چطور به بچه حرف زدن یاد بدهیم
تولید و ایجاد کلمات توسط صدا را صحبت کردن یا صحبت کردن می گویند. این کلام است که باعث ایجاد گفتگو، مذاکره و در نهایت آغاز روابط اجتماعی با دیگران می شود. یکی از مهم ترین راه های ارتباط با کودکان، صحبت کردن است. امروزه کاهش گفتار و گفتگو در خانواده و کاهش ارتباط کلامی اعضای آن به یک عادت تبدیل شده است. اما راه حل چیست؟ در این مقاله می توانید با نحوه صحبت با کودکان آشنا شوید.
اول کمی فکر کنیم
والدین و به خصوص پدران معمولاً هر روز زمان بسیار کمی را صرف صحبت با فرزند خود می کنند و به مواردی مانند مشغله کاری، خستگی و مشکلات مالی اشاره می کنند. بیایید یک لحظه فکر کنیم، آیا برای آینده کودک نیست که تلاش می کنیم کار کنیم؟ می دانیم که همه والدین فرزندان خود را دوست دارند، اما گاهی فراموش می کنیم که جدا از مشکلات مالی، روح و روان فرزندمان نیز نیازمند تقویت و پرداخت هزینه است. اگر بتوانیم روش صحیح صحبت کردن را به کودکان آموزش دهیم، آنها یاد خواهند گرفت که مستقیماً با ما صحبت کنند. درست است که پدر یا مادر بودن یکی از سخت ترین شغل های این دنیاست، اما به یاد داشته باشید که با وجود تمام خستگی ها باید با کودک صحبت کنید و به حرف ها و خواسته های او گوش دهید.
زمان کافی بگذارید
این خواسته کودک که هر چه می گویید و می خواهید انجام شود، می تواند به این معنی باشد که برای شما مهم نیست و به او اهمیت نمی دهید و در واقع هم همین است، یعنی عقاید او و افکار برای ما مهم نیست! بنابراین او به شما توجه نخواهد کرد و به شما احترام نخواهد گذاشت. تربیت خوب و بهتر کودکان یعنی وقت گذاشتن، خلاصه نکردن همه چیز در بله یا خیر، وقت گذاشتن برای پاسخ به سؤالات زیاد آنها و پاسخ دادن به آنها با صبر کامل و مناسب.
به حرف کودک گوش دهید
بچه ها دوست دارند برای شما ارزش قائل شوند، در واقع همه این کار را می کنند. به فرزندتان نشان دهید که واقعاً به حرف های او توجه می کنید. کار و گذراندن وقت با تلفن همراه، تماشای تلویزیون، صحبت با دوستان و موارد دیگر حواس شما را پرت می کند و کودک آن را می بیند و می فهمد. اما اگر نمی توانید به حرف فرزندتان گوش دهید، تظاهر نکنید. گوش دادن به صحبت های فرزندتان اعتماد به نفس او را تقویت می کند و به او کمک می کند احساس ارزشمندی کند.
الگوی خوبی باشید
بچه ها دغدغه ها و درگیری های ذهنی ما را ندارند، بنابراین در ذهنشان فضای بیشتری برای توجه به محیط اطراف و تقلید از والدین خود دارند. به عبارت دیگر تمام توجه آنها به رفتار و گفتار شماست و هر کاری که بکنید و هر چه بگویید به زودی همان را از فرزندتان دریافت خواهید کرد. رفتار خوب شما با فرزندتان به او می آموزد که چگونه با شما و دیگران رفتار کند. اگر دروغ بگویید، فرزند شما نیز شروع به دروغ گفتن می کند. اگر سخنگو خوبی باشید، متوجه خواهید شد که فرزندتان نیز به خوبی صحبت خواهد کرد. به یاد داشته باشید که ثبات در رفتار خوب نیز یک معیار است، یعنی اگر انتظار دارید فرزندتان همیشه راست بگوید، نباید یک بار راست بگویید و یک بار دروغ!
به بچه ها کمک کنیم حرف بزنند، حرف بزنیم تا در آینده دچار انکارهای مختلف شخصیتی و خودسانسوری نشوند، رویاهای کودکی و بهشتشان همیشه با آنها بماند و قربانی نشوند. اعمال بازدارنده مستمر و اقدامات با اثرات بد
از عبارات مثبت استفاده کنید
به جای عبارات منفی مانند «نه»، «دست نزن»، «نزن»، بهتر است از عبارات مثبت استفاده کنید. همچنین هرگز از کلماتی که باعث احساس گناه در کودک می شود استفاده نکنید، زیرا کودکان از همان ابتدا توانایی درک بسیاری از چیزها و احساسات را ندارند، بنابراین نباید دائما آنها را به خاطر اشتباهاتشان سرزنش و سرزنش کنید. همچنین از کلمات سرزنش آمیز استفاده نکنید، زیرا این کار حس بی ارزشی کودک را تقویت می کند. در عوض، جملات مثبت کودک را با اعتماد به نفس و خوشحالی می کند. این رفتار او را بهبود می بخشد و تلاش او را برای رسیدن به آنچه درست است و آنچه شما می خواهید افزایش می دهد.
اصول اولیه فرزندپروری را ببینید.
بیایید به چشمان او نگاه کنیم
وقتی با فرزندتان صحبت می کنید همه چیز را کنار بگذارید و با مهربانی به چشمان او نگاه کنید. شما و فرزندتان زمانی که در محیطی آرام باشید و در چشمان همدیگر نگاه کنید و با آرامش با هم صحبت کنید، تأثیر کلمات را بهتر احساس خواهید کرد. این اثر علاوه بر مهم بودن، تکان دهنده و پر از احساسات عمیقی است که باید آن را حس کنید.
به لحن ما توجه کنید
لحن گفتار شما تأثیر قطعی بر یادگیری صحبت کردن فرزندتان دارد. اگر با کودکی که پرخاشگرانه رفتار میکند یا مدام شکایت میکند که کودکان نوپا مطابق ذات خود چنین رفتاری خواهند داشت، با لحنی خشن و پرخاشگرانه صحبت کنید، نتیجه مشخص است. اوضاع فقط بدتر خواهد شد! پس وقتی کودک آرام شد، با او صحبت کنید و راه حل هایی برای مقابله با ناله های فرزندتان بیابید. همچنین بالا و پایین شدن صدای شما باید بسیار هماهنگ و متناسب با شرایط باشد، پس اگر همیشه داد می زنید و داد می زنید، این عادت را کنار بگذارید، زیرا شاید فرزندتان به شما نگاه کند و کار شما را تقلید کند.
صحبت کردن منجر به تفکر می شود. فکر می تواند خلاقیت درونی یا محدودیت فکری ایجاد کند. سبک فکری افراد را باید آموخت و آموخت که در کودکی شکل می گیرد و هر کودکی طرز تفکر را از والدین خود می آموزد.
او را به صحبت تشویق کنید
اگر میخواهید فرزندتان بیشتر فکر کند، برداشتهای آزاد و شخصی داشته باشد و نظرات و احساسات خود را نشان دهد، بهتر است کاری برای تشویق توضیح دادن انجام دهید. به عنوان مثال، از او چیزهایی بپرسید که می دانید باعث می شود کمی بیشتر صحبت کند. سوالاتی که به آنها پاسخ بله یا خیر داده نمی شود می تواند نمونه باشد. مثلاً به جای اینکه بپرسید “خانه مادربزرگ خوب بود؟” بپرس “چه چیزی تو را امروز در خانه مادربزرگ خوشحال کرد؟”
بنابراین اجازه دهید فرزندانمان افکار درون ذهن خود را بیرون بریزند، حتی اگر این چند کلمه نامفهوم و بی معنی باشد. توانایی استفاده از زبان که مهمترین وسیله ارتباط با دیگران و همچنین کشف دنیای اطراف آن خواهد بود، باید از بدو تولد توسط والدین آموزش داده و تقویت شود.
مطمئن شوید که آن را درک کرده اید
اگر احساس می کنید که فرزندتان به درخواست ها و حرف های شما به درستی پاسخ نمی دهد، ممکن است گیج شود. سوال خود را تکرار کنید و دوباره بپرسید تا مطمئن شوید که مشکل را درک کرده است. مثلاً از او بخواهید آنچه را که گفتید بگوید، اما نه به صورت عصبانی و رئیس! با کمک شما به فرزندتان کمک کنید تا به تنهایی درباره دلایل مشکلات مختلف فکر کند تا قدرت تحلیل را به او بیاموزید.
بچه گانه حرف نزن
با بچهها به زبان خودتان صحبت کنید، شاید کمی نرمتر و سنجیدهتر از بزرگسالان، اما به یاد داشته باشید که بچهها خیلی باهوشتر از آن چیزی هستند که فکر میکنید و نیازی نیست کودکانه به نظر برسید یا با کلمات بسیار کودکانه با آنها صحبت کنید. . صحبت کردن بچه ها به صحبت های شما گوش می دهند و به صحبت های دیگران گوش می دهند و برایشان جالب نیست که مدام با آنها به شکل کودکانه صحبت کنید، مخصوصاً وقتی بزرگ می شوند.
همچنین بسیاری از والدین وقتی که فرزندشان کلمه ای را اشتباه می گوید خوشحال می شوند و پاسخ خود را با همان زبان کودکانه تکرار می کنند. این ممکن است در ابتدا برای شما احساس خوبی داشته باشد، اما کودک را تشویق می کند تا بیشتر از تلفظ اشتباه کلمات استفاده کند تا توجه شما و دیگران را جلب کند. بنابراین لازم است با زبان صحیح و بدون هیچ خطایی با کودک خود صحبت کنید تا معنای صحیح کلمات را بیاموزد.
وسط حرف های کودک نپرید
اگر کودک برای شما قصه می گوید، به جمله آخر گوش دهید و حرفش را قطع نکنید. اگر مدام وسط صحبت کودک بپرید یا وسط صحبت های او نظر بدهید، علاقه اش را به ارائه دیدگاه های مختلف از دست می دهد. به عنوان مثال، اگر فرزندتان از اتفاقاتی که امروز در مهدکودک افتاده است برای شما تعریف می کند، آن را با سوالات مختلف اشتباه نگیرید یا از داستان دور نشوید، سپس سکوت کنید و احساسات خود را فقط با لبخند یا تعجب نشان دهید.
سریع و بی پایان با کودک صحبت نکنید
همه افراد می توانند تعداد محدودی از چیزها را در طول یک مکالمه به خاطر بسپارند و به همین دلیل است که کودکان وقتی بیش از توانایی خود می شنوند نمی خواهند به شما گوش دهند. اگر می خواهید چیزهای زیادی به فرزندتان بیاموزید، قبل از هر چیز در هر مکالمه، آن را به چند قسمت کوتاه تقسیم کنید تا بهترین نتیجه را به دست آورید. پس به یاد داشته باشید که با بچه ها خیلی علنی و به طور کلی صحبت نکنید، زیرا آنها نمی توانند همزمان خیلی کارها را یاد بگیرند و انجام دهند، پس قدم به قدم به آنها یاد دهید که چگونه کارهای خوب را انجام دهند.
کودک را تهدید نکنید
هرگز کود خود را با کلمات و روش های زیاد تهدید نکنید. قرار نیست بچه هایمان را با اطاعت و بدون هیچ عقیده و اعتقادی تربیت کنیم، برعکس باید به بچه ها فرصت تفکر و خطا داد. تهدید کودک باعث از دست دادن اعتماد به نفس او می شود و در آینده هم در خود و هم در روابطش با دیگران دچار مشکل می شود.
صحبت با دیگران را فراموش نکنید. به همسرمان چه بگوییم؟ چگونه در مورد همسایه صحبت می کنید؟ از چه کلماتی برای صحبت در مورد اشتباه خودرو در حین رانندگی صحبت می کنیم؟ فرزند ما همه اینها را یاد خواهد گرفت!
اجازه دهید صحبتم را تمام کنم
اگر کودک شما خیلی آهسته صحبت می کند، سعی کنید جملات را قطع نکنید یا مدام کامل نکنید. در عوض اجازه دهید با آرامش و حوصله حرف هایش را تمام کند و با ترس و دلهره اش از صحبت در مقابل دیگران مقابله کند.
به طرز صحبت کردنمون دقت کن
کودکان نه تنها به آنچه می گویید توجه می کنند، بلکه وضعیت بدن، حرکات بدن، اضطراب، نگرانی، لحن و لحن صدای شما را نیز می بینند و می شنوند. پس هنگام صحبت با کودکان به این موارد توجه کنید. به عبارت دیگر، اگر روحیه خوبی ندارید و از چیزی ناراحت هستید، بهتر است این ناراحتی را با فرزندتان در میان نگذارید یا اصلا سعی نکنید او را شرمنده کنید.
کودک را تعریف کنید
برای کودکان نوپا، آرام نشستن و سر و صدا نکردن سخت و طاقت فرسا است، و اگر آنها را به خاطر ساکت بودن گاهی و در مواقع لزوم تحسین نکنید، احساس می کنند که به او توجه نکرده اید. پس از آن، اگر کودک نتواند توجه مثبت، یعنی تمجید والدین خود را جلب کند، سعی می کند توجه منفی را به خود جلب کند و به مرور زمان اگر احساس کند در جلب توجه منفی موفق تر از جلب توجه مثبت است، در نتیجه، او روش بهتری را انتخاب خواهد کرد، بنابراین در تمجید از فرزند خود بسیار سخاوتمند باشید.
مقاله ما در مورد صحبت کردن نوزادان و برنامه های کودک صحبت کردن را بررسی کنید.
***
استفاده از مطالب مادر ایشان بدون ذکر منبع و بدون لینک دادن به صفحه اصلی هر مطلب ادامه دارد. استفاده از عکس های مادرش تحت هیچ شرایطی قابل قبول نیست و پیگرد قانونی دارد.
با دوستانتان به اشتراک بگذارید
مقاله مرتبط
صحبت کردن کودکان بخشی از روند رشد آنهاست. نوزادان از بدو تولد صداهای مختلفی مانند گریه، غر زدن و صداهای دیگر تولید می کنند. با بزرگتر شدن و اغلب قبل از یک سالگی، کودک سعی می کند اولین کلمات را بگوید. در دو سالگی چند کلمه یاد می گیرد تا بتواند خود را تامین کند. چه صحبت های مامان، پدر یا چیز دیگری باشد، این لحظه از زندگی برای شما بسیار جالب است. اما همانطور که کودک بزرگتر می شود، ممکن است از دیدن تفاوت در مهارت های کلامی کودک خود در مقایسه با سایر کودکان هم سن متعجب شوید. در این مقاله به راهکارهایی برای بهبود گفتار کودک می پردازیم.
مطالب پیشنهادی: کودکانه با کودکان صحبت کنید و قدرت کلامی کودک را تضعیف کنید!
10 روش موثر برای بهتر صحبت کردن کودک
طبیعی است که کودکان یاد بگیرند با سرعت های مختلف صحبت کنند. بنابراین اگر فرزند شما دیرتر از خواهر و برادر بزرگتر خود شروع به صحبت کرد، احتمالاً جای نگرانی نیست. با این حال، توجه به این موضوع می تواند در کمک به صحبت بهتر کودک شما مفید باشد. واقعیت این است که برخی از کودکان برای اینکه بتوانند بهتر صحبت کنند به کمی کمک اضافی نیاز دارند. والدین نقش مهمی در حصول اطمینان از اینکه کودکان خوب صحبت می کنند ایفا می کنند. مطالعات نشان داده است که کودکانی که در سنین پایین با آنها صحبت می شود و می خوانند، کلمات بیشتری را یاد می گیرند و بهتر از سایر کودکان صحبت می کنند.
1. برای اینکه کودک بهتر صحبت کند، صحبت کنید، صحبت کنید و صحبت کنید
تمام کارهای روزانه را در قالب داستان به کودک بگویید. مثلاً به فرزندتان بگویید: حالا می خواهیم برویم دستشویی. حالا می خوام برات آب گرم بریزم. بعد از پوشیدن لباس می خواهیم به پارک برویم.
2. کتاب بخوانید تا کودک بهتر صحبت کند
برای شروع کتاب خواندن برای فرزندتان هرگز زود نیست. خواندن کتاب باعث می شود که فرزند شما در آینده به این شغل علاقه مند شود. باید با کتابهای ساده شروع کنید و با رشد کودکتان به تدریج به سراغ کتابهای مصور و داستانهای بلندتر بروید. گفتن داستان هایی که دارای شخصیت ها و ماجراهای متعدد هستند به کودکان کمک می کند بهتر صحبت کنند. اما باید داستان هایی را انتخاب کنید که پایان خوشی داشته باشند و کودک را نترسانند.
3. به موسیقی گوش دهید تا کودکتان بهتر صحبت کند
کودکان خردسال موسیقی را دوست دارند و با آن می پرند. برای این کار می توانید آهنگ های کودکانه را انتخاب کنید، کودکان با گوش دادن به این آهنگ ها کلمات زیادی را یاد می گیرند، دنیای اطراف خود را بهتر می شناسند و تلفظ صحیح کلمات را می شنوند.
4. علایق فرزندتان را دنبال کنید تا بهتر صحبت کنید
اگر متوجه شدید فرزندتان کتاب یا عکس خاصی را دوست دارد، در مورد آن صحبت کنید. مثلاً اگر هواپیما دوست دارد، بیشتر در مورد آن صحبت کنید. سعی کنید او را در گفتگو و تعامل با فرزندتان مشارکت دهید. حتی می توانید صدای کودک را ضبط کرده و پخش کنید.
5. برای اینکه کودک بهتر صحبت کند، هرگز با صحبت کردن کودک مخالفت نکنید
در عوض، تلفظ صحیح کلمات را تکرار کنید، آن را تکرار کنید و آن شکل صحیح بیان را یاد بگیرید. او را در تلاشش تشویق کنید.
6. برای اینکه کودک بهتر صحبت کند، از تلویزیون و موبایل کمک بگیرید، اما خیلی کم
آکادمی اطفال آمریکا توصیه می کند که کودکان زیر 2 سال اصلا تلویزیون تماشا نکنند و کودکان بالای 2 سال فقط دو ساعت در روز برنامه با کیفیت تماشا کنند. اگرچه برخی از برنامه های آموزشی ممکن است برای کودکان مفید باشد، اما سایر برنامه های تلویزیونی نیازهای کودکان را برآورده نمی کند تا به آنها کمک کند روان تر صحبت کنند.
7. برای اینکه کودک بهتر صحبت کند، به او فرصت انتخاب بدهید
می توانید با دادن گزینه های مختلف فرزندتان را به صحبت تشویق کنید. مثلاً یک سیب و یک پرتقال جلوی او بگذارید و از او بپرسید که آیا سیب میخواهد یا پرتقال. به هر کدام از آنها اشاره کرد و او را تشویق کرد که نام آنها را بگوید.
8. به فرزندتان کمک کنید جملات بلندتری بگوید تا بهتر صحبت کند
روش دیگری که به کودک کمک می کند ماهرانه تر صحبت کند این است که از او بخواهید پاسخ های طولانی تری بدهد. به عنوان مثال، اگر سگی را دید و کلمه سگ را گفت، می توانید به او بگویید بله یک سگ قهوه ای بزرگ است. با این روش، کودک احتمالاً در اولین تلاش کلمات “سگ بزرگ” را تکرار می کند.
9. برای اینکه کودک بهتر صحبت کند، او را از خانه بیرون کنید
رفتن به مکان هایی مانند باغ وحش ها، موزه ها یا آکواریوم ها دنیای جدیدی را برای کودک شما به ارمغان می آورد. احتمالاً فرزند شما با تماشای این موجودات جذاب از یادگیری و تکرار نام خود لذت خواهد برد.
10. برای بهتر صحبت کردن کودک، عفونت گوش کودکان را درمان کنید
اگر از کودکان به درستی مراقبت نشود، مستعد عفونت گوش هستند که می تواند آنها را در معرض خطر کم شنوایی قرار دهد و در نتیجه بر یادگیری صحبت کردن تأثیر بگذارد. اگر عفونت گوش کودک تایید شد و پزشک آنتی بیوتیک تجویز کرد، حتما آن را در زمان مناسب و به مقدار تجویز شده به کودک خود بدهید و درمان را کامل کنید. پس از پایان دوره درمان، کودک را دوباره برای معاینه ببرید تا مطمئن شوید که عفونت کاملا برطرف شده است.
اگر کودک صحبت نکند چه؟
شما ممکن است همه چیز را امتحان کرده باشید، اما فرزندتان هنوز برای صحبت کردن مشکل دارد. علائم تاخیر گفتار شامل موارد زیر است:
کودک قبل از 2 سالگی صحبت نمی کند
در ساختن جمله مشکل دارد
در مقایسه با سنش، تعداد کلمات محدودی را تلفظ می کند
تاخیر در صحبت کردن ممکن است به دلیل عقب ماندگی ذهنی یا اختلال شنوایی باشد. همچنین عدم توانایی یا تمایل به صحبت کردن یکی از نشانه های اوتیسم است. شما باید مشخص کنید که چرا کودک صحبت نمی کند. ممکن است برای تعیین علت و روش های درمانی لازم به گفتار درمانگر، روانشناس یا شنوایی شناس نیاز داشته باشید.
نتیجه گیری
شنیدن اولین کلماتی که فرزندتان میگوید برای شما بسیار هیجانانگیز است و با بزرگتر شدن آنها میتواند هیجانانگیزتر باشد زیرا جملات بیشتری را کنار هم قرار میدهد. اما وقتی می بینید که فرزندتان آنطور که انتظار داشتید صحبت نمی کند، ممکن است دلسرد شوید. حتی اگر کودک شما کند صحبت می کند، نشان دهنده مشکل جدی نیست. هر کودکی در سنین مختلف صحبت کردن را یاد می گیرد. اما اگر نگران هستید یا فکر می کنید مشکلی جدی وجود دارد، به متخصص اطفال مراجعه کنید.