چرا نباید با ماهی ماست خورد
سبزیجات ماهی یک غذای مغذی است که از کربوهیدرات ها، گوشت ماهی (پروتئین) و سبزیجات تهیه می شود. اما چگونه می توان این غذاها را به روشی سالم تر تهیه کرد؟ این سوالی است که در گفتگو با دکتر کیمیاگر متخصص تغذیه مطرح کردیم.
چگونه سبزی پلو ماهی درست کنیم که سالم باشد و ارزش غذایی خود را حفظ کند؟
توصیه من به مخاطبان شما این است که به جای سرخ کردن ماهی آن را بخارپز کرده یا در فر و مایکروفر قرار دهید و اگر واقعاً ماهی سرخ کردنی دوست دارید توصیه می کنم از حداقل روغن استفاده کنید. شاید بهتر باشد ته تابه گوجه فرنگی یا پیاز یا هر چیز دیگری که مزه دار است بریزید و کمی روغن بریزید تا ماهی عطر مطبوعی داشته باشد و کمی سرخ شود.
قصد ما از سرخ کردن هر ماده ای این است که عطر و طعم آن را اضافه کنیم نه اینکه آنقدر سرخ کنیم که سیاه شود. یکی دیگر از عادت های بد در تهیه ماهی در بین افرادی که ماهی را با نمک زیاد نمک می زنند رایج است. اگر نمی توانید به ماهی نمک اضافه کنید یا نمک کمتری اضافه کنید، ارزش غذایی آن را حفظ کرده اید. ما هم مثل خارجی ها می توانیم این مشکل را بپذیریم و ماهی بخار پز را با انواع ادویه ها، افزودنی هایی مثل پرتقال یا چاشنی های خوش طعم مصرف کنیم. یادم می آید در گذشته که در خانه ها تنور نبود، هنوز افراد آگاه و خوش ذوقی که به فکر سلامتی خود و خانواده شان بودند، ماهی را سرخ نمی کردند و شکم ماهی را در خانه با مواد خوش طعمی مانند سیر یا غیره می پختند. مواد تزئینی برای گذاشتن در فر به نانوایی محل تحویل داده شد و ممکن است طعم آن ماهی شکم پر هنوز در دندان برخی از ما باشد.
برخی از مردم ماهی دودی را دوست دارند. آیا استفاده از ماهی دودی را توصیه می کنید؟
توصیه من این است که ماهی دودی نخورید. من چندین دلیل برای این دارم. بیشتر ماهی هایی که فروخته نمی شوند و جا مانده اند و احتمالاً بخشی از روند فساد خود را طی کرده اند، انتخاب می شوند، دود می شوند و به بازار عرضه می شوند. اگرچه در کشورهای دیگر میزان دود محاسبه شده و نوع چوب مصرفی آن محاسبه شده است، اما ما هنوز آن را توصیه نمی کنیم و حتی در کشور ما که دود کردن ماهی بدون استاندارد انجام نمی شود، کمتر از آن استفاده می شود.
پس چه نوع ماهی بخریم که ارزش غذایی بهتری داشته باشد؟
اول از همه باید بگویم ماهی هایی که قیمت ارزان تری دارند لزوما ارزش غذایی پایین تری ندارند، اما طبیعتا هر چه ماهی در دریای آزاد بیشتر صید شود اسیدهای چرب و امگا -3 و امگا بیشتری دارد. از نظر ارزش غذایی بهتر هستند. البته ماهی های پرورشی و انواع دیگر ماهی ها نیز پروتئین کافی و ارزش غذایی بالایی دارند و همگی حاوی مقادیری ید و کلسیم هستند.
میشه یه مقدار sabzipilo توضیح بدی؟
ما مصرف انواع سبزیجات را توصیه می کنیم. اگر خام خورده شوند به دلیل ویتامین C و A بسیار مورد توجه قرار می گیرند و اگر از سبزیجات پخته استفاده می کنیم به دلیل ترکیبات پلی فنلی و فیتوکمیکال های مختلف و مواد حیاتی برای سلامتی بسیار مورد توجه قرار می گیرند. مقدار سبزی در یک وعده غذایی اگرچه کافی نیست، اما مصرف آن در سبزی پلو می تواند بهانه ای باشد تا آن را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهیم.
چرا همه می گویند خوردن ماست با ماهی بد است؟
درست است که ما آن طور که مردم معتقدند به سرد و گرم اعتقاد نداریم، اما برخی از مسائل سرد و گرم واقعی هستند. اسید لاکتیک موجود در ماست روی عصب پاراسمپاتیک اثر می گذارد و به دلیل کندی آن حالت بی حسی ایجاد می کند. این حالت در ماهی ها نیز تا حدی وجود دارد و بهتر است آنها را با هم مصرف نکنید. مطمئناً نسبت غذا با هم باید حفظ شود. برخی از افراد نیز حساسیت های غذایی خاصی دارند و ممکن است دچار جوش شوند. قدیم ها طبق تجربه می گفتند ما این دو را با هم لکه دار می کنیم و نمی خوریم، در پزشکی ثابت نکرده ایم و البته هنوز کسی روی آن و آثارش کار نکرده است. اما اگر به آن عادت کرده ایم، چه خوب است که از این بهانه استفاده کنیم.
به عنوان آخرین سوال آیا مصرف همزمان اسفناج و ماست ارزش غذایی آن را کاهش می دهد؟
نه، ما اسفناج را فقط برای آهن آن نمی خوریم. باید از مواد دیگر آهن بگیریم چون اسفناج آهن زیادی ندارد. اگر عادت به خوردن اسفناج با ماست دارید هم خیلی خوب است. این که می گویند آن دو را با هم نخورید، تعبیر غلطی است. به طور کلی منکر مصرف نامتناسب غذا نیستیم و اگر می گوییم چنین غذایی را با این ماده نخوریم، مصرف زیاد آن است.
و آخرین نکته؟
بیایید غذاهای خاصی را جزو اولویت های غذایی قرار دهیم. از جمله موادی که چربی دارند; آجیل بهترین است و پس از آن روغن مایع کانولا قرار دارد. از بین غلات، جو بهترین است، پس نان جو را در برنامه خود قرار دهید. ماهی، سیر، انگور و به طور کلی میوه هایی که به رنگ نارنجی و بنفش هستند طیف وسیعی را پوشش می دهند. اسفناج، ماست و گروه کلم (کلم بروکلی، کلم، گل کلم) باید جزو انتخاب های ما باشند.
منبع: هفته نامه سلامت
به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، سبزیجات شکم پر ماهی یک غذای مغذی است که از کربوهیدرات، گوشت ماهی (پروتئین) و سبزیجات تهیه می شود. اما چگونه می توان این غذاها را به روشی سالم تر تهیه کرد؟ این سوالی است که در گفتگو با دکتر کیمیاگر متخصص تغذیه مطرح کردیم.
چگونه سبزی پلو ماهی درست کنیم که سالم باشد و ارزش غذایی خود را حفظ کند؟
توصیه من به مخاطبان شما این است که به جای سرخ کردن ماهی آن را بخارپز کرده یا در فر و مایکروفر قرار دهید و اگر واقعاً ماهی سرخ کردنی دوست دارید توصیه می کنم از حداقل روغن استفاده کنید. شاید بهتر باشد ته تابه گوجه فرنگی یا پیاز یا هر چیز دیگری که مزه دار است بریزید و کمی روغن بریزید تا ماهی عطر مطبوعی داشته باشد و کمی سرخ شود.
قصد ما از سرخ کردن هر ماده ای این است که عطر و طعم آن را اضافه کنیم نه اینکه آنقدر سرخ کنیم که سیاه شود. یکی دیگر از عادت های بد در تهیه ماهی در بین افرادی که ماهی را با نمک زیاد نمک می زنند رایج است. اگر نمی توانید به ماهی نمک اضافه کنید یا نمک کمتری اضافه کنید، ارزش غذایی آن را حفظ کرده اید. ما به عنوان یک خارجی می توانیم این مشکل را بپذیریم و ماهی بخار پز را با انواع ادویه ها، افزودنی هایی مانند پرتقال یا چاشنی های خوش طعم مصرف کنیم.
به یاد دارم در گذشته که در خانه ها تنور نبود، هنوز افراد آگاه و خوش ذوقی که به فکر سلامتی خود و خانواده خود بودند، ماهی را سرخ نمی کردند و شکم ماهی را در خانه با مواد خوش طعمی مانند سیر یا سیر می پختند. سایر مواد تزئینی آن را به نانوایی محل تحویل می دادند تا در تنور بگذارند و ممکن است طعم آن ماهی شکم پر هنوز در دندون برخی از ما باشد.
برخی از مردم ماهی دودی را دوست دارند. آیا استفاده از ماهی دودی را توصیه می کنید؟
توصیه من این است که ماهی دودی نخورید. من چندین دلیل برای این دارم. اکثر ماهی هایی که فروخته نمی شوند و معلوم می شود کهنه هستند و احتمالاً بخشی از روند فساد خود را طی کرده اند، انتخاب، دود و روانه بازار می شوند. اگرچه در کشورهای دیگر میزان دود محاسبه شده و نوع چوب آن محاسبه شده است، اما ما هنوز آن را توصیه نمی کنیم و حتی در کشور ما که دود کردن ماهی بدون استاندارد انجام نمی شود، کمتر از آن استفاده می شود.
پس چه نوع ماهی بخریم که ارزش غذایی بهتری داشته باشد؟
اول از همه باید بگویم ماهی هایی که قیمت ارزان تری دارند لزوما ارزش غذایی پایین تری ندارند اما طبیعتا هر چه بیشتر در دریاهای آزاد ماهی صید کنید اسیدهای چرب و اسیدهای چرب آنها بیشتر می شود.امگا -3 ها و هر چه بیشتر باشد از نظر ارزش غذایی بهتر هستند. البته ماهی های پرورشی و انواع دیگر ماهی ها نیز پروتئین کافی و ارزش غذایی بالایی دارند و همگی حاوی مقادیری ید و کلسیم هستند.
سبزی پیلو را کمی برایمان توضیح می دهید؟
ما مصرف انواع سبزیجات را توصیه می کنیم. اگر به صورت خام مصرف شوند به دلیل ویتامین C و A بسیار مورد توجه قرار می گیرند و اگر از سبزیجات پخته استفاده می کنیم به دلیل ترکیبات پلی فنلی و فیتوکمیکال ها و مواد حیاتی برای سلامتی بسیار مورد توجه قرار می گیرند. مقدار سبزی در یک وعده غذایی اگرچه کافی نیست، اما مصرف آن در سبزی پلو می تواند بهانه ای باشد تا آن را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهیم.
چرا همه می گویند خوردن ماست با ماهی بد است؟
درست است که ما آن طور که مردم معتقدند به سرد و گرم اعتقاد نداریم، اما برخی از مسائل سرد و گرم واقعی هستند. اسید لاکتیک موجود در ماست روی عصب پاراسمپاتیک اثر می گذارد و به دلیل کندی آن حالت بی حسی ایجاد می کند. این حالت در ماهی ها نیز تا حدی وجود دارد و بهتر است آنها را با هم مصرف نکنید. مطمئناً نسبت غذا با هم باید حفظ شود. برخی از افراد نیز حساسیت های غذایی خاصی دارند و ممکن است دچار جوش شوند.
قدیم ها طبق تجربه می گفتند ما این دو را با هم لکه دار می کنیم و نمی خوریم، در پزشکی ثابت نکرده ایم و البته هنوز کسی روی آن و آثارش کار نکرده است. اما اگر به آن عادت کرده ایم، چه خوب است که از این بهانه استفاده کنیم.
به عنوان آخرین سوال آیا مصرف همزمان اسفناج و ماست از ارزش غذایی آن می کاهد؟
نه، ما اسفناج را فقط برای آهن آن نمی خوریم. باید از مواد دیگر آهن بگیریم چون اسفناج آهن زیادی ندارد. اگر عادت به خوردن اسفناج با ماست دارید هم خیلی خوب است. این که می گویند آن دو را با هم نخورید، تعبیر غلطی است. به طور کلی منکر مصرف نامتناسب غذا نیستیم و اگر می گوییم چنین غذایی را با این ماده نخوریم، مصرف زیاد آن است.
و آخرین نکته؟
بیایید غذاهای خاصی را جزو اولویت های غذایی قرار دهیم. از جمله موادی که چربی دارند; آجیل بهترین است و پس از آن روغن مایع کانولا قرار دارد. از بین غلات، جو بهترین است، پس نان جو را در برنامه خود قرار دهید. ماهی، سیر، انگور و به طور کلی میوه هایی که به رنگ نارنجی و بنفش هستند طیف وسیعی را پوشش می دهند. اسفناج، ماست و گروه کلم (کلم بروکلی، کلم، گل کلم) باید جزو انتخاب های ما باشند.
منبع: جوان آنلاین