چرا یهو تپش قلب میگیرم

بسته به شدت علائم و علل اصلی تپش قلب، متخصص قلب معمولا یکی از سه روش زیر را توصیه می کند:

1- مراقبت های پیشگیرانه (برای تپش قلب خفیف)

سعی کنید تنباکو، مصرف بیش از حد کافئین و الکل را از رژیم غذایی روزانه خود حذف کنید. تنفس عمیق و یوگا را تمرین کنید، خواب کافی داشته باشید و به طور منظم ورزش کنید. به طور کلی برای مراقبت از سلامت خود برنامه ریزی روزانه منظم داشته باشید.

2- دارو مصرف کنید

پزشک ممکن است داروهای ضد آریتمی مانند مسدود کننده های بتا یا مسدود کننده های کانال کلسیم را تجویز کند. هر دوی این داروها سابقه خوبی دارند. گاهی اوقات این داروها خیلی مؤثر نیستند و داروهای قوی تری برای آریتمی مورد نیاز است تا مستقیماً بر کانال های پتاسیم و سدیم در قلب تأثیر بگذارد.

3- ابلیسین دل

در این روش، سیم‌های بلند انعطاف‌پذیر (کاتتر) از طریق سیاهرگ‌های پا وارد قلب می‌شوند تا بررسی کنند که در کجا ریتم غیر طبیعی قلب رخ می‌دهد. سپس با ارسال امواج رادیویی، مسیر غیرعادی مورد نظر را از بین می برند. این روش در شرایطی که پزشک نوعی آریتمی را در قسمت خاصی از قلب تشخیص داده است (مانند تاکی کاردی فوق بطنی) بسیار موثر است. روش های دیگر عبارتند از کاردیوورژن (شوک الکتریکی به قلب که می تواند باعث ناپدید شدن قلب نامنظم شود) و دفیبریلاتور قابل کاشت (نوعی باتری که در داخل قلب قرار می گیرد. این دستگاه می تواند ناهنجاری های قلب را تشخیص دهد و در صورت لزوم شوک ایجاد کند. آنها را از بین ببرید.

تأیید شده توسط تیم پزشکی دکترساینااطلاعات این مقاله صرفاً برای افزایش آگاهی شماست. به‌هیچ‌عنوان بدون مشورت با پزشک، خوددرمانی نکنید. دریافت مشاوره آنلاین

تپش قلب می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. به عنوان مثال، افزایش ضربان قلب در طول فعالیت های ورزشی طبیعی است. مواردی مانند سیگار کشیدن، مصرف برخی داروها، برخی بیماری ها نیز می توانند باعث تپش قلب شوند. اما علائم تپش قلب چیست؟ تپش قلب چقدر طبیعی است و کجا خطرناک می شود؟

در این مقاله از مجله سلامت دکتر ساینا به این سوالات پاسخ می دهیم. برای مطالعه موضوع مورد نظر می توانید روی عنوان آن در لیست کلیک کنید. اگر در حال خواندن با موبایل هستید، روی عنوان ضربه بزنید.

فهرست مطالبی که می خوانید:

ضربان قلب چیست؟

همانطور که همه ما می دانیم، قلب وظیفه خون رسانی به کل بدن را از طریق ضربان های خود دارد. ضربان قلب بسته به میزان فعالیت بدنی، حالات روحی و روانی و شرایط محیطی تغییر می کند. ورزش، اضطراب و حتی آلودگی هوا می تواند بر ضربان قلب تأثیر بگذارد و باعث تپش قلب شود. اما این تغییرات برای همه انسان ها طبیعی و نسبتا یکسان است.

تاکی کاردی یا تپش قلب، زمانی که شدت ضربان قلب در حالت استراحت تغییر می کند، مشکل ساز می شود. یا در حالت فعال، ضربان قلب بیش از حد طبیعی افزایش می یابد.

علاوه بر تعداد ضربان قلب، شدت ضربان قلب و منظم بودن آن نیز بسیار مهم است. در صورت غیر طبیعی بودن ریتم قلب، شدت ضربان قلب نیز افزایش می یابد و ممکن است نظم خود را از دست بدهد.

تعداد ضربان قلب طبیعی و غیر طبیعی در زنان و مردان

ضربان قلب تعداد ضربان قلب در دقیقه است. برای اندازه گیری ضربان قلب کافی است انگشت اشاره و وسط دست راست را در قسمت داخلی مچ دست چپ قرار دهید و تعداد ضربان را برای یک دقیقه بشمارید.

ضربان قلب طبیعی برای بزرگسالان بالای ده سال حدود 70 تا 85 ضربه در دقیقه است. البته ضربان قلب در مردان و زنان کمی متفاوت است. ضربان قلب برای زنان به طور کلی بین 78 تا 82 و برای مردان بین 70 تا 72 است. اما به طور کلی ضربان قلب بین 60 تا 100 طبیعی و سالم تلقی می شود.[i]

فعالیت بدنی می تواند باعث تپش قلب شود. ضربان قلب در طول ورزش و فعالیت بدنی افزایش می یابد. بالاترین ضربان قلب قابل قبول برای هر فردی 220 منهای سن فرد است. به عبارت دیگر، برای یک فرد 50 ساله، حداکثر ضربان قلب سالم و قابل قبول 170 است.[ii]

گفتیم که تپش قلب زمانی اتفاق می افتد که ضربان قلب فرد در حالت استراحت بدون دلیل مشخصی افزایش یابد و از صد ضربان در دقیقه بیشتر شود. به طور معمول، علت تپش قلب، اختلال در نبض الکتریکی قلب است. عواملی که می توانند باعث ایجاد چنین اختلالی در بدن شوند و از جمله دلایل تپش قلب هستند عبارتند از:

بخونیدش:  چرا در سواحل جنوبی کشور میزان بارش کم است

کم خونی

مصرف بیش از حد کافئین (مانند قهوه و نوشیدنی های انرژی زا)

سوء مصرف الکل

ورزش

تب

فشار خون بالا یا فشار خون پایین

عدم تعادل الکترولیت های خون (مانند سدیم، کلسیم و پتاسیم)

عوارض جانبی داروها

پرکاری تیروئید

سیگار کشیدن

استرس ناگهانی مانند ترس و وحشت

استفاده از داروها و محرک ها

تپش قلب می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد و درمان آن بستگی به علت تپش قلب دارد. اگر تپش قلب دارید می توانید از هم اکنون از پزشکان دکتر ساینا کمک بگیرید تا علت آن را بیابید و اقدامات درمانی را انجام دهید.

تپش قلب یا تپش قلب در هنگام خواب معمولاً با احساس ضربان قلب قوی و سریع در قفسه سینه همراه است. همچنین ممکن است این احساسات ضربان دار را در سر و گردن خود احساس کنید. تپش قلب در شب اغلب در افرادی که مشکلات قلبی عروقی یا تیروئیدی ندارند، نگران کننده نیست.

علت تپش قلب شبانه

تپش قلب شبانه می تواند دلایل مختلفی داشته باشد:

حالت خواب

هنگامی که به پهلو دراز می کشید یا در وضعیت جنینی می خوابید، فشار بر اندام های داخلی و همچنین قلب و ریه ها افزایش می یابد. این فشار اضافه می تواند باعث تپش قلب شود.

رویا

افراد معمولا کمترین ضربان قلب در حالت استراحت را هنگام خواب دارند. یعنی حدود 50 تا 60 ضربه در دقیقه. اما رویاها می توانند بر سرعت تنفس و ضربان قلب تأثیر بگذارند و آن را افزایش دهند.

سکوت و آرامش شب

همچنین ممکن است در طول روز تپش قلب را تجربه کرده باشید. اما از آنجایی که روز شلوغ تر است و بیشتر اوقات توجه شما به چیز دیگری معطوف می شود، ممکن است اصلا متوجه افزایش ضربان قلب خود نشده باشید. زمانی که در رختخواب دراز کشیده و آرام هستید، هیچ چیز دیگری حواس شما را پرت نمی کند و در صورت بروز ضربان قلب، توجه بیشتری به آن خواهید داشت.

محرک های تپش قلب در شب

عوامل زیادی باعث تپش قلب در شب می شوند و می توانند از دیگر دلایل تپش قلب باشند:

محرک هایی مانند کافئین، نیکوتین، برخی داروها، مواد مخدر مانند کوکائین یا آمفتامین

شرایطی مانند کم خونی، فشار خون پایین، هیپوگلیسمی و مشکلات تیروئید

شکلات

الکل

خستگی یا کمبود خواب

افسردگی و اضطراب

فشار

تب

تغییراتی مانند بارداری، یائسگی یا قاعدگی

تپش قلب اگر با علائمی مانند تنگی نفس، سرگیجه یا درد قفسه سینه همراه باشد، می تواند خطرناک باشد. در صورت مشاهده این علائم، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

چه زمانی تپش قلب شبانه خطرناک است؟

در بسیاری از موارد و در افراد سالم، چنین تپش‌های شبانه نگران‌کننده نیستند. اما اگر مشکلات قلبی عروقی یا پرکاری تیروئید دارید یا تپش قلب در شب با علائم زیر همراه است، بهتر است به پزشک مراجعه کنید:

تنگی نفس

غش کردن یا غش کردن

درد در قفسه سینه

احساس گیجی یا سرگیجه

تپش قلب و اضطراب

اضطراب یکی از علل تپش قلب است. اضطراب یک احساس طبیعی است که همه ما بارها در زندگی خود آن را تجربه کرده ایم. علائم و اثرات اضطراب معمولاً به منبع اضطراب مربوط نمی شود. ترس از صحبت کردن جلوی کلاس، اضطراب قبل از عمل جراحی یا استرس مصاحبه شغلی تأثیر مشابهی بر بدن دارد. شایع ترین علائم اضطراب فشار خون بالا، ضربان قلب بالا و تنفس سریع و کم عمق است.

اضطراب ممکن است با عوامل خطر زیر مرتبط باشد و خطرات جدی برای افراد ایجاد کند:

تاکی کاردی (افزایش ضربان قلب): اضطراب می تواند باعث تپش قلب شود. در برخی موقعیت های نادر و جدی، اضطراب می تواند ضربان قلب را به حدی افزایش دهد که فرد دچار سکته و ایست قلبی شود.

فشار خون بالا: فشار خون بالا و استرس مزمن می تواند به عروق کرونر قلب فشار وارد کند و به تدریج عضلات قلب را ضعیف کند. این می تواند منجر به ایست قلبی شود.

کدام افراد بیشتر مستعد تپش قلب هستند؟

برخی عوامل خطر تپش قلب را افزایش می دهند. این عوامل می توانند محرک های خارجی یا مربوط به بیماری ها و شرایط بدن باشند:

سن

ژنتیکی

سابقه خانوادگی تپش قلب

مشکلات تیروئید

مشکلات قلبی عروقی

اضطراب

سطوح بالای الکل یا کافئین در خون

فشار خون بالا

استرس و ناراحتی روانی

سیگار کشیدن

داروهای خاص؛ مانند داروهای ضد افسردگی یا محرک هایی مانند آمفتامین ها

بخونیدش:  چرا زیرنویس به صورت حروف ناخوانا

چرا تپش قلب خطرناک است؟

اغلب اوقات، تپش قلب توسط محرک های بی ضرر یا کم خطر مانند مصرف بیش از حد کافئین یا احساس ترس و هیجان ایجاد می شود. در چنین مواردی تپش قلب خود به خود و به سرعت ناپدید می شود و معمولاً خطر خاصی ندارد.

اگر تپش قلب با شدت و فرکانس بالا را تجربه کردید، حتما به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. تپش قلب می تواند باعث مشکلات جدی یا حتی مرگ شود. خطرات احتمالی تپش قلب عبارتند از:

نارسایی قلبی

نارسایی قلبی

حمله قلبی و در برخی موارد مرگ

اگرچه تپش قلب در مواردی مانند استرس و اضطراب طبیعی است. اما تکرار تپش قلب و ظاهر شدن آنها با شدت بالا می تواند نشان دهنده مشکلات جدی باشد. در این صورت باید با کمک پزشک علت تپش قلب را شناسایی کرد.

افرادی که تپش قلب مکرر را تجربه می کنند، به خصوص اگر از اضطراب یا استرس محیطی رنج نمی برند، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنند.

مواردی که باید توسط پزشک مشاهده شود

اگر تپش قلب با علائم زیر همراه باشد، حتما فورا به پزشک مراجعه کنید.

درد قفسه سینه یا احساس فشار در قفسه سینه که با استراحت از بین نمی رود.

قفل شدن فک یا درد شانه

سردرگمی یا مشکل در درک

سابقه حمله قلبی، نارسایی قلبی یا بیماری قلبی

تعرق مفرط

خونریزی شدید یا آسیب فیزیکی

لکه بینی در دوران بارداری

ضربه به سر

اگر به تازگی مصرف داروی جدیدی را شروع کرده اید

اگر اخیرا در معرض مواد حساسیت زا مانند نیش زنبور عسل قرار گرفته اید

سخنان پایانی دکتر ساینا

علت تپش قلب هر چه باشد، باید بررسی شود. زیرا ضربان قلب بالا می تواند نشان دهنده وجود سایر بیماری های زمینه ای باشد و در نهایت سلامت شما را تهدید کند. اگر تپش قلب دارید؛ به خصوص اگر تپش قلب با علائم دیگری مانند تنگی نفس همراه باشد، بهتر است در اسرع وقت با پزشک مشورت کنید.

اگر تاکی کاردی (ضربان قلب) کنترل نشود، می تواند سلامت کلی قلب را به خطر بیندازد و مشکلاتی مانند حمله قلبی، نارسایی قلبی و ایست قلبی ایجاد کند.

ضربان قلب طبیعی در حالت استراحت بین 60 تا 100 ضربه در دقیقه است. ضربان قلب بالای 100 ضربه در دقیقه تپش قلب نامیده می شود. اگر ضربان قلب در حالت استراحت به 150 ضربه در دقیقه یا بیشتر برسد، نشانه تپش قلب است و بهتر است فرد مبتلا فوراً به پزشک مراجعه کند.

شایع ترین علل تپش قلب عبارتند از: بیماری های قلبی عروقی، فشار خون بالا، نارسایی قلبی و عروق کرونر، ضعف عضله قلب و عفونت ها.

حمله تپش قلب می تواند از چند ثانیه تا چند ساعت و در موارد نادر تا چند روز طول بکشد. این حملات می توانند تکراری و منظم یا نامنظم باشند. ضربان قلب در طول هر حمله معمولاً بین 140 تا 180 است. اما در برخی افراد می تواند به 250 ضربه در دقیقه برسد.

همکار مجله سلامت دکتر ساینا می توانید سوالات خود را در رابطه با موضوع این مقاله در قسمت نظرات بنویسید. کارشناسان ما سعی می کنند در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا