چرا کنیه پیامبر ابوالقاسم است

چرا کنیه پیامبر(ص) «ابوالقاسم» است؟

در حال بارگیری فایل های صوتی…

از علل شرعی مرحوم شیخ صدوق است. شخصی آمد و از امام رضا (علیه السلام) پرسید: آقا چرا حضرت را ابوالقاسم صدا می زنند؟ کنیه پیامبر ابوالقاسم است. چرا پیامبر را ابوالقاسم می نامند؟ امام رضا ابتدا از این طرف پاسخی در خور فهم دادند. گفت: چون پیامبر پسری به نام قاسم داشت، به همین دلیل او را حضرت ابوالقاسم می نامند. آن طرف باهوش بود، به امام رضا گفت: اگر مرا مثل اهل می دانید، کمی بیشتر بگویید. امام رضا (علیه السلام) لایه عمیق تری را گشود. گفت: این علی بن ابیطالب قاسم نیست؟ تقسیم بهشت ​​و آتش، تقسیم بهشت ​​و جهنم در حکومت امیرالمومنین علیه السلام است. این علی قاسم نیست؟! او گفت بله. گفت: پیامبر ابوالقاسم است. یعنی قاسم در دامان پیامبر بزرگ شده است. پدر و مربی همه سرداران بزرگ در جبهه توحید، وجود مقدس پیامبر اکرم است. او محور است. او تا روز قیامت ولی و سرپرست تمام خاندان مؤمن و مسئول دینداری هر یک از آنان است.

آیا می دانید این به چه معناست؟ از شما می خواهم که به من لطفی بفرمایید، بگذارید با آیه ای از قرآن به شما تقدیم کنم. در قرآن آیه ای هست که خداوند متعال در آن ضرب المثلی می گوید. می فرماید: «نعمت خدا مانند کلمه طیبه، درخت نیکو، ریشه هایش ثابت و شاخه هایش به اذن خدا همیشه در آسمان است» [1] خداوند کلمه توحید را به یک تشبیه می کند. درختی که ریشه هایش محکم در زمین است. «وَ الْشَعْرُ فِی السَّماءِ» شاخه هایش وارد آسمان شد تا این درخت همیشه سبز باشد و میوه دهد. در بسیاری از داستان ها، نه یکی دو داستان، این درخت توحید را داریم که در قرآن آمده که ریشه هایش محکم است، ریشه پیامبر اکرم است. «ریشه های استوار» ریشه درخت توحید پیامبر است. ساقه بدن وجود مقدس امیرالمومنین علیه السلام است، در برخی از احادیث حضرت زهرا سلام الله علیها است، منافاتی با هم ندارند. شعبه ها حسنین هستند، اهل بیت هستند. سپس فرمود: برگها مؤمنان هستند. امام صادق (علیه السلام) سوگند یاد کرد که برای هر مؤمنی تا روز قیامت برگی به این درخت اضافه شود. آیا میدانید چه معنایی میدهد؟ از شما می پرسم تغذیه برگ درخت چیست، چه کسی مسئول آن است؟ او ریشه دار است. حضرت قسم خورد که به ازای هر مؤمنی که به دنیا می آید، برگی به این درخت توحید – که ریشه آن پیامبر است – اضافه شود.

[1]- سوره ابراهیم، ​​آیات 24 و 25.

فاضل گفت: از امام علیه السلام پرسیدم: چرا کنیه پیامبر صلی الله علیه و آله را ابوالقاسم می گفتند؟ حضرت فرمود: چون پسری به نام قاسم داشتند، به همین دلیل او را ابوالقاسم نامیدند. گفتم: یابن رسول الله! اگر من را لایق می دانید، بیشتر از این به من بگویید.

گفتند: آیا می دانی که رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: «من و علی دو پدر این امت هستیم»؟ من گفتم بله. سپس فرمود: آیا می دانی که رسول خدا صلی الله علیه و آله پدر تمام امت است و علی نیز از امت پیامبر است و آیا می دانی که علی، آن خدا درود بر او، آیا قاسم (قسم کننده) بهشت ​​و جهنم است؟ من گفتم بله. گفت: به پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم ابوالقاسم گفته شد; زیرا او پدر تقسیم کننده بهشت ​​و جهنم است.

من پرسیدم؛ چگونه پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم پدر امت است. فرمود: شفقت و مهربانی پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم برای امت او مانند شفقت و مهربانی پدر نسبت به فرزندان است و علی نیز بهترین امت پیامبر صلی الله علیه و آله است. او درود خدا بر او باد و بعد از او علی مهربان ترین و مهربان ترین نسبت به امت است. تر و او پدر ملت است.

به همین دلیل است که پیامبر (ص) فرمود: «من و علی پدر این امت هستیم. »

(آل الشریعه جلد 1 باب 106 حدیث 2)

+ نوشته شده در یکشنبه بیست و ششم مرداد ۱۳۹۳ ساعت 1:47 توسط حسین عرب
 | 

بخونیدش:  چطور با پلیس فتا تماس بگیرم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا