چطور با مترو بریم پارک جمشیدیه
پارک جمشیدیه با مساحتی حدود 10 هکتار در شمال شهر تهران واقع شده است. این اقامتگاه ساحلی دلپذیر با امکانات خوبی که دارد توانسته شرایط استراحت یک روزه پایتخت نشینان را فراهم کند. وجود درختان کهنسال این باغ را به یکی از ریه های تهران تبدیل کرده است. امروز سری به پارک جمشیدیه یکی از پارک ها و بوستان های تهران زدیم تا بیشتر با آن آشنا شویم.
هر آنچه باید درباره پارک جمشیدیه تهران بدانید:
تاریخچه پارک جمشیدیه
پارک جمشیدیه که در مناطق 1 و 4 تهران و بخشی از باغ دولو ساخته شده، زمانی متعلق به خانواده دولو بوده است. این خانواده در زمان قاجار زندگی می کردند.
این پارک که امروزه به آن «پارک جمشیدیه» می گویند، در واقع متعلق به شخصی به نام جمشید دولو قاجار بوده است. بسیاری از املاک تهران به نام طایفه دولو یکی از معروف ترین خانواده های قاجاریه به ثبت رسیده است. نام جمشید دولو قاجار در شناسنامه تاریخی پارک جمشیدیه به عنوان مالک زمین این باغ ثبت شده است، مالکی که ملک 69 هزار متری خود را به فرح پهلوی بخشید.
ابتدا قرار بود در این ملک خانه سالمندان ساخته شود. اما این تصمیم هرگز اجرا نشد و به نفع احداث پارک عمومی و استفاده عمومی از صحنه کنار گذاشته شد. در سال 1356 این منطقه سیمای یک پارک عمومی پیدا کرد و به یکی از جاذبه های گردشگری و دیدنی تهران تبدیل شد.
بوستان جمشیدیه از بدو تأسیس تاکنون دو بار مرمت شده و در سال ۱۳۷۴ به پاس زحمات ۳۰ ساله این شاعر نامی در تدوین کتاب، ۱۶ هکتار به وسعت آن افزوده شد و قسمت اضافی به نام فردوسی مزین شد. شاهنامه فردوسی. پارک سنگی فردوسی با ابتکاراتی که در ساخت آن به کار رفته است از نظر جذب گردشگر با پارک اصلی رقابت می کند.
در واقع آنچه امروزه به نام پارک جمشیدیه می شناسیم در طول سالیان متمادی دستخوش تغییراتی شده است. اما طرح اولیه آن توسط کامران طباطبایی دیبا ساخته شده است. وی در 23 اسفند 1315 در تهران به دنیا آمد و در سال 1335 تحصیل در رشته معماری را در دانشگاه هاروارد در واشنگتن دی سی آغاز کرد. او نقاش مدرنیست، شهرساز و معمار و صاحب سبک ایرانی است که دارای بناهای زیبا و مقاومی چون موزه هنرهای معاصر تهران، فرهنگسرای نیاوران و فرهنگسرای دانشجویی، پارک شفق و… است. در کیف پولش
قسمت های مختلف پارک جمشیدیه
با ورود به پارک جمشیدیه هجوم هوای تازه و پاکیزه به ریه هایمان را احساس می کنیم. اینجا دیگر خبری از دود و ماشین نیست. تا چشم کار می کند درختان و گل ها هستند. آواز پرندگان با صدای هجوم آب در هم می آمیزد و سمفونی دلنشینی ایجاد می کند.
قرار گرفتن کوه ها، رودخانه ها و آبشارها در محیطی جنگلی، مجموعه زیبایی را به وجود آورده است. بسیاری از کوهنوردان از این مسیر برای صعود به کلکچال استفاده می کنند. وجود پلهها و عبور از کفهای سنگی ناهموار که جادههای جنگلی را تداعی میکنند، تجربهای دلپذیر و فراموشنشدنی را ایجاد میکنند.
دریاچه پارک جمشیدیه
وجود دریاچه ای زیبا با آب نماهای متنوع طراوت دلپذیری به محیط بخشیده است. دیدن ماهی ها و جوجه اردک های بازیگوش در این برکه می تواند ساعت ها گردشگران را مجذوب خود کند.
این پارک دارای امکانات مختلفی از جمله آلاچیق، آبشار، کافههای مختلف، آبنما، سرویسهای بهداشتی، رستوران و محوطهای برای نگهداری پرندگان است. وجود مجسمه های متعدد با نقوش مفهومی و انتزاعی در نقاط مختلف پارک زیبایی و جذابیت فضا را دو چندان کرده است.
آمفی تئاتر نگارستان و پارک جمشیدیه
این پارک همچنین به دوستداران فرهنگ این امکان را می داد که از گالری و آمفی تئاتر آن استفاده کنند و ضمن لذت بردن از طبیعت به فعالیت های فرهنگی بپردازند.
باغ سنگی جمشیدیه
پس از طی حدود 600 پله به فضای زیبایی می رسیم که چشمانمان را مجذوب خود می کند. این باغ یک موزه سنگی است که در آن سنگها به اشکال مختلف تبدیل شدهاند و باغی از سنگهای وحشی را در مقابل چشمان ما قرار میدهند. بوستان سنگی را می توان فرزند پارک جمشیدیه دانست که یکی از مکان های دیدنی استان تهران است و با امکانات مناسب پذیرای گردشگران زیادی از نقاط مختلف ایران و جهان است.
در اطراف این موزه سنگی، دشت کوچکی وجود دارد که چوپانان در آن گاوهای خود را می چراند. صحنه ای که کمتر کسی می تواند آن را درک کند و از دیدن آن در این شهر مدرن غافلگیر نشود.
نمایشگاه های موقت
اگر خوش شانس باشید می توانید علاوه بر لذت بردن از محیط و فضاهای سبز این پارک، از نمایشگاه های موقتی که هر از چند گاهی در آنجا برگزار می شود، بازدید کنید. در این نمایشگاه ها می توانید صنایع دستی هنرمندان را ببینید و یک سوغاتی گرانبها برای خود بخرید.
نمای تهران از پارک جمشیدیه
منظره این شهر بزرگ با انبوه ساختمان های مختلف که در کنار هم ایستاده اند می تواند تصویر زیبایی باشد که تماشای آن را از ارتفاعات پارک جمشیدیه به شما پیشنهاد می کنیم.
پوشش گیاهی و جانوری پارک جمشیدیه
گونه های زیادی از گیاهان در این باغ زندگی می کنند و سخاوتمندانه مسئولیت پاکسازی هوای آلوده تهران را بر عهده می گیرند. سنجد، چنار، سرو، بلوط، گنجشک زبان، افرای سیاه و درختان میوه مانند بادام، سیب، زردآلو و گلابی از جمله درختانی هستند که در این باغ فرصت رشد و نمو پیدا کرده اند.
بیش از 60 گونه پرنده در این باغ شناسایی شده است که در میان شاخ و برگ درختان زندگی می کنند. همراه داشتن راهنما و دوربین دوچشمی فرصت خوبی است تا در این باغ مصفا به پرنده نگری بروید و با گونه های مختلف این ساکنان زیبا آشنا شوید.
آدرس و مسیر دسترسی به پارک جمشیدیه
آدرس پارک جمشیدیه تهران
پارک جمشیدیه در انتهای خیابان شهید باهنر (نیاوران)، انتهای خیابان فیضیه و امید واقع شده است.
جاده دسترسی به پارک جمشیدیه
پارک جمشیدیه چهار ورودی دارد. کلکچال در شمال این باغ قرار دارد و از جنوب به باغ دولو منتهی می شود. از شرق به خیابان جمشیدیه و از غرب به جاده کلکچال متصل است.
برای رسیدن به پارک جمشیدیه ابتدا باید به میدان تجریش بروید. برای این کار می توانید در ایستگاه مترو تجریش در خط 1 مترو پیاده شوید یا از اتوبوس های ترانزیت سریع (BRT) در راه آهن – میدان تجریش و تاکسی هایی که از تمام شهر به میدان تجریش می روند استفاده کنید. از میدان تجریش نیز می توانید با سوار شدن به تاکسی هایی که از میدان قدس به سمت پارک جمشیدیه حرکت می کنند به پارک برسید. همچنین از خیابان فیضیه و خیابان امیدره در خیابان نیاوران می توانید به پارک جمشیدیه برسید.
بهترین زمان برای بازدید از پارک جمشیدیه تهران
این باغ در هر فصل زیبایی خاص خود را دارد. اما فرصت دیدن آن را در پاییز و بهار از دست ندهید. سرسبزی و طراوت درختان سر به فلک کشیده در فصل بهار همه بینندگان را شگفت زده می کند و رنگ پاییزی تصویری به یاد ماندنی از این باغ در ذهن شما به جا می گذارد.
آیا تا به حال به این پارک رفته اید؟ نظرات و تجربیات خود را با کجارو و خوانندگان ما در میان بگذارید.
سوالات رایج
پارک جمشیدیه کجاست؟
پارک جمشیدیه در انتهای خیابان شهید باهنر (نیاوران)، انتهای خیابان فیضیه و امید واقع شده است.
چگونه به پارک جمشیدیه برویم؟
برای رسیدن به پارک جمشیدیه ابتدا باید به میدان تجریش بروید. برای این کار می توانید در ایستگاه مترو تجریش در خط 1 مترو پیاده شوید یا از اتوبوس های ترانزیت سریع (BRT) در راه آهن – میدان تجریش و تاکسی هایی که از تمام شهر به میدان تجریش می روند استفاده کنید. از میدان تجریش نیز می توانید با سوار شدن به تاکسی هایی که از میدان قدس به سمت پارک جمشیدیه حرکت می کنند به پارک برسید. همچنین از خیابان فیضیه و خیابان امیدره در خیابان نیاوران می توانید به پارک جمشیدیه برسید.
بهترین فصل برای بازدید از پارک جمشیدیه چه فصلی است؟
این باغ در هر فصل زیبایی خاص خود را دارد. اما فرصت دیدن آن را در پاییز و بهار از دست ندهید. سرسبزی و طراوت درختان سر به فلک کشیده در فصل بهار همه بینندگان را شگفت زده می کند و رنگ پاییزی تصویری به یاد ماندنی از این باغ در ذهن شما به جا می گذارد.
دیدنی های پارک جمشیدیه چیست؟
از جاذبه های پارک جمشیدیه می توان به آمفی تئاتر، دریاچه پارک، باغ سنگی جمشیدیه و نمایشگاه های موقت اشاره کرد.
نویسنده: علیرضا کیخا/بازنویسی: سعیده خلیلی صفا
از 173 دیدن کنید
پارک جمشیدیه یکی از معروف ترین پارک های تهران است. این پارک یکی از زیباترین پارک های تهران است که توسط کامران دیبا، بزرگترین معمار معاصر ایران ساخته شده است. در عین حال یکی از محبوب ترین ایستگاه ها برای کوهنوردان مبتدی قبل از سعود به قله های اطراف تهران است. مجسمه ها و مجسمه های سنگی زیبای این پارک توسط مهندس ناصر هوشمند وزیری ساخته شده است. بی شک یکی از زیباترین پارک های ایران در فصل پاییز و زمستان است.
چگونه به پارک جمشیدیه برویم؟
جمشیدیه در منطقه نیاوران تهران است. برای رفتن به پارک جمشیدیه از تهران سه راه وجود دارد:
چگونه با مترو به پارک جمشیدیه برویم: نزدیک ترین ایستگاه مترو به پارک جمشیدیه، ایستگاه تجریش در خط 1 مترو است. به این ایستگاه بروید؛ پس از فرود، تاکسی ها شما را به پارک خواهند رساند.
رسیدن به پارک با اتوبوس و تاکسی: تاکسی ها و اتوبوس های تهران از سراسر شهر به تجریش می آیند. می توانید به تجریش بروید و سپس با تاکسی از میدان قدس به پارک بروید.
با ماشین شخصی: از بزرگراه صدر وارد بلوار کامرانیه شوید. بعد از خیابان فریماه به خیابان فیضیه بروید. ادامه دهید تا Rue de l’Espoir را ببینید. سپس به پارک صخره ای جمشیدیه می رسید.
روی نقشه ببینید!
جمشیدیه پارکینگ هم داره. 250 ماشین در پارکینگ فیضیه یا جمشیدیه جا می شود. از ساعت 6 صبح تا 12 شب می توانید از این پارک دیدن کنید.
شماره تلفن پارک جمشیدیه: 02122277793
آیا پارک جمشیدیه در ایام کرونا باز است؟
آره. در حال حاضر هیچ محدودیتی برای بازدید از پارک وجود ندارد. اما توصیه ما این است که هنگام رفتن به پارک باید تمام نکات بهداشتی را رعایت کنید. حتما ماسک و اسپری الکل به همراه داشته باشید و تا حد امکان از دیگران فاصله بگیرید.
دیدنی های پارک جمشیدیه یا چرا جمشیدیه اینقدر محبوب است؟
مجسمه ها و مجسمه های پارک جمشیدیه: یکی از دلایل محبوبیت این پارک، مجسمه ها، ماکت ها و مجسمه های ساخته شده در این پارک است. تقریبا تمام آثاری که در این پارک می بینید توسط مهندس ناصر هوشمند وزیری ساخته شده است. مردی عاشق شاهنامه و اسطوره های ایرانی و همچنین از اولین هنرمندان ایرانی است که سنگ تراشی را به صورت آکادمیک در ایران آموخته است.
از همان ابتدا، وقتی وارد پارک می شوید، می توانید آثار هنری وزیری را ببینید.
در ورودی یک کف بتنی بزرگ را می بینید که سال ها آنجا بوده است. آب خوری پارک نیز شکل جالبی دارد. دو دست زیر شیر آب است و انگار کسی دستش را گرفته تا از زیر شیر آب بنوشد.
بیشتر بخوانید: غار وزیری – جایی که جادوی غم در آن زنده است
یک آمفی تئاتر نیز در پارک نگرستان وجود دارد. گاهی گروه های مختلف به اینجا می آیند و برنامه های فرهنگی برگزار می کنند.
در جمشیدیه هر چقدر که بخواهید دیده بان است. حتی در بالاترین مکان های پارک آلاچیق های زیبایی ساخته اند.
وقتی به بالا و انتهای پارک بروید مجسمه عقاب فلزی بسیار بزرگی را خواهید دید که واقعا شگفت انگیز است. از آنجا می توانید کل شهر را ببینید. منظره عقاب جمشیدیه شبیه به پشت بام تهران در والنجک است. این عقاب نیز توسط یک مهندس دپارتمان ساخته شده است.
پارک فردوسی: پارک جمشیدیه آنقدر بزرگ است که داخل آن باغی وجود دارد که به پارک فردوسی معروف است. این باغ که حدود شانزده هکتار وسعت دارد همیشه مملو از گلهای فصلی تازه است. به همین دلیل پیشنهاد می کنیم برای دیدن گل ها از وسط این باغ عبور کنید و در میان آن ها قدم بزنید.
چگونه از جمشیدیه به قله کلکچال برسیم؟
حیف است به جمشیدیه بروید و قله کلکچال را ندیدید. فاصله پارک جمشیدیه تا کلکچال ۷ کیلومتر است و حدود ۲ مسیر پیش روی شماست. اینجا یکی از مسیرهای اصلی برای صعود به کلکچال است.
مسیر کوهنوردی کلکچال از جمشیدیه آغاز می شود. ارتفاع پارک از سطح دریا 1830 متر است. پس از دو ساعت ادامه مسیر به کلبه کلکچال می رسید. در مسیر خود سه ایستگاه با کافه هایی را خواهید دید که می توانید مدتی در آنها استراحت کنید. قبل از رسیدن به پناهگاه می توانید تپه نورالشهدا را نیز ببینید.
هشت شهید گمنام در این تپه مدفون هستند. به همین دلیل است که گاه مراسم مذهبی در آنجا برگزار می شود.
بیشتر بدانید: پارک آبی و آتش سوزی. شبی به یاد ماندنی در کنار چشمه های آب و آتش
پناهگاه کلکچال بسیار مجهز و کامل است و همه چیز آنجاست. سرویس بهداشتی، نمازخانه، بوفه و غذاخوری بخشی از امکانات پناهگاه کلکچال است.
نگران آنتن دهی موبایل نباشید. در مسیر کوهنوردی سیار کلکچال حس خوبی را القا می کند. فقط بعضی نقاط آنتن ندارند ولی در کل مشکلی نیست.
بالاخره قله کلکچال در انتظار شماست. در اینجا به 3350 متر می رسد.
پارک جمشیدیه در زمستان و پاییز
جمشیدیه در تمام فصول زیباست اما در نیمه دوم سال بسیار رویایی می شود. زمانی که برگ های نارون، چنار و تبریزی به زمین می ریزد یا برف روی آن می نشیند، مناظری شکل می گیرد که تنها در کمتر جایی از تهران دیده می شود.
این پارک در پاییز بسیار شلوغ است. چون در شمال تهران است و کافه های دنج و مجلل زیادی در اطراف پارک وجود دارد، افراد زیادی در این پارک با هم ملاقات می کنند.
اما بهترین زمان برای رفتن به پارک جمشیدیه چه زمانی است؟ سقوط مطلق! در اینجا پاییز به رنگ های زیادی تبدیل می شود که اگر فقط در بهار پارک را دیده باشید شگفت زده خواهید شد.
رستوران های پارک سنگی جمشیدیه
جمشیدیه رستوران های متعددی دارد که برخی از آنها محلی و سنتی هستند. در بالای این پارک، رستوران متروکه ای وجود دارد که سال هاست بسته شده است و گمان می رود جن ها در آن زندگی می کنند. بازدید از این مکان در یک روز سرد زمستانی احتمالا برای کسانی که عاشق داستان های ترسناک هستند لذت بخش است. به یاد داشته باشید توصیه ما در Pinhurst این است که همیشه قبل از خروج از خانه اجازه بگیرید. این ملک خصوصی است و ورود به داخل ساختمان ممنوع است.
رستوران کردستان آهنگ های کردی پخش می کند و غذاهای ایرانی سرو می کند. اما رستوران معروف تری در اینجا وجود دارد.
کافه و رستوران جمشیدیه در مرکز پارک قرار دارد و هر چیزی که بخواهید می توانید در آن پیدا کنید. در اینجا یک پل هوایی وجود دارد که از آن عبور کرده و وارد رستوران می شوید. پل هوایی منظره زیبایی ایجاد می کند و واقعا یک رویا است.
رستوران جمشیدیه غذاهای خوبی دارد اما قیمت ها کمی گران است. قهوه و تنقلات نیز در اینجا موجود است.
رستوران آذربایجان در همان نزدیکی، جنب ورودی پارک شماره 4 واقع شده است. غذاهای این رستوران واقعا خوشمزه است.
اسم این پارک جمشیدی چی شد؟
زمینی که پارک جمشیدیه در آن قرار دارد اکنون متعلق به ایل دولو بوده است. دولوها از خانواده قاجار بودند و به همین دلیل ثروتمند بودند. زمینی که اکنون پارک در آن قرار دارد به نام جمشید دولو واگذار شده است. به همین دلیل به آن جمشیدیه می گویند.
زمانی که این زمین در نهایت به دولت ایران واگذار شد، فرح پهلوی تصمیم گرفت آن را به خانه سالمندان تبدیل کند. اما بالاخره در سال 1356 است که این پارک برای عموم قابل استفاده می شود.
پارک جمشیدیه شمالیترین پارک تهران است و به دلیل قرار گرفتن در این منطقه کوهستانی، در بیشتر فصول سال حسی شبیه بهشت زمینی دارد. به خصوص به دلیل استفاده جذاب از سنگ و تخته سنگ که این پارک را از اکثر پارک های ایرانی متمایز کرده و حس اروپایی متفاوتی به آن بخشیده است.
بیشتر بخوانید: پارک کوروش کجاست – پارکی پر از نوستالژی و زمین های بازی خاطره انگیز
بعدها جمشیدیه بلندتر شد. در سال 1374 16 هکتار به این پارک اضافه کردند و نام آن را فردوسی گذاشتند. جمشیدیه یکی از بهترین پارک های تهران و بعد از پارک ملت پرطرفدارترین پارک تهران است.
طراح پارک جمشیدیه
توسط کامران طباطبایی دیبا طراحی شده است. یکی از اعضای خانواده طباطبایی که در تبریز زندگی می کردند. آقای طباطبایی فارغ التحصیل از دانشگاه هاروارد آمریکا و یکی از مشهورترین معماران ایرانی است که با استفاده از الگوهای اسلامی ایرانی در معماری مدرن شهرت جهانی پیدا کرد.
اگر نام او را میشناسید جای تعجب نیست زیرا او برخی از بهترین ساختمانهای مدرن ایران مانند موزه هنرهای معاصر و فرهنگسرای نیاوران را طراحی کرده است. همزمان فرهنگسرای شفق و پارک شفق یوسف آباد را که اولین مرکز فرهنگی ایران است طراحی کرد.
در این نزدیکی چه اتفاقی می افتد؟
اگر به جمشیدیه می روید، شاید بدتان نیاید که از برخی سایت های نزدیک دیدن کنید. رستوران های جالب؟ مکان های تاریخی و موزه ها؟ پروژه سفر یک روزه؟ حتی اگر از شهرهای دیگر به تهران بیایید، بدتان نمی آید که با اجاره یک ویلای بزرگ در نزدیکی، اقامت خود را تمدید کنید و مکان های بیشتری را ببینید.
از کاخ نیاوران دیدن کنید
این مجموعه کاخ در زمان ناصرالدین شاه ساخته شده و به کاخ صاحبقرانیه نیز معروف است. در زمان پهلوی دوم بود که این کاخ مرمت شد و به شکل کنونی در آمد. این کاخ معروف مورد توجه سیاحان اروپایی نیز بود و کسانی که از ناصرالدین شاه دیدن کردند بارها در مورد آن نوشتند.
ساندویچ دهه شصتی را در رستوران ویژه دهه شصتی بخورید
این رستوران کوچک در تقاطع خیابان Amdere و خیابان 24 واقع شده است. خیابان عمرو همان خیابانی است که به پارک جمشیدیه ختم می شود. اینجا علاوه بر سرو ساندویچ های دهه 60، فضا و دکوراسیون آن نیز نوستالژیک است و شما را به حال و هوای دهه 60 می برد.