چرا گیاهان با اب معمولی بهتر رشد می کنند

گیاهانی که در جنگل ها و نخلستان ها رشد می کنند با آب باران رشد می کنند و گیاهان داخلی با آب لوله کشی رشد می کنند.

آب نیز مانند نور و خاک یکی از سه عنصر اصلی برای رشد و سلامت گیاه است. می دانیم که آب باران و آب لوله کشی دو نوع مختلف آب هستند که می توانند به رشد و سلامت گیاهان کمک کنند. بنابراین این سوال پیش می آید که بهترین آب برای رشد بهتر گیاه چیست؟ وقتی مواد، مواد غذایی و ویتامین های لازم به گیاه نرسد چه آسیبی به ریشه، ساقه و بذر گیاه وارد می شود؟

با آزمایش این پروژه متوجه می شویم که چه نوع آبی برای رشد بهتر گیاهان مناسب است و در نتیجه باغی با گل و سبزیجات تازه خواهیم داشت.

مشکل: کدام آب برای گیاهان بهتر است؟

عناصر:

6 گیاه هم اندازه و یک شکل

یک گالن آب باران

3 گالن آب لوله کشی

1 گالن آب مقطر

یک فنجان شکر

یک فنجان نمک

آب پاش

قانون

مداد، دفتر و نشانگر

توجه: اگر نمی توانید آب باران را جمع آوری کنید، می توانید از آب جمع آوری شده در پشت سدها استفاده کنید و آب باران را به روش های دیگر از پروژه خود دور کنید.

روش آزمون

به گیاهانی که در بیرون می بینید فکر کنید. به نظر شما چه نوع آبی باعث رشد و رشد آنها می شود؟ و گیاهان داخلی شما؟ آیا ارتفاع گیاهان خانه شما به اندازه گیاهان بیرون است؟ پاسخ این سوالات را در دفترچه یادداشت خود یادداشت کنید.

به انواع آبی که برای این آزمایش آماده کرده اید فکر کنید. بهترین آب را پیشنهاد می کنید، آن را در دفترچه یادداشت کنید و به عنوان یک فرضیه آزمایشی در نظر بگیرید.

یک فنجان شکر را در یک گالن آب شیر بریزید و هم بزنید تا شکر خوب حل شود. سپس آن را کنار بگذارید. یک فنجان نمک را به یک گالن آب لوله کشی اضافه کنید و هم بزنید تا نمک حل شود.

گیاهان را در یک ردیف قرار دهید که همه آنها نور خورشید یکسان را دریافت کنند، مانند پشت پنجره یا در باغ.

برای اینکه یادمان باشد به کدام گیاه چه نوع آبی داده می شود. نام هر آب را روی یک گیاه بنویسید. هر روز به همه گیاهان به همان میزان آبی که روی آنها نوشته اید آب بدهید. مثلاً روزی نصف لیوان آب. همه شرایط برای هر 6 گیاه باید یکسان باشد و تنها متغیر آب است. این کار را به مدت 4 هفته ادامه دهید.

پس از یک هفته به تغییراتی که در گیاهان رخ داده است توجه کنید. می توانید تصویری از گیاه بکشید یا حتی آنچه را که می بینید بنویسید. حال به سوالات زیر پاسخ دهید:

آیا گیاهی هست که شروع به گل دادن کرده باشد؟

اگر بله، چه نوع آبی به او دادید؟

آیا گیاهی وجود دارد که بیشترین رشد را داشته باشد؟ چه نوع آبی به این گیاه دادید؟

این مراحل را هفته به هفته انجام دهید و در هفته های دوم، سوم و چهارم به دقت تغییرات را یادداشت کرده و به سوالات بالا پاسخ دهید. آیا سفارش سفارشی برای آنها پیدا کردید؟ با کمی فکر و استفاده از یادداشت هایی که گرفته اید می توانید تاثیرات آب های مختلف را تشخیص دهید.

گروه پژوهشی دانش آموزی تبیان – تهیه و تنظیم: فاطمه گودرزی

تبلیغات

عوامل زیادی در رشد گیاه نقش دارند. این عوامل شامل دو دسته عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی است. عوامل ارثی نشان دهنده استعدادهای بالقوه گیاه و عوامل محیطی زمینه ساز ظهور این استعدادها هستند. اگر عوامل محیطی شناسایی و به مقدار لازم برای گیاه فراهم شود، رشد گیاه حداکثر خواهد بود. عوامل محیطی موثر بر رشد گیاه عبارتند از: نور، دما، آب، هوا و رطوبت نسبی خاک.

در این مقاله می توانید با عوامل محیطی موثر بر رشد گیاه آشنا شوید.

روشنایی

نوعی انرژی است که از خورشید ساطع می شود و برای عملکردهای حیاتی گیاهان مانند فتوسنتز ضروری است. اگرچه نور خورشید نقش مهمی در رشد گیاهان دارد، اما پرتوهای مستقیم آن برای اکثر گیاهان داخلی مضر است. واکنش گیاه به نور در سه جنبه مورد بررسی قرار می گیرد: شدت نور، مدت زمان تابش و جهت گیری عکس. گیاهان از نظر واکنش به هر یک از این جنبه ها به گروه های مختلفی تقسیم می شوند که در اینجا آنها را بر اساس شدت نور و مدت تابش تقسیم می کنیم. گیاهان از نظر شدت تابش نور به سه دسته تقسیم می شوند:

بخونیدش:  چرا یخ در اثر گرما ذوب می شود علوم هفتم

گیاهان سایه دوست: این گیاهان به نور مستقیم خورشید نیاز ندارند. برعکس، آنها به شدت نور بین 25 تا 50 درصد نور طبیعی نیاز دارند. گل هایی مانند سرخس، فیکوس، پتوس و عشق یا پاپیتال از این گیاهان هستند. این نوع گیاهان را می توان در فاصله کمی از پنجره های رو به شمال پرورش داد.

گیاهان آفتاب دوست: این گیاهان برای رشد خوب به شدت نور برابر با 100 درصد نور طبیعی نیاز دارند. کاکتوس ها، ساکولنت ها و گل رز در این گروه قرار می گیرند. چنین گیاهانی باید در فاصله کمی از پنجره های رو به جنوب بدون پرده قرار گیرند.

گیاهان سایه دوست آفتاب: نور غیر مستقیم خورشید نیاز نوری آنها را تامین می کند. گیاهانی مانند حسن یوسف، سجافی، دراسنا و سون در این دسته قرار می گیرند. این نوع گیاهان را باید در خانه های کنار پنجره های شرقی یا غربی قرار داد.

طبقه بندی گیاهان بر اساس مدت تابش آفتاب به شرح زیر است:

تبلیغات

گیاهان روز کوتاه: این گیاهان برای گلدهی به کمتر از ۱۲ ساعت نور در روز نیاز دارند. از گیاهان این گروه می توان به گل داوودی، آزالیا و سیکلامن اشاره کرد.

گیاهان روز بلند: این گیاهان در روزهای طولانی که طول دوره نور حداقل 14 ساعت در روز است گل می دهند. Hydrangea، Allamanda و Atlas در این دسته قرار می گیرند.

گیاهان بی تفاوت: تشکیل گل در این گیاهان به طول روز بستگی ندارد. بنفشه آفریقایی، گاردنیا و آبوتیلون از جمله این گیاهان هستند.

درجه حرارت

دما یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر رشد گیاه است که بر عملکردهای مختلف گیاه مانند فتوسنتز، تنفس، گلدهی و رنگ برگ تأثیر می گذارد. گیاهان سرپوشیده از نظر دمای مورد نیاز به سه گروه تقسیم می شوند:

گیاهانی که به هوای تازه نیاز دارند. دمای مورد نیاز برای رشد آنها حداقل 5-8 درجه و بیش از 16 درجه سانتیگراد نیست. آراوکاریا، آکوبا، سجافی و بنفشه از جمله این گیاهان هستند.

گیاهانی که به آب و هوای معتدل نیاز دارند. حداقل دمای لازم برای رشد آنها 10-13 درجه و حداکثر آن 21 درجه سانتیگراد است. ادرانسیا، آزالیا، برگ لباس، مارچوبه، فیلودندرون و کالادیوم از این گروه هستند.

گیاهانی که به هوای گرم نیاز دارند. حداقل دما برای رشد این گیاهان 16 درجه و حداکثر آن 30 درجه سانتیگراد است. کاکتوس ها، آنتوریوم، دیفن باخیا، گلوکسینیا و کروتون از این گروه هستند.

اب

این گیاه مواد معدنی ضروری خود را به شکل محلول در آب از طریق ریشه جذب می کند. بیشتر اندام های گیاه از آب تشکیل شده است و اگر گیاه با کمبود آب مواجه شود، حیات خود را از دست داده و می میرد. از طرفی آب دادن بیش از حد به گیاه باعث کمبود اکسیژن در محیط رشد گیاه و پوسیدگی ریشه و مرگ گیاه خواهد شد. علاوه بر این، کیفیت آب و میزان املاح موجود در آن نیز روی گیاه تأثیر می گذارد. میزان و زمان آبیاری گیاه بسته به نوع گیاه متفاوت است.

گیاهان بر اساس میزان آب مورد نیاز به گروه های زیر تقسیم می شوند:

گیاهانی که به آب زیادی نیاز دارند: این گیاهان به آب زیادی نیاز دارند و بستر کاشت آنها باید همیشه مرطوب باشد. نمونه هایی از این گونه گیاهان عبارتند از: نخل باتلاقی، کروتون، مارانتا، برخی از انواع دراسنا، ادریسیا و سرخس.

گیاهان با نیاز آبی متوسط: این دسته از گیاهان تا حدودی می توانند خشکی را تحمل کنند و سطح خاک گلدان در صورت خشک شدن آسیبی نمی بیند. اما این خشکسالی نباید طولانی باشد. آراوکاریا، بگونیا، پتوس، شفلرا، پیرومیا، بنفشه آفریقایی و فیکوس از این دسته از گیاهان هستند.

گیاهان مقاوم به خشکی: برای این گیاهان آبیاری پس از خشک شدن کامل خاک انجام می شود. البته دیر آبیاری به گیاه آسیب می رساند. انواع کاکتوس، سانسوریا، یوکا، سدوم و گیاهان گوشتی از این دسته از گیاهان هستند.

رطوبت نسبی هوا

درصد رطوبت موجود در هوا در دما و فشار معینی را رطوبت نسبی می گویند. هر چه این مقدار کمتر باشد، میزان تبخیر و تعرق از سطح گیاه و خاک بیشتر می شود. گیاهان داخلی با توجه به رطوبت نسبی هوا به سه دسته تقسیم می شوند:

گیاهانی که به رطوبت هوای زیادی نیاز دارند: این گیاهان به رطوبت نسبی ۷۵ درصد و بالاتر نیاز دارند. برخی از این گیاهان عبارتند از سرخس، بنفشه آفریقایی، آگلونما، کروتون، آروکاریا، کالادیوم و فیلوندوم.

بخونیدش:  چرا به مصاحبه فرهنگیان دعوت نشدم نی نی سایت

گیاهانی که به رطوبت هوای متوسط ​​نیاز دارند: برای رشد خوب این گیاهان، رطوبت نسبی هوا باید حداقل 50 درصد باشد. برگ بید، سیکلامن، مارچوبه و فیتونیا از جمله این گیاهان هستند.

گیاهانی که به رطوبت نسبی کم نیاز دارند: این گیاهان می توانند رطوبت نسبی زیر 25 درصد را تحمل کنند. برخی از این گیاهان عبارتند از: کاکتوس، برگ انجیر و گیاهان گوشتی.

خاک و بستر کاشت

گیاهان آب و مواد معدنی ضروری خود را از بستر کاشت دریافت می کنند. بسترهای کاشت مختلفی مانند خاک باغچه، خاک برگ، خاک کوش، پرلیت، ورمیکولیت، کوکوپیت، پیت ماس، کود حیوانی و غیره وجود دارد. اکثر گیاهان برای رشد خوب به ترکیبی از چند نوع محیط کاشت نیاز دارند.

خاک باغچه

کشت هر ساله باغات و افزودن مقادیری کود حیوانی به خاک آنها و پوسیدگی بقایای گیاهی در آنها باعث شده است که خاک باغچه به عنوان یکی از اجزای ترکیب خاک بسیاری از گلهای خانه مورد استفاده قرار گیرد. برای استفاده از خاک باغچه باید از لایه های بالایی خاک استفاده کرد.

خاک برگ

این خاک در اثر پوسیدگی و پوسیدگی برگ درختان ایجاد می شود. این خاک از نظر مواد مغذی فقیر است. با این حال، در اکثر ترکیبات کف به عنوان سبک کننده برای ترکیب کف و جذب رطوبت بیشتر در کف استفاده می شود. برای تهیه قالب برگ باید برگ درختان را در گودال قرار دهیم. در خانه می توان از ظروف بزرگ مانند طبل های فلزی یا پلی اتیلن در حیاط یا پشت بام استفاده کرد. سپس مقدار کمی کود آهک اوره را با آب اضافه کنید. در انتها آنها را فشرده کرده و با یک لایه خاک روی آنها را می پوشانیم. بعد از سه تا چهار ماه خاک برگ را مخلوط کرده و آب می پاشیم و دوباره فشرده می کنیم. به مدت یک سال این عمل را 3 تا 4 بار تکرار می کنیم و پس از الک کردن خاک برگ آماده استفاده است.

کمپوست

امروزه ضایعات غذایی منازل شهرها به ویژه شهرهای شلوغ پس از جمع آوری و مرحله به مرحله به نوعی بستر کاشت حاوی مواد مغذی مورد نیاز گیاهان تبدیل می شود و به آن کمپوست می گویند. کمپوست ها به انواع مختلفی مانند ورمی کمپوست و کمپوست گوگرددار تقسیم می شوند که تحت عنوان کود آلی عرضه می شوند و در مخلوط گلدانی استفاده می شوند.

پیت

بقایای گیاهان آبزی مردابی است که به صورت نیمه تجزیه شده تا کاملاً تجزیه شده ایجاد می شود. پیت ظرفیت ذخیره آب خوبی دارد و انواع مختلفی از جمله پیت ماس ​​و کوکوپیت دارد.

پیت الاغ: رنگ آن قهوه ای است و ظرفیت نگهداری آب آن حدود ده برابر وزن خشک آن است. این ماده عمدتاً برای افزایش احتباس آب در خاک استفاده می شود. قبل از استفاده از پیت ماس ​​باید آن را جدا کرده و مرطوب کنیم.

کوکوپیت: از پوسته نارگیل به دست می آید و در مخلوط خاک استفاده می شود. این ماده توانایی خوبی در حفظ آب دارد.

پرلایت

این ماده منشا آتشفشانی دارد و سه تا چهار برابر وزن خود آب جذب می کند. پرلیت برای افزایش هوا در مخلوط های خاک و سبک کردن آنها استفاده می شود.

ماسه

گفته می شود این ذرات حداکثر قطر 2 میلی متر دارند. ماسه رودخانه ای که به آن ماسه سیاه می گویند در باغبانی برای افزایش نفوذپذیری مخلوط خاک و همچنین ریشه قلمه ها استفاده می شود.

کود دامی

کود جامد حیوانی مورد استفاده در مخلوط خاک باید کود گاوی باشد. کود باید به صورت پوسیده استفاده شود. علاوه بر این، کود پرندگان می تواند به عنوان کود در طول دوره رشد گیاهان استفاده شود.

خاک مخلوط می شود

گیاهان سرپوشیده برای رشد خوب نیاز به ترکیبی از انواع خاک ذکر شده دارند که به آن مخلوط خاک می گویند. نمی توان یک ترکیب خاک را برای همه گیاهان زینتی توصیه کرد. اما برخی از پرورش دهندگان گیاهان آپارتمانی ترکیبی از خاک را پیشنهاد کرده اند که اگر به فرمول خاک مناسب برای گل دسترسی ندارید، می توان از آن استفاده کرد. این ترکیب خاک شامل: یک چهارم خاک باغچه + یک چهارم خاک برگدار + یک چهارم کود حیوانی تجزیه شده + یک چهارم ماسه است.

مخلوط های خاک مورد استفاده برای گل های داخلی دارای خواص فیزیکی و شیمیایی متفاوتی هستند که می توان به اسیدیته و همچنین مقدار املاح موجود در آنها (EC) اشاره کرد. گیاهان سرپوشیده از نظر حساسیت به اسیدیته خاک به دو گروه اصلی تقسیم می شوند:

بخونیدش:  چرا هیچکس با من دوست نمیشه نی نی سایت

گیاهان مقاوم به آهک: این گیاهان در شرایط اسیدی به خوبی رشد می کنند. به طور کلی، بسیاری از گیاهان آپارتمانی که برای گل هایشان رشد می کنند، در این دسته قرار می گیرند. آزالیا، گاردنیا، گلوکسینیا، هیدرانسیا و زنبق از این گروه هستند. برخی از گیاهان زینتی برگدار مانند حسن یوسف و سرخس نیز در این دسته قرار می گیرند. این گیاهان باید با آب باران یا آب جوشیده سرد آبیاری شوند. ترکیب کلی برای گیاهان آهکی مناسب است: دو قسمت پیت + یک قسمت کمپوست + یک قسمت خاک برگ.

گیاهان آهک دوست: این گیاهان در محیط قلیایی به خوبی رشد می کنند. کاکتوس ها، گل های داوودی و سنبل ها از جمله گیاهانی هستند که می توان آنها را با آب معمولی آبیاری کرد. ترکیب کلی برای گیاهان آهک دوست مناسب است: یک قسمت خاک باغچه + یک قسمت خاک برگدار + سه قسمت ماسه.

ضد عفونی خاک

ضدعفونی بستر کاشت به منظور از بین بردن عوامل بیماری زا انجام می شود. روش هایی برای ضدعفونی خاک وجود دارد که از جمله آنها می توان به ضدعفونی با حرارت مستقیم، با کمک نور خورشید و سموم شیمیایی اشاره کرد. ساده ترین راه برای ضدعفونی کف خانه این است که خاک خیس را در تابه ریخته و آن را به مدت نیم ساعت در دمای 75-80 درجه سانتیگراد گرم کنید. در ضدعفونی با سموم شیمیایی از انواع قارچ کش های موجود در بازار استفاده می کنیم که البته به دلیل خطرات احتمالی استفاده از آنها در منزل توصیه نمی شود. در ضدعفونی خورشیدی ابتدا باید بستر کاشت مرطوب شود. سپس آن ها را روی هم در مکانی آفتابی مانند سقف قرار دهید، سپس روی آن ها را کاملا با پلاستیک بپوشانید. این عمل در تابستان انجام می شود و زمانی که خاک باید زیر پلاستیک باشد سه تا چهار ماه است. ضدعفونی خاک با نور خورشید سالم ترین نوع ضدعفونی است. اما عیب اصلی آن طولانی بودن آن است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی آشنایی با عوامل محیطی موثر بر رشد گیاه حاصل تحقیق و پژوهش است که توسط هیئت تحریریه پورتال یو سی گردآوری و نگارش شده است (شما می توانید). در این راستا از کتاب «نزدیکترین گلخانه» نوشته محمدحسن باقری از انتشارات بوی شهر بهشت ​​که در سال 1394 با شماره مرجع 600-037-37-600-978 منتشر شده است به عنوان منبع اصلی استفاده شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا