چرا مدفوع من سبز رنگ است
آنچه در این مقاله می خوانید
مدفوع سبز رنگ می تواند نشانه ای از برخی بیماری های گوارشی باشد. حتی ممکن است به دلیل مصرف یک ماده غذایی سبز رنگ این علامت را تجربه کنید. برای تشخیص علت باید به متخصص گوارش مراجعه کنید.
فهرست
مدفوع سبز رنگ یکی از علائمی است که هر یک از ما ممکن است آن را تجربه کند. اما چرا رنگ مدفوع تغییر می کند؟ دلیل اینکه مدفوع رنگی غیر از قهوه ای به خود بگیرد چیست؟ آیا تغییر رنگ مدفوع خطرناک است؟ چه چیزی باعث مدفوع سبز می شود؟ با تغییر رنگ این مدفوع چه علائم دیگری ظاهر می شود؟ برای درمان این علامت چه کنیم؟ وقتی رنگ مدفوع ما سبز شد به کدام پزشک مراجعه کنیم؟ اگر این سوالات ذهن شما را به خود مشغول کرده یا رنگ مدفوع شما سبز شده است، این مقاله را تا انتها بخوانید.
اگر متوجه تغییر رنگ مدفوع به سبز شدید، می توانید با متخصص گوارش مشورت کنید. می توانید از پزشک خود کمک بگیرید تا با یک متخصص گوارش ملاقات داشته باشید. همچنین می توانید از مشاوره تلفنی متخصص گوارش نیز بهره مند شوید.
مدفوع سبز چیست؟
مدفوع معمولا قهوه ای است. اما گاهی اوقات مدفوع می تواند سبز، قرمز، سیاه، زرد یا هر رنگی در این بین باشد. مدفوع ممکن است به دلایلی سبز شود، مانند خوردن مقادیر زیادی از گیاهان غنی از کلروفیل مانند اسفناج، مصرف آنتی بیوتیک ها یا داشتن عفونت باکتریایی.
به طور معمول، مدفوع قهوه ای است، اما گاهی اوقات ممکن است سبز باشد.
علائم مرتبط با مدفوع سبز چیست؟
دلایل مختلفی وجود دارد که می تواند باعث تغییر رنگ مدفوع به سبز شود. بنابراین، علائم متعددی نیز ممکن است با مدفوع سبز همراه باشد، از جمله:
معده درد
حالت تهوع
بالا آوردن
اسهال مکرر
نفخ شکم
یا تب
همچنین امکان تغییر رنگ مدفوع به سبز به تنهایی و بدون علامت وجود دارد.
چه چیزی باعث مدفوع سبز می شود؟
دلایل مختلفی می تواند باعث سبز شدن رنگ مدفوع شود:
1. غذاهای سبز رنگ باعث ایجاد مدفوع سبز روشن یا تیره می شوند
شایع ترین دلیل مدفوع سبز یک عادت غذایی خاص یا تغییر در آن است. غذاهایی که باعث ایجاد مدفوع سبز رنگ می شوند عبارتند از کلم پیچ، اسفناج، کلم بروکلی و زغال اخته. سبزیجات سبز تیره و مکمل های پودر سبز حاوی مقادیر زیادی کلروفیل (ماده شیمیایی است که به گیاهان اجازه می دهد از خورشید انرژی تولید کنند). این تغییر رنگ نشان دهنده مشکلی نیست، می توانید به استفاده از این گیاهان ادامه دهید.
2. هضم ضعیف غذا باعث ایجاد مدفوع سبز و چسبنده می شود
برخی از غذاها به خوبی هضم نمی شوند. این مشکل همچنین می تواند بقایای رنگی در مدفوع باقی بگذارد. برای سبز شدن مدفوع لازم نیست رنگ غذای خورده شده سبز باشد. رنگ های بنفش، آبی و سیاه نیز می توانند منجر به مدفوع سبز شوند.
3. رنگ صفرا
صفرا مایعی است که توسط کبد تولید شده و در کیسه صفرا ذخیره می شود. این مایع به طور طبیعی به رنگ سبز مایل به زرد است. هنگامی که صفرا با غذای خورده شده مخلوط می شود، به آنزیم لیپاز پانکراس برای هضم چربی ها کمک می کند. این باعث اسهال روغنی می شود.
با این حال، بدن باید صفرا را نیز تجزیه کند تا آن را به عنوان ضایعات از بدن دفع کند. تجزیه صفرا به طور طبیعی در طول اجابت مزاج رخ می دهد. گاهی اوقات زمانی که فرد دچار اسهال یا گرفتگی شکم می شود، صفرا به سرعت تجزیه نمی شود. در نتیجه رنگ مدفوع به دلیل رنگ طبیعی نمک های صفراوی سبز است.
4. آنتی بیوتیک ها و سایر داروها
اگر اخیراً برای بیمار درمان آنتی بیوتیکی تجویز شده است، به ویژه آنتی بیوتیک های قوی برای عفونت شدید، این دارو می تواند بسیاری از باکتری های طبیعی روده (فلور طبیعی) را از بین ببرد.
این امر باعث کاهش جمعیت باکتری های قهوه ای در انتهای روده می شود. پروبیوتیک هایی مانند ماست یا کومبوچا می توانند به بازگرداندن تعادل فلور روده کمک کنند.
یکی از علتهای بروز مدفوع سبز رنگ خوردن غذاهای سبزرنگ است.
5. داروها و مکمل ها
بسیاری از داروها و مکملهای دیگر، مانند ایندومتاسین، مکملهای آهن و مدروکسی پروژسترون، میتوانند رنگدانههایی را که مدفوع را سبز میکنند، تجزیه کنند.
6. عمل جراحی
تغییر رنگ مدفوع می تواند پس از جراحی های بزرگ مانند پیوند مغز استخوان نیز رخ دهد. اگر بدن پیوند را پس بزند و سیستم گوارشی به شدت مختل شود، منجر به اسهال و مدفوع سبز رنگ می شود.
7. انگل ها، ویروس ها و باکتری ها (آیا مدفوع سبز خطرناک است؟)
اگرچه بدن حاوی باکتری های زیادی است که نقش حیاتی ایفا می کنند، مهاجمانی که از بیرون وارد می شوند می توانند آسیب زیادی به دستگاه روده وارد کنند. باکتری هایی مانند سالمونلا، ژیاردیا و نوروویروس می توانند باعث شوند روده ها سریعتر از حد معمول تخلیه شوند و در نتیجه مدفوع سبز رنگ شود. هر یک از این عفونت ها می تواند عامل خطرناکی برای مدفوع سبز رنگ باشد.
8. شرایط دستگاه گوارش
اگر به بیماری کرون (بیماری که باعث التهاب سیستم گوارشی می شود) یا سایر مشکلات سیستم گوارشی دارید، صفرا می تواند خیلی سریع در روده ها حرکت کند و باعث ایجاد مدفوع سبز رنگ شود.
بیماری سلیاک (عدم تحمل گلوتن) می تواند مشکلات گوارشی زیادی مانند گاز، آروغ زدن، اسهال و درد شکم ایجاد کند. این نوع اسهال همچنین می تواند باعث مدفوع سبز رنگ شود. سندرم روده تحریک پذیر، کولیت اولسراتیو و سوء مصرف ملین ها نیز می توانند باعث ایجاد مدفوع سبز رنگ شوند.
9. شقاق مقعد
شقاق ها بریدگی های کوچکی در بافت های زیرین مقعد هستند که اغلب در اثر مدفوع سفت ایجاد می شوند. اما می توانند در نتیجه اسهال مزمن یا بیماری التهابی روده نیز رخ دهند. بنابراین، اگر شقاق مقعدی با اسهال همراه باشد، مدفوع سبز رنگ نیز ممکن است وجود داشته باشد. ترک ها همچنین می توانند باعث ایجاد خون قرمز روشن در مدفوع شوند.
اگرچه مدفوع سبز رنگ معمولا جای نگرانی ندارد و نشانه سرطان نیست، اما زمانی که با علائم دیگری همراه است نباید آنها را نادیده گرفت.
اگرچه مدفوع سبز رنگ معمولا جای نگرانی ندارد و نشانه سرطان نیست، اما زمانی که با علائم دیگری همراه است نباید آنها را نادیده گرفت.
چه زمانی برای درمان مدفوع سبز رنگ باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر بیش از 3 روز اسهال دارید، وقت آن است که به پزشک مراجعه کنید. اسهال طولانی مدت و درمان نشده می تواند منجر به کم آبی (از دست دادن آب) و کاهش مواد مغذی شود.
اگر مدفوع سبز رنگ مزمن با علائم جدی تری مانند مشکلات شکمی، خون در مدفوع یا حالت تهوع همراه باشد، باید به پزشک مراجعه کنید.
اگر علائمی مانند اسهال مکرر یا استفراغ دارید که بهبود نمی یابد، این می تواند نشانه ای از بیماری مانند بیماری کرون یا سندرم روده تحریک پذیر (IBS) باشد و باید به پزشک مراجعه کنید.
در مواجهه با مدفوع سبز رنگ باید به کدام پزشک مراجعه کرد؟
برای تشخیص علت و درمان مدفوع سبز باید به متخصص گوارش مراجعه کنید. متخصص گوارش با انجام آزمایشات لازم علت علائم گوارشی شما را تشخیص می دهد. همچنین می توانید از مشاوره تلفنی متخصص گوارش نیز بهره مند شوید.
چگونه علت سبز شدن مدفوع را تشخیص دهیم؟
برای تشخیص علت سبز شدن مدفوع همانطور که گفتیم باید با متخصص گوارش مشورت کنید. پس از گرفتن شرح حال و انجام معاینات فیزیکی لازم، متخصص گوارش معمولاً آزمایش مدفوع را تجویز می کند. از طریق این آزمایش می توان برای درمان علائم خود تصمیم گرفت.
مدفوع نوزادان، به خصوص در روزهای اول به رنگ سبز است، نیازی به نگرانی در این باره نیست.
درمان مدفوع سبز چیست؟ (درمان مدفوع سبز رنگ در بزرگسالان و کودکان)
با توجه به علل توضیح داده شده، درمان این علامت شامل درمان علل زمینهای مانند عفونت، بازگرداندن تعادل جمعیت باکتریایی طبیعی بدن، درمان یا کنترل اسهال و بیماریهای التهابی روده و سایر علل مزمن است.
اگر مدفوع سبز رنگ به صورت اسهال ظاهر شود، درمان آن معمولاً شامل دریافت حجم زیادی مایعات و همچنین تامین الکترولیت های بدن است. به گفته Tuasaude، این درمان تا زمانی انجام می شود که علت اصلی این علامت پیدا شود و برطرف شود.
برای درمان این مشکل باید با متخصص گوارش مشورت کنید. البته اگر این مدفوع های رنگی یکی دو روز باقی بماند و به سرعت از بین برود، نیازی به مشورت با پزشک نیست و در بیشتر موارد به دلیل مصرف مواد غذایی است.
آیا می توان از مدفوع سبز جلوگیری کرد؟
از آنجایی که گفتیم دلایل زیادی برای سبز شدن مدفوع وجود دارد، برای درمان آنها می توان تا حد امکان از بروز این علل جلوگیری کرد. اما یکی از راه هایی که او برای جلوگیری از سبز شدن رنگ مدفوع استفاده کرده است، خوردن غذاهایی است که می توانند رنگ مدفوع را به سبز تغییر دهند. همچنین می توانید غذا را به خوبی بجوید تا به هضم بهتر آن کمک کند. در این صورت دچار سوء هاضمه یا تغییر رنگ مدفوع نخواهید شد.
علائم همراه با مدفوع سبز رنگعلتهای مدفوع سبز رنگاسهالخوردن غذای سبزدرد شکممشکلات هضم غذاتهوع و استفراغبیماریهای گوارشی و برخی از عفونتهانفخ شکمبرخی داروها و مکملهاعلائم و علتهای مدفوع سبزرنگ
سوالات متداول شما
در ادامه به سوالات متداول در مورد زین سبز پاسخ داده ایم. شاید این سوالات برای شما هم جالب باشد.
علت مدفوع سبز کرونا است؟
گفته می شود که تاج می تواند رنگ مدفوع را به سبز تغییر دهد. اما نمی توان گفت که رنگ مدفوع شما در صورت ابتلا به بیماری کرونا سبز می شود. در برخی موارد تغییر رنگ مدفوع به سبز به دلیل بیماری های گوارشی یا تغییر رژیم غذایی است.
مدفوع سبز خطرناک است؟
اگر این علامت با سایر علائم گوارشی همراه باشد یا برای چند روز با اسهال ادامه یابد، می تواند خطرناک باشد. بنابراین در صورت اسهال سبز رنگ که بیش از 3 روز طول بکشد باید با پزشک متخصص گوارش مشورت کنید.
مدفوع سبزرنگ نوزاد طبیعی است؟
آره. مدفوع نوزاد معمولا سبز و بدبو است. اما با گذشت زمان رنگ آن تغییر می کند. نگران نباشید.
علت مدفوع سبز روشن در کودکان چیست؟
می تواند نشان دهنده بیماری هایی مانند عفونت های انگلی یا باکتریایی باشد. باید به پزشک اطفال مراجعه کنید.
نتیجه گیری و راهنمایی برای مراجعه به پزشک
مدفوع سبز رنگ معمولاً نشان دهنده یک بیماری خطرناک نیست. پس با دیدن این علامت جای نگرانی نیست. در بیشتر موارد، این تغییر رنگ در مدفوع با تغییر عادات غذایی رخ می دهد. برای درمان آن و تشخیص علت این علامت باید با متخصص گوارش مشورت کرد. می توانید از پزشک خود کمک بگیرید تا با یک متخصص گوارش در شهر خود وقت ملاقات بگیرید. همچنین می توانید سوالات خود را از مشاوره تلفنی متخصص گوارش بپرسید و بهترین پاسخ را برای آنها بیابید.
پزشک شما مراقب سلامتی شماست!
منابع: MedicalNewsToday، Healthline، Stclair
محتوای این مقاله فقط برای اطلاعات عمومی شماست.
امتیاز شما به مقاله:
من فاطمه هستم مامایی 25 ساله که همیشه دوست داشته به روز باشد و خود و دانشش را در زمینه پزشکی و پیراپزشکی به روز کند. به همین دلیل است که مدتی با پزشک شما کار کرده ام و در موضوعات مختلف بهداشتی و درمانی با شما می خوانم، می نویسم و به اشتراک می گذارم.
موارد مشابه
مدفوع سبز به دلایل مختلفی ایجاد می شود که در بیشتر موارد خود به خود برطرف می شود. در این مقاله علت سبز شدن مدفوع بررسی می شود.
مدفوع سبز رنگ اگر به طور منظم رخ دهد می تواند هشدار دهنده باشد. دلایل مختلفی برای این مشکل وجود دارد که البته همه آنها خطرناک نیستند و اکثر آنها به تنهایی قابل حل هستند.
بنابراین قبل از اینکه نگران شوید، به آنچه اخیراً خورده اید فکر کنید. به احتمال زیاد علت سبز شدن مدفوع به نوع غذای مصرفی مربوط می شود، با این حال، مدفوع به دلایل زیر نیز می تواند تغییر رنگ دهد:
همچنین بخوانید:
مدفوع صاف و رشته ای: علت و درمان (کلیک کنید)
چرا رنگ مدفوع اغلب قهوه ای است؟
رنگ طبیعی مدفوع به دلیل ترکیبی از باقی مانده گلبول های قرمز مرده و ضایعات باکتریایی در روده قهوه ای است. بیشتر صفرا در روده به رنگ سبز مایل به زرد است، اما باکتری ها رنگ متفاوتی به آن می دهند. علاوه بر قهوه ای شدن مدفوع، باکتری ها در عملکردهای مختلفی از جمله کمک به جذب مواد مغذی از وعده های غذایی نقش دارند.
اگر غذای کافی در دستگاه گوارش وجود نداشته باشد، رنگ مدفوع تغییر می کند. اسهال نیز باعث این حالت می شود. در این شرایط محتویات روده خیلی سریع از بین می رود و باکتری های سالم رنگ خاصی به مدفوع می دهند.
همچنین بخوانید:
چرا اجابت مزاج خوشایند است؟ (کلیک کنید)
رنگدانه صفرا
صفرا مایعی است که توسط کبد تولید شده و در کیسه صفرا ذخیره می شود. این مایع به طور طبیعی به رنگ سبز مایل به زرد است. هنگامی که صفرا با غذا ترکیب می شود، چربی ها بیشتر تجزیه می شوند. در واقع، صفرا باعث می شود که بیشتر چربی های بدن از طریق روده کوچک جذب شوند.
با این حال، بدن باید صفرا را تجزیه کند تا آن را به عنوان ضایعات دفع کند. این اغلب در دستگاه روده انجام می شود.
گاهی اوقات وقتی اسهال یا مشکلات دیگر دارید، صفرا به اندازه کافی سریع تجزیه نمی شود. در نتیجه مدفوع به دلیل رنگدانه سبز نمک های صفراوی سبز می شود.
محصولات خوراکی
شایع ترین علت سبز شدن تغییر در عادت یا رژیم غذایی است. غذاهایی که در تغییر رنگ مدفوع موثر هستند عبارتند از:
سبزیجات سبز تیره و مکمل های پودر سبز حاوی کلروفیل نیز در تغییر رنگ مدفوع موثر هستند. مصرف مقادیر زیاد این محصولات باعث ایجاد مدفوع سبز رنگ می شود. البته این مشکل نگران کننده ای نیست و به معنای وجود مشکل نیست. پس مصرف سبزی های فوق مشکلی ندارد.
برخی از غذاها حاوی رنگ خوراکی هستند که به خوبی فرآوری نشده است. بنابراین رنگ آنها در مدفوع باقی می ماند. در نتیجه با مصرف زیاد نوشیدنی سبز رنگ مدفوع تغییر می کند. البته این وضعیت با نوشیدن آب کافی قابل حل است.
رنگ غذاهایی که رنگ مدفوع را به سبز تغییر می دهند، لزوما سبز نیست. در واقع، رنگ های خوراکی بنفش، آبی و سیاه نیز می توانند باعث ایجاد مدفوع سبز شوند.
به عنوان مثال، در سال 2015، رستوران های زنجیره ای Burger King یک محصول نان سیاه را برای هالووین ارائه کرد. بسیاری از افرادی که در جشن هالووین از این محصول استفاده کرده اند مدفوع آنها سبز شده است.
بیماری های گوارشی
بیماری کرون یا سایر بیماری های گوارشی روند دفع صفرا از روده ها را تسریع کرده و مدفوع را سبز می کند. بیماری کرون یک بیماری روده ای است که باعث التهاب دستگاه گوارش می شود.
بیماری سلیاک (که همان عدم تحمل گلوتن است) نیز باعث بروز مشکلات مختلفی در دستگاه گوارش مانند گاز، نفخ، اسهال و درد معده می شود. بنابراین، شرایطی مانند اسهال، مدفوع شل یا بیماری سلیاک می تواند باعث ایجاد مدفوع سبز رنگ شود.
همچنین بخوانید:
اختلالات و بیماری های گوارشی (کلیک کنید)
آنتی بیوتیک ها و سایر داروها
مصرف آنتی بیوتیک های تجویزی، مانند آنتی بیوتیک های قوی تر، برخی از باکتری های طبیعی روده را از بین می برد. این منجر به کاهش جمعیت باکتری های قهوه ای روده می شود.
مصرف پروبیوتیک هایی مانند ماست یا کومبوچا می تواند به تعادل فلور روده کمک کند.
چندین دارو و مکمل دیگر نیز به تجزیه رنگدانه های سبز موجود در مدفوع کمک می کنند. یکی از آنها مکمل آهن است.
همچنین بخوانید:
نحوه مصرف و عوارض جانبی آنتی بیوتیک ها (کلیک کنید)
شقاق مقعدی
شقاق مقعدی به پارگی های کوچک در مخاط مقعد اشاره دارد که اغلب در اثر مدفوع سفت ایجاد می شود.
اسهال مزمن یا بیماری التهابی روده نیز می تواند باعث این وضعیت شود. بنابراین، شقاق مقعدی نیز در رنگ سبز مدفوع نقش دارد.
شقاق مقعدی همچنین می تواند باعث ایجاد خون قرمز روشن در مدفوع شود.
همچنین بخوانید:
شقاق مقعد: علت و درمان (کلیک کنید)
انگل ها، ویروس ها و باکتری ها
انگل ها، ویروس ها و باکتری ها می توانند باعث ایجاد مدفوع سبز رنگ شوند. البته میلیاردها باکتری مفید در بدن وجود دارد. با این حال، برخی از انواع خارجی این باکتری ها اثر مخربی بر روده دارند.
باکتری هایی مانند سالمونلا (عامل اصلی مسمومیت غذایی)، انگل آبزی ژیاردیا و نورویروس ها با حرکت سریعتر روده ها باعث ایجاد مدفوع سبز رنگ می شوند.
سایر علل احتمالی مدفوع سبز رنگ عبارتند از: سندرم روده تحریک پذیر، کولیت اولسراتیو و استفاده بیش از حد از ملین ها که همگی باعث حرکت سریع صفرا در روده می شوند.
همچنین بخوانید:
ویروس چیست؟ (کلیک کنید)
آیا مدفوع سبز رنگ نشانه سرطان است؟
اگر مدفوع سبز است زیاد نگران نباشید. رنگ های مختلف مدفوع می تواند نشانه رشد سرطانی باشد، اما اغلب سرطان باعث مدفوع سیاه یا قیر مانند می شود.
این اغلب نشانه خونریزی در قسمت فوقانی دستگاه گوارش است. همچنین سرطان های دستگاه گوارش تحتانی گاهی باعث ایجاد خون قرمز روشن در مدفوع می شود.
اگرچه مدفوع سبز رنگ اغلب یک مشکل نگران کننده یا نشانه سرطان نیست، اما نباید علائم مرتبط با آن را نادیده گرفت.
در واقع، اگر علائم دیگری مانند اسهال مکرر یا استفراغ را مشاهده کردید که با گذشت زمان بهبود نمییابد، باید به دنبال درمان باشید زیرا ممکن است یک مشکل جدی باشد. در این شرایط باید فوراً با پزشک مشورت کنید.
همچنین بخوانید:
سرطان: انواع، علل و درمان (کلیک کنید)
وقت آن است که به پزشک مراجعه کنید
اگر بیش از 3 روز اسهال دارید، حتما به پزشک مراجعه کنید. اسهال طولانی مدت و درمان نشده منجر به کم آبی بدن و وضعیت تغذیه نامناسب می شود.
اگر مدفوع سبز رنگ مزمن شد و با علائم جدی تری مانند ناراحتی معده، خون در مدفوع یا حالت تهوع همراه شد، باید به پزشک مراجعه کنید.
اگرچه بحث در مورد آن ناخوشایند است، اما پزشک می تواند با بررسی داروها، رژیم غذایی و سایر بیماری ها علت احتمالی مدفوع سبز را تعیین کند.
نتیجه
اگر مدفوع فقط یک بار سبز شد، جای نگرانی نیست.
با این حال، رنگ های دیگر مدفوع ممکن است نشان دهنده یک مشکل باشد. رنگ قرمز روشن ممکن است نشان دهنده خونریزی احتمالی در روده باشد. رنگ قهوه ای تیره یا سیاه نیز نشان دهنده خونریزی در قسمت فوقانی دستگاه گوارش است. البته غذای مصرفی نیز می تواند در این وضعیت تاثیرگذار باشد.
پیشگیری از این بیماری در صورت وجود بیماری با درمان آن انجام می شود. به عنوان مثال، اگر مبتلا به بیماری سلیاک هستید، باید از مصرف غذاهایی مانند گلوتن که باعث اسهال می شوند، اجتناب کنید.
البته مدفوع سبز رنگ در بیشتر موارد خود به خود برطرف می شود و جای نگرانی نیست. با این حال، اگر این وضعیت ادامه یابد، باید با پزشک مشورت کنید.
برای مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت از پوست از داروخانه آنلاین Oero کلیک کنید.