چرا نباید در برابر انتقاد صحیح دیگران مقاومت کرد

انتقاد به معنای بیان شایستگی ها و معایب دیگران، رفتار یا کردار آنهاست، اما پذیرش انتقاد نیز مهم است. انتقاد لزوماً به معنای تقصیر نیست، بلکه گاهی به منظور راهنمایی و کمک انجام می شود. مهم نیست که چه کاری انجام می دهیم، ممکن است با انتقاد مواجه شویم که یکی از سخت ترین زمان های زندگی است. مغز انسان به طور طبیعی انتقاد را به عنوان یک تهدید درک می کند و بنابراین واکنش منفی نشان می دهد. علاوه بر این، افراد با عزت نفس پایین یا خودشیفتگی تمایلی به انتقاد ندارند، حتی اگر به روش درست انجام شود.

“انتقاد چیزی است که می توانید به راحتی با چیزی نگفتن، هیچ کاری انجام ندهید و هیچ کاری نکنید، از آن اجتناب کنید.” ارسطو

بر اساس روانشناسی انتقاد، وقتی با اطلاعاتی بر خلاف تصوری که از خود داریم مواجه می شویم، به طور غریزی آن را اصلاح می کنیم. بنابراین در بیشتر مواقع انتقاد را فراموش نمی کنیم، بلکه آن را به گونه ای دیگر به یاد می آوریم. روانشناسی نقد عمدتاً شامل دو جزء است:

انگیزه یا قصد شخص برای انتقاد

تاثیر انتقاد بر طرف مقابل

روانشناسی نقد اشاره می کند که دلایل متعددی برای انتقاد وجود دارد:

دیگران را پیش ببرند

ارتباط برقرار کنید و صحبت کنید

تمایل به تغییر یک فرد یا رفتار

ناراحت کردن کسی

احساس ناامیدی، عصبانیت و حسادت را تخلیه کنید

افزایش اعتماد به نفس و نشان دادن برتری

انواع بررسی

با توجه به اصول روانشناسی نقد، انتقاداتی که در طول روز می شنویم انواع و اهداف مختلفی دارند:

1. مثبت:

انتقاد مثبت بر جنبه های خوب یا مثبتی تمرکز می کند که نادیده گرفته شده اند. گاهی اوقات دیگران فقط نکات منفی را می بینند، بنابراین مهم است که به نکات مثبت اشاره کنیم. انتقاد مثبت با نیت خوب است و عموماً مورد تأیید شنونده است.

2. منفی:

انتقاد منفی به معنای ابراز اعتراض به چیزی به منظور نشان دادن نادرست، قابل اعتراض یا باطل بودن آن است. انتقاد منفی معمولاً توسط شنونده به عنوان یک حمله یا تهدید تلقی می شود و بنابراین واکنش به آن منفی است.

3. سازنده:

هدف از این نوع انتقاد این است که نشان دهد هدف یا مقصود از چیزی با رویکردی دیگر بهتر قابل دستیابی است. بهتر است با یک مسیر متفاوت به آن برسید. کالای مورد نظر رسیده است.

4-ناوشکن:

هدف از انتقاد مخرب تخریب طرف مقابل است و در برخی زمینه ها نوعی آزار و اذیت، تهدید یا غیرقابل توجیه تلقی می شود، به ویژه اگر شامل حمله شخصی باشد. حفظ منابع یا جان انسان ها .

5. غیر مستقیم:

این روش معمولا حالت فلیپ دارد و واکنش منفی شدیدی ایجاد نمی کند. حتما آن ضرب المثل را شنیده اید که به در می گوید دیوار را بشنود.

6. دیر:

معمولاً انتقاد کمکی به حل مشکل نمی کند و نتیجه را تغییر نمی دهد. هدف از این نوع انتقاد جلوگیری از تکرار خطا در آینده است.

7. پرخاشگر:

این نوع نقد نه تنها سازنده نیست، بلکه به دلیل وحشیانه بودن، خوشایند نیست و شنونده را در چهره می نشاند.

فواید انتقاد سازنده

روانشناسی انتقاد بیان می کند که شنیدن و پذیرش انتقاد از دیگران برای اکثر مردم تجربه راحتی نیست. با این حال، انتقاد سازنده همیشه ناراحت کننده نیست و اگر نگرش مثبتی نسبت به آن داشته باشید، فواید زیادی دارد.

1. فرصت های رشد بیشتری را فراهم می کند.

واکنش اکثر مردم به انتقاد، سرزنش دیگران یا شرایط است. انتقاد سازنده به ما امکان می دهد بیشتر بیاموزیم و عملکرد بهتری داشته باشیم. کسی که از شما انتقاد سازنده می کند، نیت خوبی دارد و از شما می خواهد که در تلاش هایتان موفق باشید. طبق تحقیقات، معلمانی که به دانش آموزان خود انتقاد سازنده می کنند، عملکرد آنها را بهبود می بخشند.

2. بازخورد همیشه مفید است.

چگونه می توانید مطمئن شوید که کاری که انجام می دهید درست است؟ نظرات برای کمک اینجا هستند. انتقاد سازنده یک پاسخ صادقانه و اطلاعات مفید برای اصلاح یا بهبود عملکرد است.
با این حال، لحنی که هنگام پاسخ دادن به انتقاد دیگران استفاده می‌کنید مهم است و بر درک دیگران از شما تأثیر می‌گذارد. از درگیری های غیر ضروری خودداری کنید و دعوا را به بحث تبدیل کنید. این نشان می دهد که می توانید به انتقادات گوش دهید و در نتیجه راه حل بهتری پیدا کنید.

بخونیدش:  چرا یخ در اثر گرما ذوب می شود علوم هفتم

3. روابط جدید ایجاد می کند.

روانشناسی نقد معتقد است که انتقاد سازنده فرصتی برای ایجاد روابط با افراد جدید فراهم می کند. اگرچه انتقاد می تواند مانند یک حمله به نظر برسد، اما تاثیر آن به نحوه پاسخ شما بستگی دارد.
خوشبختانه، کسانی که اهمیت انتقاد را درک می کنند معمولا گوش می دهند. وقتی به انتقاد سازنده گوش می دهید، دیگران احساس راحتی بیشتری می کنند تا ایده های خود را با شما در میان بگذارند. در نتیجه اعتماد ایجاد می شود و روابط مثبت ایجاد می شود.

4. باعث می شود دیدگاه جدیدی پیدا کنید.

انتقاد ناشی از افکار و نظرات مخالف در مورد یک موضوع است. وقتی کاری را از دیدگاه شخصی خود انجام می دهید، شخص دیگری به دلیل نظر متفاوت خود می تواند آن را (تا حدی) مورد انتقاد قرار دهد.
در نتیجه بررسی های دیگران باعث می شود مشکل را از دید دیگری ببینید و در نتیجه دانش بیشتری کسب کنید. .

5. نوعی صداقت است;

انتقاد سازنده به معنای تخریب نیست. بنابراین، خیلی بهتر است با کسانی باشید که نظرات خود را به اشتراک می گذارند تا با کسانی که چیزی نمی گویند. انتقاد باعث می شود متوجه شوید که همه مثل شما نیستند و دیدگاه مشابهی با شما ندارند. در عوض، انتقاد را نوعی صداقت تلقی کنید و سعی کنید کمک کنید.

6. فواید عاطفی دارد;

یادگیری آرام ماندن و عدم نشان دادن واکنش عاطفی به نظرات دیگران بسیار مفید است. انتقاد باعث می شود زمانی که عصبی یا ناراحت هستید، روی مهارت های حل مسئله کار کنید.
علاوه بر این، انتقادی که به نقطه مطلوب شما برخورد می کند باعث می شود مسائل حل نشده خود را شناسایی کنید. علاوه بر این، تفسیر نظرات دیگران فرصتی برای تفکر منطقی است.

7. کمک به توسعه شخصی.

یک نقد مفید به شما کمک می‌کند تا زمینه‌هایی را که باید در آن‌ها پیشرفت کنید، شناسایی کنید. اگر نقاط کور را شناسایی کنید و روی آنها تمرکز کنید، شانس موفقیت بیشتری خواهید داشت.
انتقاد سازنده مکانیزم مفیدی برای افزایش مهارت، حمایت و انگیزه است. با این حال، همه انتقادها ضروری نیستند و باید تفاوت بین انتقاد سمی و انتقاد سازنده را درک کنید. انتقاد مخرب شخصیت شما را هدف قرار می دهد و آسیب زا است.

8. باعث می شود به نحوه انجام کار توجه کنید.

بازخورد سازنده می تواند تفاوت بزرگی در نحوه کار شما ایجاد کند. پذیرش انتقاد باعث می شود به توانایی های خود فکر کنید و چگونه از نتایج منفی در آینده جلوگیری کنید. اگر انتقاد سازنده را نادیده بگیرید، خطر از دست دادن دستاوردهای ارزشمند را دارید.

بهترین روش نقد و زمان مناسب آن

انتقاد ارائه شده و پذیرفته شده به درستی می تواند تجربه مثبتی ایجاد کند و منجر به بهبود شود. نقد وقتی ارزشمند است که هدفش اصلاح باشد. بنابراین باید با مهارت های مربوطه و روانشناسی نقد آشنا باشید. در ادامه با چند نکته و راهکار برای انتقاد آشنا می شوید.

1. انتقاد در زمان مناسب;

موقعیت و زمان بندی در رابطه با نقد بسیار مهم است. بنابراین بهتر است در جمع از شخصی انتقاد نکنید زیرا باعث کاهش اعتماد به نفس و ایجاد احساس نفرت و تحقیر می شود. همچنین مطمئن شوید که طرف مقابل از نظر ذهنی آماده شنیدن ایده های شماست.

2. هدف خود را به وضوح نشان دهید.

مهمترین قدم در بازبینی این است که مطمئن شوید بازخوردی که می دهید هدف مثبتی دارد. بحث را بی دلیل طولانی نکنید و سخنرانی نکنید. وقتی هدف را فراموش می کنید، شنونده به آنچه می گویید علاقه ای نخواهد داشت.

3. تمرکز بر رفتار، نه شخص.

وقتی با نیت خوب وارد گفتگو می شوید، باید رفتار یا عمل شخصی که با او صحبت می کنید را از هم جدا کنید. در نتیجه، طرف مقابل بدون اینکه احساس توهین کند به شما گوش می دهد.

4. به اشتباهات خود اشاره کنید.

سعی کنید نشان ندهید که یک مغز کامل هستید. کمی در مورد اشتباهات خود صحبت کنید تا طرف مقابل احساس نکند که سعی می کنید از آنها پیشی بگیرید. این باعث می شود احساس تجربه داشته باشید و شنونده بازخورد شما را راحت تر بپذیرد.

5. مقایسه نکنید.

وقتی یک فرد یا رفتار او را با دیگران مقایسه می کنید، معمولاً نتیجه عکس می گیرید. مقایسه باعث می شود طرف مقابل احساس حقارت کند و نیت شما را مثبت نداند. بنابراین، هر فرد را به شایستگی خود نقد کنید.

بخونیدش:  چرا اثر انگشت انسان ها با هم متفاوت است

6. با درخواست ادامه دهید.

اگر نقد را با پرسیدن چند سوال شروع کنید، طرف مقابل نیز مانند شما درگیر گفتگو خواهد شد. در واقع، هرچه چارچوب گفتگو مثبت تر باشد، احتمال پذیرش ایده های شما توسط طرف مقابل بیشتر می شود.

7. کلمات مناسب را انتخاب کنید.

سعی کنید آنچه را که در ذهن دارید بیان کنید. از کلمات “هرگز” یا “همیشه” استفاده نکنید زیرا این کار طرف مقابل را در اولویت قرار می دهد. همچنین استفاده از کلمه “باید” نتیجه خوبی ندارد و بهتر است به جای آن از “می” استفاده شود.

چگونه انتقاد پذیر باشیم؟

اکنون که با راهبردهای انتقاد آشنا شدیم، باید انتقادپذیر بودن را نیز بیاموزیم. بسیاری از ما ادعا می کنیم که پذیرای انتقاد هستیم، اما در عمل در برابر انتقاد سازنده دیگران مقاومت می کنیم و واکنش منفی نشان می دهیم. نقد در واقع شامل پنج مرحله است:

خوب گوش کنید و احساسات خود را کنترل کنید

از طرف مقابل برای نظراتشان تشکر کنید

ابراز پشیمانی و اعتراف به اشتباه

در مورد دلیل انتقاد سوال بپرسید

توضیح دهید یا عذرخواهی کنید

برای انتقاد پذیری، باید توانایی خوب گوش دادن، خودآگاهی، کنترل هیجانی و مهارت های تفسیر را داشته باشید. به عبارت دیگر، شما نباید با شنیدن انتقادات دیگران عصبانی شوید، بلکه از آنها برای پیشرفت و پیشرفت شخصی خود استفاده کنید. در ادامه نکاتی را برای انتقاد ارائه می کنیم.

1. مدام بازخورد بخواهید.

بهترین استراتژی برای عادت کردن به شنیدن بازخورد منفی این است که به طور مداوم از کسانی که به آنها اعتماد دارید بازخورد بخواهید. با این روش می توانید چالش های پیش رو را ببینید و با نشان دادن واکنش مثبت به بازخورد مثبت و منفی، تجربه کسب کنید. به عنوان مثال، می توانید از اطرافیان خود سؤالات زیر را بپرسید:

دو پیشنهاد می توانید به من بدهید تا کارم را بهتر انجام دهم؟

چگونه می توانم پروژه خود را بهتر مدیریت کنم؟

اگه جای من بودی چیکار میکردی؟

2. زمانی را برای تفکر در مورد انتقاداتی که شنیده اید اختصاص دهید.

وقتی انتقادی دریافت می کنید، ممکن است وسوسه شوید که حالت تدافعی بگیرید یا با توضیح آن را رد کنید. در عوض، سعی کنید با دقت به صحبت های طرف مقابل گوش دهید. سپس سوال بپرسید و در مورد پاسخ ها فکر کنید.

3. ذهنیت رشد داشته باشید.

در حالی که اکثر مردم به سختی می توانند نظرات منفی را بشنوند، برخی افراد از انتقاد برای رشد استفاده می کنند. این افراد ذهنیت رشدی دارند و بر توانایی تغییر و بهبود تمرکز دارند. از سوی دیگر، افراد با ذهنیت ثابت نمی توانند انتقاد دیگران را به عنوان فرصتی برای بهبود ببینند.

4. اشتباهات خود را بپذیرید.

اکثر مردم به راحتی در مورد موفقیت های خود صحبت می کنند، اما شکست چیزی است که همه قادر به پذیرش آن نیستند. به عنوان مثال، ما اغلب عوامل خارجی را مقصر شکست می‌دانیم تا کمبودهای خود. با منتقد رفتار پرخاشگرانه نداشته باشید و سعی کنید آن را سر به سر نکنید.

در مورد نقدهای منفی و مخرب چه باید کرد؟

شما مجبور شده اید در زندگی خود با انتقادهای منفی و مخرب روبرو شوید. در این شرایط، روانشناسی انتقادی معتقد است که به جای تلاش برای به حداقل رساندن تأثیر انتقاد، سعی کنید منافع آن را به حداکثر برسانید. برای این کار می توانید از چهار روش زیر استفاده کنید:

در مواجهه با نقدهای منفی ساکت نمانید.

به طور خودکار نظرات طرف مقابل را به عنوان حقیقت نپذیرید و خودتان را سرزنش کنید.

در برابر وسوسه تلافی مقاومت کنید.

وقتی انتقاد منفی می شنوید، طبیعی است که بخواهید از خود دفاع کنید یا به طرف مقابل حمله کنید. اما توجه داشته باشید که مبارزه بد با نقدهای منفی فقط بحث را افزایش می دهد.

نکات مثبت یا حقایق یک بررسی منفی را بیابید.

شما اغلب می توانید چیزی در مورد خود از بررسی ها یاد بگیرید. وقتی کسی از شما انتقاد می کند، در واقع چیزی را که در شما می بیند گزارش می دهد.

در صورت لزوم چت را ترک کنید؛

قبل از پاسخ دادن به نظرات منفی سعی کنید آرام باشید. چند ساعت یا چند روز به شما زمان زیادی می دهد تا بی طرفانه موضوع را بررسی کنید و حقایق را ببینید.
دوری از بحث به این معنی نیست که نمی‌خواهید انتقاد بشنوید، اما شما را از گفتن چیزهایی که ممکن است بعداً پشیمان شوید باز می‌دارد. هیچ کس انتقاد را دوست ندارد.

بخونیدش:  چرا وقتی بنزین روی دست میریزد احساس خنکی میکنیم

«رابرت فولگام» فیلسوف و نویسنده می گوید: چوب و سنگ ممکن است استخوان های ما را بشکند، اما کلمات قلب ما را می شکند.

انتقاد از؛ راهی برای توسعه مهارت های شخصی و حرفه ای

بر اساس روانشناسی انتقادی، اگرچه شنیدن انتقاد از دیگران دشوار است، اما پذیرش و به کارگیری آن باعث بهبود مهارت ها و ایجاد انگیزه می شود. وقتی بازخورد را با نگرش مثبت می پذیرید، دیگر بر آنچه دیگران درباره شما می گویند تمرکز نمی کنید، بلکه از بینش آنها برای بهبود خود استفاده می کنید. .] نمی کنند. به نظرات آنها به عنوان یک ابزار نظر فکر کنید و از آنها برای یافتن فرصت های جدید استفاده کنید.

اگر به دنبال ارتقای مهارت های فردی خود در زندگی شخصی و محیط کاری خود هستید، می توانید از مقالات تخصصی وبلاگ کارلیب استفاده کنید. با Karlib، بهترین کار در انتظار شماست!

نویسنده: نیره دلالی

انتقاد چیست؟ منتقد کیست؟ چگونه افکار ما بر پاسخ ما به انتقاد تأثیر می گذارد؟ چند نوع انتقاد وجود دارد و پیامدهای آن چیست؟ چگونه انتقاد کنیم و چگونه آن را بپذیریم؟ تفاوت بین نقد و ارزیابی عملکرد چیست؟ انتقاد در روابط بین فردی چگونه صورت می گیرد و پیامدهای آن چیست؟ انتقاد و نقش آن در بیماری های روانی چیست؟ انتقاد از خود چیست، چه ارتباطی با ویژگی های شخصیتی دارد و چه پیامدهایی دارد؟ نقد موضوع و مفهومی گسترده و عمیق است که در سیر مدرنیته از جایگاه فلسفی بالایی برخوردار است، از سوی دیگر در علوم انسانی و به ویژه علم روانشناسی موضوع نقد نیز موضوعاتی چون شجاعت، استقامت، تنبلی، شک، درد، عصبانیت، افسردگی و اضطراب واقعیت مهمی است که باید تعریف و مقابله با آن را بیاموزیم و از آن برای رشد شخصیت، بهبود عملکرد و روابط بین فردی و اجتماعی استفاده کنیم. بسیاری از مسائل شخصیتی مانند اعتماد به نفس، وابستگی، احساساتی مانند شرم، اضطراب، عصبانیت، طرد شدن و افسردگی ارتباط مستقیمی با نحوه پذیرش، درک و واکنش نسبت به انتقاد دارند.ما توسط همسر، والدین، فرزندانمان مورد انتقاد قرار می گیریم. ، دوستان و همکاران و حتی خودمان.
همانطور که انتقاد مخرب و منفی باعث کاهش اهداف فردی و احساس کارآمدی، انتقاد سازنده و صحیح، حرکت، رشد و بهبود روابط بین فردی می شود و باعث عملکرد بهتر می شود.
درک معنا و مفهوم نقد و شکل برخورد با آن، رویکرد فردی به نقد را تعیین می کند. همانطور که می دانیم نحوه تفکر ما احساس ما را تعیین می کند، بنابراین تغییر در تفکر و باورها منجر به تغییر احساس می شود. واکنش به انتقاد ناشی از افکار و انگیزه های درونی فرد است. بر این اساس، واکنش به انتقاد را می توان در طیف وسیعی بررسی کرد، در یک سو خشم و در سوی دیگر این طیف رویکرد عقلانی وجود دارد، اگر به محض مواجهه با انتقاد احساس شکست و شرم کنیم. هرگز در زندگی پیشرفت نخواهد کرد دستیابی به خودشناسی نسبی به فرد کمک می کند تا انتقاد سازنده را بشناسد و از آن برای رسیدگی به مسائل و موانع رشد و رشد شخصیت استفاده کند و مسائل بین فردی را در نظر بگیرد تا احساسات منفی مانند تحقیر، شرمساری و شکست در ما کاهش یابد.
اعتقاد به آزادی بیان به همه ما کمک می‌کند تا با پذیرش انتقاد صحیح، تلاش‌های خود را برای رسیدگی به مسائل و موانع رشد شخصیت تغییر دهیم. دست از خودخواهی و تعصب رفتاری برداریم. در فضای آزاد باید صبور باشیم و انتقاد سازنده را تحمل کنیم و همه را بپذیریم. شاید نظر دیگران در مورد ما درست نباشد اما آنها حق دارند نظرشان را بیان کنند. باید یاد بگیریم که حساسیت زیاد به انتقاد ناشی از عزت نفس پایین و شکننده است و ما هم مثل همه انسان ها اشتباه می کنیم. (1387)، نقد: نقد و چگونگی مواجهه با آن، تهران: نشر نش قطره، چاپ اول.
.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا