چرا مسجد شیخ لطف الله مناره ندارد

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان ؛ مسجد شیخ لطف الله (ساخت 1602 تا 1619 میلادی) یکی از مساجد تاریخی و شناخته شده اصفهان است.

این مسجد شاهکاری از معماری و کاشی کاری قرن یازدهم هجری قمری است که به دستور شاه عباس اول در مدت هجده سال ساخته شد و معمار و سازنده مسجد استاد محمدرضا اصفهانی بود و طرح آن با هم ریخته شد. با ساخت چهارباغ و هزارجریب و تزئینات مسجد شیخ لطف الله با کاشی معرق پوشانده شده است.

شیخ لطف‌الله جبل‌عاملی، از علمای بزرگ شیعه در عصر صفوی و  اهالی جبل عامل لبنان بود که به دعوت شاه عباس در اصفهان اقامت می کرد و از سوی دیگر او  پدر زن شاه عباس و به همین دلیل مسجد به نام او برای تدریس و نمازگزاری وی احداث شد.

این مسجد یکی از زیباترین بناهای تاریخی اصفهان است که در ضلع شرقی میدان نقش جهان و روبروی عمارت عالی قاپو قرار دارد و در داخل و خارج تعدادی کاشی معرق وجود دارد که نمای بیرونی گنبد و کتیبه‌های آن در ثلث قرار دارد. فیلمنامه علیرضا تبریزی عباسی.

وقتی به کاشی کاری مسجد دقت کنید، نوشته زیبایی می بینید که در میان آن دو لوح با عبارت «امل فقیر خیر محتاج به رحمت خدا محمدرضا بن استاد حسین بنا اصفهان» را می توان نام برد.

شهرام امیری کارشناس میراث فرهنگی درباره این مسجد زیبا گفت: این مسجد در قسمت شرقی میدان سرپوشیده است و گنبد و کاشی کاری آن بی نظیر است. از نظر موقعیت مکانی درست روبروی کاخ عالی قاپو واقع شده است.

وی  گفت : از ویژگی‌های این مسجد چرخش ۴۵ درجه‌ای آن به سمت قبله است چرا که میدان به سمت قبله نیست و به این حرکت اصطلاح، «پاشنه» نامیده می‌شود. 

امیری معمار این مسجد را فردی باهوش دانست و افزود: معمار با هوشمندی تمام شبستان اصلی مسجد را به سمت میدان چرخاند تا مسجد رو به قبله باشد و اگرچه ساختمان مسجد به سمت شرق و از نمای بیرونی آن است. در نمای آن، دیوار نمای آن از شمال به جنوب است و همین دیوار محراب رو به قبله ساخته شده است.

وی ادامه داد: در بیرون مسجد اثری از پیچ و تاب و زاویه دیده نمی شود و از نمای بیرون در صحن پیچ و تاب دارد در حالی که گنبد کوتاه این مسجد به دلیل وجود جهت و زاویه مخالفی را نشان نمی دهد. دایره ای بودن آن

امیری گفت: دلیل این چرخش این است که ورودی مسجد در ضلع شرقی میدان است.

کارشناس میراث فرهنگی با بیان اینکه شبستان اصلی مسجد نیز به صورت چهار ضلعی و زیبایی خاص دارد افزود : گنبد مسجد نیز یکی از چند گنبد یک پوششی زمان صفویه است و خمیدگی گنبد از نقطه برآمدگی بزرگ، ناگهان به سمت داخل گراییده و راس گنبد را تشکیل داده است. 

وی با بیان اینکه کاشی کاری این مسجد چشم همه گردشگران را به خود جلب می کند، افزود: تزئینات کاشی کاری داخل آن با عذاره (بخشی از دیوار اتاق یا ایوانی که از کف پنجره کف بیرون می رود) پوشیده شده است. قسمت بالای گنبد تماما با کاشی های مرمر پوشیده شده است. نمای داخلی و خارجی گنبد منحصر به فرد است که یکی از زیباترین گنبدهای جهان به حساب می آید.

امیری با توجه به اینکه در گذشته گفته می شد نمازگزاران از کاخ عالی قاپو از طریق تونلی وارد مسجد می شدند، گفت: در طول 80 سال گذشته کف این مکان حفر و حفر شده است اما چنین تونلی. تا کنون پیدا نشده است.

راز مسجد شیخ لطف الله بدون مناره

آنچه در مساجد مختلف دیده ایم و تصویری که از مسجد در ذهنمان تصور می کنیم وجود مناره است اما این مسجد بدون مناره است و برای بسیاری از گردشگران این سوال مطرح است که راز نبود مناره چیست. در مسجد شیخ لطف الله؟

این کارشناس میراث فرهنگی توضیح می دهد که دلیل نبود مناره در این مسجد این است که این مسجد محل عبادت و نیایش درباریان و خانواده شاه عباس بوده و به همین دلیل مناره نداشته است زیرا مناره مناره بوده است. نمادی از دعوت مردم به مسجد.

امیری ادامه داد: قبل از اسلام از مناره به عنوان جهت یاب استفاده می شد و هرجا مناره ای دیده می شد به این معنا بود که وارد شهر یا محلی شده اند و در واقع کاروان ها از این مسیر استفاده می کردند. ، مناره و تسبیح محل اذان خوانی و دعوت مردم به مسجد بود و به همین دلیل این مسجد در زمان صفویه بدون مناره ساخته شد تا عموم مردم به این مسجد نیایند.

بخونیدش:  چرا حضرت علی اسم فرزندش را عمر گذاشت

توجه به زوایای مختلف و نکات مختلف در برنامه ریزی و طراحی در دوره صفویه نکته بسیار جالبی است که در بیشتر معماری اصفهان به چشم می خورد.

چرا مسجد شیخ لطف الله مناره ندارد؟

هم اکنون در مجله اینترنتی فارسیها با عنوان چرا مسجد شیخ لطف الله مناره ندارد در خدمت شما کاربران گرامی هستیم.

یکی از مساجد تاریخی و شناخته شده اصفهان، مسجد شیخ لطف الله است.

این ساختمان در سال های 1602-1619 ساخته شده است.

این بنا به دستور شاه عباس اول ساخته شد.صاحب این بنای زیبا محمدرضا اصفهانی بود.

شیخ لطف الله از علمای بزرگ شیعه لبنانی بود.

این عالم بزرگ به دستور شاه عباس آل به ایران آمد و در اصفهان زندگی می کند.

بعدها شیخ لطف الله پدرزن شاه عباس شد و این بنا را به نام او ساخت و محل نماز و تدریس دروس دینی شد.

این بنای باشکوه درست روبروی کاخ عالی قاپو واقع شده است.

این مسجد به گونه ای ساخته شده است که به دلیل اینکه میدان به سمت قبله نیست، 45 درجه به سمت قبله می چرخد. به این حرکت پاشنه می گویند.

دلیل نداشتن مناره:

هر مسجدی که می بینید یک مناره دارد.

در واقع وجود مناره برای هر مسجد به معنای دعوت مردم به نماز است.

در واقع این مسجد برای مردم نبود و فقط درباریان و خانواده شاه عباس می توانستند در آن عبادت کنند.

به همین دلیل برای این مسجد مناره نگذاشتند.

معنی مناره در قدیم:

در زمان های قدیم از مناره به عنوان راهنمای مسیر استفاده می کردند و هر جا مناره ای دیده می شد به معنای نزدیک بودن آنها به شهر بود.

اما بعد از اسلام از مناره برای راه انداختن اذان و دعوت مردم به نماز استفاده شد.

چرا مسجد شیخ لطف الله مناره ندارد؟

این مطلب از دسته سرگرمی های سایت برای شما جمع آوری شده است.

2.4/5 – (5 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا