چرا موقع حرف زدن سرفم میگیره
گاهی پیش می آمد که بسیاری از ما هنگام صحبت، حرف ها و حرف های خود را فراموش می کردیم و آنچه را که می خواستیم بگوییم فراموش می کردیم یا حرف ها و کارهایی را که بارها به ما یادآوری می شد فراموش می کردیم. در این مقاله می خواهیم به شما بگوییم مشکل کجاست و راه حل چیست.
چرا هنگام صحبت کلمات را فراموش می کنیم؟
این مشکل برای بسیاری از افرادی وجود دارد که هنگام صحبت کلمات، نام ها یا حتی نام ساده ترین چیزها را فراموش می کنند.
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که مشکلی در ذهن شما ایجاد شده است و گاهی اوقات حتی ساده ترین چیزها را به خاطر نمی آورید. راحت ترین نام ها اما من به شما اطمینان می دهم که مشکل حاد و خاصی وجود ندارد.
به طور کلی کسانی که هنگام صحبت فراموش می کنند و کلمات را فراموش می کنند به چند دسته تقسیم می شوند:
1) افرادی که زیاد صحبت می کنند
معمولاً افرادی که زیاد حرف می زنند، چون همه از این شاخه به آن شاخه می پرند، زنجیره کلمات را از دست می دهند.
2) افراد مشغله ذهنی
مثلاً به برنامه فردای خود فکر می کنند و در فکر فرو می روند و شخصی از آنها سؤال می کند و آن زمانی است که ذهن آن فردی که مشغول کار دیگری است، کلمات و جملاتی پیدا نمی کند.
3) فرد مقابل ما خیلی بالاتر از ماست
در بسیاری از موارد ما دیده ایم که مردم سر به سر می روند. سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر – سر
4) افراد مبتلا به ضعف مغز یا اختلال حافظه
افرادی که به دلیل افزایش سرما و رطوبت یا سردی و خشکی بدن به خصوص در مغز، هضم نامناسب و افزایش رطوبت معده و بالا آمدن این بخارات مرطوب به مغز و یا به دلیل روش نامناسب از اختلال حافظه رنج می برند. زندگی به عنوان مثال، کمبود مزمن خواب، عدم تحرک، استرس بیش از حد، تفکر بیش از حد، کمبود سرگرمی یا رژیم غذایی نامناسب باعث ضعف مغز شده است.
نکات مهم
در صورت ضعف مغز، عملکردهای مغز مانند حافظه و تصمیم گیری و غیره. اگر قبلاً هیچ مشکلی نداشته است، به تدریج ضعیف شوید.
سه مورد اول برای برخی افراد طبیعی است و درمان خاصی ندارد، اما این افراد باید مهارت های دهانی، شخصی (اعتماد به نفس) و تمرکز خود را بهبود بخشند، اما راه حل مورد چهارم چیست؟
برای حل مشکل فراموشی کلمات و کلمات ناشی از اختلال حافظه و ضعف مغز چه باید کرد؟
برای حل مشکل فراموشی کلمات در هنگام صحبت کردن، ناشی از ضعف مغز و اختلال حافظه، مراحل زیر را دنبال کنید:
مرحله اول: از معیارهای مربوط به هر حالت اجتناب کنید و آن را دنبال کنید.
مرحله دوم: مصرف غذاهای سرد را محدود کنید و مصرف غذاهای گرم را تعدیل کنید
گام سوم: مصرف مواد غذایی تقویت کننده و از بین برنده ضعف مغز
در اینجا چند نمونه از اقدامات غذایی مفید آورده شده است:
رژیم غذایی یکی از روش های درمانی تقویت مغز به خصوص در افراد مبتلا به کم خونی و ضعف مغزی است. غذاهای تقویت کننده مغز شامل موارد زیر است:
مصرف روزانه 10 تا 21 عدد انگور فرنگی با معده خالی باعث بهبود جذب، بهبود حافظه و پیشگیری از بیماری آلزایمر می شود.
مصرف زیرزبانی عسل و مکیدن آن باعث می شود که خواص عسل به مغز برسد، از طرفی خوردن یک قاشق غذاخوری عسل با معده خالی نیز بسیار مفید است.
بخور بخور؛ کندر با مزاج گرم و خشک برای افراد مرطوب مزاج و مغز مفید است، البته باید هفته ای یک یا دو بار به میزان یک نخود یا عدس جویده شود و آب آن مصرف شود و قورت داده نشود. کندر را می توان با شکر مخلوط کرد و سپس جوید. ۷۵۷۵۷۵۹۹۹۸۸۸ البته بخور باید با احتیاط و با نظر پزشک مصرف شود. به خصوص در افرادی که مزاج گرم و خشک دارند باعث خشکی مغز می شود و در نهایت منجر به اختلال بیشتر حافظه می شود.
اما آخرین و مهمترین راه حل:
از بادام ایرانی استفاده کنید، اثرات بادام در کاهش قند خون، چربی خون و … ثابت شده است.
حداقل به مدت دو ماه قبل از خواب 10 عدد بادام خام بدون پوست (خیسانده در آب جوش) بدون نمک ایرانی بجوید و قورت دهید و مقداری پودر طالبی به عنوان مقوی همراه خود ببرید.
این کار را دو ماه تکرار کنید و متوجه اثرات خوب آن خواهید شد، به خصوص که بادام مانند گردو حساسیت زا نیست و حتی برای هیچ گروهی منع مصرف ندارد.
حتی خرید بادام با پوست توصیه می شود، زیرا دقیقاً مشخص نیست که چه فرآیندهایی روی بادام و حتی خلال بادام عرضه شده در بازار انجام می شود. (شکستن آن سخت است، اما ایمن تر و ارزشمندتر است).
گردآوری شده توسط تیم محتوای طبایی (با تشکر از دکتر لیلا شیربیگی)
بدون شک همه ما حداقل یک بار هنگام سخنرانی در جمع با استرس مواجه شده ایم. این استرس کاملا طبیعی است و تا حد زیادی به دلیل انتظارات غیر منطقی فرد از خود است. به طور معمول، چنین انتظاراتی نتیجه تربیت نامناسبی است که به فرد تحمیل می شود و بر توانایی های عملکردی او تأثیر منفی می گذارد.
گاهی اوقات این افراد در شرایطی قرار می گیرند که حتی فکر صحبت از طرف دیگران باعث ترس و اضطراب آنها می شود. بدون شک روش ها و راهکارهای مختلفی برای کاهش استرس هنگام صحبت کردن وجود دارد. بر همین اساس در این مقاله به راهکارهایی برای کاهش استرس هنگام صحبت می پردازیم. با ما بمان.
چرا وقتی در جمع صحبت می کنیم استرس داریم؟
در واقع، مهم ترین دلیلی که هنگام صحبت دچار استرس می شویم، فعال شدن واکنش مبارزه و گریز بدن است. ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید: منظور از پاسخ جنگ و گریز بدن چیست؟ در واقع زمانی که یکی از اجداد ما در گذشته های دور مورد حمله یک حیوان وحشی قرار گرفت، این واکنش در بدن آن فرد فعال شد. این واکنش با ترشح هورمونی در بدن به او دستور می دهد که از جای خود بلند شود و بسته به موقعیت بجنگد یا بدود.
اما جالب اینجاست که در دنیای امروز هیچ حیوان وحشی دیگری نمی خواهد ما را بکشد. با این حال، این واکنش ما را متوقف نمی کند. بنابراین زمانی که تصمیم به سخنرانی در جمعی دارید، با ترشح آدرنالین در خون شاهد فعال شدن پاسخ مبارزه و گریز خواهید بود. جالب است بدانید که این واکنش مزایای زیادی دارد. یکی از مزایای این واکنش این است که عطسه، سرفه و غیره نخواهید داشت. در طول سخنرانی این واکنش هزاران سال پیش به اجداد ما کمک کرد تا بتوانند با قدرت بیشتری فرار کنند یا با قدرتی بی سابقه بجنگند.
بخوانید: استرس چیست؟ نشانه های استرس
علائم استرس هنگام صحبت کردن چیست؟
می توان گفت علائم استرس در هنگام صحبت دقیقاً مشابه علائم اختلال اضطراب اجتماعی است. با این تفاوت که این استرس تنها زمانی که در جمع صحبت می کند، زمانی که در گروه جدیدی قرار نمی گیرد و زمانی که با یک غریبه روبرو می شود، روی او تاثیر می گذارد. بدون شک بسیاری از افرادی که دچار این استرس شده بودند مدت ها قبل از سخنرانی دچار این استرس شده بودند و حتی فکر کردن به چنین جلسه ای برایشان سخت بود. با این حال، خوب است بدانید که استرس با علائمی همراه است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
برخی از علائم استرس هنگام صحبت در جمع عبارتند از:
تنگی نفس
مشکلات گوارشی، از جمله ناراحتی معده
سرخ شدن
شرمنده شدن
دست و پا تکان دهید
تپش قلب
دلایل اصلی استرس صحبت کردن چیست؟
بدون شک وجود اضطراب و استرس در هنگام صحبت کردن با دلایل زیادی همراه است که می تواند منشأ بیرونی، جسمی و ذهنی داشته باشد.
منشاء ذهنی
در واقع ذهن انسان به طور منظم افکار مختلفی تولید می کند. به گزارش آیرون بک، ذهن انسان دائماً افکار خودکار تولید می کند که اغلب آنها بار منفی دارند و کاری جز سرزنش فرد ندارند. این افکار سعی می کنند فرد را ناتوان کرده و مهارت های او را به چالش بکشند. نکته جالب این است که این افکار به گونه ای بر ذهن فرد مسلط می شوند که دفعات بعدی با همان افکار قبلی ظاهر می شوند. گاهی اوقات افکار منفی آنقدر قدرتمند هستند که تمام انگیزه های انسان را از بین می برند و باعث می شوند که انرژی خود را هدر دهند.
منشاء خارجی
اگر فردی هنگام صحبت در جمع دچار استرس شود و در حین صحبت در جمع متوجه شود که حضار به صحبت او توجهی نمی کند و حواسش به جای دیگری معطوف شده است یا عده ای در گوشه ای از اتاق نشیمن صحبت می کنند و نظم را به هم می زنند; در این شرایط فرد دچار استرس مضاعف می شود، دست و پای خود را از دست می دهد و کنترل اوضاع را از دست می دهد. گاهی اوقات این افزایش استرس به ترس تبدیل می شود و فرد به دلیل ترس از قضاوت دیگران از قرار گرفتن در موقعیت های مشابه خودداری می کند.
منشا فیزیکی
تصور کنید که فردی معمولاً خونریزی از بینی دارد و اکنون باید برای سخنرانی آماده شود. در چنین شرایطی این حالت فرد را نگران می کند; آیا نباید وسط سخنرانی ناگهان خونریزی کنم و نتوانم سخنرانی را ادامه دهم؟ گاهی این نگرانی تبدیل به استرس شدید می شود و فرد را دچار استرس روحی می کند. در نتیجه، گاهی متوجه می شویم که یک سخنرانی به راحتی به دلیل چنین افکار و نگرانی هایی با شکست مواجه می شود.
راهکارهایی برای کاهش استرس هنگام صحبت کردن
همه ما می دانیم که سخنرانی در جمع در بیشتر موارد دشوار است و باید بپذیریم که برخی افراد به طور طبیعی در صحبت کردن خوب هستند و برخی نه. بدون شک، مهم ترین راه برای کاهش اضطراب و استرس هنگام صحبت، اعتماد به خود است. خود را بپذیرید و به دیگران اجازه دهید که به طور موثر با شما شناسایی شوند. تنها کاری که باید انجام دهید این است که با پیروی از راهکارهای زیر، اقدام موثری برای کاهش اضطراب و استرس هنگام صحبت کردن انجام دهید.
تمرین منظم؛ مهمترین راه برای کاهش استرس هنگام صحبت کردن
بدون شک یکی از مهم ترین راه های کاهش استرس هنگام صحبت کردن، حفظ آرامش روحی و جسمی فرد قبل از صحبت در جمع است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که از طریق تغذیه سالم، خواب کافی، یوگا و مدیتیشن اقداماتی را برای کاهش استرس خود انجام دهید. این تمرینات علاوه بر کاهش استرس به افزایش اعتماد به نفس و حفظ آرامش کمک می کند.
بهبود تدریجی بیان
بد نیست بدانید که مانند هر مهارت دیگری، سخنرانی در جمع به تدریج بهبود می یابد. به این ترتیب با یک سخنرانی در مقابل یک گروه کوچک شروع کنید و به تدریج این روند را در حضور جمعیت بزرگتری تکرار کنید. به تدریج تعداد افرادی را که می خواهید با آنها صحبت کنید افزایش دهید تا زمانی که احساس ناراحتی نکنید. کم کم خواهید دید که حتی سخنرانی در جمع هزار نفری هم برای شما مشکلی نخواهد داشت.
شروع قدرتمند
مهم نیست با کجا و با چه کسی صحبت می کنید. مهم است که سخنرانی خود را در هر شرایطی قوی شروع کنید و از شروع آهسته خودداری کنید. زیرا یک شروع ناموفق تمام امید به تغییر را از بین می برد. به همین دلیل توصیه می شود سخنرانی خود را با صدای رسا، قوی و پر انرژی شروع کنید. به یاد داشته باشید که این کار از شکل گیری افکار منفی جلوگیری می کند و اعتماد به نفس شما را افزایش می دهد.
کاهش هیپوترمی
انصراف اکیدا ممنوع! موثرترین راه برای کاهش استرس هنگام صحبت کردن، مقاومت در برابر کمرویی است. اگر از حضور در جمع خجالت می کشید با آن روبرو شوید و این عمل را تکرار کنید تا احساس حقارت در شما ریشه کن شود. بسیاری از مردم از پوشیدن لباس های رنگ روشن با طرح های عجیب و غریب یا آواز خواندن برای مردم احساس خجالت می کنند. در واقع یکی از راه های مفید برای غلبه بر احساس حقارت، پرداختن به چنین فعالیت هایی است. البته فقط تا زمانی که احساس خجالت در شما کاملا از بین برود.
تمرین، تمرین و تمرین بیشتر
“تمرین” مهمترین اصل برای کاهش استرس هنگام صحبت کردن است. تمرین و تمرین کنید تا زمانی که بر محتوای ذهن خود مسلط شوید. زیرا تسلط نداشتن به موضوع و ترس از فراموشی آن در حین سخنرانی به شما آسیب می رساند. عدم کنترل استرس را افزایش می دهد و نخ را از دستان شما خارج می کند. آنقدر این کار را تکرار کنید تا کلمات روی زبان شما جاری شوند.
بخوانید: راهکارهای کاهش استرس
چگونه استرس را در بیان هنری مدیریت کنیم؟
همانطور که در قسمت های قبل اشاره کردیم، استرس در طبیعت ماست و هرگز نمی توانیم آن را به طور کامل از بین ببریم. گاهی اوقات استرس ما را به حرکت وا می دارد و به ما انگیزه مضاعف می دهد. به این ترتیب وجود کمی استرس نیز برای تمرکز بسیار خوب است. اما افزایش استرس در فن بیان برعکس باعث از دست دادن تمرکز می شود و مانع از کنترل ما می شود. می توانید تکنیک هایی را در دفتر خاطرات خود قرار دهید تا استرس را به خوبی مدیریت کنید.
برای خونسردی از تلاش بیهوده دست بردارید.
وجود استرس در هنر بیانی کاملا طبیعی است. بنابراین سعی نکنید آن را مجبور کنید. به جای سرد بودن، تهدیدها را به فرصت تبدیل کنید و ترس خود را به یک هیجان خوشایند تبدیل کنید. می توانید با گفتن یک داستان هیجان انگیز برای مخاطبان خود شروع کنید.
فراموش نکنید که با خودتان صحبت کنید!
مطالعات مختلف ثابت کرده است که افرادی که دائماً با خود صحبت می کنند می توانند به راحتی استرس را در تکنیک صحبت کردن خود کنترل کنند. مثلا رضا! می توانید با افتخار از این سخنرانی دور شوید. وقتی یک نفر به این نام خوانده می شود، گویی یک زمزمه درونی او را ادامه می دهد و به او انگیزه می دهد.
دوش آب سرد
بهتر است قبل از سخنرانی ها و جلسات مهم دوش آب سرد بگیرید. به طور قطع می توان گفت که سطح استرس در صبح نسبت به سایر ساعات روز بیشتر است. در واقع سرما گردش خون را بهبود می بخشد و به بهبود هوشیاری کمک می کند.
تاثیر موسیقی برای غلبه بر استرس را دست کم نگیرید!
از موسیقی غافل نشوید! کار موسیقی حرفی برای از بین بردن استرس در فن بیان ندارد! گاهی اوقات حتی یک آهنگ کوچک معمولی می تواند زنگی را در ما به صدا درآورد و مانند داروی شفابخش به نظر برسد. بنابراین نقش موسیقی را در مدیریت و کاهش استرس نباید نادیده گرفت. گوش دادن به موسیقی استرس را کاهش می دهد و با ایجاد تصاویر مثبت در ذهن به افزایش آرامش کمک می کند.
آخرین کلمه
در این مقاله در مورد دلایل استرس هنگام صحبت صحبت کردیم. همچنین درباره علائمی که نشان دهنده استرس هنگام صحبت کردن است صحبت کردیم. در ادامه راه هایی را برای کاهش استرس هنگام صحبت بیان کرده ایم که از طریق آن ها می توانید استرس خود را هنگام صحبت کردن کاهش دهید. امیدواریم پس از خواندن این مقاله استرس کمتری در صحبت کردن داشته باشید. از اینکه تجربه خود را در قسمت نظرات به اشتراک گذاشتید متشکرم.