چطور به خرگوش اب دهیم
گرما و سرمای زیاد خرگوش را ناتوان می کندخرگوش را میتوان در درون منزل (به عنوان نمونه در حیاط) نگهداری نمود. خرگوش ها معمولاً برای گوشت و پوستشان نگهداری می شوند. نژادهای مختلفی از خرگوش ها در دنیا موجود است که از نظر رنگ، اندازه و پوشش متفاوت هستند.
حقایق خرگوش
خرگوش ها پستاندارانی خونگرم با گوش های بلند، دم کوتاه و خز نرم هستند. خرگوش اهلی (Oryctolagus Cuniculus) جانوری از راسته Lagomorpha و خانواده Leporidae است و منشأ اصلی آن اروپای غربی و شمال غربی آفریقا است. امروزه از نژادهای مختلف خرگوش برای اهداف مختلف از جمله برای تولید پشم و گوشت، تحقیقات بیولوژیکی و به عنوان حیوانات خانگی استفاده می شود. در این مقاله تصمیم داریم در مورد نگهداری خرگوش در خانه صحبت کنیم.
رفتار غیر تهاجمی و آرام خرگوش آن را به یک حیوان خانگی ایده آل تبدیل می کند. اما برای نگهداری صحیح از آن، آگاهی از خصوصیات تشریحی، فیزیولوژیکی و رفتاری خرگوش ضروری است.
پرورش خرگوش
خرگوش ها در 4 ماهگی به بلوغ جنسی می رسند. خرگوش ها چرخه واقعی ندارند و در هر زمانی می توانند باردار شوند. تخمک گذاری در خرگوش مشروط است. دوره بارداری خرگوش 34 تا 28 روز است. در صورت عدم تولد از اکسی توسین استفاده می شود. تعداد حاملگی های خرگوش در سال تا 11 بار می رسد. بهترین راه برای تشخیص بارداری لمس شکم 10 تا 12 روز پس از جفت گیری است.
سرعت تولید مثل خرگوش ها بسیار بالاست. فصل جفت گیری برای اکثر خرگوش ها 9 ماه است. فصل جفت گیری خرگوش ها در استرالیا و نیوزلند از اواخر جولای آغاز می شود و تا پایان ژانویه ادامه دارد. در حالی که برای خرگوش های دیگر، بین فوریه و اکتبر است. دوره طبیعی بارداری برای خرگوش ها سی روز است و می توان انتظار داشت در هر بارداری چهار تا دوازده نوزاد متولد شوند. یک بچه خرگوش به مدت چهار تا پنج هفته شیر می خورد. به این معنی که در یک فصل، یک گوزن می تواند 800 فرزند، نوه و فرزند (نوه) تولید کند. خرگوش ماده از شش ماهگی و خرگوش نر از هفت ماهگی آماده جفت گیری هستند.
خرگوش ها میتوانند دمای بین ۴ تا ۲۷ درجه سانتی گراد را تحمل کنند
جوان ها در شب متولد می شوند. وزن خرگوش هنگام تولد برای نژادهای کوچک 30 گرم و برای بزرگسالان 70 گرم است. توله سگ ها با چشمان بسته و فقط مو به دنیا می آیند. در پایان هفته اول موهای خرگوش رشد می کند، در پایان هفته دوم چشم و گوش آنها باز می شود و در پایان هفته سوم کمی غذای جامد می خورند. مادر به مدت ۶ و گاهی ۸ هفته به نوزادان شیر می دهد.
روند حرکت اسپرم خرگوش بیش از 30-40 ثانیه طول نمی کشد. رفتارهایی مانند لیسیدن، خرناس کشیدن و تعقیب گوزن از جمله کارهای میانی جفت گیری است. همچنین پاشیدن ادرار (برای علامت گذاری قلمرو) از دیگر رفتارهای جنسی خرگوش ها است.
نحوه نگهداری از خرگوش در خانه
یک خرگوش در خانه می تواند به دوست خوبی برای شما تبدیل شود. حیواناتی مانند خرگوش به مراقبت بسیار بیشتری نسبت به سگ یا گربه نیاز دارند. بنابراین صاحبان خرگوش باید صبور باشند و با تعهد کامل از آنها مراقبت کنند.
> دمای محیط:
خرگوش ها می توانند دمای بین 4 تا 27 درجه سانتیگراد را تحمل کنند، اگرچه دمای ایده آل برای خرگوش ها بین 16 تا 22 درجه سانتیگراد است.
> تغذیه خرگوش:
مقدار غذای مصرفی در خرگوش تقریباً 5 گرم به ازای هر 100 گرم وزن بدن در روز است. بهترین غذا برای خرگوش جیره غذایی تجاری است که مواد تشکیل دهنده آن بر اساس نیاز حیوان تنظیم می شود. این رژیم ها معمولاً حاوی 14 تا 17 درصد پروتئین، 22 تا 12 درصد فیبر خام و 2500 تا 2100 کیلو کالری انرژی هستند. در کنار این مواد می توانید از سبزیجات مختلفی استفاده کنید و باید مراقب باشید که سبزی ها گندیده یا کپک زده نباشند.
یونجه منبع غنی از فیبر است و بهترین غذا برای خرگوش است
> آب:
لازم است ظرف آب خرگوش را هر چند روز یکبار شسته و در محل نگهداری خرگوش پر از آب نگه دارید.
> بیماری های خرگوش:
اگرچه موارد گزارش شده از انتقال بیماری پرخطر بین انسان و حیوان در خرگوش های اهلی نادر است، اما مهم ترین این بیماری ها سالمونلوز، تولارمی، هاری، عفونت های قارچی پوست و مو، سل و توکسوپلاسموز است. به همین دلیل برای جلوگیری از بروز بیماری در حیوان پس از خرید خرگوش، مراجعه به کلینیک های دامپزشکی جهت معاینه و بررسی وضعیت سلامت آن و دریافت راهنمایی های لازم توصیه می شود. همچنین محل نگهداری و لانه خرگوش باید روزانه تمیز شود.
> انواع میوه:
سیب، گلابی، موز، خربزه، هندوانه، توت فرنگی، هلو، انگور بدون هسته و گیلاس می توانند بخشی از رژیم غذایی خرگوش باشند. سبزیجات شامل هویج، کلم، گوجه فرنگی، کاهو و لوبیا سبز است. ذکر این نکته ضروری است که در رژیم غذایی خرگوش خود تنوع مواد غذایی را رعایت کرده و از یک یا چند نوع غذای محدود به مدت طولانی استفاده نکنید. یونجه یک منبع غنی از فیبر است و برای بقیه عمر خرگوش توصیه می شود. کلم یا کاهو را با خرگوش پیچ نکنید! این کاهو خرگوش ها را در معرض اسهال کشنده و مشکلات جدی گوارشی قرار می دهد.
> خواب و حمام خرگوش:
بستر خرگوش باید با کاهوی ساقه گندم پوشانده شود و البته می توانید از پتو هم استفاده کنید.
از رفت وآمد آزادانه خرگوش در محیط منزل جلوگیری شود
می توانید در گوشه قفس محل مناسبی برای ادرار خرگوش ترتیب دهید تا همیشه در همان محل کار خود را انجام دهد. حتما قفس را در گوشه ای از حیاط بسازید.
> نحوه تمیز کردن محل نگهداری خرگوش:
از آنجایی که ادرار خرگوش بوی بسیار نامطبوعی دارد، بنابراین باید به طور مرتب بستر را در جعبه خاک خرگوش که می تواند کثیف، نی یا کاه باشد، عوض کنید. به شما توصیه می کنیم برای شستن و ضد عفونی بستر خرگوش از آب و سرکه استفاده کنید، این کار باعث طولانی تر شدن بوی خاک می شود.
> رطوبت لازم برای پرورش خرگوش:
برای جلوگیری از دعوای خرگوش ها و عواقب آن، خرگوش های نر باید جداگانه نگهداری شوند. علاوه بر این، خرگوشهای نر و ماده باید در لانههای جداگانه نگهداری شوند، مگر در زمان جفتگیری. نگهداری چندین کار با هم در یک قفس قابل قبول است. رطوبت محیط باید حدود 40-60 درصد و حداقل مدت روشنایی مورد نیاز 14-16 ساعت باشد. اگر مدت زمان روشنایی محیط کمتر از این مقدار باشد، خرگوش دچار افسردگی جنسی پاییزی می شود.
> حمام خرگوش:
حمام کردن خرگوش بسیار خطرناک است پس از انجام آن خودداری کنید.
> نقش تزیین در پرورش خرگوش:
ناخن های خرگوش ها را باید مرتبا کوتاه کرد. خرگوش ها دارای چهار نوع پوشش معمولی، رکس، ساتن و پشمی هستند که نوع رکس دارای موهای کوتاه و نوع پشمی دارای موهای بلند است و در خرگوش آنکورا دیده می شود. معمولاً صاحبان آنها ترجیح می دهند موهای انقوراس را کوتاه نگه دارند. اما از آنجایی که این پتو خرگوش را از سرما و گرما محافظت می کند، نباید کمتر از 2.5 سانتی متر باشد. خرگوش ها مانند گربه ها خود را اصلاح می کنند و مسواک زدن یک بار در هفته قابل قبول است. خرگوش ها تقریبا هر سه ماه یکبار موهای خود را می ریزند و در این روزها نیاز به مراقبت بیشتری دارند.
هرگز خرگوش خانگی و اهلی را در طبیعت آزاد نکنید چون باعث مرگ آنها میشود
گردآوری: سرویس علمی شنل
بسیاری از مردم از خرگوش ها به عنوان حیوان خانگی نگهداری می کنند. پرورش خرگوش کار بسیار ساده ای است و با دانستن اصول و شرایط ساده آن می توانید میزبان خوبی برای این حیوان بی آزار باشید. در این متن سعی می کنم هر آنچه در مورد پرورش خرگوش باید بدانید را مرور کنم، با ما همراه باشید.
فهرست عناوین این مقاله
نگهداری از خرگوش
خرگوش ها حیواناتی شاد و اجتماعی هستند که به راحتی می توانند در خانه شما ساکن شوند و به حیوانات خانگی محبوب تبدیل شوند. بهترین سن برای نگهداری خرگوش 6 تا 8 سالگی است.
در این سن خرگوش به طور کامل از مادرش جدا شده و مستقل می شود. به طور معمول، خرگوش ها می توانند 8 تا 12 سال زندگی کنند. به یاد داشته باشید که خرگوش ها نمی توانند برای مدت طولانی به تنهایی زندگی کنند.
بیشتر بخوانید: بازی با خرگوش در خانه به ساده ترین راه ممکن!
بهتر است خرگوش ها را برای نوجوانان یا بزرگتر پرورش دهید. اگر کودکی کمتر از این سن دارید، بهتر است خرگوش خانگی نداشته باشید.
بهترین راه این است که خرگوش ها جفت باشند. این حیوان علاقه زیادی به همبازی دارد.بهتر است خرگوش برای نوجوانان یا بزرگتر پرورش دهید.
اگر کودکی کمتر از این سن دارید، بهتر است خرگوش خانگی نداشته باشید. به ندرت اتفاق می افتد که خرگوش ها با سایر حیوانات خانگی کنار بیایند. بنابراین بهتر است حیوان دیگری را با خرگوش نگهداری نکنید.
خرگوش را از پشت بلند کنید. با یک دست پاها و با دست دیگر بدنش را بگیرید. خرگوش را همیشه جلوی سینه خود نگه دارید و برای خواباندن این حیوان ابتدا هر دو پا را روی زمین بگذارید و سپس رها کنید.
خرگوش ها به زندگی امپراتوری علاقه مند هستند. به عبارت دیگر ترجیح می دهند مکان خاصی برای خود داشته باشند
خصوصیات عمومی خرگوش
خرگوش پستانداری است با پاهای قوی و پهلوهای پهن. دندان های جلویی خرگوش ها بسیار قوی و تیز است. پاهای خرگوش که در پشت بدنش قرار می گیرد، بسیار قدرتمند است و باعث ضربه و حرکت این حیوان می شود.
برخی از گونه های خرگوش می توانند با سرعت 35 تا 45 مایل در ساعت یا تقریباً 55 تا 70 کیلومتر در ساعت بدود. خرگوش ها در اندازه ها و رنگ های مختلف وجود دارند. وزن تقریبی آنها 2 تا 16 پوند است و بسته به نژاد آنها وزن های متفاوتی دارند. به طور معمول، خرگوش ها 28 دندان دارند.
بیشتر بخوانید: ماهی قرمز: اصول پرورش ماهی قرمز را بیاموزید!
خرگوش ها حیواناتی شاد و پرانرژی هستند که می توان آنها را در مکان های مختلف نگهداری کرد. خرگوش ها به زندگی امپراتوری علاقه مند هستند. یعنی ترجیح می دهند برای خودشان مکان خاصی داشته باشند.
خصوصیات مسکن خرگوش چیست؟
خرگوش ها حیواناتی شاد و پرانرژی هستند که می توان آنها را در مکان های مختلف نگهداری کرد. خرگوش ها به زندگی امپراتوری علاقه مند هستند. یعنی ترجیح می دهند برای خودشان مکان خاصی داشته باشند.
پیدا کردن خرگوشی که بتواند فضای زندگی خود را با حیوانات خانگی دیگر به اشتراک بگذارد دشوار است. محل نگهداری خرگوش باید از دو قسمت تشکیل شده باشد.
یکی یک منطقه تاریک و آرام است که برای خواب طراحی شده است و دیگری یک منطقه بزرگتر است که برای ورزش و فعالیت خرگوش استفاده می شود. این نقطه باید بیش از یک سوراخ کوتاه و کوچک داشته باشد. درهای زیادی دارد و شبیه هزار لانه خرگوش است.
فضای بزرگ و کافی
فضای در نظر گرفته شده برای نگهداری خرگوش خانگی باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا بتواند به راحتی بچرخد و در محیط حرکت کند. خرگوش ها دوست دارند روزی چند ساعت را به پرسه زدن در محیط خود بگذرانند.
این ورزش سبک برای سلامت جسمی و روحی آنها بسیار ضروری است. سعی کنید خرگوش را از خانه و خانواده خود دور نکنید. اتاق خواب یا اتاق نشیمن مکان مناسبی برای نگهداری خرگوش است.
خانه را ایمن کنید
مکان مناسب برای نگهداری خرگوش نه تنها باید برای این حیوان کاملاً ایمن باشد، بلکه باید برای صاحبش نیز بی خطر باشد.
همانطور که می دانید خرگوش ها جوندگان خوبی هستند و می توانند به خانه و زندگی صاحب خود آسیب وارد کنند. به همین دلیل بهتر است فضایی که خرگوش در آن زندگی می کند کاملاً ایمن شود.
این ایمنی می تواند نگهداری سیم، کابل، لوله های انعطاف پذیر و سایر وسایل مشابه باشد. گاهی اوقات پایه های مبل و بسیاری از نوارهای انعطاف پذیر نیز توسط خرگوش ها آسیب دیده و از بین می روند.
بنابراین مطمئن شوید که تمام این موارد و همچنین قفسه های قفسه کتاب و حتی خود کتاب ها را قبل از راه اندازی خرگوش خانگی خود محکم کنید تا توسط خرگوش خورده نشود. به یاد داشته باشید که اگر می خواهید یک خرگوش در خانه خود نگهداری کنید، باید تمام گلدان ها و گیاهان خانه ایتان را جمع آوری کنید.
غذای خرگوش را در جعبه ای کنار محل نگهداری آن قرار دهید. تمام علوفه و سبزیجات را در جعبه قرار دهید
غذای خرگوش
هر چه خرگوش ها بیشتر بخورند، دندان هایشان سریعتر رشد می کند. خرگوش ها از غذاهای زیادی برای تغذیه استفاده می کنند، اما یکی از بهترین غذاهایی که در اکثر مواقع در دسترس است، یونجه است.
استفاده از یونجه یک گزینه بسیار مناسب و مغذی برای خرگوش است. سه چهارم رژیم غذایی خرگوش از یونجه تشکیل شده است. فیبر و پروتئین مهمترین بخش از رژیم غذایی خرگوش است.
به طور کلی یک خرگوش بالغ روزانه به 14 درصد پروتئین نیاز دارد. خرگوش های جوان (زیر 5 ماه) نیز به 16 درصد پروتئین در روز نیاز دارند.
هنگامی که می خواهید رژیم غذایی خرگوش را تغییر دهید، مراقب باشید که غذاهای جدید را وارد فرآیند تغذیه نکنید. 10 درصد غذاهای جدید را به رژیم غذایی اضافه کنید و سپس این مقدار را کم کم افزایش دهید.
یونجه
برای پرورش خرگوش باید یونجه کافی برای آن تهیه کنید. بخش عمده ای از رژیم غذایی خرگوش را یونجه تشکیل می دهد. خرگوش های بالغ می توانند از یونجه موجود در طبیعت استفاده کنند. در حالی که خرگوش ها جوان تر هستند، باید برای آنها یونجه تهیه کنیم.
یونجه حاوی مقدار زیادی پروتئین و قند است، بنابراین نباید به مقدار زیاد به خرگوش بالغ داده شود. یونجه حاوی مقدار زیادی فیبر است و می تواند سیستم گوارشی خرگوش را سالم نگه دارد.
هنگام انتخاب یونجه برای خرگوش خود از تازه بودن آن مطمئن شوید. طراوت یونجه را می توان به طور کلی از بوی آن تشخیص داد. یونجه تازه معمولا قهوه ای رنگ است.
سبزیجات
دسته دیگر از غذای خرگوش سبزیجات هستند. انواع سبزیجات را می توان در رژیم غذایی خرگوش های خانگی گنجاند. سبزیجات باید تازه و عاری از سموم باشند. برای اطمینان از اینکه سبزیجات بدون سم هستند، قبل از مصرف آنها را خوب بشویید.
بسیاری از خرگوش ها به سبزیجات پاسخ مثبت نمی دهند. اگر خرگوش شما سبزیجات دوست دارد، می توانید از انواع سبزیجات برای او یک رژیم غذایی سالم تهیه کنید. سبزیجاتی که می توان برای پرورش خرگوش استفاده کرد عبارتند از:
ریحان
برگ کلم بروکلی
هویج
کرفس
شبدر
برگ قاصدک
کاهو
نعناع
جعفری
اب
آب شیرین یکی از گزینه های مهم برای پرورش خرگوش است. همیشه در کاسه ای نزدیک خرگوش آب بریزید. در هوای گرم نیز می توانید یک یا دو تکه یخ را در آب آشامیدنی قرار دهید. مطمئن شوید که خرگوش شما آب کافی می نوشد. در صورت نبود آب، ظرف آب را نزدیک غذا یا سبزیجات روزانه قرار دهید.
آب شیرین یکی از گزینه های مهم برای پرورش خرگوش است. همیشه در کاسه ای نزدیک خرگوش آب بریزید. در هوای گرم نیز می توانید یک یا دو تکه یخ را در آب آشامیدنی قرار دهید. مطمئن شوید که خرگوش شما آب کافی می نوشد. در صورت نبود آب، ظرف آب را نزدیک غذا یا سبزیجات روزانه قرار دهید.
سایر محصولات غذایی
غذاهایی که نام بردیم بخش عمده ای از رژیم غذایی خرگوش ها را تشکیل می دهند. اما یک سری محصولات خوراکی دیگر وجود دارد که می توان به صورت محدود به خرگوش داد.
خانواده کربوهیدرات ها مانند کراکر، پاستا، نان، برنج، بیسکویت، چیپس و سایر غلات را می توان به خرگوش داد، اما این مواد باید کاملا پخته شده و به صورت بسیار محدود در اختیار خرگوش خانگی قرار گیرد.
همانطور که گفته شد بهترین غذا برای خرگوش یونجه و گاهی سبزیجات تازه است. اما برای داشتن یک مکمل غذایی در رژیم غذایی خرگوش می توان این عناصر را به یونجه اضافه کرد:
توت فرنگی
تمشک
موز
آناناس
بدنه هسته سیب
به طور کلی، نیازهای غذایی خرگوش به شرح زیر است:
یونجه و علف تازه 85-90%
انواع سبزیجات تازه 10%
خوراکی های سخت و خشک 5%
خرگوش ها موجوداتی بازیگوش اما بسیار باهوش هستند. آنها علاوه بر نیاز به ورزش بدنی، از انجام بازی های ذهنی پیچیده نیز لذت می برند.
تمرینات ذهنی را برای خرگوش آماده کنید
خرگوش ها موجوداتی بازیگوش اما بسیار باهوش هستند. آنها علاوه بر نیاز به ورزش بدنی، از انجام بازی های ذهنی پیچیده نیز لذت می برند.
در نزدیکی محل اقامت یا غذا، یک چادر با جعبه های مقوایی درست کنید. این جعبه های تو در تو نه تنها باعث حرکت و زندگی این حیوان می شود، بلکه به او کمک می کند تا از تفکر خود برای یافتن غذا استفاده کند.
خرگوش ها عاشق این جستجوها هستند. حرکت آنها در داخل قلعه های مقوایی بسیار سودمند است. حتی می توانید علاوه بر غذاهای مختلف، اسباب بازی های مختلفی مانند توپ های کوچک را در این مسیر قرار دهید. یکی از بهترین بازی ها برای خرگوش ها کاوش و جستجوی این مسیرها است.
نظافت خرگوش
نظافت حیوانات خانگی یکی از مهمترین مسائلی است که هم بر صاحبان و هم بر خود حیوان خانگی تأثیر حیاتی دارد. اگر خرگوش خانگی شما به درستی تمیز نشود دچار بیماری های مختلفی می شود و برای صاحبش سردرد می شود.
خرگوش ها معمولاً دوست ندارند حمام شوند و بسیاری از آنها بعد از حمام دچار مشکلات گوارشی می شوند. بنابراین، اگر می خواهید خرگوش را با آب تمیز کنید، باید مطمئن شوید که حیوان از آن متنفر نیست.
هنگام شستن خرگوش سعی کنید آب زیادی وارد گوش و بینی این حیوان نشود. اگر متوجه شدید که آب وارد گوش یا بینی شده است، بلافاصله آنها را خشک کرده و با پنبه تمیز کنید.
شامپو و سایر مواد شوینده
شامپوهایی که برای تمیز کردن خرگوش ها استفاده می شود مخصوص این حیوانات است. برای نگهداری از خرگوش باید شامپوهای مخصوص این حیوان تهیه کنید. استفاده از شامپو برای انسان یا حتی برای سگ یا گربه برای شستن خرگوش مناسب نیست.
علاوه بر این، مطمئن شوید که شامپو یا صابونی که برای این حیوان خانگی استفاده می کنید هرگز معطر نباشد. بوی شیمیایی می تواند باعث ایجاد استرس در خرگوش ها شود. اگر خرگوش خیلی کثیف نیست از شامپو استفاده نکنید. فقط می توانید شستشوی کامل را با آب ولرم انجام دهید.
سعی کنید خرگوش را با حوله های کاغذی یا حوله های نخی نرم بعد از حمام خشک کنید. در صورت امکان می توانید با استفاده از یک سشوار ملایم و نه خیلی داغ، موهای این حیوان را کاملا خشک کنید.
آب گرم
آبی که برای تمیز کردن و حمام کردن خرگوش استفاده می کنید نباید کاملا داغ باشد. استفاده از آب ولرم برای شستن خرگوش کافی است. آب خیلی گرم یا خیلی سرد می تواند به خرگوش شوک وارد کند. خرگوش را در حوضچه یا استخر بزرگ حمام نکنید. خرگوش ها دوست ندارند در آب زیاد باشند. توجه داشته باشید که نشستن صحیح خرگوش می تواند باعث ایجاد استرس در این حیوان شود. با خرگوش به درستی برخورد کنید زیرا ستون فقرات این حیوان بسیار حساس است و به راحتی می شکند.
خرگوش را خشک کنید
سعی کنید خرگوش را با حوله های کاغذی یا حوله های نخی نرم بعد از حمام خشک کنید. در صورت امکان، می توانید با استفاده از یک سشوار ملایم و نه خیلی داغ، موهای این حیوان را کاملا خشک کنید.
ناخن خرگوش
ناخن های خرگوش یکی از مهم ترین اعضای بدن این حیوان است. زیرا خرگوش ها با دست تمام غذا را لمس می کنند و سپس می خورند. اگر ناخن ها عفونی شوند، بیماری به سرعت به بدن خرگوش سرایت می کند.
قلم مو
همه خرگوش ها از تجربه مسواک زدن لذت نمی برند، بنابراین برخی از خرگوش ها باید با برس تمیز نگه داشته شوند. یک برس مخصوص برای این کار آماده کنید و هر چند روز یکبار موهای خرگوش را به آرامی شانه کنید. پس از استفاده از برس آن را خوب بشویید و خشک نگه دارید.
همه خرگوش ها از تجربه مسواک زدن لذت نمی برند، بنابراین برخی از خرگوش ها باید با برس تمیز نگه داشته شوند. یک برس مخصوص برای این کار آماده کنید و هر چند روز یکبار موهای خرگوش را به آرامی شانه کنید. پس از استفاده از برس آن را خوب بشویید و خشک نگه دارید.
چشم ها را تمیز کنید
چشم های خرگوش را با یک سواب پنبه ای تمیز نگه دارید. بهتر است این کار را در فواصل زمانی کوتاه انجام دهید زیرا در بیشتر مواقع چشم خرگوش ها اشک آلود می شود. فقط توجه داشته باشید که این کار باید به آرامی انجام شود و هرگز نباید چشم ها را لمس کنید.
گوش های اسم حیوان دست اموز را تمیز کنید!
تمیز کردن گوش یکی دیگر از مراحل تمیز کردن خرگوش خانگی است. گوش پاک کن بهترین ابزار برای تمیز کردن گوش خرگوش است. داخل گوش را با گوش پاک کن به آرامی تمیز کنید. لازم نیست گوش پاک کن را خیلی عمیق جلو ببرید و به مجرای گوش نزدیک شوید. به این ترتیب محیط خارجی گوش بیشتر آلوده می شود.
محل دفع ادرار
با استفاده از یک پد پنبه ای تمیز آغشته به آب گرم، اطراف دم خرگوش و همچنین هرگونه دفع ادرار را کاملاً تمیز کنید.
بدن خرگوش به گونه ای است که غدد در این نقاط فعال هستند که از طریق ترشح خود به دفع ادرار و مدفوع خرگوش کمک می کند، اما این غدد می توانند در چربی زدایی و ایجاد بو نیز موثر باشند، به همین دلیل بهتر است این کار به موقع انجام شود. به زمان با کمک شخص دیگری این مکان را کاملا تمیز کنید.
خرگوش ها معمولاً هنگام تمیز کردن این مناطق زیاد حرکت می کنند. بهتر است کسی به شما کمک کند تا این مناطق را تمیز کنید. بعد از تمیز کردن این نواحی می توانید با استفاده از یک سشوار ملایم آنها را کاملا خشک و تمیز نگه دارید.
بیماری های خرگوش
یک خرگوش سالم به راحتی حرکت می کند، خوب غذا می خورد و رفتار مناسبی دارد. اگر متوجه مشکلاتی در رژیم غذایی و رفتار خرگوش شدید، شک نکنید که این حیوان بیماری دارد.
علائمی که ممکن است نشان دهنده بیماری خرگوش باشد عبارتند از اسهال، تورم بینی، ریزش نامناسب، کاهش یا افزایش بیش از حد وزن، مشکلات دندانی و غیره.
همه خرگوش ها باید در برابر بیماری هایی مانند میکسوماتوز و بیماری هموراژیک ویروسی (VHD) بررسی و واکسینه شوند. واکسیناسیون این حیوان بسیار مهم است.
خرگوش ها به دلیل افزایش و کاهش دما می توانند به راحتی دچار مشکلات سلامتی شوند. بنابراین بهتر است همیشه دمای متعادلی در فضای زندگی خود ایجاد کنید تا دچار مشکل نشوند.
انگل های موثر بر بدن خرگوش
بسیاری از انگل ها می توانند به سلامت خرگوش ها آسیب برسانند. از جمله مهم ترین این انگل ها می توان به E.cuniculi اشاره کرد. این انگل دارای سیستم اندامی است و سیستم عصبی خرگوش را آلوده می کند. این انگل می تواند از طریق ادرار خرگوش به حیوانات دیگر منتقل شود.
وقتی خرگوش علف های آلوده را می خورد به این بیماری مبتلا می شود. این انگل در بدن بسیاری از خرگوش ها واکنش قابل توجهی از خود بر جای نخواهد گذاشت، اما در بسیاری از خرگوش ها باعث مشکلات چشمی یا پا می شود. تشخیص این بیماری فقط از طریق آزمایش خون امکان پذیر است و برای درمان آن معمولاً دامپزشکان داروهای مناسب را تجویز می کنند.
خرگوش ها معمولاً در اوایل شب یا سحر به دنیا می آیند و نیازی به کمک ندارند. بنابراین صبح از خواب بیدار می شوید و می بینید که خرگوش خود با چند نوزاد نشسته است.
مراقبت از خرگوش باردار
خرگوش مادر باید رژیم غذایی با کیفیتی داشته باشد. رژیم غذایی خرگوش باردار تفاوت چندانی با سایر خرگوش ها ندارد، تنها مجموعه غذایی مهم باید توسط صاحب آن بررسی شود. ترکیب غذایی خرگوش باردار باید به شرح زیر باشد:
16 تا 18 درصد پروتئین
18 تا 22 درصد فیبر
کمتر از 3 درصد چربی
خرگوش ماده را از خرگوش نر جدا نگه دارید، زیرا نرها ممکن است به نوزادان آسیب برسانند. علاوه بر این، خرگوش نر ممکن است قبل از زایمان با خرگوش ماده جفت گیری کند و در نتیجه، قبل از اینکه خرگوش ماده اولین زایمان خود را کامل کند، دوباره باردار می شود.
برای جلوگیری از این امر، دو خرگوش را از هم جدا نگه دارید. از طرفی حضور نر در کنار ماده در دوران بارداری استرس بی مورد او را کاهش می دهد.
بنابراین ایده آل ترین وضعیت این است که خرگوش نر را در یک محفظه جداگانه در نزدیکی خرگوش باردار قرار دهید تا بتوانند هر از گاهی با یکدیگر تماس داشته باشند. بارداری خرگوش بین 31 تا 33 روز طول می کشد.
خرگوش ها معمولاً در اوایل شب یا سحر به دنیا می آیند و نیازی به کمک ندارند. بنابراین صبح از خواب بیدار می شوید و می بینید که خرگوش خود با چند نوزاد نشسته است.
هرگز از دست زدن به نوزادان نترسید. اگر خرگوش یک مادر اهلی باشد از شما نمی ترسد و به راحتی می توانید جفت را از جعبه ای که بچه ها در آن نگهداری می شوند جدا کنید. هر خرگوش کمتر از 8 بچه به دنیا می آورد. اگر تعداد بیشتری وجود دارد، باید با دامپزشک مشورت کنید تا از خرگوش دیگری مراقبت کند.
غذای مناسب برای خرگوش باردار
هنگامی که گوزن باردار است، رژیم غذایی تا حدودی تغییر می کند. برای باردار نگه داشتن خرگوش ماده باید مصرف سبزیجات تازه را تا حدودی افزایش دهید.
کرفس، کاهو، هویج، خیار، گوجه فرنگی، جعفری و یونجه بیش از سایر غذاها در رژیم غذایی خرگوش های باردار گنجانده شده است. علاوه بر همه اینها استفاده از آب شیرین نیز ضروری است. بنابراین می توان گفت بهترین غذا برای نگهداری خرگوش باردار یک کاسه سالاد سبزیجات با آب است.
به طور کلی مصرف غذای خرگوش در دوران بارداری کاهش می یابد. این کاهش فقط در دوران بارداری اتفاق می افتد.
برای نگهداری از خرگوش های تازه متولد شده، باید جعبه ای تهیه کنید و گرمای ثابتی تهیه کنید.
مراقبت از نوزاد یا خرگوش تازه متولد شده
برای نگهداری از خرگوش های تازه متولد شده، باید جعبه ای تهیه کنید و گرمای ثابتی تهیه کنید.
بهتر است این جعبه کمی بزرگتر از جعبه خرگوش در خانه باشد تا نوزادان نتوانند به راحتی از آن خارج شوند. ته جعبه را با برگ یا تکه های کاغذ و پارچه و حتی کمی خزه یا علف خشک و نی پر کنید.
اگرچه ممکن است خرگوش محتویات ته جعبه را عوض کند و آن را با خز بدن خودش پر کند، اما بهتر است این امکانات را در اختیار خرگوش قرار دهید.
جعبه مخصوص بچه ها باید کنار جعبه باشد تا خرگوش مادر نگهداری شود. نوزادان تا زمانی که بتوانند راه بروند باید در مکانی تاریک و ساکت نگهداری شوند.
بهتر است نوزادان بعد از تولد در دمای گرمتر از خرگوش مادر نگهداری شوند. برای این منظور می توانید یک بطری آب گرم داخل لانه خرگوش قرار دهید. یا یک ملحفه گرم در لانه خرگوش قرار دهید.
غذای مناسب برای بچه خرگوش
برای مراقبت از خرگوش های تازه متولد شده، ابتدا باید به مادر آنها اهمیت دهید. مدتی به طور مداوم به او آب و غذای تازه بدهید و در طول روز شیردهی چندین بار آنها را عوض کنید و غذای تازه را برایش بگذارید.
فقط به خرگوش مادر غذا بدهید، نوزادان تحت مراقبت مادرشان هستند. یک خرگوش مادر یک یا دو بار در روز از نوزادانش شیر می دهد. اگر مادر به نوزاد خود شیر نمی دهد و یا طبق غریزه خود به نوزاد کمک نمی کند، باید برای حل این مشکل با دوز اکسی توسین به دامپزشک مراجعه کند.
تا 8 هفتگی همه نوزادان از شیر مادر تغذیه می کنند و پس از آن مانند مادرشان غذا می خورند. برای شروع، می توانید با کلم، هویج و کاهو شروع کنید. بهتر است قبل از این زمان به یک رژیم غذایی عادی تغییر ندهید زیرا شیر مادر به آنها کمک می کند تا سیستم ایمنی بدنشان بهتر و سالم تر کار کند.
بعد از 8 هفته می توان بچه خرگوش را به راحتی در آغوش گرفت و نوازش کرد، اما به یاد داشته باشید که بچه خرگوش ها بسیار حساس هستند و لازم است توصیه های بهداشتی در نظر گرفته شده برای آنها را به دقت رعایت کنید.
بسیاری از افراد برای نگهداری از خرگوش خانگی نیاز به عقیم سازی خرگوش های خود دارند. این کار گاهی برای سلامتی خرگوش ها بسیار مفید است و می تواند از بسیاری از مشکلات جلوگیری کند.
عقیم سازی خرگوش
بسیاری از افراد برای نگهداری از خرگوش خانگی نیاز به عقیم سازی خرگوش های خود دارند. این کار گاهی برای سلامتی خرگوش ها بسیار مفید است و می تواند از بسیاری از مشکلات جلوگیری کند.
خرگوش هایی که به طور مکرر در طول زندگی خود نوزادان معیوب یا مرده به دنیا می آورند باید عقیم شوند تا از مشکلاتی مانند سرطان رحم و مرگ زودرس، عفونت های رحمی و تومورهای سینه جلوگیری شود.
تکرار بارداری ناخواسته در خرگوش ها می تواند مشکل ساز باشد و بهتر است با استفاده از عقیم سازی از بروز این خطر جلوگیری شود. خرگوش های بالغ در هر سنی می توانند تحت عمل عقیم سازی قرار گیرند و به شرایط خاصی نیاز ندارند.
عملکرد این روش تقریباً ساده است و هیچ عارضه ای ندارد. عقیم سازی خرگوش ها از طریق دامپزشک و با کمک جراحی کیسه بیضه یا شکم انجام می شود.
نگهداری از خرگوش پس از عقیم سازی
پس از عملی که دامپزشک برای عقیم سازی خرگوش اهلی انجام داد، نباید احتیاطات چندان خاصی انجام شود تا خرگوش دچار بیماری های مختلف یا مشکلاتی از این قبیل نشود.
خرگوش های نر را به مدت 6 هفته پس از عقیم سازی از خرگوش های ماده بالغ دور نگه دارید.
پس از عقیمسازی، گوزن باید مدتی استریل بماند تا روند بهبودی کامل شود.
پس از عقیم سازی، خرگوش ماده نباید تا چند روز نزدیک خرگوش نر بماند.
خرگوش های ماده باید 5 تا 6 روز و خرگوش های نر 2 روز پس از عقیم سازی در قفس خود استراحت کنند.
هر سوالی راجع به نگهداری خرگوش داشتید با ما در میان بگذارید، سعی می کنیم در اولین فرصت پاسخگو باشیم.
منابع: + + + + + + + + + + + + + +