انجام داد».
محمد هاشمی، برادر اکبر هاشمی رفسنجانی نیز گفت که پس از رد صلاحیت وی، برخی از اعضای شورای نگهبان به برادرش گفتند که «آقای مصلحی آمد و این گزارش را داد و تصمیم این است، اینجا و شما چه می خواهید. انجام دهند که آنها هم انجام نداده اند؟” و گفتند به خدا می سپارم.
محمد هاشمی به سایت مدآرا گفت: آقای مصلحی آن روز به شورای نگهبان گفت که اگر آقای هاشمی رفسنجانی بیاید 30 میلیون رای خواهد داشت و با 30 میلیون رای نمی توان هاشمی را کنترل کرد.
عضو سابق شورای ارزیابی فرصت که خود در انتخابات ریاست جمهوری قبلی رد شده بود، گفت: شورای نگهبان دیگر اجازه نمی دهد که هیچ فردی از خانواده هاشمی در انتخابات شرکت کند.
“این رد صلاحیت نبود، یک عدم صلاحیت بود”
همزمان برخی رسانه های ایرانی ویدئویی را منتشر کردند که در آن هاشمی رفسنجانی پس از رد صلاحیت انتخاباتی خود در سال 92 واکنش نشان می دهد.
روزنامه شرق با انتشار این ویدئو در کانال تلگرامی خود نوشت که این ویدئو توسط پسرش یاسر هاشمی یک روز پس از آن که شورای نگهبان هاشمی رفسنجانی به دلیل کهولت سن وی را واجد شرایط نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری تشخیص داد، ضبط شده است. در این ویدیو آقای هاشمی رفسنجانی روی تردمیل راه می رود و می دود و از عادت روزانه خود در راه رفتن و دویدن روی تردمیل و حیاط خلوت و شنا می گوید.
او تصمیم شورای نگهبانان باند را یک حرکت برنامه ریزی شده سیاسی و امنیتی می خواند که به گفته او تحت فشار نیروهای امنیتی و نظامی انجام شده است. رئیس جمهور اسبق ایران می افزاید: ، رد صلاحیت نبود، فقدان گواهینامه بود.
هاشمی رفسنجانی می گوید: وقتی وزارت اطلاعات اعلام کرد بیش از 70 درصد مردم در دور اول به من رای می دهند، این تصمیم را گرفتند.
“انتشار فیلم جلسه شورای نگهبان”
عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در توییتی با تکذیب اظهارات مصلحی نوشت که وی هرگز در جلسه شورا چنین چیزی نگفته و به کلیات دیگر آن ایرادات شدیدی وجود دارد.
آقای کدخدایی مدعی شد که شورای نگهبان در بررسی صلاحیت ها «به گزارش نهادهای قانونی نگاه می کند» و درباره جلسه این شورا با آقای مصلحی در این مقطع گفت: نمی خواهم رفتار آقایان را نگویم. در جلسه.”
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور ایران و یکی دیگر از چهره های رد صلاحیت شده در انتخابات 1400، نسبت به آسیب “نظرسنجی های امنیتی” به جمهوری اسلامی هشدار داده است.
وی به عنوان رئیس دفتر اکبر هاشمی رفسنجانی در انتخابات سال 92 از شورای نگهبان خواست «به جای هرگونه واکنش بی نتیجه، برای جبران حقوق تضییع شده و احترام به افکار عمومی، تصویر و صوت کامل این جلسه مهم را منتشر کند».
علی مطهری، یکی دیگر از داوطلبان رد شده توسط شورای نگهبان برای انتخابات 1400، در توییتی با اشاره به اظهارات آقای مصلحی پرسید: «تکلیف عدالت و تقوا در این توصیه چیست؟
آقای مطهری نوشت: در عین حال معمای رد صلاحیت شخصیت های مردمی نیز در این دوره حل شد: چون رأی داشتند برای حفظ نظام رد شدند!
آقای مطهری بارها با رد صلاحیت علی لاریجانی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی و رئیس سابق مجلس مخالفت کرده است. تصمیم شورای نگهبان برای رد صلاحیت آقای لاریجانی و چند داوطلب دیگر، شکاف جدی بین حامیان دولت ایجاد کرده است.
حیدر مصلحی چه گفت؟
حیدر مصلحی در ویدئویی از مصاحبهاش که در شبکههای اجتماعی منتشر شده است، گفته است که اکبر هاشمی در گزارشی به شورای نگهبان پیشبینی کرده است که رفسنجانی در انتخابات سال ۱۳۹۲ پیروز خواهد شد و «هزینهها و منافع» تایید یا رد صلاحیت او را برشمرد. او استدلال کرد که رد صلاحیت او به نفع آن است این سیستم و فرصت آن است.
آقای مصلحی که در دولت محمود احمدی نژاد وزیر اطلاعات و مورد حمایت رهبر جمهوری اسلامی بود، گفت که در جریان انتخابات سال 92 جلساتی برای تحلیل وضعیت «خاک خیابان» و در یک جلسه برگزار شد. او در چنین جلسه ای استدلال کرد که “بر اساس گزارش ها ما در این انتخابات به آقای هاشمی رای می دهیم.”
وزیر پیشین اطلاعات ایران در این گفتوگو درباره نحوه نگارش هزینهها و فایدههای رد یا تایید صلاحیت آقای رفسنجانی در دو صفحه «بر اساس حفظ نظام و لاغیر» توضیح داد و در پایان به این نکته اشاره کرد که «بر اساس وضعیت نظام و مشکلاتی که وجود دارد، رد صلاحیت آقای هاشمی رفسنجانی، مربوط به مصلحت نظام است.
آقای مصلحی مدعی شد که فقط یک نفر از اعضای حقوقی شورای نگهبان تلاش کرده است تاریخ و اهمیت آقای هاشمی رفسنجانی را به یاد بیاورد، اما او در پاسخ گفت: «تودهها فدای این نظام شدند، من برای نظام صحبت میکنم و کاری ندارم. با مردم.”